daxon wrote:Često se u kontekstu ove krize spominje partija šaha, pošto sam i sam ljubitelj šaha, evo i moja analiza ove tzv. ukrajinske partije šaha, naravno šahovskim riječnikom:
Zapad je samouvjereno i hazarderski odigrao duboko pijunima, izvlačeći lovce i kraljicu, pokušavajući tako iznenada zadati neki brz i jeftini šah (mat) drugoj strani, vjerovatno očekujući neki njen previd.
Druga strana se nije zalijetala, već je na dobro poznate, lako predvidive i već viđene poteze zapada, odigrala smirenu odbranu, plitkom igrom pijuna i lovaca, stvarajući siguran prostor i dobre manevarske pozicije za topove i konje, koji sa rokadom kraljice u pozadini, drže sve ključne pozicije na tabli.
Sada i pijuni, sa podrškom dobro razvijenih jakih figura kojima su dobro zaštićeni, mogu nesmetano raditi dar mar drugoj strani, koja nije uspjela razviti igru i jake figure izvući na ključne pozicije. Zna se šta u šahu slijedi kada neko ne razvije igru i ne oslobodi sve figure, game over.
dobro receno , i uz svu frku ?
koliko je Ruskih trupa ?
manje od 10 000 , nema tenkova , vecinom oklopni tockasi , jeste da imaju helikoptere i avione u bazama na Sevastopolju
kao pjesadija rasireni po cijeloj istocnoj Ukrajini u manjim grupama
cijela frka kao da je kompletna armija uletila
nema nikakve pucacine , metak nije ispaljen
to pokazuje vjestinu stratega u Moskvi i jad i bijedu NATO
i kako su i Izraelski dobrovoljci pomogli "revoluciji" i jos se slika pred kamerama sav ponosan !
ko fol ;" sta je ba ? sta mi mozete !"
looodilo !
http://www.haaretz.com/news/world/1.577114