Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- perfekcionista1
#3101 Re: Bitcoins
Postoji li sansa da neki od sajtova, walleta recimo, jednog dana jednostavno prestane postojati i sve pare koje imamo tamo nestanu? Ko nam garantuje za te pare koje imamo? Kome bi se zalio i koga bi ja onda tuzio u tom slucaju, Zvizdica?
- victom
#3102 Re: Bitcoins
postoji, desavalo se mnogo puta da berza bude hakovana.perfekcionista1 wrote:Postoji li sansa da neki od sajtova, walleta recimo, jednog dana jednostavno prestane postojati i sve pare koje imamo tamo nestanu? Ko nam garantuje za te pare koje imamo? Kome bi se zalio i koga bi ja onda tuzio u tom slucaju, Zvizdica?
iskusni trgovci, zato imaju kapital na vise razlicitih berzi. Ili ako hodluju, onda povuka coine na odgovarajuce cold wallete gdje su sigurni.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:20, edited 2 times in total.
- 512MB
#3103 Re: Bitcoins
Od 2008 do sad su od 5 velikih berz 4 prestale postojat, kao i svi coins na njimaperfekcionista1 wrote:Postoji li sansa da neki od sajtova, walleta recimo, jednog dana jednostavno prestane postojati i sve pare koje imamo tamo nestanu? Ko nam garantuje za te pare koje imamo? Kome bi se zalio i koga bi ja onda tuzio u tom slucaju, Zvizdica?
- perfekcionista1
#3104 Re: Bitcoins
Koje su mi opcije osim narudzbi skupih hardver walleta i slicno? Planiram sva sredstva uskoro preusmjeriti na Binance, nesto nek stoji i na IQO, koji wallet koristiti za Binance tako da u slucaju eventualnog pada Binanca novac/coini ostanu na walletu?
Takodje sta je sa ovim
your government can make it illegal for you to trade cryptocurrencies
https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_ ... _territory
your bank can decide to freeze your account or reject your incoming transaction if the source of the money is trading cryprocurrencies https://news.bitcoin.com/bitcoin-exchan ... -problems/
Zar stvarno moze ako sutra hocu da podignem iznos preko 20.000KM da mi vlada ili nasa banka to odbije zbog porijekla zarade?
Takodje sta je sa ovim
your bank can decide to freeze your account or reject your incoming transaction if the source of the money is trading cryprocurrencies https://news.bitcoin.com/bitcoin-exchan ... -problems/
Zar stvarno moze ako sutra hocu da podignem iznos preko 20.000KM da mi vlada ili nasa banka to odbije zbog porijekla zarade?
-
r_faruk
#3105 Re: Bitcoins
ako te zanima hardware crypto wallet, ja prodajem svoj, moze i u crypto valutama,perfekcionista1 wrote:Koje su mi opcije osim narudzbi skupih hardver walleta i slicno? Planiram sva sredstva uskoro preusmjeriti na Binance, nesto nek stoji i na IQO, koji wallet koristiti za Binance tako da u slucaju eventualnog pada Binanca novac/coini ostanu na walletu?
Takodje sta je sa ovim
cijena za kes je 250KM, u crypto je 500KM. ako si zainteresovan. wallet je ledger nano s i nije koristen
- Haris.ba
#3106 Re: Bitcoins
Naravno. Zovnu te u banku, ako im nešta nije jasno. Pa onda te zovnu iz porezne. A, ne želiš da te zovnu iz Sipe.perfekcionista1 wrote:Zar stvarno moze ako sutra hocu da podignem iznos preko 20.000KM da mi vlada ili nasa banka to odbije zbog porijekla zarade?
Radi se najviše o finansiranju terorizma i pranju novca. To je ono što naši iz Sipe ganjaju. A, u poreznoj te ganjaju za porez.
Leglo ti 20.000 KM na račun? Ok. Od čega? Trgovanja kriptovalutama? Onda ide, a gdje je pečat? Mada, se može tretirati ovo slično ko naknada od Youtuba npr. Ali, ostaje pitanje. Može biti i od pranja novca. I kako to dokazati? Naročito ako je neka veća cifra. To isto ko kad bi ti Eskobar uplatio na račun 20.000 KM, i ti kažeš - trgovao bitcoinom.
Najvažnije je da nema poreza na kapitalnu dobit (još), ali isto tako i da si u poreznoj prijavi napisao dohodak od 20.000 KM, te platio 10%.
-
esso_sa
#3107 Re: Bitcoins
Registrovao sam se na Payeer. Cekam verifikaciju za prvi depozit pa cu probati sa kupovinom na BestexchangePuf wrote:Imas vec na 20 mjesta objasnjeno kako ces u 2 koraka, cak sam i sam testirao i radi.esso_sa wrote:Nakon patnje sa verifikacijom i konacnog prolaska iste na Advcash, krenem da stavim depozit i.... prdekana... Kaze, zemlja prdekana, nije dozvoljena...Da se covjek upuca
Valjda ce to konacno uroditi plodom... patim se vec 15 dana
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3108 Re: Bitcoins
Može, već je bio slučaj da su pokucali tipu iz porezne zbog isplate iznosa većeg od 10 k eura na ime kripto.perfekcionista1 wrote: Zar stvarno moze ako sutra hocu da podignem iznos preko 20.000KM da mi vlada ili nasa banka to odbije zbog porijekla zarade?
Isplati manji iznos i sve ok.
- Haris.ba
#3109 Re: Bitcoins
Manji vremenski povezani iznosi su čak i više sumnjiviji nego jedan od 20 milja.Tomahawk11 wrote:Može, već je bio slučaj da su pokucali tipu iz porezne zbog isplate iznosa većeg od 10 k eura na ime kripto.perfekcionista1 wrote: Zar stvarno moze ako sutra hocu da podignem iznos preko 20.000KM da mi vlada ili nasa banka to odbije zbog porijekla zarade?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3110 Re: Bitcoins
Znači, porezna će doći i ako isplaćuješ, recimo, 1000 eura mjesečno?Haris.ba wrote:
Manji vremenski povezani iznosi su čak i više sumnjiviji nego jedan od 20 milja.
- Haris.ba
#3111 Re: Bitcoins
Porezna će doći ako nisi platio porez na tih 1000 eura. Još ako si i na birou - donji si, ode zdrastveno.Tomahawk11 wrote:Znači, porezna će doći i ako isplaćuješ, recimo, 1000 eura mjesečno?Haris.ba wrote:
Manji vremenski povezani iznosi su čak i više sumnjiviji nego jedan od 20 milja.
Mada, pod manji vremenski porezni iznosi mislim isplate unutar npr. mjesec dva tih 20 milja.
P.S.
Poslao mi jaran optužnicu protiv Paul Manaforta. Ko imalo prati američku politiku zna ko je to. Elem, on je pao zbog pranja novca. Isplaćivao tako rate u nekim mjesečnim anuitetima, kupovao skupe tepihe...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3112 Re: Bitcoins
To svakako, ako si unutar mjesec isplatio 20 milja ili odjednom, isto ti dođeHaris.ba wrote:
Porezna će doći ako nisi platio porez na tih 1000 eura. Još ako si i na birou - donji si, ode zdrastveno.
Mada, pod manji vremenski porezni iznosi mislim isplate unutar npr. mjesec dva tih 20 milja.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3113 Re: Bitcoins
Nego, gdje onaj što kaže ode xrp down
Valjao je sinoć
Prodano po 2,70, kupljeno po 2,05.
Valjao je sinoć
-
gidra
#3114 Re: Bitcoins
Gdje si uspio kupiti po 2.05$?Tomahawk11 wrote:Nego, gdje onaj što kaže ode xrp down![]()
Valjao je sinoć![]()
Ja koliko znam nije padao sinoć ispod 2.4$..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3115 Re: Bitcoins
Eurokurs sinoć bio 2.05.gidra wrote:Gdje si uspio kupiti po 2.05$?Tomahawk11 wrote:Nego, gdje onaj što kaže ode xrp down![]()
Valjao je sinoć![]()
-
gidra
#3116 Re: Bitcoins
dolara ili euraTomahawk11 wrote:Eurokurs sinoć bio 2.05.gidra wrote:Gdje si uspio kupiti po 2.05$?Tomahawk11 wrote:Nego, gdje onaj što kaže ode xrp down![]()
Valjao je sinoć![]()
- 512MB
#3117 Re: Bitcoins
Kaze tip info je potvrdjen al ne mora bit tacanTomahawk11 wrote:Nego, gdje onaj što kaže ode xrp down![]()
Valjao je sinoć![]()
- 512MB
#3118 Re: Bitcoins
Najsigurnije ti je na offline generirani paperwallet sve prebacit i privatekey par puta isprintat plus laminirat. Sve ostalo je rizicno. Ko ti garantuje da ce ti hardware wallets za koju godinu radit, ja sam kijamet usb stickova unistio.perfekcionista1 wrote:Koje su mi opcije osim narudzbi skupih hardver walleta i slicno? Planiram sva sredstva uskoro preusmjeriti na Binance, nesto nek stoji i na IQO, koji wallet koristiti za Binance tako da u slucaju eventualnog pada Binanca novac/coini ostanu na walletu?
Takodje sta je sa ovim
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3119 Re: Bitcoins
Eur, ja se izvinjavamgidra wrote: dolara ili eura
Nikki problem512MB wrote:Kaze tip info je potvrdjen al ne mora bit tacan
- 512MB
#3120 Re: Bitcoins
Zasto ne jednostavno zakonski odradit i miran si.Tomahawk11 wrote:Može, već je bio slučaj da su pokucali tipu iz porezne zbog isplate iznosa većeg od 10 k eura na ime kripto.perfekcionista1 wrote: Zar stvarno moze ako sutra hocu da podignem iznos preko 20.000KM da mi vlada ili nasa banka to odbije zbog porijekla zarade?
Ja svaku uplatu i isplatu uredno dokumentiram, napravim screenshot i pohranim na 7 godina (tako hoce drzava) i spavam mirno. Ako sta izkeshiram platim i porez na to. Barem u EU bolje da ubijes nekog neg da prevaris drzavu za porez.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3121 Re: Bitcoins
Ali ti si vani i sve je jasno ko dan.512MB wrote: Zasto ne jednostavno zakonski odradit i miran si.
Ja svakj uplatu i isolatu uredno dokumentiram i pohranim na 7 godina (tako hoce drzava) i spavam mirno. Ako sta izkeshiram platim i porez na to. Barem u EU bolje da ubijes nekog neg da prevaris drzavu za porez.
Kod nas su više kriminalci zaštićeni nego pošten svijet.
Prije će nagaziti nekog što drži malu radnju nego onog što drži čitav lanac marketa.
- Dozer
#3122 Re: Bitcoins
Nekad prije mjesec i vise sam davao link na SpectroCoin, uz detalje.perfekcionista1 wrote:Koje su mi opcije osim narudzbi skupih hardver walleta i slicno? Planiram sva sredstva uskoro preusmjeriti na Binance, nesto nek stoji i na IQO, koji wallet koristiti za Binance tako da u slucaju eventualnog pada Binanca novac/coini ostanu na walletu?
Takodje sta je sa ovim
Tu se moze dobiti i debitna kartica uz prihvatljive provizije u EUR, USD ili GBP, a kartica moze biti i prava (plastika u ruku) i virtuelna.
Moze se vrsiti depozit s nasih kartica, a takodjer se moze otvoriti i BTC, ETH, itd. wallet, moze se raditi exchange, kao i povlacenje na razne nacine (na drugi wallet negdje u nekoj od ponudjenih crypto valuta, kes na bankovni transfer, Skrill, Payeer, itd.)
Jedino sto im verifikacija traje i traje jer su pretrpani, o cemu su uredno obavijestili emailom.
Sto se tice nasih banaka - samo povlaci mjesecno ispod 20.000 KM na racun, i miran si.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3123 Re: Bitcoins
I ja sam ovo isto čuo.Dozer wrote:
Sto se tice nasih banaka - samo povlaci mjesecno ispod 20.000 KM na racun, i miran si.
- 512MB
#3124 Re: Bitcoins
Pa sta ti more banka ako mores dokazat porijeklo love?
- Dozer
#3125 Re: Bitcoins
Razlog jednostavan - nekada su to radili na 30.000, sad na 20.000. Ako u toku mjeseca legne na racun vise od 20.000, banka to automatski blokira i prijavljuje poreznoj da se utvrdi porijeklo i plati porez, ako vec nije.
To je u skladu s onim AML/KYC regulativama.
A banka ti ne moze nista, logicno, ali je malo peglanje.
S druge strane, postavlja se tu i logicno pitanje - ta lova nije zaradjena u drzavi, a pored toga drzava nije ni prstom mrdnula da nam omoguci tu vrstu zarade. Naprotiv, ako si u BiH, onda se s ovim boris jedva da bi nesto zaradio na taj nacin, a onda treba jos i drzavi da platim porez? Ozbiljno...?
To je u skladu s onim AML/KYC regulativama.
A banka ti ne moze nista, logicno, ali je malo peglanje.
S druge strane, postavlja se tu i logicno pitanje - ta lova nije zaradjena u drzavi, a pored toga drzava nije ni prstom mrdnula da nam omoguci tu vrstu zarade. Naprotiv, ako si u BiH, onda se s ovim boris jedva da bi nesto zaradio na taj nacin, a onda treba jos i drzavi da platim porez? Ozbiljno...?