Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ernestalic

#3101 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ernestalic »

Znam ja sve u što vjernici vjeruju. Naravno da jedan dio njih vjeruje da je Bog oduvijek i zauvijek. Uvijek me pomalo rastuži ta ironija vjernika prema ateistima koja ustvari otkriva plitkost i neznanje kod tzv. bogoboljaca. Ako Bog postoji oduvijek. zar se ne može istom logikom zaključiti da i ovaj svemir postoji bez Boga oduvijek i zauvijek, odnosno "da se s mjerom pali i s mjerom gasi", kako je to rekao Heraklit prije 2500 godina.
Ali, kada bih ja bio vjernik, sigurno se ne bih toliko trudio da druge ubjedim u postojanje Boga. To mogu raditi samo oni koji podobro sumnjaju u njegovo postojanje.
Kao što rekoh, za sada je jedino nauka kompetentna da potvrdi postojanje Boga. Naučnim metodama i dokazima, do sada nijedan naučnik u bilo kojoj oblasti nije potvrdio postojanje Boga. Ili, možda ti znaš nešto što nauka ne zna ili nije do sada znala. I nije samo nauka dokazala da do danas nema nijednog valjanog dokaza za postojanje Boga. Desetine filozofa, velikih umova u raznim epohama su direktno ili indirektno zanijekali postojanje Boga, razmišljajući racionalno i logično.
zforumas

#3102 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Gojeni H wrote:
Ne, nisi nista pitao vec zakljucio, vidi boldirano iz svog prethodnog upisa. Zato sam i postavio ranije pitanje.

To o cemu prica "ucenjak" trebas pitati njega ili nekog bliskog njegovoj ideologiji.

Vezu izmedju ateizma u ovon konkretnom slucaju SSSR-a si postavio ti. Staljina nisam spomenuo ali ga jesam spreman spomenuti ukoliko se budes drzao prethodne insinuacije (iako cu uzeti u obzir da je samo u pitanju moja percepcija) o Juriju Gagarinu i SSSR-u kao tekovinama ateizma.

Molim te da se izjasnis da bismo mogli malo okrenuti ovaj tocak i zapoceti neku raspravu, nadati je se interesantnu ostalima.
Ne znam jesi li umoran ili si se malo pogubio u svim ovim replikama, vrati se do slike o kojoj je rijec pa citaj post za postom, pa mi javi ko je spomenuo Staljina, Hitlera, komunizam....

Namjerno, bar tako mislim, fulas poentu a to je da su zene u KSA bile diskriminirane (i) po tom osnovu.
Sada pokusavas svim svojim znanjem da spinujes pricu do te mjere da ispade da KSA nema veze sa Islamom, kao i zakoni koji vrijede tamo.
Isto tako najradije bi da kazes da i taj ucenjak nema veze sa Islamom.
To vise govori o samom Islamu nego o tebi samom.
Neka pitanja vjesto izbjegavas, i ti i vatrogasac.
Smatram te za iole objektivnog forumasa, ali ovdje ne zelos biti objektivan, sto donekle razumijem.
Na moj spomen jedne druge zene, nisi uopce reagovao, nego si docekao Ruskinju k'o keca na desetku, kako bi nekako dosao do Staljina etc.
arzuhal

#3103 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Odlicno si to Arzuhale napisao, ti si inace vrlo dobar teoreticar. Eh, sad uzmi to sto si napisao i ponasaj se po tome, a ne da jedno govoris a drugo radis.
Budi dosljedan inace si munafik.
Svi su muslimani u sirku pa su tako i u munafikluku, sakrivenom ili nesvjesnom. Medjutim, onaj koji je ocigledan i samim tim nije sakriven, je kad ti rijeci ne prate djela.
Tako da bolje nemoj pisati ovakve visoko moralne postove ili se ponasaj visoko moralno, pogotovo jer ste sebi uzeli uloge arbitra na ovom mjestu.
Ja nikog nisam prozvao kao što ti si ti ovdje mene i kao što to radiš neprestano prozivajući druge i optužujući ih za ovo ili ono. Zato ja s tobom nemam ništa. Ugledaj se malo više na @river pa se sobom pozabavi i svojom duhovnošću, ne svodi sav svoj karakter i svoju duhovnost kojoj težiš na uhođenje ljudi, ruganje, prozivanje, etiketiranje i slične stvari poput ovog posta. Budi bolji od toga ili i ne piši ništa.
A u skladu sa zadnjim stranicama koje su se ispisale ovdje o ljudskoj prirodi: itekako sam griješan i munafik.
Gojeni H

#3104 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

zforumas wrote:
Ne znam jesi li umoran ili si se malo pogubio u svim ovim replikama, vrati se do slike o kojoj je rijec pa citaj post za postom, pa mi javi ko je spomenuo Staljina, Hitlera, komunizam....

Namjerno, bar tako mislim, fulas poentu a to je da su zene u KSA bile diskriminirane (i) po tom osnovu.
Sada pokusavas svim svojim znanjem da spinujes pricu do te mjere da ispade da KSA nema veze sa Islamom, kao i zakoni koji vrijede tamo.
Isto tako najradije bi da kazes da i taj ucenjak nema veze sa Islamom.
To vise govori o samom Islamu nego o tebi samom.
Neka pitanja vjesto izbjegavas, i ti i vatrogasac.
Smatram te za iole objektivnog forumasa, ali ovdje ne zelos biti objektivan, sto donekle razumijem.
Na moj spomen jedne druge zene, nisi uopce reagovao, nego si docekao Ruskinju k'o keca na desetku, kako bi nekako dosao do Staljina etc.
Uzeo sam kao mogucnost da negdje jesam pogrijesio, nesto previdio ili spomenuo Staljina. Pa, krenimo:
Gojeni H wrote:
Ramzess Veliki wrote:Ateizam vs religija, sve receno ...

Image
Ma sve receno, nema dalje.
Ramche, opet te ponijelo kao na temi o snajperistima. :D
U medjuvremenu se Sovjetski Savez raspao.
Dakle, @Ramche postavio slike gdje primjer zene koja konacno dobija vozacku dozvolu govori nesto o islamu, a slika astronauta SSSR-a nesto suprotno o ateizmu. Reagovao sam na takvu insinuaciju naravno.

Tvoj odgovor je bio:
zforumas wrote:Ali zene majke kraljice i dan danas voze, unatoc raspadu.
Morao sam primijetiti i predloziti kojim argumentima se trebamo sluuziti:
Gojeni H wrote:

A samo nekoliko stranica ranije smo upozoreni od vrlih citalaca internetskih mudrosti (ateista i barem jednog koji to nije), kao i cijenjene @Bloo, da rasprava ne treba da dovede do zida zvanog Hitler, ili da li uzrocno ili posljedicno, do komunizma i nacizma.

Dakle, da li se upustamo u znak jednakosti izmedju ateizma i komunizma, odnosno konkretno SSSR, i tzv. vrijednosti ovog drustvenog uredjenja i ideologije odnosno drzave, .... ili ne?
Onda ti:
zforumas wrote:

E vidis tu si ti trigerovan. Ja sam samo spomenuo da zene svih clanica bivseg Sovjetskog saveza i dan danas voze, ne povezujuci to sa politikom ili ateizmom a kamo li izjednacavajuci ateizam i komunizam, kako ti rece.
Mogli su na ovoj slici, umjesto Tereshkove, staviti Mariu Teresu de Filippis, to ne bi promjenilo cinjenicu da su Saudijke do ove godine bile diskriminirane u tom pogledu (voznje) kao i cinjenicu da iza te diskriminacije stoji Islam.
Staljina je ustvari spomenuo Ramiz:
Ramzess Veliki wrote:
Gojeni H wrote:Ma sve receno, nema dalje.
Ramche, opet te ponijelo kao na temi o snajperistima. :D
U medjuvremenu se Sovjetski Savez raspao.
:shock: U j..ti ... a Staljin, dobro je valjda ??? :?
Ne moras se izvinjavati u redu je.
arzuhal

#3105 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Jest se rasp'o SSSR, al' meščini mogla bi i KSA.
Gojeni H

#3106 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Evo Nurke, evo argumenta. :bih:
Gojeni H

#3107 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:Jest se rasp'o SSSR, al' meščini mogla bi i KSA.
Naravno da ce raspasti i to mozda i zapamtimo za svog zivotnog vijeka.
Gojeni H

#3108 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Hakiz wrote:
Da li to znači da islam nema nikakvog uticaja i nikakvu važnost za društvene odnose?

Ako žene u Maleziji voze, a u KSA donedavno nisu mogle, ako djevojčice u Indoneziji nisu podvrgnute monstruoznom tretmanu obrezivanja, a djevojčice u afričkm islamskim državama jesu, to onda znači da islam nema nikakvu važnost po pitanju društvenih odnosa i da pravila islama koja govore o društvenim odnosima, odnosima među spolovima, generacijama itd treba naprosto ignorisati?

Ako ima važnost, kako je moguće da su društveni odnosi različiti u različitim islamskim državama, koji odnosi su ispravni po islamu, i koje su posljedice po one države u kojima su društveni odnosi suprotni od ispravnih?

Ko su manje muslimani oni u KSA ili oni u Maleziji? Ili je to pitanje nepotrebno jer islam nije bitan po pitanju društvenih odnosa zato što dozvoljava da ti odnosi budu drugačiji u različitim državama?
Naravno da je islam izuzetno bitan u zivotu jednog muslimana. Zavisi od osobe ali i drustva koliki je to uticaj.

Drustveni odnosi su razliciti isto kao sto su razliciti i u uslovno receno krscanskim zemljama. Cak su razliciti i kod iste sekte, npr. katolicizma.
Filipinsko drustvo i odnosi u drustvu su znatno drugaciji u odnosu na npr. Italiju.

Razliciti uticaji stvaraju razlicite odnose u drustvu. Od okolinskih razlika, etnickih, historijskih, itd.
Okupljanja bosanskih muslimana na otvorenom, barem naizgled, imaju korijen u praksama Crkve bosanske.

Malezijci, ili Malaji da bih bio precizniji, zive sa jos dvije etnicke ili rasne grupe - Kinezima i Tamilima.
Njihova percepcija odnosa u drustvu je znatno drugacija od nekoga ko stotinama godina zivi medju istim narodom, iste vjere, i gdje je klasna struktura drustva nepromijenjena do danasnjeg dana.

Kolonijalna zaostavstina odnosno nepostojanje iste je tako izuzetno znacajna stvar danas u 21. vijeku. Veliki dio KSA nije nikada okupiran.
Malezija je bila pod britanskom upravom i njen zakonodavni sistem je slican britanskom.
Indonezija je bila pod HOlandjanima i ta zaostavstina, kao i animozitet je prissutan.

Praksa obrezivanja (i) zenske djece uglavnom je zastupljena u Africi i dio je africke zaostavstine. Isto kao sto je i danas medju katolicima i animistima Afrike prisutna praksa stavljanja oziljaka na licu, razlicitih kod razlicitih etnickih grupa (vodoravni zarez kod jedne, 2 vertikalna oziljka kod druge grupe, itd.).

Ko je veci musliman nije pitanje za covjeka.
Ako bas moram da odgovorim, vjerovatno je medju najvecim muslimanima onaj od kojeg ljudi nemaju stete vec koristi. Ovo je iskljucivo moje misljenje.
zforumas

#3109 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Gojeni H wrote:...
Pa, opet, u nasoj prepisci, ko prvi spomenu komunizam, Staljina etc?
I opet pises i repliciras samo na ono sto tebi pase a ono sto je bitno preskocis.
Hvala ti sto se ne moram izvinjavati :thumbup:
Gojeni H

#3110 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

zforumas wrote:
I opet pises i repliciras samo na ono sto tebi pase a ono sto je bitno preskocis.
Mislim da nema svrhe da nastavljamo ovu raspravu.
zforumas

#3111 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Gojeni H wrote:
zforumas wrote:
Mislim da nema svrhe da nastavljamo ovu raspravu.
Nije bilo svrhe ni zapocinjati istu ali eto...
Ugodan vikend ti zelim.
Gojeni H

#3112 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

zforumas wrote: Nije bilo svrhe ni zapocinjati istu ali eto...
Ugodan vikend ti zelim.

Takodje. Sutra su opet tekme. :D :bih:
L u c i f e r

#3113 Re: Ateizam vs. Religija

Post by L u c i f e r »

I sta bi?
Utvrdil se ikad?
Imal boga il nema?
I kad insana banuje, idel u forumaski dzennet?
Il dzehennem?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3114 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Odlicno si to Arzuhale napisao, ti si inace vrlo dobar teoreticar. Eh, sad uzmi to sto si napisao i ponasaj se po tome, a ne da jedno govoris a drugo radis.
Svi su muslimani u sirku pa su tako i u munafikluku, sakrivenom ili nesvjesnom. Medjutim, onaj koji je ocigledan i samim tim nije sakriven, je kad ti rijeci ne prate djela.
Tako da bolje nemoj pisati ovakve visoko moralne postove ili se ponasaj visoko moralno, pogotovo jer ste sebi uzeli uloge arbitra na ovom mjestu.
Ja nikog nisam prozvao kao što ti si ti ovdje mene i kao što to radiš neprestano prozivajući druge i optužujući ih za ovo ili ono. Zato ja s tobom nemam ništa. Ugledaj se malo više na @river pa se sobom pozabavi i svojom duhovnošću, ne svodi sav svoj karakter i svoju duhovnost kojoj težiš na uhođenje ljudi, ruganje, prozivanje, etiketiranje i slične stvari poput ovog posta. Budi bolji od toga ili i ne piši ništa.
A u skladu sa zadnjim stranicama koje su se ispisale ovdje o ljudskoj prirodi: itekako sam griješan i munafik.
Govoris o nekoj pravednosti i tudjem pravu, a upravo s te pozicije se vrlo bezobrazno ponasas, koristeci je da se obracunas sa neistomisljenicima, vrlo nepravedno i nimalo objektivno.
To je ok sve dok ne pocnes sebe da prezentiras kao visoko pravednu i pravedoljubivu personu jer ti to nisi.
Naprotiv, jaaako si subjektivan i to su primjetili svi koji su imali stavove suprotne tvojim, da se ne libis koristiti ni necasnim ni uvredljivim govorom i zakidanjem tudjeg prava jer se eto usudio tebi stati na crtu.
To je sve uobicajeno ruzno ljudsko i sebicno ponasanje, kojeg ima kod svakoga, a kod mene pogotovu.
Samo sto ja ne serendam poslije toga o nekakvoj uzvisenoj pravednosti i castoljubivosti.
Eto to je to, ne prati te niko osim mozda stranke .
arzuhal

#3115 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Govoris o nekoj pravednosti i tudjem pravu, a upravo s te pozicije se vrlo bezobrazno ponasas, koristeci je da se obracunas sa neistomisljenicima, vrlo nepravedno i nimalo objektivno.
To je ok sve dok ne pocnes sebe da prezentiras kao visoko pravednu i pravedoljubivu personu jer ti to nisi.
Naprotiv, jaaako si subjektivan i to su primjetili svi koji su imali stavove suprotne tvojim, da se ne libis koristiti ni necasnim ni uvredljivim govorom i zakidanjem tudjeg prava jer se eto usudio tebi stati na crtu.
To je sve uobicajeno ruzno ljudsko i sebicno ponasanje, kojeg ima kod svakoga, a kod mene pogotovu.
Samo sto ja ne serendam poslije toga o nekakvoj uzvisenoj pravednosti i castoljubivosti.
Eto to je to, ne prati te niko osim mozda stranke .
Da skratim: ne bavim se tobom, ne navodim te kao primjer, ne spominjem te u postovima i ne komentarišem te, i time nastojim da ti ne dajem povoda za ovakva tvoja, ničim izazvana, prozivanja kao što je ovo zadnje. Ustvari, ne interesuje me šta pišeš, tvoji me stavovi ne zanimaju niti intrigiraju, ravnodušan sam, ne provociram te. To radim (odnosno ne radim) iz više razloga a najvažnije je da me ne zanima to vječito živo blato sukobljavanja na ličnom nivou, pa me ne vuci u njeg. Zato ti sugerišem da ukineš tu potrebu razračunavanja na ličnom nivou, neću ti to više ponavljati, ovo je zadnji put.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3116 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bavis se ti samnom. Ako se ne sjecas, prije samo neku heftu si pisao da sam seljacina, egoista , ahmak itd
To ono kao kad se ti ispucas onda necemo vise?
To je pravedno samo u tvom subjektivnom svijetu.
Medjutim, posto ti nisi uopce zanimljiv ni ti ni ovaj forum, jer ste ostali sami u svom skucenom svijetu, bicu krajnje vulgaran i direktan : pusi kurac glupane nadobudni.
dadinjo33

#3117 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote: Da skratim: ne bavim se tobom, ne navodim te kao primjer, ne spominjem te u postovima i ne komentarišem te, i time nastojim da ti ne dajem povoda za ovakva tvoja, ničim izazvana, prozivanja kao što je ovo zadnje. Ustvari, ne interesuje me šta pišeš, tvoji me stavovi ne zanimaju niti intrigiraju, ravnodušan sam, ne provociram te. To radim (odnosno ne radim) iz više razloga a najvažnije je da me ne zanima to vječito živo blato sukobljavanja na ličnom nivou, pa me ne vuci u njeg. Zato ti sugerišem da ukineš tu potrebu razračunavanja na ličnom nivou, neću ti to više ponavljati, ovo je zadnji put.
Kad već pišeš tako detaljno o sebi, šta mi ostaje do da se složim da si stvarno vrlo moralna, smjerna, smirena i samosvjesna osoba.

arzuhal wrote:Čudim se padu nadahnuća u spremanju ovih ćušpajza od površnog bavljenja prevođenjem, kritikom tuđeg prevođenja i značenjem pokoje arapske riječi,
pseudointelektualizma, igranja velikim riječima uz citiranje ili pozivanje na velika imena,
zaigranim lego slaganjem određenih činjenica sa svojim brojnim pretpostavkama u jednu nakaradnu sofističku konstrukciju, itd.
Zato sve čekam hoćel' šta biti, a ono ništa...
Znaš ono kada si mi pričao o razlogu ovih svojih pisanija kao svom performansu kojeg odigraš ne bi li ljudi iz toga spoznali svoje zablude, ne bi li đoja probudio u ljudima svijest o nečemu i to?
Slabo ovo nešto, kume... :-?
Sa bezdanski dubokom samodeluzijom :lol: :lol: :lol:

Ali, i ona je sigurno radi Allaha, a ne tvog upaljenog ega, što i sam često voliš i naglasiti. :lol:
arzuhal

#3118 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Imaš li dadinjo još nešto reći?
Gojeni H

#3119 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Alehandro bolan opusti se, nije ovo "Gospodar prstenova" borba izmedju dobra i zla, folovi golovi ....
vatrogasac

#3120 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

zforumas wrote: Neka pitanja vjesto izbjegavas, i ti i vatrogasac.
Koje pitanje sam zaobišao? Na pitanje sam odgovorio retoričkim pitanjem da li izvorni šerijat brani ženi da vozi? Ljudi često miješaju tradiciju i vjeru ili pokušaju vjerom opravdati tradiciju. U pitanju su manje grupe čije se ponašanje prenosi kao univerzalno mišljenje ummeta što je lahko dokazivo da nije tačno.

Iskustveno znam prirodu ovih diskusija gdje je toliko pogrešnih predstava i tehnički nije moguće na sve odgovoriti nego na nešto iz posljednjih komentara. Upao sam ovdje u priču o džehennemu i ha....ha...ne znam kako se nađoh u priči o ženama i Saudiji. Valjda zbog pokušaja generalizovanja i već dosadnih stereotipa. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3121 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
zforumas wrote: Neka pitanja vjesto izbjegavas, i ti i vatrogasac.
Koje pitanje sam zaobišao? Na pitanje sam odgovorio retoričkim pitanjem da li izvorni šerijat brani ženi da vozi? Ljudi često miješaju tradiciju i vjeru ili pokušaju vjerom opravdati tradiciju. U pitanju su manje grupe čije se ponašanje prenosi kao univerzalno mišljenje ummeta što je lahko dokazivo da nije tačno.

Iskustveno znam prirodu ovih diskusija gdje je toliko pogrešnih predstava i tehnički nije moguće na sve odgovoriti nego na nešto iz posljednjih komentara. Upao sam ovdje u priču o džehennemu i ha....ha...ne znam kako se nađoh u priči o ženama i Saudiji. Valjda zbog pokušaja generalizovanja i već dosadnih stereotipa. :mrgreen:
Izvorni serijat? Zar ima neizvorni? Oblikovan necim drugim osim islamom? Proizlazi iz neceg drugog.osim.islama?
Ocito moram preispitati svoje poznavanje definicije serijata.
dadinjo33

#3122 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Imaš li dadinjo još nešto reći?

Samo da pozdravim tu duhovno-intelektualnu muminsko-moralnu gromadu koju si ovdje opisao:
arzuhal wrote:
Da skratim: ne bavim se tobom, ne navodim te kao primjer, ne spominjem te u postovima i ne komentarišem te, i time nastojim da ti ne dajem povoda za ovakva tvoja, ničim izazvana, prozivanja kao što je ovo zadnje. Ustvari, ne interesuje me šta pišeš, tvoji me stavovi ne zanimaju niti intrigiraju, ravnodušan sam, ne provociram te. To radim (odnosno ne radim) iz više razloga a najvažnije je da me ne zanima to vječito živo blato sukobljavanja na ličnom nivou, pa me ne vuci u njeg. Zato ti sugerišem da ukineš tu potrebu razračunavanja na ličnom nivou, neću ti to više ponavljati, ovo je zadnji put.
arzuhal wrote: Pošto nam se vjerovanja razlikuju, pa ono što je veoma ružno u mom vjerovanju, u tvom se smatra lijepim, pretpostavljam da riječi "nabijem te na ku*ac!" imaju blagodaran zvuk za tvoje uši i dušu, s obzirom na vrhovnu poziciju penisa u tvom panteonu :-D
arzuhal

#3123 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Slobodno se izrazi, ne sputavaj se.
Bloo
Globalna šefica

#3124 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Mozete li vas trojica svoju fiksaciju falusom prebaciti na pp?
Molim lijepo.
Nurudin

#3125 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:Alehandro bolan opusti se, nije ovo "Gospodar prstenova" borba izmedju dobra i zla, folovi golovi ....
Ti si isto glupan na kvadrat ma koliko knjiga procitao i pohvalio se time, ostajes glupan sa losim forama i losom glumom "opustenosti" .
Haj sad postavi neku knjigu koju si kao citao, malo se brendiraj kao velki poznavaoc bliskog istoka, jer pobugu ti radis tamo itd Igraj tu neku ulogu skupa sa svojim idolom forumskog glumista.

P.s.
Ova mala Bloo isto treba odvikavanje neko od foruma, a ne da se dopinguje nekim napredovanjem na ljestvici foruma. To ocigledno lose djeluje na nju u svakom smislu
Locked