Ukrajina

Post Reply
udar 99

#3101 Re: Ukrajina

Post by udar 99 »

daxon wrote:Često se u kontekstu ove krize spominje partija šaha, pošto sam i sam ljubitelj šaha, evo i moja analiza ove tzv. ukrajinske partije šaha, naravno šahovskim riječnikom:
Zapad je samouvjereno i hazarderski odigrao duboko pijunima, izvlačeći lovce i kraljicu, pokušavajući tako iznenada zadati neki brz i jeftini šah (mat) drugoj strani, vjerovatno očekujući neki njen previd.
Druga strana se nije zalijetala, već je na dobro poznate, lako predvidive i već viđene poteze zapada, odigrala smirenu odbranu, plitkom igrom pijuna i lovaca, stvarajući siguran prostor i dobre manevarske pozicije za topove i konje, koji sa rokadom kraljice u pozadini, drže sve ključne pozicije na tabli.
Sada i pijuni, sa podrškom dobro razvijenih jakih figura kojima su dobro zaštićeni, mogu nesmetano raditi dar mar drugoj strani, koja nije uspjela razviti igru i jake figure izvući na ključne pozicije. Zna se šta u šahu slijedi kada neko ne razvije igru i ne oslobodi sve figure, game over.

dobro receno , i uz svu frku ?
koliko je Ruskih trupa ?
manje od 10 000 , nema tenkova , vecinom oklopni tockasi , jeste da imaju helikoptere i avione u bazama na Sevastopolju
kao pjesadija rasireni po cijeloj istocnoj Ukrajini u manjim grupama
cijela frka kao da je kompletna armija uletila
nema nikakve pucacine , metak nije ispaljen
to pokazuje vjestinu stratega u Moskvi i jad i bijedu NATO
i kako su i Izraelski dobrovoljci pomogli "revoluciji" i jos se slika pred kamerama sav ponosan !
ko fol ;" sta je ba ? sta mi mozete !"
looodilo !

http://www.haaretz.com/news/world/1.577114
Last edited by udar 99 on 02/03/2014 00:07, edited 1 time in total.
Blek Stena

#3102 Re: Ukrajina

Post by Blek Stena »

madner wrote:
Blek Stena wrote:
madner wrote:Bez obzira sta se desi u Ukraini, trenirat ce se strogoca u BiH.

No RS till 2015. :D
jel hidzretske? :D
Nije, ove.

Ocekivani rasplet situacije. Samo je pitanje hoce li biti milom ili silom.
pa kako moze milom? zajebavas nas dragoljupce!
Kikibombona

#3103 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

rasuta_riza wrote:
Ako,kao što kažeš ispuše sa Ukrajinom, nema tog ruskog cara, boga peruna, i sličnoga koji će ih spriječiti da srede svoju satisfakciju preko leđa ovih zaradi naplate duga; Assad je mater svoju hebao, RS isto - zato da sam na mjestu RS - ovaca se ne BiH puno radovao najebaće samo tako :D , jedini koji mozga ima je onaj Vučić koji ima već scenario da zna kome je pušiona te se drži kursa, ali ostali navijaju za materešinu RU, a vidjećemo ko će ga posukat na kraju :bih:
Zbog svega napisanog, cudi me da forumasi kao LeKlerk ne navijaju za Rusiju u srazu protiv Ukrajine. :D
rasuta_riza

#3104 Re: Ukrajina

Post by rasuta_riza »

Blek Stena wrote:E moji zapadnjaci ne mozete cackat dokle hocete. Izgubili ste svaku granicu i mjeru.
I zato bih volio bih da vas ruje otresu da ne znate dje vam je glava a dje guzica, bas kao i vase pretke.
Pa onda fino nazad u SB i UN da, bez cinizma i sa uvazavanjem, razgovarate sa ostalim zemljama i narodima svjeta da i oni kazu sta im je interes a sta nije.
Rusija :thumbup:
Kada vas, i ako-nadam se da hoće, isti Zapad uzme na nišan, plakat ćete vi tati Putinu i mami Rusiji, ali sviranje kurcu uzalud, kao škart ćete završiti na smetljištu istorije, uoastalom gdje vam je i mjesto-RS jedina genocidna tvorevina u Evropi.
Prpa.ba

#3105 Re: Ukrajina

Post by Prpa.ba »

Sve na stranu, ali nemojte boga vam zazivati americku i europsku akciju u BiH. Posljednji put kad su nam prckali po drzavi, sprijecili su nas u samoodbrani i pri tome nam utemeljili Republiku Srpsku u svom njenom sjaju. Doduse, hrvate kao svoje vjerne pudlice su malo obuzdali, isto kao i avijaciju pobunjenih srba - da nas se ne bi istrijebilo jer smo korisna alatka za potkusurivanje, ali ne treba pretjerivati u hvalospjevima i ocekivanjima. Prisjetimo se rijeci "don't dream dreams", upucenih najmladjoj europskoj demokratiji 1992. godine. :mrgreen:
McMoy

#3106 Re: Ukrajina

Post by McMoy »

Kikibombona wrote:
rasuta_riza wrote:
Ako,kao što kažeš ispuše sa Ukrajinom, nema tog ruskog cara, boga peruna, i sličnoga koji će ih spriječiti da srede svoju satisfakciju preko leđa ovih zaradi naplate duga; Assad je mater svoju hebao, RS isto - zato da sam na mjestu RS - ovaca se ne BiH puno radovao najebaće samo tako :D , jedini koji mozga ima je onaj Vučić koji ima već scenario da zna kome je pušiona te se drži kursa, ali ostali navijaju za materešinu RU, a vidjećemo ko će ga posukat na kraju :bih:
Zbog svega napisanog, cudi me da forumasi kao LeKlerk ne navijaju za Rusiju u srazu protiv Ukrajine. :D
On se cijelo vrijeme bori za pravdu, poštivanje međunarodnih sporazuma, prava zemalja na suverenost i teritorijalni integrite, UN, SB i njegove rezolucije....
Usput pomalo mrzi Ruse.
It_is_a_Leclerc

#3107 Re: Ukrajina

Post by It_is_a_Leclerc »

Kikibombona wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Čuj sjednica vijeća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata, a Aljazeera US prenosi live.

Uglavnom. Sutra poslijepodne, u Varšavi se održava sastanak generalnog sekreterijata NATO-a i Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine.
Jarane, nije valjda da polazes nade u NATO. Ono ozbiljno? :? :-)

Ako se Rusi pozicioniraju u gradovima gdje imaju vecinsku podrsku naroda, mislis da ce ih NATO napasti? Nema ni promil sanse da to urade, ni promil.

Mogu jedino pokusati Ukajinci i dobiti po usima. Ne vjerujem da ce se i oni usuditi.

Najrealnija opcija je visoki stepen autonomije za Krim i 'Istocnu Ukrajinu'. Ne vjerujem da ce doci do disolucije, kao sto ne vjerujem da ce vlada u Kijevu imati kontrolu nad Krimom, Donjeckom i drugim istocnim gradovima, osim ako se nesto dramaticno ne promijeni.
Naravno da rat između NATO-a i Rusije trenutno nije opcija, iz prostog razloga što su u NATO-u daleko najinteligentniji vojni stratezi. Vrlo dobro znaju kako bi prošli. Vjerujem da je zadatak sutrašnjeg sastanka to da se pokuša smiriti ukrajinske vlasti da ne srljaju i ne ginu.

Ukrajinska vlada, gotovo sam ubjeđen, neće dozvoliti da se ruski utjecaj u Ukrajini proširi na mjeru da se formira neki, ne daj Bože, ruski entitet koji bi pravio probleme.

Dakle, jedino što nam preostaje je kompromisno rješenje, možda status quo ili medijacija.
Blek Stena

#3108 Re: Ukrajina

Post by Blek Stena »

rasuta_riza wrote:
Blek Stena wrote:E moji zapadnjaci ne mozete cackat dokle hocete. Izgubili ste svaku granicu i mjeru.
I zato bih volio bih da vas ruje otresu da ne znate dje vam je glava a dje guzica, bas kao i vase pretke.
Pa onda fino nazad u SB i UN da, bez cinizma i sa uvazavanjem, razgovarate sa ostalim zemljama i narodima svjeta da i oni kazu sta im je interes a sta nije.
Kada vas, i ako-nadam se da hoće, isti Zapad uzme na nišan, plakat ćete vi tati Putinu i mami Rusiji, ali sviranje kurcu uzalud, kao škart ćete završiti na smetljištu istorije, uotslom gdje vam je i mjesto-RS jedina genocidna tvorevina u Evropi.
:lol:
odavno smo mi na nisanu zapada, i ja i ti, samo si ti corav pa ne vidis. Samo ti se srbi prividjaju jbt :-)
It_is_a_Leclerc

#3109 Re: Ukrajina

McMoy wrote:
Kikibombona wrote:
rasuta_riza wrote:
On se cijelo vrijeme bori za pravdu, poštivanje međunarodnih sporazuma, prava zemalja na suverenost i teritorijalni integrite, UN, SB i njegove rezolucije....
Usput pomalo mrzi Ruse.
Meni je uvijek drago vidjeti da ima ljudi koji se ovako precizno i seriozno bave mojim pisanjem.

:thumbup:
Blek Stena

#3110 Re: Ukrajina

Post by Blek Stena »

Prpa.ba wrote:Sve na stranu, ali nemojte boga vam zazivati americku i europsku akciju u BiH. Posljednji put kad su nam prckali po drzavi, sprijecili su nas u samoodbrani i pri tome nam utemeljili Republiku Srpsku u svom njenom sjaju. Doduse, hrvate kao svoje vjerne pudlice su malo obuzdali, isto kao i avijaciju pobunjenih srba - da nas se ne bi istrijebilo jer smo korisna alatka za potkusurivanje, ali ne treba pretjerivati u hvalospjevima i ocekivanjima. Prisjetimo se rijeci "don't dream dreams", upucenih najmladjoj europskoj demokratiji 1992. godine. :mrgreen:
:mrgreen:
madner

#3111 Re: Ukrajina

Post by madner »

Prpa.ba wrote:Sve na stranu, ali nemojte boga vam zazivati americku i europsku akciju u BiH. Posljednji put kad su nam prckali po drzavi, sprijecili su nas u samoodbrani i pri tome nam utemeljili Republiku Srpsku u svom njenom sjaju. Doduse, hrvate kao svoje vjerne pudlice su malo obuzdali, isto kao i avijaciju pobunjenih srba - da nas se ne bi istrijebilo jer smo korisna alatka za potkusurivanje, ali ne treba pretjerivati u hvalospjevima i ocekivanjima. Prisjetimo se rijeci "don't dream dreams", upucenih najmladjoj europskoj demokratiji 1992. godine. :mrgreen:
Nije do njih nego do nas. Kako tada, tako i sada. Sve se moze sa ljudima dogovoriti, no treba prvo rascititi da li smo spremni imati svoju drzavu ili nismo.
madner

#3112 Re: Ukrajina

Post by madner »

Blek Stena wrote:
madner wrote:
Blek Stena wrote:jel hidzretske? :D
Nije, ove.

Ocekivani rasplet situacije. Samo je pitanje hoce li biti milom ili silom.
pa kako moze milom? zajebavas nas dragoljupce!
Lepo, dodju ljudi kod Mileta i objasne mu sta se sprema. Ako voli svoje Srbe, moze fino potpisati novi Ustav. Ako ne voli, ne mora.
rasuta_riza

#3113 Re: Ukrajina

Post by rasuta_riza »

Blek Stena wrote:
rasuta_riza wrote:
Kada vas, i ako-nadam se da hoće, isti Zapad uzme na nišan, plakat ćete vi tati Putinu i mami Rusiji, ali sviranje kurcu uzalud, kao škart ćete završiti na smetljištu istorije, uotslom gdje vam je i mjesto-RS jedina genocidna tvorevina u Evropi.
:lol:
odavno smo mi na nisanu zapada, i ja i ti, samo si ti corav pa ne vidis. Samo ti se srbi prividjaju jbt :-)
Niste ni blizu kao što trebate biti, uostalom uvijek ima popravna lekcija-ako nije BiH, jeste Kosovo, ako Rusi rasture Ukrajinu ne bih voli biti njihov igrači i simpetizer bilo gdje na planeti, svakako ima duuugačak red koji žele da se namire :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3114 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

slatko je vidjeti masovne ukrudbe zbog ruskih akcija. :D sve pod izlikom, "eto vam ga obožavatelji zapada i njihovog imperijalizma."...

samo što me buni kome je to upućeno, jer su se na ovom forumu kritikovale intervencije po Iraku, Libiji, da ne pominjem bombardovanja Gaze... isto kao da su neki ovaj forum zamijenili za neki drugi... isto... :D
dječak sa šibicama

#3115 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Ova tema je zrela za katanca.

Koliko idiotarija ispisanih, na nivou petogodisnje djece.
Chmoljo

#3116 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

a ne, ne... ova tema je odličan filter :D
madner

#3117 Re: Ukrajina

Post by madner »

Objektivan sud, no nisi morao pisati sto jesi.
daxon

#3118 Re: Ukrajina

Post by daxon »

It_is_a_Leclerc wrote:Ukrajinska vlada, gotovo sam ubjeđen, neće dozvoliti
Koja ukrajinska vlada, šta kontrolišu, ko ih sluša, koji aparat im je raspoloživ, pod čijom kontrolom je vojska i gdje, šta je sa policijom, vidim kleče dok ih civili šamaraju, ko je ko??? Dakle, Ukrajina se raspala, a zapad će pokušati nešto skrpiti od onog što im ostaje, naravno, ide džentlmenski dogovor sa Rusijom oko formulacije svega toga, kako niko ne bi izgledao ponižen i poražen, ali Ukrajina više ne postoji, bar ne u onom obliku kao do sada.
Kikibombona

#3119 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Chmoljo wrote:a ne, ne... ova tema je odličan filter :D
Kakav filter. Licemjerni su i jedni i drugi. Ne mozes biti na strani velikih sila i ostati principijelan, pozivati se na medjunarodno pravo. Goli interes i nista vise.
Bodkin

#3120 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Chmoljo wrote:slatko je vidjeti masovne ukrudbe zbog ruskih akcija. :D sve pod izlikom, "eto vam ga obožavatelji zapada i njihovog imperijalizma."...

samo što me buni kome je to upućeno, jer su se na ovom forumu kritikovale intervencije po Iraku, Libiji, da ne pominjem bombardovanja Gaze... isto kao da su neki ovaj forum zamijenili za neki drugi... isto... :D
ima i novi momenat. sad navijaju za ruse jer ce ameri da se iskale na rs-u ili srbiji. preskocen asad ili iran skroz. padace tomahavci opet po balkanu :D
It_is_a_Leclerc

#3121 Re: Ukrajina

daxon wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ukrajinska vlada, gotovo sam ubjeđen, neće dozvoliti
Koja ukrajinska vlada, šta kontrolišu, ko ih sluša, koji aparat im je raspoloživ, pod čijom kontrolom je vojska i gdje, šta je sa policijom, vidim kleče dok ih civili šamaraju, ko je ko??? Dakle, Ukrajina se raspala, a zapad će pokušati nešto skrpiti od onog što im ostaje, naravno, ide džentlmenski dogovor sa Rusijom oko formulacije svega toga, kako niko ne bi izgledao ponižen i poražen, ali Ukrajina više ne postoji, bar ne u onom obliku kao do sada.
Ma pretjeruješ. Čuj - ne postoji. Pa nije Sirija, gdje pet gradova kontroliše pet različitih vojski, koje su međusobno zaratile.

Ukrajina ima Parlament koji je dvotrećinskom voljom opozvao predsjednika i raspisao izbore. Vlada Ukrajine radi sasvim normalno, i već je donijela odluku o podizanju nivoa ugroženosti države na najveći nivo, mobilizirali rezervne snage.

Ti koje su šamarali nisu nikakva policija, već plaćene ubice. Trebalo ih je, kao u SA, roknuti sa kakvog solitera na beton.

P.S. Zašto zatvarati temu ?! Najnormalnija rasprava i civilizovano ukrštanje argumentacije... Razumijem da pojedinci ne vole čitati ono s čim ne slažu, ali za to je lijek da nas, jednostavno, ignorišu ?!
Lakat Jebić

#3122 Re: Ukrajina

Post by Lakat Jebić »

cisto da znate, ne moze parlament opozvat osobu koja ima direktan izborni legitimitet.

mada to naravno nema veze u datoj situaciji, ali eto cisto da se bezze ne pozivate na tu odluku kao legalnu i legitimnu :D
Blek Stena

#3123 Re: Ukrajina

Post by Blek Stena »

Lakat Jebić wrote:cisto da znate, ne moze parlament opozvat osobu koja ima direktan izborni legitimitet.

mada to naravno nema veze u datoj situaciji, ali eto cisto da se bezze ne pozivate na tu odluku kao legalnu i legitimnu :D
a sho, pa ima dvotrecinska vecina :D
swanfilter

#3124 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Lakat Jebić wrote:cisto da znate, ne moze parlament opozvat osobu koja ima direktan izborni legitimitet.

Pojedinim, kada im nes ne pase, treba crtati. Leclercu prije svega ...
Chmoljo

#3125 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Kikibombona wrote:
Chmoljo wrote:a ne, ne... ova tema je odličan filter :D
Kakav filter. Licemjerni su i jedni i drugi. Ne mozes biti na strani velikih sila i ostati principijelan, pozivati se na medjunarodno pravo. Goli interes i nista vise.
eki :D
Bodkin wrote:
ima i novi momenat. sad navijaju za ruse jer ce ameri da se iskale na rs-u ili srbiji. preskocen asad ili iran skroz. padace tomahavci opet po balkanu :D
ne znam... gledam ovu temu i kontam... ne piše u browseru "nezavisne"... pa sam malo :? :D

to o "širenju sukoba"... :D :D :D

jedno je uživati na lovorikama privrednog rasta. nešto sasvim drugo je spremiti ljude da ratuju za tebe. Ukrajina nije Gruzija, a Putin nije lider sistema, nego grupe oligarha. toliko o tome.

a budu li se kod nas pištolji potezali, pašće tri Tomahawka. jedan u Laktaše, jedan na Poljine, jedan u okolicu Mostara, da vrati Radobolju u svoje korito... i to je to.
Post Reply