da pogađam, Hrvati bezbeli?Bloo wrote:Ah evo trolčića
Pa prije nego su svi bili Bošnjaci, smo bili šta...? Da se vratimo imenu najstarijem?
A kako ćemo sa Ostalima? Jesu li i oni Bošnjaci?
Ima li Bošnjaka ateista (nezubillah), satanista, protestanata...
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- Streptokok
#3101 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- Bloo
- Globalna šefica
#3102 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Treba se zarovitiStreptokok wrote:da pogađam, Hrvati bezbeli?Bloo wrote:Ah evo trolčića
Pa prije nego su svi bili Bošnjaci, smo bili šta...? Da se vratimo imenu najstarijem?
Kako se nazivao narod na ovim prostorima od pamtivijeka? Prvi pisani trag nekog drugog naroda o nama? Možda smo bili jednostavno nazivani Slavenima?
Mada, ja bih preferirala da sam Rimljanin
- Bloo
- Globalna šefica
#3103 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne smeta meni što su Hrvati Bošnjaci katolične vjeroispovijesti, već pitam šta ćemo sa Ostalima

- spreca
#3104 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Vi ste Bosnjaci BosanciBloo wrote:Bošnjaka katolikamO k3 wrote:Da ovaj trol ne diogne ovu temu svaki dan gore , bila bi zaboravljena....
Mi nemamo nista protiv gradjana bosnjaka katolika , nego protiv hdz politike![]()
![]()
Znači imaš Bošnjake pravoslavce
Bošnjake muslimane
Bošnjake katolike
a mi ostali?
Česi, Romi, Slovenci, Madžari...?
Bošnjaci manjinski?
- Bloo
- Globalna šefica
#3105 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ovo isto RPGspreca wrote:Vi ste Bosnjaci BosanciBloo wrote:Bošnjaka katolikamO k3 wrote:Da ovaj trol ne diogne ovu temu svaki dan gore , bila bi zaboravljena....
Mi nemamo nista protiv gradjana bosnjaka katolika , nego protiv hdz politike![]()
![]()
Znači imaš Bošnjake pravoslavce
Bošnjake muslimane
Bošnjake katolike
a mi ostali?
Česi, Romi, Slovenci, Madžari...?
Bošnjaci manjinski?
Ako sam Bosanac českog porijekla koji se vodi kao Ostali, a recimo protestant po vjeroispovijesti onda sam
Bosnjak Bosanac protestant
- spreca
#3106 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Za takve slucajeve cemo srediti da se vrate u svoje maticeBloo wrote: Ovo isto RPG
Ako sam Bosanac českog porijekla koji se vodi kao Ostali, a recimo protestant po vjeroispovijesti onda sam
Bosnjak Bosanac protestantawesome
- Sanjarko
#3107 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Dobro to su sinonimi iako ima razlike. Bitno je da ste iz Bosne i da ste privrzeni njoj. Za ostalo se lako dogovorimo.
-
decembar2017
#3108 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ah evo nam hdz advokataBloo wrote:Ah evo trolčića
Vama kojima sunce izlazi i zalazi u Zagrebu ste bili hrvati od vremena ameba jel moze tako ? Znaci za vas nema Bosnjaka vec samo Hrvati, Srbi i Muslimani. Moze biti i onako kako je i Tito odlucio : Hrvati, Srbi i Ostali , biraj , samo da nema Bosnjaka jer vidim da to smeta.
- Bloo
- Globalna šefica
#3109 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne zaboravi, ja sam i salonska četnikuša 
- mO k3
#3110 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ostali BošnjaciBloo wrote:Ne smeta meni što su Hrvati Bošnjaci katolične vjeroispovijesti, već pitam šta ćemo sa Ostalima![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#3111 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Svi smo nasi, samo jasi 
- Sanjarko
#3112 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nije bas tako. Mislim u vezi jahanja. Ali eto. Kazem lako se dogovorimo za sve ostalo, bitna je privrzenost Bosni. Sad opet neznaci da netreba da nemarimo i za ostale, primjerice Hrvatsku i Srbiju. I njih ovi isti unistise.
Sami su im ime i dali ako se nevaram, a to je Kradeze.
Sami su im ime i dali ako se nevaram, a to je Kradeze.
- BHCluster
#3113 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Jednostavno 0.001% ili ti ga stalni turistimO k3 wrote:Ostali BošnjaciBloo wrote:Ne smeta meni što su Hrvati Bošnjaci katolične vjeroispovijesti, već pitam šta ćemo sa Ostalima![]()
-
kiligonzales
- Bloo
- Globalna šefica
#3115 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
a u svjetlu naslova teme, bošnjaka politika prema BH Hrvatima je reakcija na politiku HDZ-a prema BiH?
-
kiligonzales
#3116 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma nemojte ni Bosanstvo, ni Bosnjastvo vezivati iskljucivo za Islam i muslimane, to je nazalost nesto sto smo sami poistovjetili umjesto sa Bosnom, sa najbrojnijom vjerskom populacijom u njoj kojoj i sam pripadam. Ovakvo bosnjastvo je kukavicje jaje koje je Tunjo sa Zulfikarpasicem poceo uvaljivati nama prvo sa Bosnjackom Muslimanskom Organizacijom ili ti ga BMO-om, ali se kasnije savrseno uklopilo u mogucu pricu o podijeli BiH na tri dijela 1993. godine i nekako se na mala vrata ko ideja o jednom nacionalnom bicu svih muslimana u BiH, nego kao ideja za sve gradjane u BiH, sto je ujedno iznutra pocelo razarati ideju o zajednickoj republici svih nas ili ti ga RBiH. Sada se te matrice drze politicari jer se kao takva ugurala u Dejton i zato sto im je mnogim garant ostanka na vlasti jer kod nas vise emocija diktira politicku stvarnost i nacionalizam, nego ono sto je razumno samo po sebi, a to je da smo po rodjenju svi Bosanci i Hercegovci.Bloo wrote:Ah evo trolčića
Bosnjastvo i Bosanstvo kao ideja ipak je starije od ovoga i ideja da se bude privrzen Bosni bez obzira na neciju vjersku pripadnost nije nesto od juce. Ali nazalost danas zbog takve nakaradne politike sto SSrba i Hrvata koji takvu ideju zatiru, pa i samih Bosnjaka poput ovih danas, ta ideja ima taj nakardni oblik koji se ne poistovjecuje sa drzavom i sa svima, vec se parca i ogranicava.
-
kiligonzales
#3117 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
vredi procitati, ipak i ova situacija je revansizam takvoj politici i ko zna sve s cijim "amin".Bloo wrote:a u svjetlu naslova teme, bošnjaka politika prema BH Hrvatima je reakcija na politiku HDZ-a prema BiH?
- General War
#3118 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ili se naljutite pa zaputite u svoju maticu...ovdje barem svima matica ne fali.spreca wrote:Za takve slucajeve cemo srediti da se vrate u svoje maticeBloo wrote: Ovo isto RPG
Bosnjak Bosanac protestantawesome
...ili cemo vam srediti radne dozvole na zapadu
- Bloo
- Globalna šefica
#3119 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ja Bosanstvo ne vežem uz islam i muslimane, to rade sami Bošnjaci koji stavljaju znak jednakosti dvije premise: Bosanci= Bošnjaci; Bošnjaci=muslimani/islam.kiligonzales wrote:Ma nemojte ni Bosanstvo, ni Bosnjastvo vezivati iskljucivo za Islam i muslimane, to je nazalost nesto sto smo sami poistovjetili umjesto sa Bosnom, sa najbrojnijom vjerskom populacijom u njoj kojoj i sam pripadam. Ovakvo bosnjastvo je kukavicje jaje koje je Tunjo sa Zulfikarpasicem poceo uvaljivati nama prvo sa Bosnjackom Muslimanskom Organizacijom ili ti ga BMO-om, ali se kasnije savrseno uklopilo u mogucu pricu o podijeli BiH na tri dijela 1993. godine i nekako se na mala vrata ko ideja o jednom nacionalnom bicu svih muslimana u BiH, nego kao ideja za sve gradjane u BiH, sto je ujedno iznutra pocelo razarati ideju o zajednickoj republici svih nas ili ti ga RBiH. Sada se te matrice drze politicari jer se kao takva ugurala u Dejton i zato sto im je mnogim garant ostanka na vlasti jer kod nas vise emocija diktira politicku stvarnost i nacionalizam, nego ono sto je razumno samo po sebi, a to je da smo po rodjenju svi Bosanci i Hercegovci.Bloo wrote:Ah evo trolčića
Bosnjastvo i Bosanstvo kao ideja ipak je starije od ovoga i ideja da se bude privrzen Bosni bez obzira na neciju vjersku pripadnost nije nesto od juce. Ali nazalost danas zbog takve nakaradne politike sto SSrba i Hrvata koji takvu ideju zatiru, pa i samih Bosnjaka poput ovih danas, ta ideja ima taj nakardni oblik koji se ne poistovjecuje sa drzavom i sa svima, vec se parca i ogranicava.
Ja i ne mogu da vezujem jer se sama deklarišem kao Bosanka
Ne znam zašto jedno nacionalno biće svih građana BiH ne može biti BOSANSTVO - znači svi smo Bosanci i Hercegovci. A sad ko hoće da dalje specificira..hrvatskog podrijeTla (volim ovu riječ), sprbijanskog podrijetla, češkog podrijetla, turskog podrijetla...na volju im.
Ne mogu se složiti sa navodom da je bošnjaštvo ideja da se bude privržen BiH bez obzira na nečiju vjersku pripadnost starija od ideje da je to bosanstvo.
S obzirom da se uz sve denominacije veže nešto negativno, opcija Bosanac i Hercegovac je najbezbolnija.
Tvrditi da se kategorije Hrvat, Srbin, Bošnjak mogu posmatrati odvojeno od religijske poveznice je jako teško.
Šta to čini jednog Bošnjaka, Hrvata, Srbina to što jeste a da nije religija? Specifični običaji, ponašanje...? (osim naravno putovnice
Na žalost.
-
Haman2
#3120 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Sta podrzaumijevamo pod bosnjastvom a sta pod bosanstvom. To nisu dva ista pojma. To treba razluciti za sva vremena.
-
pemanapemani
#3121 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kad god se nema odgovora, pojedinci kreću sa "spuštanjem" kako su Bosanci statistička greška, a sa druge strane se ljute kada pojedini Bosanci kažu - svi su ista govna.
Ali baš je fino vidjeti da se pojedini Bošnjaci slažu sa Dodikom u mržnji prema svemu što ima prefiks bosanski. To da ima muda, sutra bi ukinulo i naziv bosanski jezik i prozvalo ga bošnjački, baš kako to kaže njihov intimni idol Milorad, kojeg ko fol javno pljuju, a u svojoj intimi drkaju na njegove nacionalističke bljuvotine i mole Boga kada će se među Bošnjacima pojaviti jedan takav krkanski baja.
Pravi oni hinjski četnici početnici.
Sreća da još uvijek većina Bošnjaka nije takva.
Ali baš je fino vidjeti da se pojedini Bošnjaci slažu sa Dodikom u mržnji prema svemu što ima prefiks bosanski. To da ima muda, sutra bi ukinulo i naziv bosanski jezik i prozvalo ga bošnjački, baš kako to kaže njihov intimni idol Milorad, kojeg ko fol javno pljuju, a u svojoj intimi drkaju na njegove nacionalističke bljuvotine i mole Boga kada će se među Bošnjacima pojaviti jedan takav krkanski baja.
Pravi oni hinjski četnici početnici.
Sreća da još uvijek većina Bošnjaka nije takva.
- Sanjarko
#3122 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Zavisi. Sinonimi su. Sad kako ko definise ove rijeci. Po meni su bliske ali nisu jednake ali kao sto sam rekao sinonimi su. Jer obje rijeci predstavljaju znacene za osobu koja je porijeklom iz Bosne i koja je privrzena Bosni kao domovini, drzavi itd.Haman2 wrote:Sta podrzaumijevamo pod bosnjastvom a sta pod bosanstvom. To nisu dva ista pojma. To treba razluciti za sva vremena.
Nesto sam cak negdje i pisao o tome a ne bi sada o tome.
- Sanjarko
#3123 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
I Hercegovina je kukavicije jaje i treba biti i sto se tice toga dosljedan. Hercegovina je Juzna Bosna i tek 1908 godine je uvedena u naziv drzave da se stanovnistvo polarizuje regionalno po tome jer je postojala opasnost od pobune u Bosni tokom vladanja AU, Bosnom. Znaci i Hercegovinu treba iz naziva nase domovine izbaciti.Bloo wrote:
S obzirom da se uz sve denominacije veže nešto negativno, opcija Bosanac i Hercegovac je najbezbolnija.
Mislim da imam i rad negdje sto napisao u vezi termina Bosanac, Bosnjak i Bosnjanin. Cak mozda i vise radova u vezi toga. Cak sam sa Karlinkom i ovdje pisao nesto u vezi toga davno.
Sinonimi ali ne i iste rijeci ali kao sto sam naveo opisuju osobe privrzene Bosni itd.
-
espn
#3124 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Vizionar 1985 wrote:I Hercegovina je kukavicije jaje i treba biti i sto se tice toga dosljedan. Hercegovina je Juzna Bosna i tek 1908 godine je uvedena u naziv drzave da se stanovnistvo polarizuje regionalno po tome jer je postojala opasnost od pobune u Bosni tokom vladanja AU, Bosnom. Znaci i Hercegovinu treba iz naziva nase domovine izbaciti.Bloo wrote:
Podrzavam, i ja mislim da Hercegovina treba izbaciti iz naziva. Neka bude samo Bosna.
-
kiligonzales
#3125 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Bosnjastvom , pa i Bosnjacima se mogu nazvati oni koji su za Gradasevicem posli vojevati protiv Osmanlija, barem u to vrijeme, pa i oni malo kasnije, cak su ih i sami Srbi nazivali tako i to sve stanovnike BiH, koje citao Nacertanije zna o cemu govorim, taj dokument je bukvalno bio jedan od stubova unutrasnje pa i vanjske politike Srbije kasnije i njenih imperijalistickih ambicija. Ilija Garasanin je svoj dokument objavio 10 godina od smrti Gradasevica i tada nas je upravo on nazvao Bosnjacima tri vjere, ne Bosancima. Zasto nas je nazvao tako? To je odlicno objasnio Pejakovic u svojim intervijuima na temu Gradasevica govoreci upravo o njegovoj ideji jedna drzava, narod, jezik, tri vjere. Upravo na tome sukobu se i rodilo ime Bosna i Hercegovina jer su Bosnjake tada izdali Hercegovci koji su ostali lojalni Osmanlijama. Tada su Srbi zvali pravoslavne Bosnjake Bosnjacima istocne vjeroispovjesti po staroj podijeli crkve na zapadnu ili katolicku i istocnu ili ortodoksnu pravoslavu.Bloo wrote:Ja Bosanstvo ne vežem uz islam i muslimane, to rade sami Bošnjaci koji stavljaju znak jednakosti dvije premise: Bosanci= Bošnjaci; Bošnjaci=muslimani/islam.kiligonzales wrote:Ma nemojte ni Bosanstvo, ni Bosnjastvo vezivati iskljucivo za Islam i muslimane, to je nazalost nesto sto smo sami poistovjetili umjesto sa Bosnom, sa najbrojnijom vjerskom populacijom u njoj kojoj i sam pripadam. Ovakvo bosnjastvo je kukavicje jaje koje je Tunjo sa Zulfikarpasicem poceo uvaljivati nama prvo sa Bosnjackom Muslimanskom Organizacijom ili ti ga BMO-om, ali se kasnije savrseno uklopilo u mogucu pricu o podijeli BiH na tri dijela 1993. godine i nekako se na mala vrata ko ideja o jednom nacionalnom bicu svih muslimana u BiH, nego kao ideja za sve gradjane u BiH, sto je ujedno iznutra pocelo razarati ideju o zajednickoj republici svih nas ili ti ga RBiH. Sada se te matrice drze politicari jer se kao takva ugurala u Dejton i zato sto im je mnogim garant ostanka na vlasti jer kod nas vise emocija diktira politicku stvarnost i nacionalizam, nego ono sto je razumno samo po sebi, a to je da smo po rodjenju svi Bosanci i Hercegovci.Bloo wrote:Ah evo trolčića
Ja i ne mogu da vezujem jer se sama deklarišem kao Bosanka
Ne znam zašto jedno nacionalno biće svih građana BiH ne može biti BOSANSTVO - znači svi smo Bosanci i Hercegovci. A sad ko hoće da dalje specificira..hrvatskog podrijeTla (volim ovu riječ), sprbijanskog podrijetla, češkog podrijetla, turskog podrijetla...na volju im.
Ne mogu se složiti sa navodom da je bošnjaštvo ideja da se bude privržen BiH bez obzira na nečiju vjersku pripadnost starija od ideje da je to bosanstvo.
Tvrditi da se kategorije Hrvat, Srbin, Bošnjak mogu posmatrati odvojeno od religijske poveznice je jako teško.
Šta to čini jednog Bošnjaka, Hrvata, Srbina to što jeste a da nije religija? Specifični običaji, ponašanje...? (osim naravno putovnice, ali onda u ovo treba udrobiti i ostale narode sa dvojnim državljanstvom). Religija je glavna karakteristika koja obilježava ove kategorije.
Na žalost.
Bosanstvo je doslo malo kasnije sa Benjaminom Kalajem kao Austrougarskim upraviteljem u BiH i nastojanjem da se odupru sve jacoj prisutnosti srpske misli u BiH, pod plastom mjesanja ljubavi prema Bosni i Bosanstvu jacale temelje srpskog identiteta medju pravoslavnim stanovnistvom BiH, tipa casopisa Bosanska vila. Bas tada su mahom kulturna udruzenja, pa potom SPC poceli jacati svoju prisutnost u BiH. Ono sto je interesantno vec tada su muslimane autore ucjenjivali da se ako zele izdavati tekstove u njihovim casopisima moraju izjasnjavati kao Srbi ili Hrvati.
Mi smo se kroz Jugoslaviju najvise odmakli od toga sto se nazivalo "bosnjastvom" tad i umjesto tog pojma jacao se pojam "bosanstva" do te mjere da se mnogim gradovima upravo davao taj epitet od Novog, Krupe, Broda, Kostajnice, Grahova i mnogih drugih s onim sto su se Srbi na kraju obracunavali od 1992-1995 do te mjere da su rusili sve sto je imalo veze s Bosnom i bosanstvom.
Savremeno "bosnjastvo" se obnovilo na jedan suroviji nacin i pomalo brzo, te se preoblikovao iz price o jednoj drzavi, narodu, jeziku, tri vjere u pricu o narodu koji je najvise platio cijenu opstanka ovakve BiH i medju kojim se ustalila ta odrednica da Bosnjak moze i treba biti samo musliman. Posto je takvo bosnjastvo pokopalo bosanstvo koje je drzavu nastojalo graditi kao drzavu svih njenih gradjana kroz RBiH, ova druga ideja je postala sinonimom za ono sto je bosnjastvo nekad bilo. I tu su Tunjo, Zulfikarpasic posebno zategli, a bome i neki drugi intelektualci i knjizevnici razloge tome mozemo pogledati u onome visesatnom snimku "bosnjackog sabora" iz 1993, dostupan i na netu.
Ima par sjajnih tekstova na temu "napustanja bosnjastva" kod ovdasnjih naroda i zbog cega se to tako desilo, mogu se naci na netu, pa se daju procitati.
Ima dosta toga sto se prokralo kroz historiju i sto cini razliku izmedju Bosnjaka, Hrvata i Srba van BiH, pa i u BiH i ne tice se to samo religije vec upravo te kulture zivljenja, ideja, nastojanja, ambicija. Bosanski muslimani su do odlaska Austrougara, maltane bili kicma svih gradova u BiH, dominantno gradsko stanovnistvo, sa svojim jasnim obicajima i kulturom zivljenja, izuzetno je to dobro opisao Antun Hangi 1899. Dalo bi se o tome mnogo toga reci, itekako je BiH sa svojom specificnom granicom Una , Sava, Drina, Dinara bila sareno i bogato historijski drustvo u kome se jednoumlje nije tek tako moglo nametnuti iako se iz Hrvatske, pa i Srbije pokusalo uvesti i cak one najrigidnije forme istog sprovesti na najkrvaviji moguci nacin vise puta u proslosti. Itekako je ovo zdravija sredina od nekih gdje se demografska slika, kao i kulturno nasljedje drustva eleminiralo silom i nametanjem nove neobjektivne i politicki projicirane historije i kulture jednoumlja. To jednoumlje je malo razbila proganjana komunisticka misao kroz SHS, pa i Kraljevinu Jugoslaviju, gdje lakse bilo biti cetnikom u Sarajevu cemu svjedoci historija da su cak imali u tome periodu kancelariju Sarajevu, nego komunistom, kojima bi se tada sudilo od strane sistema zbog ideja koje su suprotne zvanicnoj politici. Poslje su se nametnuli ko jedina zdravija alternativa i prica za ovaj sareni prostor i stim smo zivjeli do kobnih 90-tih.
POsto je tema odnos Bosnjaka i Hrvata suludo bi bilo romane pisati o ovome. Uglavnom danas rusioci Bosne upravo ove dvije ideje upravo nazivaju cedom muslimanskog unitarizma i pokusajima da se ovdje napravi dzamahirija time braneci vlastiti politicki uticaj koji je satkan na necijim uvezenim nacionalnim idejama i ambicijama.