Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#3101 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Kuran je spustan ajet po ajet sura po sura u periodu od 23 godine, nikad Kuran nije objavljen odjednom.

prije 23 godine nego ce Muhammed umrijeti pocela je objava da dolazi, zavisno od situacija u kojem su se muslimani i poslanik nalazili.

a stvarno neznam odakle ti to 100 Godina nakon muhamemdove smrti, pa dobro te srce nije presjeklo zbog ogromne gluposti koju si zirekao, cuj 100, haj da si rekao 10, 20 ali 100 :lol:
Covjece... pa ti ne poznajes ni elementarne stvari svoje religije... Hajde sto si polupismen, ali sto nisi u stanju rastaviti sure, ajete i Kur'an, to je vec odron...

Kur'an je zbirka sura i ajeta. Kako je onda Kur'an mogao biti objavljen prije nego su bile "spustene" (mozda su i dignute, zar ne... S obzirom da nemamo pojma gdje je ta bozija dimenzija...), sve sure i ajeti :roll:

Ovo je isto kao da si rekao da si se ti rodio prije svoje majke... :roll:
Doduse...mozda i jesi... Kod tebe je svasta nesto moguce... :D
A znamo da se i miracles, kao i shits, happens :D
beni-bu-man

#3102 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Covjece... pa ti ne poznajes ni elementarne stvari svoje religije... Hajde sto si polupismen, ali sto nisi u stanju rastaviti sure, ajete i Kur'an, to je vec odron...

Kur'an je zbirka sura i ajeta. Kako je onda Kur'an mogao biti objavljen prije nego su bile "spustene" (mozda su i dignute, zar ne... S obzirom da nemamo pojma gdje je ta bozija dimenzija...), sve sure i ajeti :roll:

Pa nije Chuck Norris :lol: :lol: :lol:
Dozer

#3103 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ma i njega je Smrle zajeb'o :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#3104 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: Kuran je spustan ajet po ajet sura po sura u periodu od 23 godine, nikad Kuran nije objavljen odjednom.

prije 23 godine nego ce Muhammed umrijeti pocela je objava da dolazi, zavisno od situacija u kojem su se muslimani i poslanik nalazili.

a stvarno neznam odakle ti to 100 Godina nakon muhamemdove smrti, pa dobro te srce nije presjeklo zbog ogromne gluposti koju si zirekao, cuj 100, haj da si rekao 10, 20 ali 100 :lol:
Covjece... pa ti ne poznajes ni elementarne stvari svoje religije... Hajde sto si polupismen, ali sto nisi u stanju rastaviti sure, ajete i Kur'an, to je vec odron...

NIkad nisam tvrdio da je cijeli Kuran objavljen 23 godine prije smrti muhammeda, nego da je pocetak objave Kurana poceo 23 godine prije Muhammedove smrti.
Kako je onda Kur'an mogao biti objavljen prije nego su bile "spustene"
u pocetku objave , prvi kontakt meleka dzibrila i muhammeda, objavljeno je samo 5 ajeta
beni-bu-man

#3105 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Sto jednostavno nije bio Kur'an umjesto Biblije, Tore,itd.
Sto se te knjige moraju stalno upgrade-ovati ?????
Dozer

#3106 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Onda se to kaze ovako Smrle: Objava Kur'ana je pocela tad i tad, s tim i tim ajetima, s tim i tim surama, a cijeli Kur'an je, sa svim ajetima i surama, prvi put objavljen tad i tad.

Krajnje je vrijeme da se naucis izrazavati...

A gornje pitanje je vise nego relevantno, i naslanja se na ono moje od ranije, na koje nisi ponudio nikakav odgovor. Glasilo je: Da li je islam jedina postojeca religija, i da li su svi vjernici na planeti zapravo muslimani, a da to i ne znaju?
Drugim rijecima - zasto odmah nije objavljen Kur'an...? Cemu prethodne objave i knjige...?

S obzirom da je sveznajuci i svemocni morao znati kakvima nas je napravio, onda je morao znati i da cemo mi, s obzirom kakvi jesmo, od svega toga napraviti opsti haos na Zemlji. Sto i jesmo uradili... A on je onda, ocito, odlucio da se ne petlja u svojih ruku djelo :D

S obzirom da si rekao da je islam bio i prije Kur'ana, a samim tim i Muhammeda, onda su ovo sasvim logicna i legitimna pitanja.
beni-bu-man

#3107 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Onda se to kaze ovako Smrle: Objava Kur'ana je pocela tad i tad, s tim i tim ajetima, s tim i tim surama, a cijeli Kur'an je, sa svim ajetima i surama, prvi put objavljen tad i tad.

A gornje pitanje je vise nego relevantno, i naslanja se na ono moje od ranije, na koje nisi ponudio nikakav odgovor. Glasilo je: Da li je islam jedina postojeca religija, i da li su svi vjernici na planeti zapravo muslimani, a da to i ne znaju?
Drugim rijecima - zasto odmah nije objavljen Kur'an...? Cemu prethodne objave i knjige...?

S obzirom da je sveznajuci i svemocni morao znati kakvima nas je napravio, onda je morao znati i da cemo mi, s obzirom kakvi jesmo, od svega toga napraviti opsti haos na Zemlji. Sto i jesmo uradili... A on je onda, ocito, odlucio da se ne petlja u svojih ruku djelo :D

S obzirom da si rekao da je islam bio i prije Kur'ana, a samim tim i Muhammeda, onda su ovo sasvim logicna i legitimna pitanja.
samo da ubacim jedno pitanje na boldirano.
Ako je bio islam prije Kur'ana i Muhammeda, ko je bio prvi musliman :? :? :?
Dozer

#3108 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Prethodne reinkarnacije Muhammeda. I ti pitas gluposti...
Njegova dusa se selila iz tijela u tijelo od Adema. Jedina nepoznanica je - gdje je, tj. u cijem je tijelu danas???

P.S. S obzirom na pismenost i kvalitet izrazavanja, koji podsjeca na onaj od prije 1500 godina, tipujem na Smrleta :D
beni-bu-man

#3109 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Prethodne reinkarnacije Muhammeda. I ti pitas gluposti...
Njegova dusa se selila iz tijela u tijelo od Adema. Jedina nepoznanica je - gdje je, tj. u cijem je tijelu danas???

P.S. S obzirom na pismenost i kvlaitet izrazavanja koji podsjeca na onaj od prije 1500 godina, tipujem na Smrleta :D
Ma hajte molim vas pismenost tam vam i ja sam visokonepismen coek :D
Smrcak15

#3110 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Onda se to kaze ovako Smrle: Objava Kur'ana je pocela tad i tad, s tim i tim ajetima, s tim i tim surama, a cijeli Kur'an je, sa svim ajetima i surama, prvi put objavljen tad i tad.

Da li je islam jedina postojeca religija, i da li su svi vjernici na planeti zapravo muslimani, a da to i ne znaju?
nije jedina postojeca, niti su svi muslimani

zato sto su orijasnje knjige i posanici namijenjeni bilio samo odredjenim narodima i vremenima, dok Kuran je namijenjn cijelom covjcanstvu.
kako se ne petlja kad ti je poslao uputu.

ti si poput covjeka koji govori kako drzava zapustila, drzave nije briga ovo ono, a drzava ti poslala pismo i uputnice sta trebas sta netrebas. Pa te pita neko kad tako kazes da drzave nije briga za Tebe, a jesi li procitao pismo drzave koje ti je drzava poslala, kazes nisam. Pa onda nije ni cudo sto kukas na drzavu a nisi nikad procitao sto ti je drzava poslala i govoris kako je drzava digla ruke od Tebe.
Smrcak15

#3111 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Sto jednostavno nije bio Kur'an umjesto Biblije, Tore,itd.
Sto se te knjige moraju stalno upgrade-ovati ?????
zato sto tora i novi zavjet su poslati za odredjeno vrijeme i doredjen narod, ne cijelom covjecansvu. dok Kuran je poslat cijelom covjecanstvu.
Smrcak15

#3112 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: Ako je bio islam prije Kur'ana i Muhammeda, ko je bio prvi musliman :? :? :?
Adem, prvi covjek.
beni-bu-man

#3113 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: Ako je bio islam prije Kur'ana i Muhammeda, ko je bio prvi musliman :? :? :?
Adem, prvi covjek.
Sto on nije sirio objavu?
Zaitsev

#3114 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote: ako ti jedan od najpoznatih ratnih komadanata validan dokaz, onda sam ti ja nebitna sitna ribica sta god pricao po tom pitanju.

http://www.youtube.com/watch?v=k0vkTq57sBI&t=2113s
Ko nije imao volje gledati:

1. Mirišljiva krv poginulih boraca. Iz njihovih rana čak i nakon 20 dana od smrti teče svježa mirišljiva krv, brada im je nastavila normalno rasti i porasla tačno onoliko koliko i živom čovjeku za to vrijeme.

2. Seiko automatski sat. Jednom od poginulih boraca Seiko automatski sat na ruci je i dalje uredno radio i nakon 20 dana, a kako veli efendija Halilović, opće poznato je da taj sat prestaje raditi 24 sata nakon što čovjeku prestane puls.

3. Nebo okovano zvijezdama. Noć pred jednu akciju efendija Halilović je rekao svoji borcima da dove Allahu dž.š. za kišu, jer ukoliko ne bude kiše neće moći neopaženo prići neprijateljskoj liniji jer je granje suho i čuje se svaki šum. Pogledali su u nebo a ono je bilo okovano zvijezdama pa su mnogi postali skeptični, da bi ih pred sami početak akcije zatekao takav pljusak i uzeli su neprijateljski položaj u rekordnom vremenu.

4. Pramen magle. U jednoj akciji brigada je bila podijeljena na dvije strane i čekao se i dogovarao najpovoljniji trenutak za zajednički napad na neprijateljske položaje. Dogovorilo se tačno vrijeme napada, međutim 15 sekundi nakon prekida veze začuo se tekbir sa jedne strane pa se i druga strana dala u akciju. Nakon što je položaj zauzet efendija Halilović je pitao komandira te druge grupe zašto je krenuo ranije, a ovaj mu je rekao da se pramen magle pojavio između njih i neprijateljskog položaja pa su neopaženo mogli doći do neprijatelja.

5. Mirišljiva krv boraca. Slična priča kao s početka. U jednom zaplijenjenom kamionu (110ka) kojim su prevoženi poginuli borci i kako veli efendija "otprilike nekih, puna 2 mjeseca" se zadržao miris miska iz šehidske krvi pa su se svi otimali zbog tog mirisa da se voze tom 110kom.

6. To the Džennet and back. U jednoj akciji efendija Halilović biva ranjen. Geleri su mu se pozabijali u leđa i glavu. Ne osjeća bol zbog zagrijanosti tijela. Ne misli ni nakog od dragih ljudi, ne misli na borce, majku, ženu, kćerkicu Sadžidu, sestru Aminu, ni na kog. Jednostavno se fino osjeća. Dobija krila i leti. Leti iznad Dženneta i gleda džennetske blagodati. Zajeba ga doktor Hajdarević koji ga je previo i spasio mu život, pa efendija Halilović biva tužan zbog toga što nije ostao u Džennetu.

7. Bijeli krilati ljudi. U jednoj akciji odred El-Mudžahidin je svojim poznatim trkom preko brisanog prostora nastojao zauzeti neprijateljski položaj, na kojem je bio isturen PAM. Međutim borci su ostali u čudu kada su primijetili da PAM uopšte ne puca na njih nego u nebo, iako na nebu nije bilo ništa. Kada su zauzeli taj položaj i zarobili PAMovca pitali su ga zašto je pucao u nebo a ne u njih. On im je odgovorio da njih uopšte nije ni vidio, nego da je vidio bijele ljude sa krilima kako lete i slijeću na zemlju pa je pucao u njih.

8. Face cutters. O ovome svjedoči jedan od neprijatelja. Naime on je bio sav izrezan po licu i kada su ga pitali šta mu se desilo rekao je da su neki ljudi izranjali iz zemlje sa sabljama i reckali ih sve po licu. Efendija Halilović je pitao svakog svog borca da li je koristio hladno oružje u toj akciji i svaki od boraca je negirao, pa efendija zaključuje da je logično da im je u pomoć ponovo pritekla vojska meleka.

9. Kraj. U zadnjem dijelu klipa priča o skromnosti Alije Izetbegovića i kako je bio kod njega u stanu 1994. godine a da je njemu i Aliji, Alijin sin Bakir spremio divku. Kada je efendija upitao Kirbija što divka i to baš bez šećera, ovaj mu je rekao da babo Alija ne želi da živi drukčije od svojih Bošnjaka i ako oni nemaju šećera, neće ni on imati. Do kraja se priča svodi kako je on jeo supe po kraljevskim večerama i odbijao teletinu, bla bla. Nije čovjek htio da živi drukčije od svojih Bošnjaka. Jebiga, sve to se odnosilo samo na period rata, ništa poslije, ali eto i to se pika...

P.S. Ako ikad zašteka sa Lord of the Rings, Nezir Halilović je neiscrpan izvor pričica koje mogu poslužiti za snimanje.

P.P.S. I u sve mogu povjerovati: krilate ljude, mirišljivu krv, ljude koji izranjaju iz zemlje, ranu koja krvari nakon 20 dana, Seiko automatski sat, ma sve, ali da je Bakir spremao divku i to bez šećera - NEMA TEORIJE !!!
Dope_Man

#3115 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Hahahahah :lol: :lol: :lol: :lol:

Nikad ne bi ni otvorio klip jer sam znao da ce biti tona gluposti, ali toliko ih nisam mogao ni zamisliti. I sto je najgore imas ljude koji sve te gluposti i povjeruju, a evo ga jedan medju nama. Toliki ljudi umru, pate, nestanu.. i onda se sve to jos i opravda sa nekom ''miloscu bozijom'' i sranjima. Naravno, iste price prica neko i sa druge i trece strane.

I Smrle, dzaba se vrtis dublje u rupu iz koje ne znas izaci. Sad kad pokusas objasniti sa tim da je slao ranije knjige samo odredjenim narodima, onda ispada da ga tad nije zanimao citav svijet, nego samo grupica ljudi. Uostalom, ni sa posljednjim nije nista drugacije. Nije se potrudio poslati je ni tad u neki razvijeniji dio svijeta, vec opet pravo u pustinje Arabije. Jasno da ima neke preferencije prema tim ljudima. I gdje je onda tu logika da mu je malo drag samo jedan narod, pa tek kasnije odluci da se pozabavi cijelim svijetom? A i tad opet nije posjetio ni Kinu, ni Indiju, ni Afriku, a za Ameriku ni sam bog nije znao u vrijeme objave Kur'ana.

Dalje ne mozes nikako objasniti nelogicnost da odluci eto tad poslati knjigu koju ce ''cuvati'' od mijenjanja, a ranije knjige je kao slao bez brige. Mogao je odmah u startu Adam i osmisliti jezik, i napisati knjigu, pa da je cuva do dana danasnjeg.. ali ne, morale su se stvari komplikovati.. i to ti neki bog.
HAVANA

#3116 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Ne kliko ja.Jel ovo fakat? :shock: Ovog treba hitno u onu kosulju obuc. :-)
Zaitsev

#3117 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HAVANA wrote:Ne kliko ja.Jel ovo fakat? :shock: Ovog treba hitno u onu kosulju obuc. :-)
Ja jesam maštovit drug Havana, ali ovoliko ne bih mogao biti... :lol:
HAVANA

#3118 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Pa jarane da je trip doruckovo ,previse je.Lose ga fura skroz.
Zaitsev

#3119 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HAVANA wrote:Pa jarane da je trip doruckovo ,previse je.Lose ga fura skroz.
:lol: :lol: :lol:

Sad vidjeh da ima i drugi klip. Moram i to pogledati pa prepričam šta veli efendija Halilović...
fatamorgana

#3120 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
....evo jedan primjer kako drustvo i pojedinac profitira izmedju ostalog, ovo je samo jedan mali sitni primjer u moru drugih primjera.

Bog kaze da se nesmije pricati iza ledja ljudi. Ako se ja ne bojim Boga i boli me briga sta kaze Bog, ja odlucim da presem drugim ljudima sta je jedan kolega radio, pa te kolege prenesu njemu da sam ja pricao o njemu njima.

Sta mislis kakva ce se atmosfera napraviti izmedju mene i njega ?? hoce li biti zdrava atmosfera?? sigurno nece

Ali ako kontam Bogu je toliko mrsko kad neko o nekome prica iza ledja da to sporedi sa jedenjem mesa mrtvog brata, toliko mu je to odvratno, pa odustanem pricanja iza ledja drugih ljudi.

Dali ce moj odnos sa ljudima biti bolji ili losiji ako su postedjeni mog ogovaranja i pricanja iza ledja?

to je jedan mali primjer kako bogobojaznost drzi drustvo zdravim.
Može li bar jedan ili pak više primjera zemlje/zemalja gdje se zbog pridržavanja ove vjerske upute ne ogovara ili ne priča iza leđa te gdje "bogobojaznost drži društvo zdravim"?
Čini mi se da nije bilo odgovora na ovo pitanje pa da ga probamo ponoviti, uz malo sreće, ko zna! :wink:
Raigor Stonehoof

#3121 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Hahaha smrcak, do postavljanja ovog klipa si, bar kod mene, imao nekog kredibiliteta. Ne mogu da vjerujem da ovog sarlatana uzimas zaozbiljno :lol:
fatamorgana

#3122 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
Adem, prvi covjek.
A što se onda Eva kao žena prvog muslimana nije pokrivala nego je hodala samo sa smokvinim listom u ruci? :sax:
HAVANA

#3123 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Eh,zensko ko zensko.
Edouard

#3124 Re: Ateizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote: Nije bogami.... Fata ti je dobro rekla jer bolje se ne može.
Nekom kako ti kažeš treba samo da ga nešto 'dotakne' pa da promjeni stav. Mi znamo da to radi i hipnoza, ali naravno, to zna i svaka religija.
Nego da pojednostavim diskusiju i pređem na normalno: jebe mi se za Paskala ili za bilo koga ko može da misli da nečija oholost (i neka mi takav jasno objasni šta oholost ovdje znači?), ili čak i neka od vrlina sputava druge da misle kao on ili neko treći?!?
Neka svako misli šta hoće. Ja hoću najprije da o nečemu više saznam i naučim sa više strana, pa da tek onda mislim šta ću i kako ću dalje.
Je li ovo možda previše komplikovano za razumjeti?
Nego, šta to dolazi 'iz srca'? Kakva je to glupost koja se bazirala na donjim jeftinim slikama Isusa sa 'otvorenim' srcem... :roll:

nemoj mi spominjati 'istinu' oko hrišćanskih petljanija i izmišljotina. Svi znamo da tu nema nikakvog dokaza pa je nepotrebno to iznositi na temi 'Ateizam' izuzev ako ti nije namjera da sve nas smatraš promašenim luzerima i blesanima koji ništa ne znaju.
@Zoro, pa tebi Pascal nije ni do gležnja. Očito, a tako smo u nedavnom primjeru i vidjeli, pjesme ti bolje idu nego dublje promišljanje.
A i Aristotel je je rek'o, kad je pisao o odgoju djece, da ona djeca koja nisu sklona dubljem promišljanju, kakvo zahtijeva, filozofija, geometrija, da se bave poetikom i retorikom.
aurora313

#3125 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:
aurora313 wrote: Nije bogami.... Fata ti je dobro rekla jer bolje se ne može.
Nekom kako ti kažeš treba samo da ga nešto 'dotakne' pa da promjeni stav. Mi znamo da to radi i hipnoza, ali naravno, to zna i svaka religija.
Nego da pojednostavim diskusiju i pređem na normalno: jebe mi se za Paskala ili za bilo koga ko može da misli da nečija oholost (i neka mi takav jasno objasni šta oholost ovdje znači?), ili čak i neka od vrlina sputava druge da misle kao on ili neko treći?!?
Neka svako misli šta hoće. Ja hoću najprije da o nečemu više saznam i naučim sa više strana, pa da tek onda mislim šta ću i kako ću dalje.
Je li ovo možda previše komplikovano za razumjeti?
Nego, šta to dolazi 'iz srca'? Kakva je to glupost koja se bazirala na donjim jeftinim slikama Isusa sa 'otvorenim' srcem... :roll:

nemoj mi spominjati 'istinu' oko hrišćanskih petljanija i izmišljotina. Svi znamo da tu nema nikakvog dokaza pa je nepotrebno to iznositi na temi 'Ateizam' izuzev ako ti nije namjera da sve nas smatraš promašenim luzerima i blesanima koji ništa ne znaju.
@Zoro, pa tebi Pascal nije ni do gležnja. Očito, a tako smo u nedavnom primjeru i vidjeli, pjesme ti bolje idu nego dublje promišljanje.
A i Aristotel je je rek'o, kad je pisao o odgoju djece, da ona djeca koja nisu sklona dubljem promišljanju, kakvo zahtijeva, filozofija, geometrija, da se bave poetikom i retorikom.
A ne znam ni kako bih živio bez Aristotela... :)

Nego, što ti njega--pagana, mnogobošca--uopšte spominješ? Takve hrišćanstvo baš i ne voli ako nisi znao.
Last edited by aurora313 on 31/03/2017 22:41, edited 2 times in total.
Post Reply