Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

BHCluster

#30926 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

vatrogasac wrote:Nategnuto jer šta će nam više spomenici susjednih država, ali ima fakat ćiza samo tako uklesana da će brzo izblijediti.
Image

"Na spomeniku je prikazana mapa Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na spomeniku, to se jasno vidi kad se dođe na mjesto gdje je postavljen, kao i na fotografijama, ucrtana je u kamenu jasno vidljiva granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim toga, vidljivo je da tu nema posezanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države. Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH. Po toj logici sve geografske i druge karte u našim školama, prometu, javnim mjestima, institucijama, su karte Velike Hrvatske jer se na svima prikazuju skupa Hrvatska i BiH. Dakle, nit je prikaz na spomeniku Velika Bosna i Hercegovina, niti je Velika Hrvatska, nego mapa tih dviju država u kojima su živjeli i izginuli poginuli. To je jedina istina", stoji između ostalog u saopćenju fra Marija Knezovića.
Nije ovo njemu prvi tango kad je onoj djeci obukao "Crna Legija" dresove isto je prosipao demagogiju.
Hafis

#30927 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote:
Hafis wrote:Selam patrijoti.
Što ćemo sad? To sam jučer htio objasniti, ali džaba govoriti...izgleda da ona od djedova naslijeđena partizanska krv što teče žilama refleksivno reagira na bilo što podsjeća na NDH.
Kako, podsjeća? Pa to je valjda poenta?

Bugojanska grupa ili grupa „Feniks“ je to je on bio fan Blaža Kraljevića neformalni naziv hrvatske terorističke grupe koja se probila na područje Јugoslavije 20. juna 1972. Instruirana od strane hrvatske nacionalističke emigracije, grupa je imala za cilj vršenje terorističkih akcija radi pokretanja rata za rušenje Јugoslavije i obnovu NDH.
I zašto nije izveden prvobitno planiran spomenik? Otkud sad NDH?

Kipar Zdenko Galić, autor rješenja budućeg spomenika u Ljubuškom, koji je predstavio projekat i objasnio izgled budućeg spomenika.

Spomenik predviđa 19 kocki koje će simbolizovati "19 revolucionara". S obzirom da je spomenik u Ljubuškom, na dvjema kockama biće predstavljena dvojica Ljubušaka Pavo Vegar i Ludvig Pavlović. S desne strane spomenika biće postavljena ploča na kojoj će biti upisana imena ostalih članova „Feniksa“, uz tekst Adolfa Andrića.
https://faktor.ba/vijest/bugojanska-gru ... kom-235885
Valja sačekati oĆitovanje Ž. Komšića pošto je on fan generala ABiH Blaža Kraljevića koji je bio nesuđeni član te nesretne skupine.
Haris.ba

#30928 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

Šta mislite da u Njemačkoj podignu spomenik sa ucrtanom Njemačkom i Austrijom zajedno. Sve sa današnjim međunarodno priznatim granicama. I to u svrhu obilježavanja poginulih tokom anšlusa?

Sve ok?

Inače, ja podržavam podizanje ovoga spomenika. Kad smo ko zlatne ribice, neka barem spomenik podsjeti šta i kako.
Banksy

#30929 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Hafis wrote: Valja sačekati oĆitovanje Ž. Komšića pošto je on fan generala ABiH Blaža Kraljevića koji je bio nesuđeni član te nesretne skupine.
Dok on ne stigne, ti nam objasni to što si htio.
Hafis wrote: Selam patrijoti.
Što ćemo sad? To sam jučer htio objasniti, ali džaba govoriti...izgleda da ona od djedova naslijeđena partizanska krv što teče žilama refleksivno reagira na bilo što podsjeća na NDH.
Hafis

#30930 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

S tim da je taj Faktor ba nepouzdan izvor informacija. Sastalo se troje polupismenih delegata u nekom sobičku, pa dilaju u javnost tračeve sa sijela i kafanske priče...pa tko se upeca - dobro je.
Maraschino

#30931 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Opce ludilo a @Hafis podrzava.
Hafis

#30932 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote: Dok on ne stigne, ti nam objasni to što si htio.
Mislim da sam sinoć pojasnio oblik spomenika, ima negdje gore pogledaj, lijeno mi pisati.
Banksy

#30933 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Hafis wrote:S tim da je taj Faktor ba nepouzdan izvor informacija. Sastalo se troje polupismenih delegata u nekom sobičku, pa dilaju u javnost tračeve sa sijela i kafanske priče...pa tko se upeca - dobro je.
Da, Faktor, inače blizak neoustaškim strujama u Hercegovini, pa tako i neobjektivan, prvi je doznao vijest,

evo nam zato malo večernjakovog objektivnog novinarstva,

sastojat će se od središnjeg uspravnog dijela veličine 3x1,80x0,30 m na kojem će biti raspoređeno 19 kocaka koje će simbolizirati 19 revolucionara.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/hrvatsk ... om-1148989 - http://www.vecernji.ba
https://www.vecernji.ba/vijesti/hrvatsk ... om-1148989
Spomenik je jasan spomenik endehaziji i borcima za endehaziju,

nego zašto promjeniše idejno rješenje nesretnog Galića, gdje nestadoše kocke, gdje revolucionari?
Point.

#30934 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Pričaj nam o tome Afise, kako do 2 tisuće i neke nisi znao ko je Tuđman.
Hafis

#30935 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Haris.ba wrote:Šta mislite da u Njemačkoj podignu spomenik sa ucrtanom Njemačkom i Austrijom zajedno. Sve sa današnjim međunarodno priznatim granicama. I to u svrhu obilježavanja poginulih tokom anšlusa?
nije to ništa. Zamisli da u Beč dođe Erdogan da pravi predizborni skup, a Kurtz da bi mu se uvukao u guzicu izjavi da ga je sami Bog poslao na zemlju. Ja mislim da bi bio zatvoren u ludari do kraja života.
Maraschino

#30936 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Standardno kada se vadi ''koje novine, ko je pisao taj clanak, vidi mu gloOve, bla, bla''.

Budi bar jednom covjek pa osudi ovu pojavu. :D
Banksy

#30937 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Hafis wrote:
Haris.ba wrote:Šta mislite da u Njemačkoj podignu spomenik sa ucrtanom Njemačkom i Austrijom zajedno. Sve sa današnjim međunarodno priznatim granicama. I to u svrhu obilježavanja poginulih tokom anšlusa?
nije to ništa. Zamisli da u Beč dođe Erdogan da pravi predizborni skup, a Kurtz da bi mu se uvukao u guzicu izjavi da ga je sami Bog poslao na zemlju. Ja mislim da bi bio zatvoren u ludari do kraja života.
S tim da je takvo neukusno i besmisleno veličanje državnika strane zemlje još uvijek dozvoljeno, dok slavljenje ideje nacizma i djela nacizma nije. Za prvo se ismijava, za drugo ide u zatvor.
Hafis

#30938 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote:

nego zašto promjeniše idejno rješenje nesretnog Galića, gdje nestadoše kocke, gdje revolucionari?
Nemam ti pojma o tome, ni gdje, ni tko, ni kako..., izgleda da si upućenija od mene u dešavanja u Hercegovini.
Nego, imaš li nešto svježije o tom spomeniku, bajato ti je ovo.
tandmand

#30939 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tandmand »

Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH.
Znamo da nisu i siguran sam da NDH v 2.0 ne bi vraćala Istru i Zadar Italiji ali bi rado progutala BiH.
Ova tanka linija na spomeniku za autore predstavlja "administrativnu granicu" koja razdvaja Hrvate ...
Hafis

#30940 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote:
Hafis wrote:
S tim da je takvo neukusno i besmisleno veličanje državnika strane zemlje još uvijek dozvoljeno, dok slavljenje ideje nacizma i djela nacizma nije. Za prvo se ismijava, za drugo ide u zatvor.
Lik je stigmatiziran u ovom dijelu svijeta i ovim je načinjena daleko veća politička šteta ovoj državi, nemjerljivo veća od nekakvog tzv. slavljenja ideja nacizma na još uvijek neizgrađenom ''spomeniku'' kojeg su Faktor i forumsko članstvo oštroumno uočili.....
Banksy

#30941 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Hafis wrote:
Banksy wrote:

Nemam ti pojma o tome, ni gdje, ni tko, ni kako..., izgleda da si upućenija od mene u dešavanja u Hercegovini.
Nego, imaš li nešto svježije o tom spomeniku, bajato ti je ovo.
Dobro si, ima 15 dana ovoj endehazijskoj kamenčugi, a kako su hercegovački crnokošuljaši produktivni u štancanju skandala, u predizborno vrijeme skoro na dnevnoj bazi, vijeme je za novi biser.
Banksy

#30942 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Hafis wrote:
Banksy wrote: S tim da je takvo neukusno i besmisleno veličanje državnika strane zemlje još uvijek dozvoljeno, dok slavljenje ideje nacizma i djela nacizma nije. Za prvo se ismijava, za drugo ide u zatvor.
Lik je stigmatiziran u ovom dijelu svijeta i ovim je načinjena daleko veća politička šteta ovoj državi, nemjerljivo veća od nekakvog tzv. slavljenja ideja nacizma na još uvijek neizgrađenom ''spomeniku'' kojeg su Faktor i forumsko članstvo oštroumno uočili.....
Govorimo o gluposti i zločinu, neusporedivo. Za ovu svinjariju u Posušju, u demokratskim društvima, neko bi odgovarao.
Point.

#30943 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Maraschino wrote:Standardno kada se vadi ''koje novine, ko je pisao taj clanak, vidi mu gloOve, bla, bla''.

Budi bar jednom covjek pa osudi ovu pojavu. :D
Treba biti prvo čovjek a ovaj pklat to sigurno nije.
Hafis

#30944 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote:
Hafis wrote:
Banksy wrote: S tim da je takvo neukusno i besmisleno veličanje državnika strane zemlje još uvijek dozvoljeno, dok slavljenje ideje nacizma i djela nacizma nije. Za prvo se ismijava, za drugo ide u zatvor.
Govorimo o gluposti i zločinu, neusporedivo. Za ovu svinjariju u Posušju, u demokratskim društvima, neko bi odgovarao.
Koju svinjariju? Misliš ovaj spomenik o kojem raspravljamo? I sad što je netko ondje vidio obris NDH a netko vidio granice dviju država u kojima žive Hrvati kao narod. Reci mi po kojem bi to krivičnom zakonu autor trebao odgovarati? De mi definiraj ovo krivično djelo?

Glumiti nekog nacionalnog lidera, i doslovce se javno uvlačiti bez ikakvog stida u guzicu tuđem nacionalnom lideru (s veoma lošim pedigreom), po meni je politički zločin prema svom narodu.
Banksy

#30945 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Banksy »

Hafis wrote:
Banksy wrote: Govorimo o gluposti i zločinu, neusporedivo. Za ovu svinjariju u Posušju, u demokratskim društvima, neko bi odgovarao.
Koju svinjariju? Misliš ovaj spomenik o kojem raspravljamo? I sad što je netko ondje vidio obris NDH a netko vidio granice dviju država u kojima žive Hrvati kao narod. Reci mi po kojem bi to krivičnom zakonu autor trebao odgovarati? De mi definiraj ovo krivično djelo?

Glumiti nekog nacionalnog lidera, i uvlačiti se javno bez ikakvog stida u guzicu drugom lideru (s veoma lošim pedigreom), po meni je politički zločin prema svom narodu.
Ne vidi niko tu obris NDH, to JESTE obris NDH, i to na spomeniku onima koji su, prema programu, poginuli za obnovu NDH, eno ti piše kome je posvećen i čemu, znaš čitati.

Obrisi država u kojima Hrvati žive kao narod? Žive li Hrvati i u Srbiji, i u Sloveniji? Zašto nema 'obrisa' Srbije i Slovenije.

Po krivičnom djelu veličanja nacističkih režima, i djela i proizvoda nacističkih režima.

Ovo zadnje je OT besmislica, pa ću je preskočiti.
statixx

#30946 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by statixx »

Zato sto su samo u BiH konstitutivni.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_ ... Europi.svg
Vlastiti uradak, podjela prema Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske
:D
Haris.ba

#30947 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

Hafis wrote:I sad što je netko ondje vidio obris NDH a netko vidio granice dviju država u kojima žive Hrvati kao narod.
A zemlje gdje žive Srbi kao narod? Velika Srbija? Sve su to nevini koncepti?
Hafis wrote:Reci mi po kojem bi to krivičnom zakonu autor trebao odgovarati? De mi definiraj ovo krivično djelo?
Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti
Član 145a.

(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Hafis

#30948 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Banksy wrote:
Obrisi država u kojima Hrvati žive kao narod? Žive li Hrvati i u Srbiji, i u Sloveniji? Zašto nema 'obrisa' Srbije i Slovenije.
da da.... i obrisa Argentine, Austrije, Njemačke, Australije, USA i dr.

Da se ne zamaraš, objasniti ću ti jednostavno: Zato što u tim pobrojanim državama Hrvati nisu narod, već su ili etničke manjine ili samo grupe tzv. građana. ...
Jebote....da mi je netko rekao da ću morati objašnjavati i takve sitnice

Po krivičnom djelu veličanja nacističkih režima, i djela i proizvoda nacističkih režima.
Opet ti istu priču. E hajde mi nađi to poglavlje u zakonu...baš me interesira kako to izgleda u praksi. Shvaćam upotreba svastike i dr...ali oblik spomenika i takve vrste optužbe.... dobro vas je taj hejt sviju obuzeo... k'o da se ne bi za tren stvorila kakva optužba da tu ima dovoljno materijala
Hafis

#30949 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Haris.ba wrote:
Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti
Član 145a.

(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Daj ba Hara. E sad ga ti prvi zalilaj pa mi poveži onaj spomenik s nekim od ovih poglavlja.
Haris.ba

#30950 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

Jednostavno je. Spomenik je podignut teroristima. Teroristima koji su propagirali nacionalnu, rasnu pa i vjersku mržnju. Cilj spomenika je da obilježi, propagira, slavi, vrednuje određenu poruku. Onaj ko podiže ovakvu vrstu spomenika izaziva mržnju.

Drugo je što je nekome ustaški režim mio. I što su teroristi "borci za slobodu hrvatskoga roda".

I ništa čudno. Po HRT ide lik i propagira da je Jasenovac bio radni logor. Da su tamo logoraši ustvari zaginuli od tifusa od partizana. I tako. Teške su to dijagnoze. Isti obrazac ponašanja.
Post Reply