Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#3101 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

r_faruk wrote:zasto zena ne moze biti hodza, ili je ispravno hodzinica, ili kako vec?
Zato jer je Allah dao da žena treba slijediti muškarca, ne i obratno, što se ogleda i u Islamskim obredima. To je pravilo.
Irsar

#3102 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

meteorit135531 wrote:Kakav je stav islama po pitanju napustanja istog i prelaska u drugu abrahamsku religiju ?

Molim Vas stvarno bez suvisnih i glupih komentara.
Raširen je stav da je to otpadništvo od Islama. Spominješ "abrahamske religije", no u realnosti i nije baš moguće "preći" na Judaizam osim ako i nisi etnički Židov/Jevrej. Ostaje, stoga, Kršćanstvo.

Glede otpadništva, nisam upoznat sa historijskim primjerima, iako je rašireno vjerovanje da se isto kažnjava ili smrću ili izgnanstvom, u najmanju ruku određenim nivoom antagonizma prema konvertitu.

Detaljnije gledano, Islam sebe smatra kao jedina potpuna i posve ispravna Religija, stoga je razumljivo do određene mjere postojanje antagonizma prema napuštanju iste, jer napuštanje iste u pravilu i u najboljem slučaju je zamjena dobrog sa manje dobrim. U najgorem slučaju, to je zamjena dobrog sa lošim.
HardcoreMX

#3103 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HardcoreMX »

realnije je pitanje koliko se zapravo deklarisani muslimani drze te vjere s obzirom koliko nereda, korupcije, nepravde, loseg stanja vlada kod njih..interesantno je da upravo korupciju islam odnosno Qur'an stavlja u red odmah iza nevjerovanja...a sloboda vjere je jasno izrazena u njegovom imperativu u vjeri nema prisile...
Gojeni H

#3104 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Gojeni H »

Towelie wrote:
harač wrote:islamska antropologija je uvijek fascinantna :lol: vidi obrise guzice zenske - u dzamiji, of all places - i svaka misao na allaha, poslanika, džennet i sudnji dan automatski se gubi u seksualnoj ekstazi :D
Tu se jasno vidi da je zenska guzica istinski islamski Allax. :D
Sve tvoje budalastine do novog otkrica, nirvane, necega ... na stranu, ali zasto ovo "x" umjesto "h"? - Vidim da nije slucajno ... Ne kontam.
r_faruk

#3105 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:Taj odgovor nema smisla, klanja se u mantijama, zadnjice se ne vide, nisam zadovoljan odgovorom. Isto vrijedi i za zene
Ti druze kao da nisi sa ovoga svijeta , kao da si pao ovdje medju raju sa neke znj planete

Ti bas neznas musku psihologiju....

Molitva u dzamiji, tu je potrebna koncentracija, to se zahtjeva, sa zenom ispred kao imamom koja ce predvoditi muske u molitvi, i jos ako joj je Bog dao ljepotu...kao muski bi ravnodusni bili na to...ma daaaaaj,
Ja bih rekao da ti ne znas za samokontrolu.
Mozda se i nekoj djevojci svidi kako hodza mijesa?

Evo forumas irsar kaze da zena mora da slijedi muskarca, sta god to znacilo, valjda je u startu osudjena na propast i da radi sta joj se kaze?
Bloo
Globalna šefica

#3106 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:Taj odgovor nema smisla, klanja se u mantijama, zadnjice se ne vide, nisam zadovoljan odgovorom. Isto vrijedi i za zene
Ti druze kao da nisi sa ovoga svijeta , kao da si pao ovdje medju raju sa neke znj planete

Molitva u dzamiji, tu je potrebna koncentracija, to se zahtjeva, sa zenom ispred kao imamom koja ce predvoditi muske u molitvi, i jos ako joj je Bog dao ljepotu...kao muski bi ravnodusni bili na to...ma daaaaaj,
Vala, ako je zgodan imam i ima dobru pozadinu, nisu ni žene imune na gledanje...
Što niko na to ne misli :D
arzuhal

#3107 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:... ali zasto ovo "x" umjesto "h"? - Vidim da nije slucajno ... Ne kontam.
Pa nije slučajno, dabome, ali šta mu preostaje?
Towelie

#3108 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Gojeni H wrote:
Towelie wrote:
harač wrote:islamska antropologija je uvijek fascinantna :lol: vidi obrise guzice zenske - u dzamiji, of all places - i svaka misao na allaha, poslanika, džennet i sudnji dan automatski se gubi u seksualnoj ekstazi :D
Tu se jasno vidi da je zenska guzica istinski islamski Allax. :D
Sve tvoje budalastine do novog otkrica, nirvane, necega ... na stranu, ali zasto ovo "x" umjesto "h"? - Vidim da nije slucajno ... Ne kontam.
Allax je najuzvišenije Njegovo ime, ono s kojim se sve dove primaju. Probaj slobodno i ti. :P
insomnia78

#3109 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Vala, ako je zgodan imam i ima dobru pozadinu, nisu ni žene imune na gledanje...
Kako ćafir zamišlja dzamiju :lol:
Vidjela si nekad zene u prvim safovima?
Bloo
Globalna šefica

#3110 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

insomnia78 wrote: Kako ćafir zamišlja dzamiju :lol:
Bila sam na teraviji :) i u džamiji više puta, tako da je ne moram zamišljati

Znam gdje sjede žene. Mi smo bile na balkonu i imala sam lijep pogled na guzice :D Na šta sam i referirala, da niko ne misli da je i nama možda nezgodno da gledamo.
zagortenej

#3111 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

r_faruk wrote:zasto zena ne moze biti hodza, ili je ispravno hodzinica, ili kako vec?
ko kaže da ne može:

Image

Smrcak15

#3112 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja bih rekao da ti ne znas za samokontrolu.

Evo forumas irsar kaze da zena mora da slijedi muskarca, sta god to znacilo, valjda je u startu osudjena na propast i da radi sta joj se kaze?
samo ca vam reci ucite psihologiju, vidim da ste tu zakazali momacki

zamisli ovakav zenski imam pred muskarcima, i ti kazes da neznam samo kontroli :-)
Image

:-) a boze sacuvaj cudni ljudi, opa jeli hodza mijesa ispred zena ili ispred muskaraca, hodza stoji ispred muskaraca, a zene stoje iza muskaraca ili u svojoj prostoriji, tako da one uopste i ne vide hodzu dok se klanja.
asurbanipal

#3113 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:... ali zasto ovo "x" umjesto "h"? - Vidim da nije slucajno ... Ne kontam.
Pa nije slučajno, dabome, ali šta mu preostaje?

Da nije možda Towelie salonac :?
Smrcak15

#3114 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote: Allax je najuzvišenije Njegovo ime, ono s kojim se sve dove primaju. Probaj slobodno i ti. :P
dobro palamudjeru, nek si nam rekao, nismo znali :-)
Smrcak15

#3115 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

misli ne brini, zato i zene klanja skroz pozadi , u svojoj prostoiji, ili gdje ima pregrada.
arzuhal

#3116 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote: Kako ćafir zamišlja dzamiju :lol:
Bila sam na teraviji :) i u džamiji više puta, tako da je ne moram zamišljati
To ti je ba ta muška logika, on bi žensko maršn'o u kafanu da raznosa pive ili pjeva na hastalu muškarcima, ne bi ona smjela nikad ni privirit u džamiju, da dušom odmori...
Bloo
Globalna šefica

#3117 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
misli ne brini, zato i zene klanja skroz pozadi , u svojoj prostoiji, ili gdje ima pregrada.
Bome ja bila na balkonu i sve vidjela :D

Zašto žene nisu u prvim safovima, a muški skroz pozadi, ili iza zastora ili pregrade :D
Ah, viteštvo je umrlo...
sekerbay

#3118 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Zašto
Kucaš na pogrešna vrata. Dođi kod mene pa ćemo klanjati jedno pored drugog ili ti ispred mene :ljubimruke:
Bloo
Globalna šefica

#3119 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:Zašto
Kucaš na pogrešna vrata. Dođi kod mene pa ćemo klanjati jedno pored drugog ili ti ispred mene :ljubimruke:
Mene samo arzi može tobe dovest :oops:
Mada hvala na ponudi :mrgreen:
sekerbay

#3120 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Mene samo arzi može tobe dovest
Ja ni ne pokušavam. Poziv je upućen kako bi mlada djeva vidjela alternativu svakodnevnice.
Bloo wrote:Mada hvala na ponudi
Vrlo rado. Osim ovoga, za tebe bih žrtvovao i dragocjeno vrijeme kako bismo promuhabetili o ovoj i sličnim tema uz neizostavne bosanske specijalitete u nekom od restorana po tvojoj volji :smekerica:
tlr

#3121 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Morebit da je bog kad je pravio Adama prvo od blata izvajao čunu, pa onda oko čune izvajao ostatak Adema... Zato muškarci mogu voditi molitvu, a žene ne mogu.
insomnia78

#3122 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Ćuna je vaznija od deset drugih organa
Irsar

#3123 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Ljudi, ostavite se hiperbola i "čitanja" onog što nigdje ne piše.
r_faruk wrote:Evo forumas irsar kaze da zena mora da slijedi muskarca, sta god to znacilo, valjda je u startu osudjena na propast i da radi sta joj se kaze?
Po čemu si zaključio da je to "valjda"? Kakve veze ima prirodna hijerarhija stvari sa pojmovima "propast" ili "apsolutna pokornost"?

Ja sam rekao, što je praktično Islamski stav, da žena treba da slijedi muškarca, u pravilu. Te da zbog toga ženi nije mjesto da bude imam (muškarcima). Samo malicioznost ili glupost (ili oboje) mogu izjednačavati to sa "propašću" žene ili njenom "apsolutnom pokornošću" (tj. ropstvom).
r_faruk

#3124 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

zasto smatras da je to prirodna hijerarhija? ne razumijem, zasto je prirodno da zena slijedi muskarca?
Irsar

#3125 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Gojeni H wrote:Sve tvoje budalastine do novog otkrica, nirvane, necega ... na stranu, ali zasto ovo "x" umjesto "h"? - Vidim da nije slucajno ... Ne kontam.
Internetski jezički "fazon". Dobro nije rekao *llah ili slično. U biti nebitno, ništa više od zajedljivosti nemuslimana bezbroj puta viđene.
Post Reply