Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
"Ljudi slijede pobozne i ucene. Ako su poboznjaci neznalice, a uceni grjesnici, onda nedaca postaje opca, a smutnja pogodi sve ljude, bez iznimke" Ibn Kajjim
Dželaludin Es-Sagir jedan od šiitskih šejhova sektaških milicija koje se bore u Siriji ismijava se sa Sirijskom vojskom, i kaže kako su udarna snaga u Siriji milicije iz Iraka, Libanona i Sirije:
''Ova sigurnost koju danas imamo u Siriji, šta mislite da je to zbog Sirijske vojske? Da je razlog tome Sirijska vojska (smijeh).Sirijska vojska je sposobna da prodaje teritoriju koja se zauzme.Oni koji oslobađaju su šiitske brigade iz Iraka, Irana, i Sirije''.
vidim da asadova klix frakcija dosta forsira dva-tri imena sa fronta kao glavne face odbrane rezima u damsku.
nekog tigra, brku i pukovnika dzabera. zanima me, koje su trojac religijske ili etnicke grupe?
hvala.
budza wrote:vidim da asadova klix frakcija dosta forsira dva-tri imena sa fronta kao glavne face odbrane rezima u damsku.
nekog tigra, brku i pukovnika dzabera. zanima me, koje su trojac religijske ili etnicke grupe?
hvala.
Brko je sigurno druz, a Tigar sunit koliko znam. Za treceg nemam pojma.
Dželaludin Es-Sagir šiitski šejh porijeklom iz Iraka:
''Vjerujte mi ja sam živio u Siriji među Alevitima, daleko su oni od vjere, od merdž'ija (šejhova šiitskih) od islama, bili su ogrezli u griješenju.A sada govore mi nemamo nikoga osim vaše merdž'ije, Sistanija i dr. ljube noge našim Iračanima''.
sarajevoxxxx wrote:Dželaludin Es-Sagir šiitski šejh porijeklom iz Iraka:
''Vjerujte mi ja sam živio u Siriji među Alevitima, daleko su oni od vjere, od merdž'ija (šejhova šiitskih) od islama, bili su ogrezli u griješenju.A sada govore mi nemamo nikoga osim vaše merdž'ije, Sistanija i dr. ljube noge našim Iračanima''.
- RF i Egipat u koordinaciji sa UN diplomatom Steffan de Misturom pripremaju Moskovsku konferenciju kao predtekst "Ženeve 3" koja bi trebala da dovede do okvirnog mirovnog sporazuma. Cilj im je uključiti sve političke blokove u Siriji koji ne pripadaju ISIL-u i al-Nusri radi stvaranja jedinstvene snage koja bi trebala da eliminiše ekstremne frakcije i dovede do konačnog političkog rješenja.
Ovo, u osnovi, znači sljedeće: SAA + opozicija protiv ISIL-a i Nusre. To je ono što od početka forsira Kremlj, sada i Egipat, a odbija američka administracija.
Hajde da vidimo da li će i dalje imati želje i snage da sabotira ovaj pristup.
Challenger__ wrote:Ovo, u osnovi, znači sljedeće: SAA + opozicija protiv ISIL-a i Nusre. To je ono što od početka forsira Kremlj, sada i Egipat, a odbija američka administracija.
Hajde da vidimo da li će i dalje imati želje i snage da sabotira ovaj pristup.
Pa prvi koji ce to odbiti jesu upravo pripadnici FSA, IF i ostalih opozicijskih frakcija.
Ne postoji rijesenje u kojem Assad ostaje na vlasti, prosto nemoguce. Oslobodilacki rat je pokrenut da se sa trona skine uzurpatorska porodica Assad. I prvo se sa uzrokom (Assad) slobodni svijet mora obracunati, tek kasnije na red trebaju doci nus pojave.
FSA u okolini Damaska pozvala režimske vojnike na predaju
U saopćenju kojeg je potpisao komandant vojnog vijeća potpukovnik Muhamed Faruk El-Hasen stoji:''Da bi spriječili prolijevanje krvi i gubljenje nevinih života pozivamo vas na predaju.Mi se u FSA obavezujemo da ćemo vas štiti i pružiti vam utočište'' stoji u saopćenju.Također, FSA je najavila velike vojne operacije u Damasku i okolini Damaska.
sarajevoxxxx wrote:FSA u okolini Damaska pozvala režimske vojnike na predaju
U saopćenju kojeg je potpisao komandant vojnog vijeća potpukovnik Muhamed Faruk El-Hasen stoji:''Da bi spriječili prolijevanje krvi i gubljenje nevinih života pozivamo vas na predaju.Mi se u FSA obavezujemo da ćemo vas štiti i pružiti vam utočište'' stoji u saopćenju.Također, FSA je najavila velike vojne operacije u Damasku i okolini Damaska.
Hajd sad da vidimo da li ce Asad imat zelje i snage da sabotira ovaj pristup.
@opetja
previse si pristrasan i za navijaca. gledano u nekom uzem kontekstu ovo je cist pokusaj zamjene jedne grupe drugom i nista vise od toga. praksa je pokazala da druga grupa uglavnom ne uspijeva osigurati osnovne potrebe stanovnistva. no nebitno. pobjedice ona koja u datim okolnostima ima vecu snagu, bez obzira kako istu stekla. istina, FSA ovo najvjerovatnije nece prihvatiti, sto je, misljenja sam, njihova greska. trpe poraze od Nusre i IS-a, trpe poraze od SAA. na kraju ce izgubiti i ovo malo moci sto sad imaju. ako pristanu, shodno njihovoj snazi, imace i odredjeni uticaj.
generalno, pokazali su se kao najlosija vojska na terenu i valjda im je jasno da ne mogu ostvariti svoje maksimalisticke zahtjeve.
taman konto gledati neke gluposti da se ismijem, al sad sam odusto. bolje od ovog ne moze