Ukrajina

Peacean

#30976 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

djugum wrote: 13/02/2022 10:48 Ima li ovdje neko da nije navijacki obojen i moze onako objektivno, kriticki, posmatrati ovu kompleksnu situaciju? Ono bez da odluta u kakve teorije zavjere ili romantizma zbog odredjenih pogleda na svijet...o fanboy-ovima da i ne govorim?
Tako nešto ne postoji, ljudska bića po prirodi nisu sposobna za potpuni objektivizam, koliko god da se trudili da budu neutralni lična iskustva i faktori sredine će uvijek stvoriti određeni bias. Najbolje što možeš očekivati je da su neki suzdržaniji od drugih što se tiče objavljivanja svojih stavova, mada takvi obično budu zatrpani lavinom prepucavanja i pasivno-agresivnih filozofiranja.
Peacean

#30977 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Porodice Foht wrote: 13/02/2022 12:30 Fakat ne kontam neke ucesnike ovdje.
Mene je zbunio americki general koji je predvidio samo 72 sata da bacuske udju u Kyev!! Meni je to pretjerivanje.Jeste uglavnom ravnica, ali blatnjavo je za tako brzo napredovanje a i Ukrainci nisu blecci. To je ponosan narod, spremili su se, imaju ratnog iskustva, toliko veterana, i 44 miliona ljudi sto je veliki bazen za dugotrajnu borbu. Pitam se koliko su snazne proruske snage u unutrasnjosti, mimo Donbasa i Krima koji su ionako otfikareni. Razocarao me Rinat Ahmetov. Milijarder koji je i nakon rata 2014 g. sacuvao vecinu kapitala u Donbassu, ako izuzmemo FC Sahtjor i onaj lijepi stadio s Donbass Arenom. Poslije svega, suruje s Putinom i svrstava se u veleizdajnike. :?
Vjerovatno je govorio o vremenu potrebnom za slom odbrambenih vojnih formacija i ulasku prvih vojnih jedinica u Kijev. Nije toliko daleko Kijev od bjeloruske granice a to je pravac odakle će Rusi krenuti ako se odluče za agresiju. Potpuni poraz Ukrajine je s druge strane skoro pa nemoguć, Rusija nema ni ljudstva ni resursa za pacifikaciju cijele zemlje, pogotovo ako NATO ispuni svoje obećanje da će u slučaju okupacije pomagati ukrajinskim gerilcima.
djugum

#30978 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Peacean wrote: 13/02/2022 12:30
djugum wrote: 13/02/2022 10:48 Ima li ovdje neko da nije navijacki obojen i moze onako objektivno, kriticki, posmatrati ovu kompleksnu situaciju? Ono bez da odluta u kakve teorije zavjere ili romantizma zbog odredjenih pogleda na svijet...o fanboy-ovima da i ne govorim?
Tako nešto ne postoji, ljudska bića po prirodi nisu sposobna za potpuni objektivizam, koliko god da se trudili da budu neutralni lična iskustva i faktori sredine će uvijek stvoriti određeni bias. Najbolje što možeš očekivati je da su neki suzdržaniji od drugih što se tiče objavljivanja svojih stavova, mada takvi obično budu zatrpani lavinom prepucavanja i pasivno-agresivnih filozofiranja.
Slazem se, svi smo pomalo obojeni...razlicita zivotna iskustva, okolina itd. Ja nisam izuzetak, smatram da je zapadni sistem i nacin zivota za mene licno ispravan...ali nebi mi u snu palo napamet da branim branim ili opravdavam evropu ili ameriku kod svake odluke koju neki xy politicar donese. Niko od velikih sila nije cist i oprljao je ruke na jedan ili drugi nacin.
poostar

#30979 Re: Ukrajina

Post by poostar »

Milenkov buraz wrote: 13/02/2022 11:33 Pitam se zašto su antivaxeri i oni koji vjeruju u zavjeru preko panedmije te desničari uglavnom na strani diktatora Putina? To je fenomen koji treba istražiti tu korelaciju. Zaista fascinantno.
Ja prezirem Putina i pro zapad sam ali također vjerum u slobodu izbora i da ljudi sami odluče da li žele da se cijepaju ili ne.

A hardcore anti waxeri , desničari i ljubitelji Putina imaju jednu dodirnu tačku, svi oni misle da postoji plan "vlade iz sjene" da nas pobiju i porobe. Putin je u tim krugovima pandan tom nekom "one world government". , što je notorna glupost i kontradikcija jer Putin upravo vlada na način kojeg se njegovi ljubitelji pribojavaju.

Meni je znatno više interesantno da jedan Bošnjak može biti pro Putin nakon svega onog što se dešavalo i što i dan danas traje. Ja ne vidim razliku između onog što Rusija danas radi i što je uradila na Krimu i onim što je Srbija radila 90'ih.
Milenkov buraz

#30980 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 13/02/2022 12:21
Milenkov buraz wrote: 13/02/2022 11:33 Pitam se zašto su antivaxeri i oni koji vjeruju u zavjeru preko panedmije te desničari uglavnom na strani diktatora Putina? To je fenomen koji treba istražiti tu korelaciju. Zaista fascinantno.
Zato sto vama koronasima i vaxerima mozak upija apsolutno sve sto vidite na masmedijskom nebu kao apsolutnu i jedinu istinu. Jedan od najeklatantnijih primjera masmedijske masinerije kada se upregne u satanizaciju necega:

Aaaa i ti si tu, pronašao si se u mome postu. Ne nije to razlog, mislim to ti misliš da jeste i imaš pravo na svoje mišljenje, ali problem je puno dublje naravi, možda čak i neka genetska predodređenost. Siguran sam da će to stručniji od mene nekad znati objasniti.

kox

#30981 Re: Ukrajina

Post by kox »

AliceInChains wrote: 13/02/2022 11:46
kox wrote: 13/02/2022 10:49
Od samog početka ih pljačka prvenstveno sopstvena vlast sa tajkunima, slično kao i u svim zemljama u tranziciji. Amerikanci i bilo ko sa strane vrlo malo veze imaju sa tim. Samo što je to ogromna zemlja pa ni tajkuni nisu obični tajkuni nego dio njih vremenom preraste u oligarhe koji pokupuju pola Londona dok običan Rus nema šta da jede.
Ukratko, mogu biti razočarani samo u sopstvenu vlast baš kao i mi.
Ovaj kapitalistički sistem stvara oligarhiju. I sto labavija država, sve vise uticaja imaju tajkuni. To je uglavnom najveći neprijatelj SAD-a (i općenito zapada) i razlog sto im je moć erodirala.

Primjer Njemačka. Kad se poklopila istočna Njemačka, zapadni kapitalizam je potpuno uništio ekonomiju istočne Njemačke putem privatizacije, jer država nije dovoljno djelovala kao supervizor. Za 100 godina ne može država (i to jedna Ekonomski jaka Njemačka) ono ispraviti, sto je uništila privatizacija.

Isto vazi i za kolonizaciju Afganistana, i Iraka, pa i prisvajanje cijele istočne Evrope, koja u ekonomskom smislu nije uspjela ili propala. U istočnoj Evropi bi vladali neprestani buntovi, da ljudi nebi bili u mogućnosti, pobjeći u Zapad. I sad vas pitam, zašto bi ta ista metoda funkcionirala u jednoj Ukrajini?

Ja to sebi nisam mogao predočiti ni 2014 i zato sam bio protiv usvajanja Kijeva od strane zapada i uništenja prirodnih ekonomskih veza sa Rusima. Jer, na kraju krajeva, sto vise propalih država prisvajaš, bez vremena konsolidacije (sto je radi oligarhije nažalost nemoguce) sve vise obaveza staviš sebi na teret. Radi toga je Btw. propala i SU, jer nije vijecno mogla alimentirati slabe saveznike.
Kolaps jednog neodrživog ekonomskog modela je uvijek težak, ali on nije kolabirao zato što je bio ispravan nego upravo suprotno. Kapitalizam je nezbježan, besmisleno je danas voditi takve rasprave. U blizini Ukrajine su države kao Poljska ili Slovačka što je nešto čemu bi oni vjerovatno trebali težiti. Da li će i kada uspjeti ne znam jer kasne 30 i kusur godina sa izlaskom iz ruske sfere utjecaja, vuku korupciju, oligarhiju, slabost institucija i sve ono što je karakteristično za Rusiju i njene satelite danas i još imaju konstantnu opasnost od nastavka ruske agresije. Ali bar imaju nadu da teže nečemu boljem. Pod ruskim utjecajem u različitim sistemima su bili decenijama i vidjeli smo kako je to funkcionisalo.
djugum

#30983 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Milenkov buraz wrote: 13/02/2022 12:43

Super klip, da li postoji i na engleskom?
Last edited by djugum on 13/02/2022 12:54, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#30984 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

poostar wrote: 13/02/2022 12:42
Ja prezirem Putina i pro zapad sam ali također vjerum u slobodu izbora i da ljudi sami odluče da li žele da se cijepaju ili ne.

A hardcore anti waxeri , desničari i ljubitelji Putina imaju jednu dodirnu tačku, svi oni misle da postoji plan "vlade iz sjene" da nas pobiju i porobe. Putin je u tim krugovima pandan tom nekom "one world government". , što je notorna glupost i kontradikcija jer Putin upravo vlada na način kojeg se njegovi ljubitelji pribojavaju.

Meni je znatno više interesantno da jedan Bošnjak može biti pro Putin nakon svega onog što se dešavalo i što i dan danas traje. Ja ne vidim razliku između onog što Rusija danas radi i što je uradila na Krimu i onim što je Srbija radila 90'ih.
¸
Da, to je poseban odnos, pogotovo ovi koji se izdaju za vijernike muslimane. Ono ako si musliman kako možeš podržavati nepravdu da jedna zemlja okupira dijelove druge i smatati to prvednim? Ko te to tome učio, koji mejktef, koji pravac islama to podučava. Ovo boldirano je dobro objašnjeno.
Milenkov buraz

#30985 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

djugum wrote: 13/02/2022 12:53
Milenkov buraz wrote: 13/02/2022 12:43

Super klip, da li postoji i na engleskom?
Ima...

Samprotivsviju

#30986 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

Ukrajina nikad spremijna da doceka ruse :bih:

Hebe se Putinu sto salje desetine hiljada svojih gradjana u sigurnu smrt
djugum

#30987 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Samprotivsviju wrote: 13/02/2022 12:57 Ukrajina nikad spremijna da doceka ruse :bih:

Da li ti navijas da bude rat?
Milenkov buraz

#30988 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Samprotivsviju wrote: 13/02/2022 12:57 Ukrajina nikad spremijna da doceka ruse :bih:

Užas koliko će ljudi izginuti sa obje strane ako napadnu a zbog čega? Zbog bildanja ega jednog diktatora? Fakat mi ne ide u glavu...
Samprotivsviju

#30989 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

djugum wrote: 13/02/2022 12:59

Mislim da je ocigledno je da ne navijam
nosara

#30990 Re: Ukrajina

Post by nosara »

djugum

#30991 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Samprotivsviju wrote: 13/02/2022 12:59
djugum wrote: 13/02/2022 12:59

Mislim da je ocigledno je da ne navijam
Ok, malo me zbunio ovaj smajli...
Peacean

#30992 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Na otvorenom Rusi će ih izbrisati, ali u urbanim sredinama, šumama i brdima bilo bi stravično. Mada na sreću sve je izglednije da neće biti invazije. Ako Rusija nakon tolikog demantovanja ipak napadne izgubiće svo međunarodno povjerenje koje im je ostalo čak i kod onih koje smatra saveznicima.
GandalfSivi

#30993 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Najjaca do sada :D

Image
Samprotivsviju

#30994 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

Peacean wrote: 13/02/2022 13:04

Na otvorenom Rusi će ih izbrisati, ali u urbanim sredinama, šumama i brdima bilo bi stravično. Mada na sreću sve je izglednije da neće biti invazije. Ako Rusija nakon tolikog demantovanja ipak napadne izgubiće svo međunarodno povjerenje koje im je ostalo čak i kod onih koje smatra saveznicima.
U prvom valu da, ovo sto pricaju da ce do Kijeva doci za 72 je nebuloza. Vjerujem da je citava granica Ukrajine sa rusijom minirana, tako da ce to debelo zagorcati napredovanje ruske artiljerije i tenkova. Trece gledao sam neke analize bivisih vojnih generala koji kazu da rusi koliko god djelovali jako suplji su ko svicarski sir. Nemaju dovoljno razvijenu logistiku, u konkretnom slucaju sa tolikim naoruzanjem koje su dovukli na granicu jednostavno nemaju razvijen transportni sistem da uredno snadbjeva toliku vojsku i naoruzanje. Da ne pricamo kada i ako prodju tu prvu barijeru i udju u ukrajinu kako ce sve sve to odvijati, jer bice tu i zasjeda na konvoje kao i au afganistanu sto su im radili.
Osmi Socrates

#30995 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Stvarno treba ljudima objašnjavati zašto sam na strani kojoj jesam? :-)

Jeste li vi slijepi, ili gluhi, ili šta već? Potpuno nepismeni? Ne znate pročitati istoriju Evrope? Ne znate pogledati kartu? Prespavali ste zadnju deceniju or so? Ili zadnjih 30 godina?

BTW, koji je danas zvanični stav Putinovaca?

Prvo je bilo "jedva čekam da napadnu,", juče je bilo "Putin mirotvorac, a Zapad je zlikovac", a danas opet vidim da se ne može dočekati da Kokošar napadne.
Last edited by Osmi Socrates on 13/02/2022 13:53, edited 2 times in total.
Osmi Socrates

#30996 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Ovaj što kaže da bi Putin sam vratio Krim pod bilo kakvim uslovima ima pristup samo ovom forumu i nijednoj drugoj stranici na internetu, ne gleda TV, ne sluša radio, nikad ne izlazi iz kuće, i niko ga nije posjećivao zadnjih 40 godina. Možda čak, tehnički govoreći, i nije živ insan, u punom smislu te riječi. Hranu i vodu mu dostavljaju kroz rupu na vratima.

Nema drugog objašnjenja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30997 Re: Ukrajina

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote: 13/02/2022 13:01
:lol:
:lol: :lol:
Point.

#30998 Re: Ukrajina

Post by Point. »

salik79 wrote: 13/02/2022 12:21
Zato sto vama koronasima i vaxerima mozak upija apsolutno sve sto vidite na masmedijskom nebu kao apsolutnu i jedinu istinu. Jedan od najeklatantnijih primjera masmedijske masinerije kada se upregne u satanizaciju necega:

A ti ne vjeruješ sve što Malone i teheranske vlasti izjave?
seln

#30999 Re: Ukrajina

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote: 13/02/2022 14:00
nosara wrote: 13/02/2022 13:01

:lol:
:lol: :lol:
Srpsko divljenje kurcenju.
seln

#31000 Re: Ukrajina

Post by seln »

Inace, samo za drustvo na klixu: ne kaze se aneksirati, vec anektirati.
Post Reply