jefferson wrote:
Nisam mislio da je bio ostriji prema papku. Da je bio ostriji u svojoj namjeri papkar bi izgubio posao jer ono sto je papkar uradio nema veze sa policijskim poslom.
Papak u Passatu treba prvo da zna da je on u sluzbi gradjana a ne obrnuto, i papak samo zato sto vozi sluzbeno vozilo nema veca prava od "strucnjaka" u Peugeotu.
Papak nije ocitio bio dio pratnje, papak ocito nije isao na bilo kakav zadatak, i na kraju nije ni imao ukljucene rotacije. Na kraju, sve se to moglo saznati da je sam MUP htio bilo sta da uradi.
U normalnim drzava zbog ovakvih videa bi papak bio suspendovan odmah ili u boljem slucaju premjesten na administrativne duznosti dok mu se sudbina ne utvrdi, a u normalnoj drzavi bi vrlo brzo sudbina bila odredjena.
"Strucnjaku" se moze napisati kazna zbog propisa (iako u normalnoj drzavi mogucnost tog scenarija je skoro pa nikakva), ali posto kod nas policija svakako uvijek drzi saobracajnog zakona kao da to garantuje suverenitet drzave, to je moguci scenario.
Vjeruj, ono sto je papkar napravio se elementarno moglo pokriti ovlastenjima, tako da je strucnjak dobro prosao. Nazalost, bas kao i delegat u peugeotu i ti kreces od pogresne predpostavke. Sto se sooabracaja tice papkar nije morao biti dio pratnje da bi imao prvenstvo jer je to vozilo policije i ima veca prava od strucnjaka u peugeotu, naveo sam clanove zakona po kojima je to tako, vrati se unazad i obnovi gradivo, dalje ti ne znas da li je imao ukljucene rotacije jer se na snimku ne vidi prednji dio auta.
Za to da li majmun ta prava koristi ispravno ili zloupotrebljava si apsolutno u pravu, ali to je stvar drzave da rjesava, a ne vozaca da po cesti tjeraju inat i ispravljaju krive Drine.
U normalnoj drzavi, jednako kako ne bi bilo papkara u Passatu tako strucnjaku ne bi palo napamet da napravo ovako nesto, da u nepsorednoj blizini policije pretice kolone preko pune i jos se ubjedjuje, tako da ne bi bilo potrebe za razradjivanje scenarija.
Ja ne branim papkara u Passatu, sto se mene tice ja bih prvi volio da ga nogiraju s posla, ali nije to jedini problem. Problemu su tendenciozni kvazinovinari koji bukvalno dovode ljude u zabludu i raznorazni likovi koji po cesti izigravaju pravne strucnjake.
Neki zakljucak cijelog slucaja bi bio, da nikad ne znas da li je jedan auto iza tebe sa kurajber sa blinkerima bez pokrica ili auto policije kojem se moras skloniti.