dobro su se sjetili da procešljajujulisiz es grant wrote:Sve FGR okupljalištaKako saznaje Klix.ba, pretresi su izvršeni te su uhapšene odgovorne osobe između ostalih iz ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana i brojni drugi.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- muha_sa
#30976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Logovan
#30977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hapsi redom.julisiz es grant wrote:Sve FGR okupljalištaKako saznaje Klix.ba, pretresi su izvršeni te su uhapšene odgovorne osobe između ostalih iz ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana i brojni drugi.
-
tempuser
#30978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mislim da je konkretno ovom mrmonji najveca briga hoce li mu kontrola srat i oce li morati pisati izjavu ako mu zateknu auto!славянин wrote:Ja sam samo zabrinut da kada bi stvarno neko dovezo kola puna eksploziva ovaj policajac to nebi ni skontao ili bi ga vukao za ruku da ukloni vozilo![]()
Rekao sam ja - kamere na policajcima i dosta problema rijeseno.Postenim,profesionalnim i casnim to ne smeta a onim koji to nisu .. njima ce boti podstrek da budu
- O'zone
- Globalni moderator
#30979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Joooo čistike u ugostiteljstvu od strane SIPE....nije da će nešto biti al baš su se razletili
-
Naslovnica
#30980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Radio sam godinama u ugostiteljstvu.
Od kada je uvedena fiskalizacija, od tada postoje 'računi' u obliku narudžbe, a najvažniji aspekt prevare je 'tajni mod - menu' gdje se ukuca šifra, ulaziš u 'fake' fiskalni mod, kucaš, radiš šta hoćeš, kupcu sve izgleda regularno a poreska ništa ne evidentira.
Sve to rade ove firme koje vrše fiskalizaciju i opremanje objekata sa softverom za fiskalne kase.
Ako tu nisu zavrnute milijarde, siguran sam da su zavrnute stotine miliona, bez ikakve sumnje.
Od kada je uvedena fiskalizacija, od tada postoje 'računi' u obliku narudžbe, a najvažniji aspekt prevare je 'tajni mod - menu' gdje se ukuca šifra, ulaziš u 'fake' fiskalni mod, kucaš, radiš šta hoćeš, kupcu sve izgleda regularno a poreska ništa ne evidentira.
Sve to rade ove firme koje vrše fiskalizaciju i opremanje objekata sa softverom za fiskalne kase.
Ako tu nisu zavrnute milijarde, siguran sam da su zavrnute stotine miliona, bez ikakve sumnje.
- JThomas
#30981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
e to bi trebalo da je ono što ja kažem svi rade a samo mrkvi sude...
-
made_in_sarajevo
#30982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
gdje sad ici na kafe i derneke, pravda za gazde 
- muha_sa
#30983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
necu više u izlogu sjedit i gledat gledal me ko dok ko fol tipkam poruke na mobitelumade_in_sarajevo wrote:gdje sad ici na kafe i derneke, pravda za gazde
nešto mi odjednom postade blam
-
tempuser
#30984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svi pomenti imaju toliki promet da mogu "izrdzati" svaki porez i namet, ali dzaba nezajazljivost je opaka boljka, pogotovo kad ti postivanje zakona nije zivotni prioritet.Naslovnica wrote:Radio sam godinama u ugostiteljstvu.
Sjecam se Malce i Vinoteke, svaku noc dupke pun, stranci, politicari, a on inspektorima uvaljuje lazne fiskalne racune!!!
- JThomas
#30985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa lijepo bi bilo da je konačno težište na takvima a ne onima što plaćaju jedne ili dvoje doprinose na jedvite jade...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#30986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako je ovo crna hronika 
- Blixen
#30987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
svi na kafu
pravda za vlasnike Metropolisa
pravda za vlasnike Metropolisa
-
Naslovnica
#30988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na stranu jedan te isti račun za 'kafa s mlijekom' koji se vrti po cijeli dan i slične stvari, ne izdavanje računa uopšte,ali ovo sa duplim softverom (bukvalno dupli sistem obračuna) je baš 'lopatom'.
To radi sigurno 90% ugostiteljstva, samo je fazon koliko će se platiti korumpiranoj inspekciji da to ne vidi.
Inspektori su rak rana društva, mafija svoje vrste.
To radi sigurno 90% ugostiteljstva, samo je fazon koliko će se platiti korumpiranoj inspekciji da to ne vidi.
- Nisrin
#30989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma poslije ovog ce GAZDE udariti po dzepovima radnika, tj smanjiti im plate jer je "situacija kriticna" i tako te seljacke politike...a nema cim se ne sluze! Meni su nedavno u Metropolisu pokusali naplatiti bez racuna, sto mi je iskreno neobicno za njih, jer bas uvijek sam dobijala racun...
- JThomas
#30990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
da, gost dobije uredno svaki račun i ne može on ništa skontati.Naslovnica wrote:Na stranu jedan te isti račun za 'kafa s mlijekom' koji se vrti po cijeli dan i slične stvari, ne izdavanje računa uopšte,ali ovo sa duplim softverom (bukvalno dupli sistem obračuna) je baš 'lopatom'.
-
tempuser
#30991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U firmi u kojoj radim, gdje sve radi 100% preko racuna, gdje od osnovinja nikad nije postojala blagajna ili kes, je upravo kontrola UIO, zapeli za 480 KM za robu sa koja je prodata sa rabatom ni a ciju je prodajnu uredno obracunat i placen izlazni PDV!JThomas wrote:pa lijepo bi bilo da je konačno težište na takvima a ne onima što plaćaju jedne ili dvoje doprinose na jedvite jade...
- JThomas
#30992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
e pa neka se i šaćiri i vede malo oznoje ako ništa. šta fali.
- O'zone
- Globalni moderator
#30993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jašta će po radnicima...ko će mu onda konobarisati? Prošla su vremena kad to je svako htio raditi za bilo koje pare....Nisrin wrote:Ma poslije ovog ce GAZDE udariti po dzepovima radnika, tj smanjiti im plate jer je "situacija kriticna" i tako te seljacke politike...a nema cim se ne sluze! Meni su nedavno u Metropolisu pokusali naplatiti bez racuna, sto mi je iskreno neobicno za njih, jer bas uvijek sam dobijala racun...
-
tempuser
#30994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neki dan placam racun u jednom restoranu (nekad je bio popularan, sad je manje-vise samo poznat), konobar uredno izdaje fiskalni racun i dok ja "pakujem" jer treba da ga pravdam primjetim da konobar odmah stornira izdati racun! Znaci, ja imam uredno izdat fiskalni racun na koji gazda nece platiti porez.JThomas wrote:
da, gost dobije uredno svaki račun i ne može on ništa skontati.
- JThomas
#30995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
i ti možeš ispasti kriv i u dosluhu, jer plaćaš račun koji ne postoji u evidenciji dobavljača.
-
tempuser
#30996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja sam od dvoje gazda, jedan je jos uvijek uspjesan, drugo mjesto je zatvoreno, cuo da namjerno idu na radnike na crno i neplacanje poreza. U prisjeku ih jednom godisnje uhvate uvijek ide nagodba sa isnpektorima i kad podvuku crtu jeftinije im je platiti kaznu nego doprinose i poreze!O'zone wrote: Jašta će po radnicima...ko će mu onda konobarisati? Prošla su vremena kad to je svako htio raditi za bilo koje pare....
-
tempuser
#30997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne mogu ja ispasti kriv kad ja de facto i de jure nemam nista sa izdavanjem racuna.JThomas wrote:i ti možeš ispasti kriv i u dosluhu, jer plaćaš račun koji ne postoji u evidenciji dobavljača.
Osim toga taj racun bi trebao postojati u evidenciji dobavljaca tj u njegovoj KDI, ali u koloni stornihranih racuna.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Samo sto se rapidno smanjue masa iz koje se regrutuju ljudi koji su spremni nosat tacnu za sitnis. Hvala bogu pa se Njemacka otvori upravo zbog "gazda".tempuser wrote:Ja sam od dvoje gazda, jedan je jos uvijek uspjesan, drugo mjesto je zatvoreno, cuo da namjerno idu na radnike na crno i neplacanje poreza. U prisjeku ih jednom godisnje uhvate uvijek ide nagodba sa isnpektorima i kad podvuku crtu jeftinije im je platiti kaznu nego doprinose i poreze!O'zone wrote: Jašta će po radnicima...ko će mu onda konobarisati? Prošla su vremena kad to je svako htio raditi za bilo koje pare....
- JThomas
#30999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma ne bukvalno...ali pakuje te u svoju nezakonitost. eto dođe neko i uhvati se za to, kao za tih par stotina PDVa. e što je storniran račun koji si ti platio, a pare ti nisu vraćene. da vi niste u talu, da to nije fiktivna usluga i izvlačenje novca.
serem, da
ali znaju oni i gore srati, u tome je poenta.
serem, da
-
tempuser
#31000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam sta bih ti rekao, koliko ih ode u Njemacku toliko ih svaki dan ostane bez posla, a Njemacka se moze otvoriti jos 100x kad ne moze svako dobaciti do nje._BataZiv_0809 wrote:Samo sto se rapidno smanjue masa iz koje se regrutuju ljudi koji su spremni nosat tacnu za sitnis. Hvala bogu pa se Njemacka otvori upravo zbog "gazda".tempuser wrote:Ja sam od dvoje gazda, jedan je jos uvijek uspjesan, drugo mjesto je zatvoreno, cuo da namjerno idu na radnike na crno i neplacanje poreza. U prisjeku ih jednom godisnje uhvate uvijek ide nagodba sa isnpektorima i kad podvuku crtu jeftinije im je platiti kaznu nego doprinose i poreze!O'zone wrote: Jašta će po radnicima...ko će mu onda konobarisati? Prošla su vremena kad to je svako htio raditi za bilo koje pare....