Danasnji "feminizam"
- Snake Eyes
#30901 Re: Danasnji "feminizam"
Ili: Da li jebanje jednog lika zamijeniti sa jebanjem cijelog drustva za osjecaj prividne slobode?
-
John Cleese
#30903 Re: Danasnji "feminizam"
Opet ti je dosadno 
A bizMis oportjuniti i ne primjecujes: kikiriki, kospice, susam, kokice!
A bizMis oportjuniti i ne primjecujes: kikiriki, kospice, susam, kokice!
-
Bazinga1234
- ¤ jelena ¤
#30905 Re: Danasnji "feminizam"
Dobar glumac ova Seka, što jest-jest.
- konoplja
#30906 Re: Danasnji "feminizam"
Nakazne reci. Okej, kul.
-
Hakiz
- n+1
#30908 Re: Danasnji "feminizam"
Samo je jedno Seka pogriješila. Ova ih ne govori moderno, nego postmoderno. 
- konoplja
#30909 Re: Danasnji "feminizam"
Pa slazem se da su pedagoskinja i dramaturskinja nakazne reci.
Glumica i doktorka, kao sto Seka kaze, je u redu.
Blesavo zvuci je sasvim dovoljno opravdanje. Jednostavnije i blize obicnom puku nego neke abstraktne i nepotvrdjene teorije kako jezik i rijeci stvaraju realnost oko nas i tako neki, sta ja znam, patrijarhat.
Dovoljno je uprijeti prstom u par primjera jezika bez gramatickog roda, poput turskog i madjarskog, da se ta teorija koja veze jezik i patrijarhat pobije.
Okej i kul su moderne reci, a pedagoskinja i dramaturskinja postmoderne.
-
Hakiz
#30910 Re: Danasnji "feminizam"
Super, eto, promijeni naš jezik u rodno neutralan.konoplja wrote: ↑23/07/2023 11:42Pa slazem se da su pedagoskinja i dramaturskinja nakazne reci.
Blesavo zvuci je sasvim dovoljno opravdanje. Jednostavnije i blize obicnom puku nego neke abstraktne i nepotvrdjene teorije kako jezik i rijeci stvaraju realnost oko nas i tako neki, sta ja znam, patrijarhat.![]()
Dovoljno je uprijeti prstom u par primjera jezika bez gramatickog roda, poput turskog i madjarskog, da se ta teorija koja veze jezik i patrijarhat pobije.
Okej i kul su moderne reci, a pedagoskinja i dramaturskinja postmoderne.![]()
Ali bez množine, nema "oni" kada se govori o jednoj osobi.
I množinu su ukrali i silovali
- ¤ jelena ¤
#30911 Re: Danasnji "feminizam"
Kad je "blisko običnom puku" i "nakazno ili blesavo ili bezveze mi zvuči"... postalo argument?
Blisko običnom puku je i varioc i prevodioc, a miiiiljama daleko varilac i prevodilac.
I meni nakaradno ili blesavo ili bezveze zvuče riječi ombudsman ili toistomen, #piarmenadžer (pojma neam kako se ovo piše na našem jeziku
), frilenser, a riječ defektolog bih zakonom zabranila pa te nazive opet koristim i ne pada mi na pamet da negiram postojanje tih funkcija/zanimanja/profesija, što sam imala prilike da čujem od puka kojem ti termini nisu bliski ili im ne znače ništa.
Blisko običnom puku je i varioc i prevodioc, a miiiiljama daleko varilac i prevodilac.
I meni nakaradno ili blesavo ili bezveze zvuče riječi ombudsman ili toistomen, #piarmenadžer (pojma neam kako se ovo piše na našem jeziku
-
Hakiz
#30912 Re: Danasnji "feminizam"
Zvanično se zanimanje zove redovni profesor, profesor emeritus, doktor, injžinjer itd.
- ¤ jelena ¤
#30913 Re: Danasnji "feminizam"
Nikakav problem, što se mene tiče.
Kao što nikakav problem ne bi bilo da se sve navedeno koristi i u ženskom rodu.
Profesorka, profesorica, inžinjerka...
Problem je u glavama onih koji u ženskom rodu ovih imenica vide ili čuju nešto nakaradno.
Tako rigidno ispoljenim ličnim animozitetima ne treba podilaziti niko ko takav animozitet ne osjeća niti navedenu....nakaradnost vidi.
Prosto, stvar izbora. Ti ne moraš da koristiš te imenice u ženskom rodu/Vi ne morate da koristite te imenice u ženskom rodu, gospođo Sabljić Ja hoću i baš me briga što je Vama to nakaradno.
Pjeniti na tuđi izbor leksike možda nekome jeste zanimljivo i smiješno, ali ne i pametno.
Umjesto da se fokusiraš na sadržaj i smisao izrečenog, ti dozvoliš sebi da te iznervira rod neke imenice
do te mjere da skreneš sa teme razgovora kako bi ispoljio averziju prema tome.
Problem je u glavama onih koji u ženskom rodu ovih imenica vide ili čuju nešto nakaradno.
Tako rigidno ispoljenim ličnim animozitetima ne treba podilaziti niko ko takav animozitet ne osjeća niti navedenu....nakaradnost vidi.
Prosto, stvar izbora. Ti ne moraš da koristiš te imenice u ženskom rodu/Vi ne morate da koristite te imenice u ženskom rodu, gospođo Sabljić Ja hoću i baš me briga što je Vama to nakaradno.
Pjeniti na tuđi izbor leksike možda nekome jeste zanimljivo i smiješno, ali ne i pametno.
Umjesto da se fokusiraš na sadržaj i smisao izrečenog, ti dozvoliš sebi da te iznervira rod neke imenice
-
Hakiz
#30914 Re: Danasnji "feminizam"
Stvar je u sljedećem: Profesorica *jelena* je promaknuta u zvanje redovni profesor na XY fakultetu.¤ jelena ¤ wrote: ↑23/07/2023 21:07 Nikakav problem, što se mene tiče.
Umjesto da se fokusiraš na sadržaj i smisao izrečenog, ti dozvoliš sebi da te iznervira rod neke imenicedo te mjere da skreneš sa teme kako bi ispoljio averziju prema tome.
Zvanično ime zvanja je profesor, nije profesorica. Nema to veze sa osjećajem, ravnopravnosti, nakaradnosti itd.
- vjeshalica
#30915 Re: Danasnji "feminizam"
Pedagoginja ili dramaturginja je tacniji naziv ane dramaturskinja???konoplja wrote: ↑23/07/2023 11:42Pa slazem se da su pedagoskinja i dramaturskinja nakazne reci.
Blesavo zvuci je sasvim dovoljno opravdanje. Jednostavnije i blize obicnom puku nego neke abstraktne i nepotvrdjene teorije kako jezik i rijeci stvaraju realnost oko nas i tako neki, sta ja znam, patrijarhat.![]()
Okej i kul su moderne reci, a pedagoskinja i dramaturskinja postmoderne.![]()
I nije abstraktno, vec apstraktno.
- vjeshalica
-
John Cleese
#30917 Re: Danasnji "feminizam"
I jesu, jer su nastale svojevrsnim silovanjem jezika nekakvom sumanutom tvorbom
I sta je "tvorce" uopce inspiriralo? Sluga - sluskinja? Sta god.
Ako je vec toliko znacajno uvodjenje mogucnosli alterniranja naziva zanimanja koja su originalno muskoga roda, bilo bi dovoljna primjena vec postojecih tvorbi, ukorijenjenih kako u neformalnom tako i u standardnom jeziku.
Na primjer, jednostavnim dodavanjem sufiksa "inja": dud - dudinja, glog - gloginja...
Shodno tome: pedagog - pedagoginja, dramaturg - dramaturginja, defektolog - defektologinja, seizmolog - seizmologinja, enolog - enologinja...
Ali ne, jer to je, zaboga, hrvatski, posto su se oni toga prvi dosjetili, pa daj smisli nesto "svEtsko a nase"
Toliko idiotskih nacija na tako malom prostoru - to je zaista fascinantno
- ¤ jelena ¤
#30918 Re: Danasnji "feminizam"
Ma, stvar je samo u tome što je sve to podložno promjenama, a ne podnosimo i ne prilagođavamo se svi promjenama isto.Hakiz wrote: ↑23/07/2023 21:11Stvar je u sljedećem: Profesorica *jelena* je promaknuta u zvanje redovni profesor na XY fakultetu.¤ jelena ¤ wrote: ↑23/07/2023 21:07 Nikakav problem, što se mene tiče.
Umjesto da se fokusiraš na sadržaj i smisao izrečenog, ti dozvoliš sebi da te iznervira rod neke imenicedo te mjere da skreneš sa teme kako bi ispoljio averziju prema tome.
Zvanično ime zvanja je profesor, nije profesorica. Nema to veze sa osjećajem, ravnopravnosti, nakaradnosti itd.
Nećeš da prihvatiš promjenu i da primjenjuješ nove oblike riječi? Ne moraš.
Nećeš da prihvatiš to što neko drugi upotrebljava te riječ i bez problema prihvata promjenu, pritom daješ sebi za pravo da tuđi izbor riječi nazivaš nakaradnim? E, u tom slučaju bićeš laka meta za provokacije. Dovoljno će biti da neko u razgovoru s tobom par puta upotrijebi te riječi koje smatraš nakaradnim i ti ćeš izgubiti kompas. Nekad je to zabavno, nekad bespotrebno...sve zavisi od toga s kim i o čemu razgovaraš.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 24/07/2023 13:44, edited 2 times in total.
-
John Cleese
#30919 Re: Danasnji "feminizam"
Đorđe Balašević does not like this postvjeshalica wrote: ↑24/07/2023 12:42Injžinjer je nepravilno, pravilno je inženjer. Pogledaj klasifikaciju zanimanja kad vec seres u naokolo.
-
Seawolf
#30920 Re: Danasnji "feminizam"
Kao ni Ibrahim Jusić ....John Cleese wrote: ↑24/07/2023 13:43Đorđe Balašević does not like this postvjeshalica wrote: ↑24/07/2023 12:42
Injžinjer je nepravilno, pravilno je inženjer. Pogledaj klasifikaciju zanimanja kad vec seres u naokolo.![]()
Jubi sam, jubi vašu 'ćer
Ma niste tili marinera
Tili ste momka na svom mistu
Tili ste zeta inžinjera
-
John Cleese
#30921 Re: Danasnji "feminizam"
- vjeshalica
#30922 Re: Danasnji "feminizam"
Damn!John Cleese wrote: ↑24/07/2023 13:43Đorđe Balašević does not like this postvjeshalica wrote: ↑24/07/2023 12:42
Injžinjer je nepravilno, pravilno je inženjer. Pogledaj klasifikaciju zanimanja kad vec seres u naokolo.![]()
-
John Cleese
#30923 Re: Danasnji "feminizam"
Tako je. A mnogima smetaju cak i oni koji su svjesni da je sve podlozno promjenama i ne ustrucavaju se o tome javno govoriti¤ jelena ¤ wrote: ↑24/07/2023 13:43 Ma, stvar je samo u tome što je sve to podložno promjenama, a ne podnosimo i ne prilagođavamo se svi promjenama isto.
https://www.youtube.com/watch?v=5orvUM4zIZY&t=2928s
- ¤ jelena ¤
#30924 Re: Danasnji "feminizam"
John Cleese wrote: ↑24/07/2023 14:33Tako je. A mnogima smetaju cak i oni koji su svjesni da je sve podlozno promjenama i ne ustrucavaju se o tome javno govoriti¤ jelena ¤ wrote: ↑24/07/2023 13:43 Ma, stvar je samo u tome što je sve to podložno promjenama, a ne podnosimo i ne prilagođavamo se svi promjenama isto.
https://www.youtube.com/watch?v=5orvUM4zIZY&t=2928s![]()
Nije se rodio ko je pravi trenutak za Panta rhei pogodio.
-
John Cleese
#30925 Re: Danasnji "feminizam"
¤ jelena ¤ wrote: ↑24/07/2023 14:57John Cleese wrote: ↑24/07/2023 14:33
Tako je. A mnogima smetaju cak i oni koji su svjesni da je sve podlozno promjenama i ne ustrucavaju se o tome javno govoriti
https://www.youtube.com/watch?v=5orvUM4zIZY&t=2928s![]()
![]()
Nije se rodio ko je pravi trenutak za Panta rhei pogodio.![]()