Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
John Cleese

#3101 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by John Cleese »

Fudo387 wrote:Slali im pisma i pakete u ausvic?
E svasta.
Sta je sljedece? Gasne komore su ustvari bile saune?
Ma nema coJek pojma ni sta postavlja ni o cemu se tu radi.
(Nije iznenadjenje, nije mu prvi put...)
Arbeitslager Birkenau (Operation Mail)

The Nazis engaged in many deceptions to deflect rumors and reports regarding the liquidation of the Jews. One such method was named Briefaktion (Operation Mail). Upon arriving in Auschwitz, the victims were required to write postcards or letters to home indicating that their resettlement was fine and they were in good health. All these cards had the same return address: Arbeitslager Birkenau, bei Neu-Berun, Oberschlesien. In contrast to prisoners in other camps, these new arrivals were not registered or given inmate numbers. Shortly after writing these postcards or letters, these individuals were killed.
http://www.edwardvictor.com/Holocaust/A ... rkenau.htm

Helem, za one koji ne razumiju gore napisano, slijedi kratak opis "Operacije posta"... po dolasku u Ausvic, od zrtava je trazeno da pisu kuci da je njihovo preseljenje bilo uredu te da su dobrog zdravlja. Nedugo nakon sto bi napisali to sto je od njih trazeno, ti ljudi su ubijani.
salik79

#3102 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

John Cleese wrote:
Fudo387 wrote:Slali im pisma i pakete u ausvic?
E svasta.
Sta je sljedece? Gasne komore su ustvari bile saune?
Ma nema coJek pojma ni sta postavlja ni o cemu se tu radi.
(Nije iznenadjenje, nije mu prvi put...)
Arbeitslager Birkenau (Operation Mail)

The Nazis engaged in many deceptions to deflect rumors and reports regarding the liquidation of the Jews. One such method was named Briefaktion (Operation Mail). Upon arriving in Auschwitz, the victims were required to write postcards or letters to home indicating that their resettlement was fine and they were in good health. All these cards had the same return address: Arbeitslager Birkenau, bei Neu-Berun, Oberschlesien. In contrast to prisoners in other camps, these new arrivals were not registered or given inmate numbers. Shortly after writing these postcards or letters, these individuals were killed.

Helem, za one koji ne razumiju gore napisano, slijedi kratak opis "Operacije posta"... po dolasku u Ausvic, od zrtava je trazeno da pisu kuci da je njihovo preseljenje bilo uredu te da su dobrog zdravlja. Nedugo nakon sto bi napisali to sto je od njih trazeno, ti ljudi su ubijani.
Zelis li da ti prevedem sta na njemackom pise u pismima iz '43. i '44. ?!

I kao sto sam Karlin pitao, kakvu propagandu su to pravili '43 i '44 s pismima u kojima pise sta su dobili u paketima?! Kome je bila namijenjena ta propaganda?! Sta se to jos nije znalo, pa su s time pokusavali zataskati i od koga?!
cyprus

#3103 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

cyprus wrote:Izrael uputio protestnu notu...

Tek sad će sad ultradesničari zapet za Mustafu... Protivnici imenovanja škole imenom njegovim su do sada bili samo komunjare, a odsad će biti i cionisti 8-)
Nije dugo trebalo da se ovo potvrdi 8-)

PS Šta kaže onaj: sarajevska ljevica nagovorila Izrael da reaguje :lol: :lol: :lol:
GandalfSivi

#3104 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote:
I kao sto sam Karlin pitao, kakvu propagandu su to pravili '43 i '44 s pismima u kojima pise sta su dobili u paketima?! Kome je bila namijenjena ta propaganda?! Sta se to jos nije znalo, pa su s time pokusavali zataskati i od koga?!
Sta se nije znalo '43 ili '44? Jak si na Iranu i Siriji, ali procitaj koji istorijsku knjigu, procitaj kada je vecina Jevreja pobijena, i sta bi se desilo da su sigurno znali sta ih ceka...
Connaisseur Karlin

#3105 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Connaisseur Karlin »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pitanje vezano za temu:

Ko daje ovakve ideje ili odobreenj za imena skola sa osobama poput Mustafe ili Draskovica , tj. osoba iz drugog svijetskog rata ?

a vajda oni koji su ideoloski bliski takvim osobama
da, u skladu sa politickomm klimom

no, vidi ovo :

https://www.nytimes.com/2017/10/22/us/m ... obama.html

sto amerikanci nisu ranije tzili ka promjenama objekata, naorocito skola, sa imenima generala ili vojnih lica iz perioda civilnog rata :-)

jedini odgvor mogu trennutno dati je tipicna americka nepisemnost :-) :D
John Cleese

#3106 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by John Cleese »

salik79 wrote:Zelis li da ti prevedem sta na njemackom pise u pismima iz '43. i '44. ?!

Neka, hvala, ne treba :D

Radije nauci engleski, kad vec postavljas poveznice za sadrzaj na tom jeziku - red bi bio da znas sta citiras.

Ovaj link (jos jednom):

...nisam ja ni trazio ni nasao - sam si ga tu postavio.

I ne pada mi na pamet da te uvjeravam u ocite stvari ili da ti objasnjavam stvari koje prosjecno inteligentnom i informiranom covjeku ne bi trebalo objasnjavati niti me zanima da li ti zaista nesto tu nije jasno ili ne zelis da ti bude jasno.

Toliko.
salik79

#3107 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

GandalfSivi wrote:
salik79 wrote:
Sta se nije znalo '43 ili '44? Jak si na Iranu i Siriji, ali procitaj koji istorijsku knjigu, procitaj kada je vecina Jevreja pobijena, i sta bi se desilo da su sigurno znali sta ih ceka...

Pitam za tvrdnju da su bili tjerani '43 i '44 da pisu dopisnice iz logora u kojima navode sta su sve dobili u paketima pomoci (onakvim kakve je i moj pradjed slao), a sve u svrhu nekakve propagande. Pitam, koja logika stoji iza toga?! Kakva propaganda? Kome? U koju svrhu, obzirom da su do tada svi upoznali pravo lice nacizma, te da nisu imali bilo kakvog razloga prikrivati bilo sta. Sve su snimali, cak i u boji, cemu onda nekakva propaganda sa dopisnicama?!!
Connaisseur Karlin

#3109 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

salik79 wrote:
pa dovoljno je da analizizras kako je prosjecan gradjanin u svijetu doziovljavao zadnji rat na Balkanu , doslovno,nikako ;-)

propganda je bila namjenjena za narodne mase, ne za pisemnjakovice koji su znali dovoljno :)
salik79

#3110 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

John Cleese wrote:
salik79 wrote:Zelis li da ti prevedem sta na njemackom pise u pismima iz '43. i '44. ?!

Neka, hvala, ne treba :D

Radije nauci engleski, kad vec postavljas poveznice za sadrzaj na tom jeziku - red bi bio da znas sta citiras.

Ovaj link (jos jednom):

...nisam ja ni trazio ni nasao - sam si ga tu postavio.

I ne pada mi na pamet da te uvjeravam u ocite stvari ili da ti objasnjavam stvari koje prosjecno inteligentnom i informiranom covjeku ne bi trebalo objasnjavati niti me zanima da li ti zaista nesto tu nije jasno ili ne zelis da ti bude jasno.

Toliko.
Ne brini ti za moj engleski. Postavio sam ovaj link, jer gospodin nije zelio dokaze o postojanju ovakvih dopisnica sa njemackih i "ustaskih"(?!) stranica, da priznaje samo jevrejske. Vrati se malo unazad i pogledaj o cemu je bila rijec, a ne ovako k'o padobranac.

Ovaj link je iakljucivo iz tograzloga postavljen i nista drugo. Sada, kada si citirao i prateci tekst, pokusaj odgovoriti na postavljena pitanja u vezi toga!?
salik79

#3111 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

salik79 wrote:
pa dovoljno je da analizizras kako je prosjecan gradjanin u svijetu doziovljavao zadnji rat na Balkanu , doslovno,nikako ;-)

propganda je bila namjenjena za narodne mase, ne za pisemnjakovice koji su znali dovoljno :)
Ti predis 2. Svjetski rat sa "zadnjim ratom na Balkanu"?! Sta reci? :-?
Connaisseur Karlin

#3112 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

salik79 wrote:
salik79 wrote:

Ti predis 2. Svjetski rat sa "zadnjim ratom na Balkanu"?! Sta reci? :-?
sto je konkretno problem

u drugom s. ratu nije bila razvijena mreza komunikacija kao u posljednem ratu na Balkanu, pa opet , danas nogi nemaju pojma o ratu na Balkanu
GandalfSivi

#3113 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote:
GandalfSivi wrote:
salik79 wrote:

Pitam za tvrdnju da su bili tjerani '43 i '44 da pisu dopisnice iz logora u kojima navode sta su sve dobili u paketima pomoci (onakvim kakve je i moj pradjed slao), a sve u svrhu nekakve propagande. Pitam, koja logika stoji iza toga?! Kakva propaganda? Kome? U koju svrhu, obzirom da su do tada svi upoznali pravo lice nacizma, te da nisu imali bilo kakvog razloga prikrivati bilo sta. Sve su snimali, cak i u boji, cemu onda nekakva propaganda sa dopisnicama?!!
Austrijski Jevreji poceli biti dovodjeni u Ausvic u decembru '43. Madjarski (oko 700 000) u '44. Cak ni Hitler nije bio siguran do '43 sta ce sa njima uraditi, razmisljao da ih posalje na Magadaskar, mada su vec bruku ubili. Gas se poceo lagano koristiti '42, ali tek usao u pravu upotrebu '43 sa prosirenjem Ausvica. Prije toga, dok su Ukrajinci ubijali Jevreje, bili su ogromni problemi sa logistikom. Nisu znali sta sa tijelima, dok peci nisu uvedene. Nije bilo satelita, nije bilo medija, bilo je suskanja, ali niko nije tacno znao sta se desava. Ljudi su zeljeli vjerovati tim pismima, tako da ih je lakse bilo transportovati ako se ne bune. Pogledati pod Varsavski geto i sta se desilo kada su saznali kakva ih sudbina ceka. Vecina logora su bili usred nicega, sa strogo zabranjenim pristupom, cak i regularnim njemackim trupama. Ausvic prvi put primjecen iz aviona par mjeseci pred oslobodjenje.

Nisam niti jednom (za razliku od drugih) osporio pisma koja si postavljao, ali kada ti ljudi daju kompletan plan operacije zasto se to desavalo, ti pises o nebulozama. Mislis da se ta propaganda sa snimanjem u boji prikazivala po njemackim kinima? Mnogi su nagadjali sta se desava, ali samo malo njih je tacno znalo. U ljudskoj prirodi je da se mozak zatvori pred tolikom kolicinom zla (pogledati pod momke ubijene od Skorpiona, gdje se vidi da do samog kraja nisu znali sta ih ceka, apatija mrtva). Treba pobiti skoro 10 miliona ljudi (sta Jevreja, sta ostalih). Sakrivalo se to do ulaska prvo Rusa pa saveznika do samog kraja...
salik79

#3114 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Pitam te - kome i sta su nacisti dokazivali '43 i '44 onim pismima/dopisnicama?
Connaisseur Karlin

#3115 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

salik79 wrote:Pitam te - kome i sta su nacisti dokazivali '43 i '44 onim pismima/dopisnicama?
pa to je bio oblik kontrole : suzbijanje sirenja tocih vijesti :) pravili su fake nwes sa postom , kako ne kuzis :-)
GandalfSivi

#3116 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote:Pitam te - kome i sta su nacisti dokazivali '43 i '44 onim pismima/dopisnicama?
Prvo, Jevrejima kojima su bile poslane, prije nego sto su deportovani.
Drugo, Nijemcima, jer su i nacisti znali koju kolicinu zla rade, i krili su to do kraja.
Trece, ostatku svijeta, jer koliko god rat bio gadan, nadali su se nekom mirnom rjesenju, pogotovo '43 i '44.

Da ja tebe pitam kontra pitanje. Sto su davali ljudima da se jave svojima? Kao ono, fini bili, da bi ih onda potrpali u gasne komore?

Koristi malo logiku, mozes ti to...
salik79

#3117 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

pa to je bio oblik kontrole : suzbijanje sirenja tocih vijesti :) pravili su fake nwes sa postom , kako ne kuzis :-)

S kojim razlogom, ako se znalo sta smijeraju, a bili su u ratu s (haman) citavim svijetom?!

Evo ja, recimo, znam da je na onoj kartici koju je dobio moj pradjed sve tacno navedeno. Sto mu je poslao, to je i dobio (odredjen maksimum). Cemu, onda, propaganda? S kojom svrhom?

Valjda bi, da im je bila potrebna nekakva prpopagnda, napisali da su dobili besplatno putovanje na Karibe (karikiram) i da im se tamo svidja, te da svoj zivot planiraju nastaviti tamo. Ili bilo sta drugo. Nego, (skoro) taksativno navodjenje onoga sto je dobiveno u paketu pomoci.
Connaisseur Karlin

#3118 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

salik79 wrote:

S kojim razlogom, ako se znalo sta smijeraju, a bili su u ratu s (haman) citavim svijetom?!

Evo ja, recimo, znam da je na onoj kartici koju je dobio moj pradjed sve tacno navedeno. Sto mu je poslao, to je i dobio (odredjen maksimum). Cemu, onda, propaganda? S kojom svrhom?

Valjda bi, da im je bila potrebna nekakva prpopagnda, napisali da su dobili besplatno putovanje na Karibe (karikiram) i da im se tamo svidja, te da svoj zivot planiraju nastaviti tamo. Ili bilo sta drugo. Nego, (skoro) taksativno navodjenje onoga sto je dobiveno u paketu pomoci.
obrazlozi svoju pricu o pradjedji,nisam u toku :)
Edin H.

#3119 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Edin H. »

salik79 wrote:

Kako znas da su mu dali paket?

Je li prezivio rat?
salik79

#3121 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

GandalfSivi wrote:
Drugo, Nijemcima, jer su i nacisti znali koju kolicinu zla rade, i krili su to do kraja.
Trece, ostatku svijeta, jer koliko god rat bio gadan, nadali su se nekom mirnom rjesenju, pogotovo '43 i '44.

Da ja tebe pitam kontra pitanje. Sto su davali ljudima da se jave svojima? Kao ono, fini bili, da bi ih onda potrpali u gasne komore?

De malo protabiri ovo:
https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-ha ... 63021.html

Pogledaj i prilog. Uocit ces da je i ovaj Jevrej slao pakete zatocenicima u sabirne logore. Odakle i njemu i mome pradjedu iste dopisnice?! A ja ti, evo, tvrdim da je slao i da je ovaj pisao sta je dobivao. Da li su njega tjerali da to napise, a kasnije mu sve oduzimali, to ne znam... Pitanje je bilo, cemu im je, onda, sluzila ta propaganda? I zasto se, na kraju krajeva, Jakob nije ni poces'o kada je vidio dopisnicu?

Poenta je da su ljude masovno odvozili u logore i o tome su svi sve znali, a ovamo su htjeli kao ispasti humani i nesto dokazivati ovim dopisnicama...To mogu jedino shvatiti, ako su zelili sve sto se posalje zadrzati za sebe, a ne kao nekakvu propagandu - u smislu "vidi sto smo mi humani". Oni se to nisu ni trudili biti.
salik79

#3122 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

obrazlozi svoju pricu o pradjedji,nisam u toku :)

E, grebi ga, ako cu svakom ponaosob morati ovo ponavljati od stranice do stranice....

salik79 wrote: Kad vec "Dervu" spominjes da ispricam jednu anegdotu, koja plasticno opisuje cionisticku "suosjecajnost" i "zal" za "drugima", pogotovo ako se ne uklapaju u agendu...Naime, znajuci da ce na jednoj sahrani, prije par godina, prisustvovati i on, babo i ja odlucismo ponijeti jedan "brzojav" iz logora u Jasenovcu, koji je "zbog dobrog vladanja" imao pravo mome pradjedu poslati Moric Finci, u kojem mu se puno zahvaljuju na svemu sto mu je poslao i pise koliko mu to znaci, uz obavezni "rukoljub" na kraju...Htjeli smo cisto da vidimo reakciju jednog Fincija, na pismo drugog Fincija, koji je na zalost (uz sva nastojanja pradjeda - koji je za masu drugih, pa i Srba iz Babica kod Turije, "podmicivanjem" uspio "isposlovati" slobodu) tragicno skoncao u logoru...Njegova reakcija je, doslovno, bila:"Nije mi poznato. Ime mi nista ne govori.", bez traga empatije, a kamoli "interesovanja" ko, sta, kako...Sve se svelo na ove dvije recenice.
Image
Image

A na ovo bih dodao i primjer jos jedne jevrejske (kasnije cionisticke, odselili u Izrael) porodice iz Tuzle, porodice Vizler, kojima su onaj isti pradjed i pranena, kao svojim komsijama, svu njihovu najvrijedniju imovinu sklonili/sakrili kod sebe (cak i tepisi su bili ispod njihovih tepiha), a pribor za jelo sa ugraviranim zlatnim "V" ispod njihovog pribora i sl...Podsjetit cu da je u to vrijeme Gestapo zalazio u kuce i provjeravao da li neko skriva imovinu jevreja kod sebe, za sta je bila predvidjena kazna smrt strijeljanjem na licu mjesta, odnosno u dvoristu kuce gdje to bude pronadjeno, za "primjer" ostalima. Zalazio je Gestapo i u njihovu kucu, ali - Bozijom voljom - nista nisu pronasli, iako su u pojedinim trenucima doslovno gledali u to. Helem, na kraju, vratise to oni Vizlerima i sve bi ok, da bi sutradan dosli da pitaju za jos jednu kasiku (ili kasicicu) koja im je nedostajala u setu...
Napomena: "Dervo" je Jakob Finci.
GandalfSivi

#3123 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote:
GandalfSivi wrote:

De malo protabiri ovo:
https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-ha ... 63021.html

Pogledaj i prilog. Uocit ces da je i ovaj Jevrej slao pakete zatocenicima u sabirne logore. Odakle i njemu i mome pradjedu iste dopisnice?! A ja ti, evo, tvrdim da je slao i da je ovaj pisao sta je dobivao. Da li su njega tjerali da to napise, a kasnije mu sve oduzimali, to ne znam... Pitanje je bilo, cemu im je, onda, sluzila ta propaganda? I zasto se, na kraju krajeva, Jakob nije ni poces'o kada je vidio dopisnicu?

Poenta je da su ljude masovno odvozili u logore i o tome su svi sve znali, a ovamo su htjeli kao ispasti humani i nesto dokazivati ovim dopisnicama...To mogu jedino shvatiti, ako su zelili sve sto se posalje zadrzati za sebe, a ne kao nekakvu propagandu - u smislu "vidi sto smo mi humani". Oni se to nisu ni trudili biti.
Prvo, za Jakoba nemam pojma, vidio lika par puta na TVu, moras njega pitati.

Drugo, generalno se nije znalo sta se desava u logorima. Zamisli sada situaciju. Dvojica burazera. Jednog odvedu (kazu da je preseljenje, ili sabirni centar prije nego sto ga posalju dalje). Sada imas dvije opcije:
Opcija A - Buraz koji je ostao zna da su ga odveli da ga ubiju
Opcija B - Buraz koji je ostao dobije pismo od brata da je put fino prosao, da je sve u redu, da se fino smjestio.

Pod kojom opcijom ce ovaj koji je ostao se boriti, bjezati, stvarati bilo kakve probleme?

Mislim ono, puca te nakav period naive zesce. Da im jos nisu davali te pakete, ne znam za Jasenovac, ali mislim generalno za sve velike logore po Evropi? Procitaj pokoje svjedocenje, pogledaj kakav film, ima dokumentaraca bruka. Majke mi branio sam te kada je pocela prica sa pismima, ali sada mi sve vise zvucis kao da pricas, eto i nije im toliko lose bilo...
salik79

#3124 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

GandalfSivi wrote: Majke mi branio sam te kada je pocela prica sa pismima, ali sada mi sve vise zvucis kao da pricas, eto i nije im toliko lose bilo...
Nikada nisam to ni pomislio, a kamoli napisao. Pa moj je djed, Duvnjak, netom nakon zavrsene mature se otisnuo u sumu, jer je gledao kako mu ubijaju komsije i odvoze u logore. Cak mi je i za Zelene (zena Karadziceva) rekao kako su ih sve potrpali i odvezli i haman sve istrijebili...

Moja poenta je bila da takvim monstrumima nije trebala nekakva lazna propaganda o njihovoj toboznjoj humanosti (eto, kao oni fini, pa su dozvoljavali logorasima da primaju pakete).

Umalo da zaboravim, moja pokojna pra-strina, inace Slovenka, je takodjer bila u nacistickom logoru. Radila je za Siemens. Imao sam dokumentarac uzivo. Ona, kao Slovenka, za to nikada nije dobila nikakvu odstetu, iako se stvarno borila.
GandalfSivi

#3125 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote:
GandalfSivi wrote: Majke mi branio sam te kada je pocela prica sa pismima, ali sada mi sve vise zvucis kao da pricas, eto i nije im toliko lose bilo...
Nikada nisam to ni pomislio, a kamoli napisao. Pa moj je djed, Duvnjak, netom nakon zavrsene mature se otisnuo u sumu, jer je gledao kako mu ubijaju komsije i odvoze u logore. Cak mi je i za Zelene (zena Karadziceva) rekao kako su ih sve potrpali i odvezli i haman sve istrijebili...

Moja poenta je bila da takvim monstrumima nije trebala nekakva lazna propaganda o njihovoj toboznjoj humanosti (eto, kao oni fini, pa su dozvoljavali logorasima da primaju pakete).

Umalo da zaboravim, moja pokojna pra-strina, inace Slovenka, je takodjer bila u nacistickom logoru. Radila je za Siemens. Imao sam dokumentarac uzivo. Ona, kao Slovenka, za to nikada nije dobila nikakvu odstetu, iako se stvarno borila.
Nije Svabo cetnik pa da u pjesnickom ili pjanskom zanosu ga opali dobrila da pusta novinare da snimaju sve, ili da u svojoj nesposobnosti kad pobise ljude, ne znaju sta da rade sa tijelima, pa ih tri puta prekopavaju. Zli su bili, ali nadasve sposobni. Pogledaj koji dokumentarac kako se razvijao holokaust, kakva je operacija bila. Nije bilo mjesta gresci. Da su pobijedili, nikada se za to ne bi saznalo, malim dijelom i zahvaljujuci tim pismima. Napor ulozen da se prikrije zlocin je bio skoro jednak naporu da se pobiju toliki ljudi. Nije to bas crno-bijela slika, gdje su svi bili za konacno rjesenje... Sam Wehrmacht nije bio dio toga, nego se holokaust odvijao pod kontrolom SS-a, ili tacnije Einsatzgruppen-a, koji su bili teski ludaci...
Locked