Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#3101 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

statixx wrote:@Chagalj vec pet stranice pise i slikovito nam docarava ono sto je Muhamed obecao sljedbenicima, a pitate se kako i zasto.

Sto se tice mita o raju - jedna od univerzalnih ljudskih osobina jeste osjecaj anksioznosti zbog protoka vremena i neizbjezne smrti. Koliko god mi to ignorisali, svi su se nekada u mladosti susreli s tim osjecajem. Djetinjstvo nas podsjeca na slobodu i bezbriznost.

Protoko vremena, izmedju ostalog, nas neprestano podsjeca na razlike izmedju nasih potreba i onoga sto imamo, i kao takvo je dobar saveznik religija. Crkve su uvijek isticale satove, udarali zvona, kao sto se i u islamu pozivalo pet puta na molitvu i sl. - cime se stalno nagovjestava trenutak odluke/sudnji dan i tako tjera covjeka da radi kako mu se kaze.

kako to da naucnici vjeruju u postojanje svijeta poput Raja (paralelni univerzum, sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima) , za njih to nije problem da vjeruju jer se ne kosi sa prirodnim zakonima, ali za tebe je mit.

evo pogledaj sta oni kazu za to
Chagalj

#3102 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

asurbanipal wrote:Sve ima svoje negativne i pozitivne aspekte, pa tako i samo tumačenje Kur'ana. Nadam se da ovo što @Cagalj radi, da je to sa dobrim namjerama, međutim ima i ona da je "put do pakla popločan dobrim namjerama"...
Možda @Chagalj ne zna, ali itekako postoji manipulacija Kur'anom. Prvi sa manipulacijom je započeo Muawiya ibn Ebu Sufiyan u bici na Siffinu, kada je na nagovor Amra ibn Asa, njegova vojska na koplja natakla stranice Kur'ana, kao simbol: "Neka Kur'an presudi među nama..."

Primjera manipulacije Kur'anom ima još, a najnoviji sam nedavno gledao u emisiji Mirjane Rakić, "Reporteri" na HRT-u, kada jedna ekipa novinara ide u Pakistan, u jedan poznati grad (čini mi se Quetta) na granici sa Afganistanom. I sad, imaju tamo škole i medrese za učenje Kur'ana, za fikh, itd. Uglavnom, većina tih škola se ističe po radikalnom tumačenju, a ekipa na preporuku ode u jednu od manje radikalnih škola. I tamo naiđu na dječaka, ima 7-8 godina i pitaju ga šta uči u školi, šta bi volio da bude. Dječak, izgubljenog i sumanutog pogleda reče kao iz topa: "Volio bih da budem šehid, da poginem na Allahovom putu. Da pobijem dosta kjafira..." Poslije prikazuje ostale dječake u jednoj prostoriji kako njišući se naprijed-nazad uče Kur'an naglas. Klasični primjer manipulacije jednom vjerskom knjigom, i ideologiziranja vjere. Ko hoće, ko želi, pronaći će u Kur'anu odgovor na mnoga pitanja, pronaći će smisao i ljepotu, opet, s druge strane, pronaći će način za najgore moguće stvari, a zar ima gore od smutnje i ubistva ?

I na kraju. Muhammed a.s. nam je ostavio u amanet Kur'an i svoju porodicu, časni Ehli-bejt a.s., to dvoje ide zajedno, i svako tumačenje Kur'ana bez Ehli-bejta a.s. je krnjavo i nepotpuno. A u mnogim ajetima se govori o tome. Prijašnji ljudi su govorili u šiframa, pa što ne reći i da Kur'an predstavlja šifru, jednu zagonetku. Nažalost, ovo što @Chagalj iznosi je plitko, površno i krnjavo...
Možda @Chagalj ne zna, ali itekako postoji manipulacija Kur'anom
jeli mislis na iskrivljenje kuranskog teksta???

AKO VJERUJES DA JE kuranski tekst iskrivljen a sam bog kzae u Kuran da ce ga cuvati od iskrivljenja , onda fakticki nevjerujes u Kuran.

a ima tu jedna druga stvar, moze se matematicki vidjeti jeli Kuran iskrivljen ili nije, jesi li znao za to.

ako bi samo prebacio jedan ajet iz jedne sure u drugu, ili sklonio jedan ajet a dodao drugi ajet na drugom mjestu , simetrija i matematicko programiranje bi se poremetilo

pa kako onda moze neko vjerjovati u iskrivljenje Kurana da ako je matematicki ispravan , cak sta vise, dovoljno je samo skloniti jedno slovo iz sure fatihe da se matematicko programiranje poremeti, cak sta vise dovoljno je da sklonis samo jedno slovo iz Bismile (recenica sa 4 rijeci) da se matematicko programiranje poremeti.

tako da su to besmislice da je Kuran iskrivljen.
RNG_25

#3103 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

@chagalj, mislim da @asurbanipal nije mislio na takvu manipulaciju Kur'anom, već na manipulaciju značenja pojedinih njegovih ajeta i slično.
asurbanipal

#3104 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by asurbanipal »

Chagalj wrote:

AKO VJERUJES DA JE kuranski tekst iskrivljen a sam bog kzae u Kuran da ce ga cuvati od iskrivljenja , onda fakticki nevjerujes u Kuran.

Pogrešno si me razumio. Lično ne vjerujem da je kur'anski teskt iskrivljen, mada se u knjizi Nerkeza Smailagića "Uvod u Kur'an" mogu nazrijeti neke izmejene po pitanju samoglasnika. Zato vjerujem da je vrlo moguće iskriviti smisao i značaj Kur'ana tumačeći ga pogrešno i na taj način ga devalviraju. Ili po tebi ovi što kolju i ubijaju po Siriji i Iraku imaju ispravno tumačenje Kur'ana, jer uporište za ono što rade nalaze upravo u Kur'anu i sumnjivim hadisima ?

Chagalj wrote: pa kako onda moze neko vjerjovati u iskrivljenje Kurana da ako je matematicki ispravan , cak sta vise, dovoljno je samo skloniti jedno slovo iz sure fatihe da se matematicko programiranje poremeti, cak sta vise dovoljno je da sklonis samo jedno slovo iz Bismile (recenica sa 4 rijeci) da se matematicko programiranje poremeti.

Tipičan primjer devalvacije Svete riječi upravo daješ ti, svodeći Kur'an na zbirku zadataka i instrument za progamiranje. Dakle, ništa Vene ? Kada smo već kod Fatihe i kod Bismille koliko Fatiha ima značenja, a koliko Bismila ?
Chagalj

#3105 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
NIN wrote:
Dozer wrote:Ili cemo nastaviti pod pretpostavkom da ja ne znam sta pricam...?
...da je bogdom pretpostavka!

:lol:
:shock: :shock: :shock:
Pretpostavljam da ti imas neku drugu, licnu definiciju inteligencije...? Samo sto je, eto, nekako nisi uspio i napisati :D

Ali, idemo dalje.
Kaze Chagalj (inace, nas kralj, sah, i mat, naravno :D)...
jedino preko dunjaluckih stvari mozemo da poimamo dzennet, ja nemogu drugu palmu zamisliti osim ove koje imamo ovdje na zemlji.
I na ovo ide - aplauz :)
Zasto? Pa jednostavno je - i Chagalj, kao najzagrizeniji branitelj religije i vjere ovdje (i Kur'ana i islama), ipak nema nikakvu VLASTITU predstavu onoga u sta vjeruje. Pitanje za razmisljanje - u sta Chagalj zaista vjeruje? :D

Ne zna(ju) kako izgleda bog, da li je musko ili zensko, ili da li je uopste covjekolik - ali ce se diviti njegovoj ljepoti kad umre i ode u dzennet (if). (Ovo "njegovoj" je vjerovatno izvedenica iz onoga "bog", sto je gramaticki muskog roda) :)
Ne zna(ju) kako izgleda taj dzennet - ali "znaju" da je tamo prelijepo, uzivanje, milina, i tako do kraja...necega... :)
Ne zna(ju) ni kako izgleda dzehennem, ali "znaju" da su tamo vatre, ognjevi, i sl., pa ga se ipak boje :)
Ne zna(ju) ni koja im je to nagrada u tom nepoznatom dzennetu (osim one da ce gledati boga i jos jednom umrijeti od njegove ljepote), ali se raduju toj nepoznatoj nagradi :)
"Koji je najmanji stepen u Dzennetu?"’ Allah, subhanehu ve te’ala, objavio mu je:
"Najmanji stepen i najmanju nagradu u Dzennetu imat ce covjek koji ce, nakon sto dzennetlije udju u Dzennet, izaci iz dzehennemske vatre puzuci, pa ce mu biti receno: "Udji u Dzennet!"
:shock:

A onda ide i cijeli SF scenario, sve sa dijalozima:
On ce doci do Dzenneta i ucinit ce mu se da je pun i da niko vise ne moze uci i onda ce se vratiti i reci: "Gospodaru moj, Dzennet je ispunjen do posljednjeg mjesta, ljudi su zauzeli svoje polozaje i ono sto im pripada od nagrade." Tada ce mu Allah reci: "Jesi li zadovoljan da ti u Dzennetu posjedujes onoliko koliko je posjedovao neki zemaljski vladar?" Odgovorit ce: "Zadovoljan sam, Gospodaru, ali zar se to Ti sa mnom izigravas, a Ti si Gospodar svjetova!?"Allah, dzelle shanuhu, ce mu ponovo reci: "Tebi zaista pripada to i jos cetiri puta toliko."Covjek ce reci: "Zadovoljan sam, Gospodaru moj, nema niko plemenitiji niti darezljiviji od Tebe, Gospodaru!"Nakon toga Allah ce mu ponovo reci: "Tebi pripada to i jos deset puta toliko, imat ces u Dzennetu sto god ti dusa pozeli i sto se tvome oku svidi." Onda ce Musa, alejhiselam, upitati: "Gospodaru moj, ako je ovo najmanji stepen u Dzennet, koji je onda stepen najveci?"
Mislim...fakat... da li postoji ikakva logika u svemu ovome? Ili je logika nepoznat pojam u religiji i vjeri...?
A mozda i da se vratimo na onu neku inteligenciju...
Zasto? Pa jednostavno je - i Chagalj, kao najzagrizeniji branitelj religije i vjere ovdje (i Kur'ana i islama), ipak nema nikakvu VLASTITU predstavu onoga u sta vjeruje. Pitanje za razmisljanje - u sta Chagalj zaista vjeruje? :D
Chagalj, kao najzagrizeniji branitelj religije i vjere ovdje (i Kur'ana i islama),
ovo je za mene ponos ako je tako, da ja mali sicusan covjek, sam okarakterisan kao branitelj Allahove vjere
ipak nema nikakvu VLASTITU predstavu onoga u sta vjeruje. Pitanje za razmisljanje - u sta Chagalj zaista vjeruje?
eh ovdje grijesis debelo, itekako znam u sta vjerujem i kako vjerujem

ja ako vjerujem u u dzennet ali ga zamisljam kroz ovozemljske naocale

evo naprimjer da su sve palme na ovom svijetu ovakve i da nema drugih palmi
Image

i kad se u kuranu kaze palma, moje misli idu direktno na tu palmu gore

ali u dzennet recimo ovakve, iako je isti naziv ali su drukcije
Image
Image

Ne zna(ju) kako izgleda bog, da li je musko ili zensko, ili da li je uopste covjekolik - ali ce se diviti njegovoj ljepoti kad umre i ode u dzennet (if).
sta mislis dali bi se jedan covjek divio ljepoti ove ako je odrastao na ostrvu gdje nema zena i odjednom je ugleda a nikad prije nije vidio zenu
Image

Ne zna(ju) kako izgleda taj dzennet - ali "znaju" da je tamo prelijepo, uzivanje, milina, i tako do kraja...necega... :)
pa dovoljno je vidjeti kako ima lijepih predjela na ovom svijetu i svakakve divote a kako je tek u dzennetu o kojem Bog govori da je lijep i da se nemoze ovaj svijet porediti sa Rajom. pa onda mozes zamisliti sta tamo ima.
Ne zna(ju) ni kako izgleda dzehennem, ali "znaju" da su tamo vatre, ognjevi, i sl., pa ga se ipak boje :)
dovoljno je detaljno opisano da nemoze detaljnije, a to sto ti neznas, to je druga stvar.
Ne zna(ju) ni koja im je to nagrada u tom nepoznatom dzennetu (osim one da ce gledati boga i jos jednom umrijeti od njegove ljepote), ali se raduju toj nepoznatoj nagradi :)
dovljno je znati da najmanja nagrada je da imas na desetine puta vise od najbogatijeg covjeka na svijetu
Chagalj

#3106 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

asurbanipal wrote:
Chagalj wrote:

Pogrešno si me razumio. Lično ne vjerujem da je kur'anski teskt iskrivljen, mada se u knjizi Nerkeza Smailagića "Uvod u Kur'an" mogu nazrijeti neke izmejene po pitanju samoglasnika. Zato vjerujem da je vrlo moguće iskriviti smisao i značaj Kur'ana tumačeći ga pogrešno i na taj način ga devalviraju. Ili po tebi ovi što kolju i ubijaju po Siriji i Iraku imaju ispravno tumačenje Kur'ana, jer uporište za ono što rade nalaze upravo u Kur'anu i sumnjivim hadisima ?

Chagalj wrote: pa kako onda moze neko vjerjovati u iskrivljenje Kurana da ako je matematicki ispravan , cak sta vise, dovoljno je samo skloniti jedno slovo iz sure fatihe da se matematicko programiranje poremeti, cak sta vise dovoljno je da sklonis samo jedno slovo iz Bismile (recenica sa 4 rijeci) da se matematicko programiranje poremeti.

Tipičan primjer devalvacije Svete riječi upravo daješ ti, svodeći Kur'an na zbirku zadataka i instrument za progamiranje. Dakle, ništa Vene ? Kada smo već kod Fatihe i kod Bismille koliko Fatiha ima značenja, a koliko Bismila ?
Zato vjerujem da je vrlo moguće iskriviti smisao i značaj Kur'ana tumačeći ga pogrešno i na taj način ga devalviraju.
toga je bilo uvijek i bit ce do sudnjeg dana.
Ili po tebi ovi što kolju i ubijaju po Siriji i Iraku imaju ispravno tumačenje Kur'ana, jer uporište za ono što rade nalaze upravo u Kur'anu i sumnjivim hadisima ?
eh sigurno nemaju podrsku u kuranu i hadisu, cak naprotiv Kuran i hadis je protiv takvih, jer poslanik je pazio da se zivotinje neubijaju bezpravno a IDILovci otkinu glave mudzahedina Nusra fronta i sa tim se slikaju po facebooku, to je sejtanizam visokog ranga, absolutno nema veze sa islamom, nego protiv islama idu ljudi.
Dozer

#3107 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Chagalj moj... :kiss: :thumbup:
irac300

#3108 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote: sta mislis dali bi se jedan covjek divio ljepoti ove ako je odrastao na ostrvu gdje nema zena i odjednom je ugleda a nikad prije nije vidio zenu
Image
Ja bih se ovoj gore divio u svaka doba, problem je što takvi kao ti gledaju u ove, tj. bar zagovarate ovakvo nešto. :D
Image
Chagalj

#3109 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:
Chagalj wrote: sta mislis dali bi se jedan covjek divio ljepoti ove ako je odrastao na ostrvu gdje nema zena i odjednom je ugleda a nikad prije nije vidio zenu
Image
Ja bih se ovoj gore divio u svaka doba, problem je što takvi kao ti gledaju u ove, tj. bar zagovarate ovakvo nešto. :D
Image
nezagovaram ali podrzavam ko hoce nek izvoli, mada moze i bez pokrivanja lica.

poenta je sakrivanje tijela pred strancima da nebude gledano na nju kao sto gladni vukovi gledaju krvavo meso, da nebude sex objekat. ali zato moze sa svojim muzem u kuci da bude vulkan u krevetu :lol: niko joj nebrani to.

jeli tebi drago da tebi neko zenu ili kcerku strastvenim pogledima jako zagleda dok hoda ulicom polugola???
i onda dodje kuci i odradi masturbaciju sa slikama u glavi tvoje kcerke i zene, pa ti vidi jeli ti to drago ili nije.
irac300

#3110 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Jbt, ja ću razmišljati ko šta radi unutar četiri zida. Haj' reci iskreno, ti nisi nikada bacio ''desanku šakić'' na neku prijateljicu? Pa ne možeš ljudima zabraniti da maštaju, ma o kome se radilo, i otkud znaš da neko ne masturbira na umotane žene? Nekima je to možda fetiš.
Dozer

#3111 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

A mozete li nam objasniti sta znaci pokrivanje lica, kad Kur'an kaze da se to ne radi...?

Edit:
@Chagalj... ako je pokrivena, kako ces se zaljubiti ba? Kako znas sta zenis? Pa jel' u 21. vijeku neko treba da mi dogovori s kim cu leci u krevet, imati djecu i provesti zivot...?
Neka, hvala. Ti bujrum, naravno.

Gledam sinoc na dnenvniku, nekom, "vijest" je da neka desetogodisnja curica ide na hadz... Zar se na hadz ne ide kad se zavrse sve neke druge stvari u zivotu i kad sam/a sebi to mozes platiti...?
Last edited by Dozer on 22/09/2014 15:05, edited 2 times in total.
Cerebrum

#3112 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Sto je nesto vise zabranjeno to je privlacnije. Bolje da je sve dozvoljeno tako bi svima dosadilo.
S4mpion

#3113 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

irac300 wrote: Ja bih se ovoj gore divio u svaka doba, problem je što takvi kao ti gledaju u ove, tj. bar zagovarate ovakvo nešto. :D
Image
Zašto je to problem?
I ona je žena vrijedna poštovanja.
nemezis

#3114 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
statixx wrote:@Chagalj vec pet stranice pise i slikovito nam docarava ono sto je Muhamed obecao sljedbenicima, a pitate se kako i zasto.

Sto se tice mita o raju - jedna od univerzalnih ljudskih osobina jeste osjecaj anksioznosti zbog protoka vremena i neizbjezne smrti. Koliko god mi to ignorisali, svi su se nekada u mladosti susreli s tim osjecajem. Djetinjstvo nas podsjeca na slobodu i bezbriznost.

Protoko vremena, izmedju ostalog, nas neprestano podsjeca na razlike izmedju nasih potreba i onoga sto imamo, i kao takvo je dobar saveznik religija. Crkve su uvijek isticale satove, udarali zvona, kao sto se i u islamu pozivalo pet puta na molitvu i sl. - cime se stalno nagovjestava trenutak odluke/sudnji dan i tako tjera covjeka da radi kako mu se kaze.

kako to da naucnici vjeruju u postojanje svijeta poput Raja (paralelni univerzum, sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima) , za njih to nije problem da vjeruju jer se ne kosi sa prirodnim zakonima, ali za tebe je mit.

evo pogledaj sta oni kazu za to
Koji to naučnici vjeruj u "postojanje svijeta poput raja". Kako uopšte vjerovati kada niko ne zna kakav je raj? Sta kod se kaze za raj, nije tako, nego drugačije. Dakle, u šta konkretno to vjeruju ti tvoji naučnici?
irac300

#3115 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

S4mpion wrote:
irac300 wrote: Ja bih se ovoj gore divio u svaka doba, problem je što takvi kao ti gledaju u ove, tj. bar zagovarate ovakvo nešto. :D
Image
Zašto je to problem?
Gdje piše da je ona problem?
S4mpion

#3116 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

irac300 wrote:
S4mpion wrote:
Zašto je to problem?
Gdje piše da je ona problem?
problem je što takvi kao ti gledaju u ove...
U čemu je tačno problem što neko pažnju poklanja ovakvim ženama?
irac300

#3117 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Post je upućen @Chagalju i više je zeza, jer je nalijepio sliku žene po izgledu moderno-zapadnjačkih svjetonazora. Pa sam aludirao, zašto nije nalijepio sliku žene, za kakvu se inače zalažu muškarci u islamu. Nik'ih problema što se mene tiče. :wink:
Chagalj

#3118 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:Post je upućen @Chagalju i više je zeza, jer je nalijepio sliku žene po izgledu moderno-zapadnjačkih svjetonazora. Pa sam aludirao, zašto nije nalijepio sliku žene, za kakvu se inače zalažu muškarci u islamu. Nik'ih problema što se mene tiče. :wink:
zidovkinje u nikabima :-) u izraelu
Image

Image

Image
Cerebrum

#3119 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote:
irac300 wrote:Post je upućen @Chagalju i više je zeza, jer je nalijepio sliku žene po izgledu moderno-zapadnjačkih svjetonazora. Pa sam aludirao, zašto nije nalijepio sliku žene, za kakvu se inače zalažu muškarci u islamu. Nik'ih problema što se mene tiče. :wink:
zidovkinje u nikabima :-) u izraelu
Image

Image

Image
UHHHHH.... Sta je ovo ? Crna vreca brasna ? Nove uniforme KKK ?
irac300

#3120 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Sexy. :thumbup:
rage_guy

#3121 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by rage_guy »

I ovo je vama uredu?
Chagalj

#3122 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

rage_guy wrote:I ovo je vama uredu?
ja ne zagovaram ovo

meni je dovoljno ovako :D
Image
Chagalj

#3123 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

krscanke u nikabima, (ovo je na sahrani franza ferdinada)
Image

Image

Towelie

#3124 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ljudsko pravo da izabere nacin oblacenja. Sta je sporno?
rage_guy

#3125 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by rage_guy »

Towelie wrote:
Ljudsko pravo da izabere nacin oblacenja. Sta je sporno?
Sporno je da li su same izabrale to.
Locked