hrvatska-more

Post Reply
babo_reuf

#3101 Re: hrvatska-more

Post by babo_reuf »

15k na 2 apartmana je skoro nemoguce, osim ako nisu neki ludilo apartmani koji idu za vise od 100 eura dnevno, a takvih je vrlo malo... cijene se mahom krecu od 40 do 80 eura ovisno o velicini
racunica je jednostavna, recimo da imas kucu sa cetiri osrednja apartmana koji idu u prosjeku po 50 eura (u spici mozda malo vise, van sezone osjetno jeftinije... to je 200 eura dnevno x 60 dana sezone = 12000 prihoda... recimo da se ubode nesto u junu i septembru, moze se dogurati do 15 milja, ali za sezonu sam naveo stopostotnu iskoristenost koja je manje-vise nemoguca
i to su prihodi... prije poreza, rezija, odrzavanja i ostalih troskova... ako na kraju godine od takve kuce ostane 10k eura u rukama, treba se nogom u guzicu udarat od srece... s obzirom da od stopostotne popunjenosti nema nista, najcesce ce biti osjetno manje, 7-8 milja, sto i nije neka sreca za objekat koji vrijedi 150-200k eura... jbg te pare bi orocene u banci donosile otprilike isto s nasim kamatama na stednju
Ova tvoja procjena je realnija kad su u pitanju prosječni Dalmatinci koji to rade na tradicionalan način preko turističke zajednice i ko naiđe, ali moji prijatelji dole imaju bolji marketing, stalne goste i agencije u Poljskoj i Češkoj koje rade za njih, pa mogu doseći natprosječnu popunjenost i cijenu + imaju napucane apartmane.

Eto da se složimo da je prihod od 7 do 15k - po sezoni što uopće nije puno, i nema govora da se neko bogati, širi posao, otvara hotele kako to naš Bošnjo zamišlja kad dolje dođe, pa mu sve puno izgleda ...
Alfons Kauders

#3102 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

babo_reuf wrote:
15k na 2 apartmana je skoro nemoguce, osim ako nisu neki ludilo apartmani koji idu za vise od 100 eura dnevno, a takvih je vrlo malo... cijene se mahom krecu od 40 do 80 eura ovisno o velicini
racunica je jednostavna, recimo da imas kucu sa cetiri osrednja apartmana koji idu u prosjeku po 50 eura (u spici mozda malo vise, van sezone osjetno jeftinije... to je 200 eura dnevno x 60 dana sezone = 12000 prihoda... recimo da se ubode nesto u junu i septembru, moze se dogurati do 15 milja, ali za sezonu sam naveo stopostotnu iskoristenost koja je manje-vise nemoguca
i to su prihodi... prije poreza, rezija, odrzavanja i ostalih troskova... ako na kraju godine od takve kuce ostane 10k eura u rukama, treba se nogom u guzicu udarat od srece... s obzirom da od stopostotne popunjenosti nema nista, najcesce ce biti osjetno manje, 7-8 milja, sto i nije neka sreca za objekat koji vrijedi 150-200k eura... jbg te pare bi orocene u banci donosile otprilike isto s nasim kamatama na stednju
Ova tvoja procjena je realnija kad su u pitanju prosječni Dalmatinci koji to rade na tradicionalan način preko turističke zajednice i ko naiđe, ali moji prijatelji dole imaju bolji marketing, stalne goste i agencije u Poljskoj i Češkoj koje rade za njih, pa mogu doseći natprosječnu popunjenost i cijenu + imaju napucane apartmane.

Eto da se složimo da je prihod od 7 do 15k - po sezoni što uopće nije puno, i nema govora da se neko bogati, širi posao, otvara hotele kako to naš Bošnjo zamišlja kad dolje dođe, pa mu sve puno izgleda ...
znam i ljudi koji tako rade, pogotovo s poljskom... ali s malo slabijim apartmanima, do 80e... i imaju odlicnu popunjenost, barem od sredine jula do sredine avgusta - nikad nema vise od dan praznog hoda

da - s obzirom na sve, izmedju 7 i 15k je malo, ne puno... prosjecna plata u hrvatskoj je oko 700 eura, cini mi se... a ispada da vecina ljudi na izdavanju dva apartmana zaradi recimo jednu i kusur prosjecnu platu na gosinjem nivou - s tim da im je za takvo nesto potrebna nekretnina od stotinjak milja eura... s nasim kamatama na orocenih 200k maraka bi izasli na skoro 8k maraka godisnje, bez ikakvog truda i zajebancije - znaci kad se odbije vrijednost ulozenog kapitala ili kredita zarada je fakat nikakva

a bosnjo ko bosnjo... da na jahorini ima vikendicu s dva apartmana zaradio bi otprilike istu lovu, s manje vrijednom nekretninom, u drzavi gdje je prosjecna plata 800 maraka...

naravno, i dalmatinac i bosnjo u toj prici bi kukali ostatak godine i pametovali kako izdaju apartmane u bescijenje, kako se slabo zaradi... jedina razlika sto bi pri tom jedni pili lozu a drugi sljivu - i jebi ga, nije da ne bi bili u pravu
P308

#3103 Re: hrvatska-more

Post by P308 »

Vratio se jucer iz Tucepa. Vrijeme malo zezalo, ali nije bilo lose. Na granici samo pitali gdje idem i zazeljeli sretan put. Krevet sam placao 20 eura, kuca odmah pored plaze. Cijene iste kao i proslih godina. U restoranu piletina na zaru 55 kuna, pohovani sir 48 kuna, pizza margaira 38 kuna do nekih skupljih od 55-60 kuna, pileci raznjici 55 kuna, Becki odrezak 75 kuna itd. Pizza na komad 10 kuna, kifla 3 kune :D Sladoled izmedju 6 i 7 kuna. Pivo u Konzumu od 2l - oko 20 kuna itd. ne mogu da se sjetim svega :D U Konzumu voce jeftino, ali na ostalim mjestima oko grozdje, breskve, nektarine, lubenica - sve izmedju 30 i 40 kuna. Na plazi guzva, ali se moze naci mjesto kad god dodjes. Sve Poljaci i Slovaci, jako malo Ceha (?), ima dosta nasih ljudi, ali manje nego ranijih godina (mozda jer je vec kraj augusta).
uglavnomja

#3104 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

i na ovo dodati rad ljudi, prije dolaska gostiju sve oprati, srediti, ocistiti ... ne samo u apartmanu nego i vani, parking, basta, prilaz, ...
izgled kuce prodaje apartman, nova fasada, ograda, prozori, sve cakum pakum, cvijece, staze - to ljudi vole vidjeti, palme 100 godina stare. bugenvilije, parking u hladovini od loze itd sve to zahtjeva truda, vremena i novaca.
pa poslije gpostiju peri, peglaj, cisti, a neko je fino napisao kako se gosti ponasaju po apartmanima, ono platio sam, mogu sta hocu :roll:

gazda mora biti cijelo vrijeme na raspolaganju, da popravi, da pocasti, da obajsni, da vozi autom ili brodom, da slusa razne price na raznim jezicima, da slusa urlanje, pijansko ili male bebe, pjevanje :D , pijansku itd.
Alfons Kauders

#3105 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

uglavnomja wrote:i na ovo dodati rad ljudi, prije dolaska gostiju sve oprati, srediti, ocistiti ... ne samo u apartmanu nego i vani, parking, basta, prilaz, ...
izgled kuce prodaje apartman, nova fasada, ograda, prozori, sve cakum pakum, cvijece, staze - to ljudi vole vidjeti, palme 100 godina stare. bugenvilije, parking u hladovini od loze itd sve to zahtjeva truda, vremena i novaca.
pa poslije gpostiju peri, peglaj, cisti, a neko je fino napisao kako se gosti ponasaju po apartmanima, ono platio sam, mogu sta hocu :roll:

gazda mora biti cijelo vrijeme na raspolaganju, da popravi, da pocasti, da obajsni, da vozi autom ili brodom, da slusa razne price na raznim jezicima, da slusa urlanje, pijansko ili male bebe, pjevanje :D , pijansku itd.
jos samo ako je gazda galeb, a gosce dosle bez muzjaka... eto jos posla... :D
Jay Gatsby

#3106 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Alfons Kauders wrote:
babo_reuf wrote:

znam i ljudi koji tako rade, pogotovo s poljskom... ali s malo slabijim apartmanima, do 80e... i imaju odlicnu popunjenost, barem od sredine jula do sredine avgusta - nikad nema vise od dan praznog hoda

da - s obzirom na sve, izmedju 7 i 15k je malo, ne puno... prosjecna plata u hrvatskoj je oko 700 eura, cini mi se... a ispada da vecina ljudi na izdavanju dva apartmana zaradi recimo jednu i kusur prosjecnu platu na gosinjem nivou - s tim da im je za takvo nesto potrebna nekretnina od stotinjak milja eura... s nasim kamatama na orocenih 200k maraka bi izasli na skoro 8k maraka godisnje, bez ikakvog truda i zajebancije - znaci kad se odbije vrijednost ulozenog kapitala ili kredita zarada je fakat nikakva

a bosnjo ko bosnjo... da na jahorini ima vikendicu s dva apartmana zaradio bi otprilike istu lovu, s manje vrijednom nekretninom, u drzavi gdje je prosjecna plata 800 maraka...

naravno, i dalmatinac i bosnjo u toj prici bi kukali ostatak godine i pametovali kako izdaju apartmane u bescijenje, kako se slabo zaradi... jedina razlika sto bi pri tom jedni pili lozu a drugi sljivu - i jebi ga, nije da ne bi bili u pravu
Ako se te cifre koje spominjete uzmu za 60 dana, to je odlična zarada. Dva mjeseca efektivnog rada za više od jedne prosječne godišnje plate u CRO. I ostane ti još deset mjeseci "landaranja". Kud ćeš bolje od toga?
Keiko

#3107 Re: hrvatska-more

Post by Keiko »

Imam u familiji porodicu koji su se nekoliko godina bavili izdavanjem apartmana u Dalmaciji. Kucu (apartmane) su naslijedili, poprilicno su ulozili u sto neko rece fasadu, novu bravariju, kupatila, namjestaj,... Ali su nakon nekih 5-6 godina odustali od masovnog iznajmljivanja i sad iznajmljuju znanim 'odabranim' gostima, prijateljima i familiji. Pricala mi je mama da su se zalili da su imali gostiju koji nisu bili ni za stale a kamoli kuce. Navodno da je bilo prljavih pelena skinutih sa djeteta i ostavljenih otvorenih na krevetu da se na vrucini sva kuca usmrdi, peskira u WC soljama, posteljina koje su ostale nepovratno isflekane i bez ikakve mogucnosti pranja i ponovnog koristenja.

Licno mi nikako nije jasan stav 'platio sam, mogu sta hocu' ili 'nije moje, sta me briga'. To mi je najgori oblik nekulture jer i u hotelu pospremim za sobom u smislu da sobarica ne skuplja moje prljave carape i ves, peskire okacim nakon upotrebe kao i kod kuce, smece bacam u kantu,...
Alfons Kauders

#3108 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Jay Gatsby wrote: Ako se te cifre koje spominjete uzmu za 60 dana, to je odlična zarada. Dva mjeseca efektivnog rada za više od jedne prosječne godišnje plate u CRO. I ostane ti još deset mjeseci "landaranja". Kud ćeš bolje od toga?
recimo da je to 75 dana izdavanja, optimisticno... imas jos barem 15 dana priprema, odrzavanja, papirologije i sl... da zaokruzimo na tri mjeseca efektivnog rada, cak ni tad nije full time...

ali problem je vrijednost kapitala... zaraditi te pare na objektu od 100 ili 150k eura sa tri mjeseca rada i nije neka sreca... da u sarajevu imas dva stana te vrijednosti, ubrao bi barem 5k eura kirije, bez ikakvog posla... na orocenu stednju bi isto nesto manje, ali opet bez posla i rizika

u biti, ko god ima npr. dva prosjecna apartmana to moze samo gledati kao dopunsku djelatnost, nista vise... to nije dovoljno da se siri djelatnost, da se gradi druga kuca, otvara lokal... vecina ljudi koji se bave ovim, koje poznajem, usput rade full time poslove, mnogi jos sa strane prave vino, bave se ugostiteljstvom, poljoprivredom i sl.

cak i da neko ima 6-7 apartmana i da moze ubrati finu lovu, zasto bi sjedio na guzici ostatak godine?
Alfons Kauders

#3109 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Keiko wrote:Imam u familiji porodicu koji su se nekoliko godina bavili izdavanjem apartmana u Dalmaciji. Kucu (apartmane) su naslijedili, poprilicno su ulozili u sto neko rece fasadu, novu bravariju, kupatila, namjestaj,... Ali su nakon nekih 5-6 godina odustali od masovnog iznajmljivanja i sad iznajmljuju znanim 'odabranim' gostima, prijateljima i familiji. Pricala mi je mama da su se zalili da su imali gostiju koji nisu bili ni za stale a kamoli kuce. Navodno da je bilo prljavih pelena skinutih sa djeteta i ostavljenih otvorenih na krevetu da se na vrucini sva kuca usmrdi, peskira u WC soljama, posteljina koje su ostale nepovratno isflekane i bez ikakve mogucnosti pranja i ponovnog koristenja.

Licno mi nikako nije jasan stav 'platio sam, mogu sta hocu' ili 'nije moje, sta me briga'.To mi je najgori oblik nekulture jer i u hotelu pospremim za sobom u smislu da sobarica ne skuplja moje prljave carape i ves, peskire okacim nakon upotrebe kao i kod kuce, smece bacam u kantu,...
to nije stav, vec papanluk :wink:

a ima svakave stoke i skoro svako ko se tim bavi ima zanimljivih prica
Jay Gatsby

#3110 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Keiko wrote:Imam u familiji porodicu koji su se nekoliko godina bavili izdavanjem apartmana u Dalmaciji. Kucu (apartmane) su naslijedili, poprilicno su ulozili u sto neko rece fasadu, novu bravariju, kupatila, namjestaj,... Ali su nakon nekih 5-6 godina odustali od masovnog iznajmljivanja i sad iznajmljuju znanim 'odabranim' gostima, prijateljima i familiji. Pricala mi je mama da su se zalili da su imali gostiju koji nisu bili ni za stale a kamoli kuce. Navodno da je bilo prljavih pelena skinutih sa djeteta i ostavljenih otvorenih na krevetu da se na vrucini sva kuca usmrdi, peskira u WC soljama, posteljina koje su ostale nepovratno isflekane i bez ikakve mogucnosti pranja i ponovnog koristenja.

Licno mi nikako nije jasan stav 'platio sam, mogu sta hocu' ili 'nije moje, sta me briga'. To mi je najgori oblik nekulture jer i u hotelu pospremim za sobom u smislu da sobarica ne skuplja moje prljave carape i ves, peskire okacim nakon upotrebe kao i kod kuce, smece bacam u kantu,...
Ja sobaricama ostavim i barem čokoladu kad krenem s odmora, ali sve to što nabrajaš je dio posla i to (ako možeš) ukalkulišeš u cijenu. Jednostavno je tako.
Jay Gatsby

#3111 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Alfons Kauders wrote:
Jay Gatsby wrote: Ako se te cifre koje spominjete uzmu za 60 dana, to je odlična zarada. Dva mjeseca efektivnog rada za više od jedne prosječne godišnje plate u CRO. I ostane ti još deset mjeseci "landaranja". Kud ćeš bolje od toga?
recimo da je to 75 dana izdavanja, optimisticno... imas jos barem 15 dana priprema, odrzavanja, papirologije i sl... da zaokruzimo na tri mjeseca efektivnog rada, cak ni tad nije full time...

ali problem je vrijednost kapitala... zaraditi te pare na objektu od 100 ili 150k eura sa tri mjeseca rada i nije neka sreca... da u sarajevu imas dva stana te vrijednosti, ubrao bi barem 5k eura kirije, bez ikakvog posla... na orocenu stednju bi isto nesto manje, ali opet bez posla i rizika

u biti, ko god ima npr. dva prosjecna apartmana to moze samo gledati kao dopunsku djelatnost, nista vise... to nije dovoljno da se siri djelatnost, da se gradi druga kuca, otvara lokal... vecina ljudi koji se bave ovim, koje poznajem, usput rade full time poslove, mnogi jos sa strane prave vino, bave se ugostiteljstvom, poljoprivredom i sl.

cak i da neko ima 6-7 apartmana i da moze ubrati finu lovu, zasto bi sjedio na guzici ostatak godine?
Pa, ne mora sjediti ako neće. Ali ako i za četiri mjeseca efektivnog rada zaradiš godišnju platu, to uopće nije loša zarada i to je trenutno očito realan okvir poslovanja. Još ako je to dopunska djelatnost u naslijeđenom objektu...
Alfons Kauders

#3112 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Jay Gatsby wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa, ne mora sjediti ako neće. Ali ako i za četiri mjeseca efektivnog rada zaradiš godišnju platu, to uopće nije loša zarada i to je trenutno očito realan okvir poslovanja. Još ako je to dopunska djelatnost u naslijeđenom objektu...
ali fazon je sto ne zaradis godisnju platu... ne padaju apartmani s neba, valja se zaduziti pa graditi, ili naslijediti... mnogi se ne mogu zaduziti da naprave objekat od 100 i vise hiljada eura, mnogi ih ne naslijede

eto ti primjer, da imas nekretnine iste vrijednosti u sarajevu, imao bi slicnu "zaradu"... vecina ljudi napravi apartmane i vraca kredit narednih 20 godina - dakle fakticki rade za dzaba da ih isplate i ostave djeci

fine su to pare ako si naslijedio 2-3 apartmana i ne moras uloziti nista - ali malo ko naslijedi toliko... jbg ako je neko imao dvoje djece, znaci da je morao imati 4-6 apartmana da im ostavi u amanet - a to je fakat izuzetak
Jay Gatsby

#3113 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Alfons Kauders wrote:
ali fazon je sto ne zaradis godisnju platu... ne padaju apartmani s neba, valja se zaduziti pa graditi, ili naslijediti... mnogi se ne mogu zaduziti da naprave objekat od 100 i vise hiljada eura, mnogi ih ne naslijede

eto ti primjer, da imas nekretnine iste vrijednosti u sarajevu, imao bi slicnu "zaradu"... vecina ljudi napravi apartmane i vraca kredit narednih 20 godina - dakle fakticki rade za dzaba da ih isplate i ostave djeci

fine su to pare ako si naslijedio 2-3 apartmana i ne moras uloziti nista - ali malo ko naslijedi toliko... jbg ako je neko imao dvoje djece, znaci da je morao imati 4-6 apartmana da im ostavi u amanet - a to je fakat izuzetak
Mislio sam da je računica pokazala da se zaradi godišnja plata, ali OK ako nije tako. Moje iskustvo je drugačije. Žena kod koje sam ranije iznajmljivao aparatman je radila tri, četiri mjeseca, a ostatak vremena je živjela u ZG od zarađene love.

Vrijednost nekretnine je tu tek kad i ako je zaista prodam za tu lovu. Mogu ja imati dva stana u SA, ali ako ih ne mogu prodati i oročiti lovu ili iznajmiti, samo imam trošak na njih. A ako ih iznajmljujem, mogu imati slične probleme (od toga da mi stanar pobjegne i ne plati, do toga da mi napravi neki belaj). Masa je neprodatih i praznih stanova i poslovnih prostora po Sarajevu.
Keiko

#3114 Re: hrvatska-more

Post by Keiko »

Jay Gatsby wrote:
Ja sobaricama ostavim i barem čokoladu kad krenem s odmora, ali sve to što nabrajaš je dio posla i to (ako možeš) ukalkulišeš u cijenu. Jednostavno je tako.
Za petnaestodnevni odmor, €20 sobarici prvi dan a na odlasku po zaslugama. To mi je osiguranje da ce redovno mijenjat' posteljinu i peskire.

Prije par godina u Turskoj, sobarici smo na kraju ljetovanja ostavili skoro €50 u TL. Malo dijete, dvije torbe za plazu, djecija kolica, kantice, lopatice i jos sto cuda sto je kolektivno 'navlacilo' barem po kg pijeska dnevno. Zena nas je toliko pazila da ne samo da kad ona prodje, ni praskica nigdje ne ostane nego nam je ostavljala deterdzent i spuzvice za pranje bebinih zdjelica, kasicica i ostalog. Peskira nam je ostavljala duplo vise nego nam je trebalo. Garant joj ne bi na pamet palo da je se neki od 5000 gostiju od prije tri godine jos uvijek sjecaju po dobrom. :)

A za to kalkulisanje se slazem, samo kazem da je velika razlika izmedju kalkulacije zivotnog vijeka carsafa i jastucnice na osnovu dotrajalosti ili neupotrebljivosti zbog nehaja i nepostovanja tudjeg vlasnistva. Ne tako davno su restorani i kafane naplacivali namjerno razbijene case sto vise ne rade.
Jay Gatsby

#3115 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Keiko wrote:
Za petnaestodnevni odmor, €20 sobarici prvi dan a na odlasku po zaslugama. To mi je osiguranje da ce redovno mijenjat' posteljinu i peskire.

Prije par godina u Turskoj, sobarici smo na kraju ljetovanja ostavili skoro €50 u TL. Malo dijete, dvije torbe za plazu, djecija kolica, kantice, lopatice i jos sto cuda sto je kolektivno 'navlacilo' barem po kg pijeska dnevno. Zena nas je toliko pazila da ne samo da kad ona prodje, ni praskica nigdje ne ostane nego nam je ostavljala deterdzent i spuzvice za pranje bebinih zdjelica, kasicica i ostalog. Peskira nam je ostavljala duplo vise nego nam je trebalo. Garant joj ne bi na pamet palo da je se neki od 5000 gostiju od prije tri godine jos uvijek sjecaju po dobrom. :)

A za to kalkulisanje se slazem, samo kazem da je velika razlika izmedju kalkulacije zivotnog vijeka carsafa i jastucnice na osnovu dotrajalosti ili neupotrebljivosti zbog nehaja i nepostovanja tudjeg vlasnistva. Ne tako davno su restorani i kafane naplacivali namjerno razbijene case sto vise ne rade.
Čovjeku se u vlastitom stanu desi da napravi zijan, a kamoli kad se pusti s lanca na odmoru. Ne odobravam to, ne radim to, ali tih 7, 10, 15 dana je masi turista svijetla tačka u godini kad im svakodnevni život ne visi za vratom i kad prosto ne znaju gdje bi i šta bi sa sobom. A hoće provod, seks, alkohol, zaborav, avanture, neponovljive događaje kojih će se sjećati cijelu godinu ili možda život... Dosta je da takvih bude i malo u ukupnom broju, pa da i domaće stanovništvo i ostali normalni gosti žestoko nabelaje. Nije mi se to jednom desilo. Bio je prije pet, šest godina jedan Dežulovićev članak uz (šaljivi?) komentar o tome kako svake godine samo Čeha na Jadranu pogine više nego tokom ruske intervencije 1968. godine. I njihov neki ministar je lakonski objasnio "Česi su takav narod" - i još se dodatno "raspojasaju" na odmoru. Ako će gazda nekog kluba dobro zaraditi na piću kad se turisti "naroljaju", sve su prilike da će vlasnik apartmana malo kasnije zaplatiti zbog posteljine ili tepiha. Ili će se iz tuš kabine tuđeg apartmana čuti 99 Luftballons, kako reče @Alfons.
babo_reuf

#3116 Re: hrvatska-more

Post by babo_reuf »

Da - to je popunjenost za ova manja mjesta, ali u Dubrovniku i blizini imaju jaču sezonu od 15.06. do 15.09. naravno početkom i na kraju polupopunjenost + šta se još uhvati van toga (Uskrs, 01.05. kratki odmori itd.)
Bez 4 do 5 apartmana se ne možeš profesionalno baviti ovim poslom.
Ulog za Dubrovnik i okolinu za 4 do 5 takvih apartmana + da u kući imaš svoj stan da živiš u njemu sve napucano 300 do 500k € (+ konstantni troškovi nekretnine + amortizacija itd. i tako šire), a nije to puno manje i u manjim mjestima (prvi, drugi red do mora). Znači vrijeme povrata 15 do 20 + godina, 4+ mjeseca krvničkog rada, papirologije, nema zajebancije, moraš voditi računa o svemu 24 sata.

Zarada nije velika recimo 15 do 20k+, što nije ništa za takav krvnički kapital uložen (za 300 do 500k možeš do kraja života živjeti na moru ili na Marsu i duškati da ništa ne radiš, ako imaš primjerice 40+ godina kao ja).
Apartmani su hobi za bogate, tj. one koji su ih naslijedili, i za one koji moraju biti na moru zbog zdravlja - fakat...
Brzo bogaćenje, lagodan život i guzovača, snovi o otvaranju hotela ili lanca hotela kako to Bošnjo kad popije par piva ili rakija zamišlja :lol: - vozdra ...

Kolko sam se pjanskih biznis planova u kafani naslušo... :-) :-) :-) Jedan od najomiljenijih je upravo što ga ja zovem "jadranski scenario". Ocam kupću ja zemlju na moru (pa ću ja ću izgradit :mrgreen: golim rukama i prsima junačkim apartmane) ili odma kupit apartmane i za 5 godina biti Mirso Branson :-) :-) :-)

Čak i bez alkoholnih isparenja, prosjećan Bošnjo u glavi ima sljedeću sliku o životu i radu na moru (vidjeti ispod):

Pjanski snovi i iluzije (najmanje 40% alkohola) o tome kako gazda apartmana provodi svoje vrijeme:
Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Šta je bilo kad su se probudili, shvatili da nemaju apartmane na moru,
i da su još uvijek na Miljacki, Bosni, Uni, Vrbasu itd. - ČISTI ALAN FORD:
Image
Alfons Kauders

#3117 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

mirso branson hahahaha :thumbup:
Warashii

#3118 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Pozdrav ljudstvo
Jest se ova tema razvila coce samo tako.
I ja se neku noc vratio iz Hrv. pa ako Bog da do godine.
Neugodnosti onih koje su se spominjale ja licno nisam imao, ni sa prelaskom ni sa boravkom. Hranu nisam vozio, vrijeme i zdravlje posluzili dosta dobro, otkrili par novih mjesta za jesti kao i za kupanje, procitalo se nekih lijepih knjiga, mada sam ja najvise pucao po Zagoru i Alan Fordu :) samo onda kad nisam drijemao u kaficu ispijajuci pivo onda kada nisam u vodi.
Cijene o preskupoj Hrvatskoj su smijesne, moze se jednom pasti ali neces drugi put, jednom platili veceru od 300 kn i nista ni s cim a poslije platis 160 kn ( pice, hladno predjelo, jelo ) i nemos posjest sve i uz to jako dobro.
Pivou kaficima u prosjeku 15kn 0,5 Karlovacko a kafa 6-7kn .
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3119 Re: hrvatska-more

Post by Entropio »

Keiko wrote: Licno mi nikako nije jasan stav 'platio sam, mogu sta hocu' ili 'nije moje, sta me briga'. To mi je najgori oblik nekulture jer i u hotelu pospremim za sobom u smislu da sobarica ne skuplja moje prljave carape i ves, peskire okacim nakon upotrebe kao i kod kuce, smece bacam u kantu,...
Ma to su ovi koji kažu "ja za svoje pare mogu šta hoću". Nažalost, previše ih ima takvih.
anonimus0007

#3120 Re: hrvatska-more

Post by anonimus0007 »

Entropio wrote:
Keiko wrote: Licno mi nikako nije jasan stav 'platio sam, mogu sta hocu' ili 'nije moje, sta me briga'. To mi je najgori oblik nekulture jer i u hotelu pospremim za sobom u smislu da sobarica ne skuplja moje prljave carape i ves, peskire okacim nakon upotrebe kao i kod kuce, smece bacam u kantu,...
Ma to su ovi koji kažu "ja za svoje pare mogu šta hoću". Nažalost, previše ih ima takvih.
i ne samo to, ide to još šire "demokratija je i imam pravo da radim šta hoću", "u svom stanu mogu raditi šta hoću, pa i izbijati nosivu konstrukciju zgrade".........
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3121 Re: hrvatska-more

Post by Entropio »

anonimus0007 wrote:
Entropio wrote:
i ne samo to, ide to još šire "demokratija je i imam pravo da radim šta hoću", "u svom stanu mogu raditi šta hoću, pa i izbijati nosivu konstrukciju zgrade".........
Čovjek kod kojeg ja idem ima 5 apartmana i svi su popunjeni cijelo ljeto. Ali on je izgradio "biznis" tako da izdaje samo redovnim gostima (mi idemo već 4-5 godina). Tako on zna da neće imati nikakvih problema, a nama redovnim gostima je spustio cijene (dakle, isti apartman u susjednoj kuci je skuplji za 20EUR). Win-Win situacija.
Jay Gatsby

#3122 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Riječ je o poslu pružanja usluga, nema tu mjesta nekim velikim emocijama. Platit ću koliko se dogovorimo, neću praviti nikakve probleme, neću ostavljati nered, ali mi nemoj samo kukati kako ti je teško i kako ne možeš zaraditi bogatstvo na nekoliko apartmana. Ne kukam ni ja drugima kako mi je teško zaraditi novac i kako mene handre moji klijenti.

Meni se jednom desilo da sam s bračnim parom koji je držao privatnu agenciju na Korčuli dogovorio rentanje kuće na dvije sedmice. Mailovi, telefoni... sve utanačeno. Dođem dole, oni mi kažu kuća nije slobodna, bit će za tri dana. Kad sam ih pitao "šta ćemo sad", rekoše mi da mogu spavati kod njih u stanu u dječijoj sobi, a djeca će s njima. A djeca mala, plaču po svu noć, još nisu ni prohodala. Fino im se zahvalim i odem dalje, šta da im radim. Druga situacija je bila u Podstrani - čovjek se vratio iz Njemačke i otvorio objekat s apartmanima. Napravim rezervaciju preko Adriatice (jer je bio uvezan u sistem), sve mi potvrde i garantiraju pravilima poslovanja... dođem dole, frajer nije dobio rezervaciju i nema sobe. Bilo je toga još iako je sad situacija malo bolja.
Banksy

#3123 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

KOMENTAR JUTARNJEG

Vrijeme je da se kaže adieu bolesnoj vezi s turizmom

Hrvatska može privući pet puta više turista nego Slovenija, ali svaki turist u Sloveniji potroši i do 50 posto više nego u Hrvatskoj

Hrvatska bi trebala završiti svoju opsesivnu aferu s turizmom. To je disfunkcionalna veza koja je ostavila samo zemlju u suzama. Pod suzama, mislim, naravno, na ekonomsku stagnaciju koja traje više od pet godina iako su se mnoge druge zemlje oporavile od globalne ekonomske krize 2008. godine. Mislim i na Vladinu neuspješnu borbu protiv javnog duga i rashoda. Mislim i na ekonomiju s tek nekoliko privatnih poslova koji mogu apsorbirati brojne zaposlene koji tek trebaju biti izbačeni s plaća u javnim službama.

Hrvatska je neuobičajeno blagoslovljena svojom kulturnom baštinom, krajolikom i klimom. Vožnja duž Jadrana jednako je lijepa kao i uz obalu Amalfi u Italiji, obalu Pacifika u Kaliforniji ili Zlatnu obalu u Australiji. Posjetitelji unutrašnjost Istre uspoređuju s Toskanom. Hrvatski otoci redovito se pojavljuju na svjetskim listama “obavezno vidjeti” destinacija. I gorska Hrvatska, iako nije tako spektakularna kao Alpe i Stijenjak, predivna je.

Hrvatsko kulturno naslijeđe obuhvaća neuobičajen raspon civilizacija, od prvih ljudi do carstava antike pa kroz neke od najbrutalnijih sukoba 20. stoljeća.

Domaći proizvodi, od vina i maslinova ulja do Kraševih čokolada, zasluženo mog stajati u svakom dućanu.

Ali Hrvatska mora okrenuti leđa turizmu. Prije svega, Hrvatska ne brine dobro o svojoj ljubavnici. Uzima je zdravo za gotovo, pretpostavljajući da će uvijek biti prisutna čekajući na Hrvatsku svojim grudima i blistavim usnama.

Ponekad se čini da Hrvatska čini sve što je moguće da bi postavila prepreke pred turiste koji žele doći i potrošiti svoj novac. Hrvatska je imala gotovo dva desetljeća mira da smisli zabavu za turiste koji direktno i indirektno pune više od četvrtine državnog BDP-a. I još uvijek, čini se, besmisleno. To je Mediteran kakav je nekada bio, a onda su se pojavile potrošačke fokus grupe.

Među varkama za turiste su restorani i druge usluge gdje se ne prihvaćaju kreditne kartice ili naplaćuju dodatni iznosi koji se obilježavaju s “popustom na cash”, trajekti koji ne prihvaćaju rezervacije i nedostatak osnovnih uslužnih standarda, nedostatak novina na engleskom, po mogućnosti ovogodišnjih. Tu je i hrana koja se izdiže iznad trojke koju čine meso s roštilja, riba s gradela i pizza, te industrija putovanja fokusirana na osobna vozila koja onečišćuju prirodu i proizvode masovne gužve na cestama. I izvan vidika većine turista, dodao bih neprijateljsko okruženje za strane investicije u turizam.

Većina tih nedostataka relativno se lako može otkloniti promišljenom politikom koja ide s pametnim marketingom. Hrvatska ne treba više turista, treba turiste koji će trošiti više. Hrvatska može privući pet puta više turista nego Slovenija, ali svaki turist u Sloveniji potroši 50 posto više nego u Hrvatskoj. Ako Hrvatska želi zamijeniti turiste koji će sa sobom donijeti sve osim pijeska za ljetovanje većim brojem turista koji neće ponijeti ništa osim kreditnih kartica, vrijeme je da još jednom razmisli o ponudi. Ali, ova ljubavna veza s turizmom ne ostavlja samo turiste na čekanju, ostavlja i Hrvatsku bolesnu i blijedu.

Za Dow Jones sam 1996. napisao tekst pod naslovom “Hrvatska svoj oporavak snažno naslanja na oporavak turizma” i vjerojatno bih isto mogao učiniti i danas. Turizam je učinio Hrvatsku ekonomski lijenom. Umnogome kao i na naftom bogatom Bliskom istoku i ostalim ekonomijama s bogatim resursima, “grane otežale od voća” učinile su Hrvatsku manje agresivnom na međunarodnom tržištu i pretjerano ovisnu o prihodima iz jednog izvora kojima izdržava nabujalu birokraciju.

U razdoblju između 2005. i 2010. hrvatski je izvoz rastao sporije od ijedne druge srednjoeuropske ili istočnoeuropske zemlje. Dio problema je u tome što usluge čine gotovo pola hrvatskog izvoza, usporedivši s manje od 20 posto u cijeloj regiji. U Hrvatskoj, turizam sam čini više od 40 posto ukupnog izvoza. Gospodarski rast u drugim rastućim tržištima uvijek je imao snažnu podršku u izvozu proizvoda. Indija je poznata kao svjetski back office zbog velikog outsourcinga i offshore industrije, ali čak i tamo usluge čine trećinu ukupnog izvoza.

Uistinu, koristi iz razvijajućeg i rastućeg tržišta temeljenog na uslugama postoje. Moderne servisne industrije nastoje biti manje štetne za okoliš i stvoriti više vrijednosti za svaki sat proizvodnje ili investiranog dolara. Kina, poznata po svom snažnom rastu posljednjih desetljeća, radi na tome da prebaci svoju ekonomiju s proizvodnje na više usluga. Ali ne znam ni za jednu zemlju koja je uspjela bez solidnih proizvodno-izvoznih temelja. Posljednjih je godina nekoliko zemalja uspjelo napraviti napredak, pri čemu su usluge nadmašile proizvodnju, ali uspješne su se priče gradile oko IT usluga i transporta, a ne turizma.

Oslanjati se na turizam je problematično i zbog toga što je jako mnogo faktora izvan kontrole hrvatske Vlade i biznisa. Za razliku od mineralnih resursa kao što su nafta ili dijamanti, ne postoje “nepoznate rezerve” turista koji leže ispod Hrvatske i mogu biti redovito iskopani svake godine. Hrvatska se natječe s rezultatima drugih destinacija za istu skupinu međunarodnih putnika. I dok može popraviti svoju ponudu i uštipnuti djelić tržišta, država ima jako malo utjecaja na globalne trendove putovanja, ekonomske uvjete, vremenske prilike i druge razloge koji stoje iza odluke turista kada i gdje otputovati. I na kraju, za svaki rast turističkih dolazaka ili potrošnje malo je vjerojatno da će dati onaj potrebni predah.

Turisti će, naravno, uvijek imati specijalno mjesto u srcu hrvatske ekonomije, i zemlja treba napraviti razumne napore da umiri njezinu promjenjivu prirodu. Ali umjesto da bez daha čeka svako ljeto da se pojavi ljubavnica za kojom žudi - računajući na njenu podršku ekonomiji i javnom budžetu za još jednu godinu i ridajući kao neutješni ljubavnik kada ne ispuni očekivanja - Hrvatska bi se trebala više angažirati. Pozvati turiste, udvarati im se i dati im što žele, ali jednako tako, “varati” ih malo svojom proizvodnjom i drugim servisnim industrijama.

Roger Malone je bivši šef Ureda Dow Jonesa u Beču i Singapuru

* Roger Malone on twitter at @ExpatinZagreb or at http://expatinzagreb.blogspot.com

ultima_palabra

#3124 Re: hrvatska-more

Post by ultima_palabra »

Jest ih frajer secirao, kapa dole... čas anatomije.
Alfons Kauders

#3125 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:Jest ih frajer secirao, kapa dole... čas anatomije.
prva liga, pogotovo onaj dio o uzimanju turizma zdravo za gotovo... zagreb svake godine racuna na milijarde kuna s juga, a zauzvrat ne radi puno da pomogne... realno, osim autocesta prema istri i dalmaciji, sta je to uradjeno u zadnjih 15 godina?

samo se ne slazem s dijelom o privlacenju turista koji ce trositi vise i usporedbe sa slovenijom...

slovenija ima dosta veci standard i cijene od hrvatske, a dosta turizma je zapravo zimski turizam... prosjecni turista u hrvatskoj trosi 58 eura dnevno... dakle u sloveniji trosi nekih 85... zanimljivo - ta razlika je otprilike cijena ski passa :D imajuci to u vidu, i nije neka razlika... jbg ne mozes ocekivati od nekog ko je dosao da lezi na plazi da potrosi kao neko na skijanju... i bez karte za lift, zimi se moze vise pojest i popit :D mene nerijetko dnevni izlet na jahorinu kosta ko dan u dalmaciji, i vise :D

a more idu skoro svi, a skijanje je oduvijek bilo i bice - skup sport
Post Reply