iPhone - All about
Moderator: Benq
-
zippoo87
#30876 Re: iPhone - All about
Ljudi sada placaju pametnim satovima i ostalim gadgetima a kod nas se jos uvijek vodi diskusija da li je sigurno placati...nas mozak i mentalitet kasne minimalno 20 godina za civilizacijom.
Naravno da je to sve sigurno a sve sto neko sjebe,to je iskljucivo posljedica KORISNIKA i neznanja onog ko koristi aplikaciju,uredjaj,uslugu a nikako nije problem sistema.
Imate podesavanja razna...a najbolje za placanje online je na svemu aktivirati 2FA i onda za svako placanje ti dodje i poruka na mobitel da uneses kod ili dozvolis transakciju.
Ako ti neko i hakuje racun ili ga ti na neki nacin otkrijes,ako nema uz sebe i tvoj telefon,onda ne moze nista ni platiti.
A ako neko i dalje sumnja i ne vjeruje,onda neka ne placa nista karticama i online,nego neka ide na bankomat i placa kesom ili neka otvori jos jednu karticu pa na nju prebacuje novac kada hoce nesto da plati a to naravno kosta dodatno,transakcije i odrzavanje racuna
Ja ovo zadnje nikada nisam radio...linkana kartica sa par hiljada KM na njoj i tako deceniju i kusur.
Naravno da je to sve sigurno a sve sto neko sjebe,to je iskljucivo posljedica KORISNIKA i neznanja onog ko koristi aplikaciju,uredjaj,uslugu a nikako nije problem sistema.
Imate podesavanja razna...a najbolje za placanje online je na svemu aktivirati 2FA i onda za svako placanje ti dodje i poruka na mobitel da uneses kod ili dozvolis transakciju.
Ako ti neko i hakuje racun ili ga ti na neki nacin otkrijes,ako nema uz sebe i tvoj telefon,onda ne moze nista ni platiti.
A ako neko i dalje sumnja i ne vjeruje,onda neka ne placa nista karticama i online,nego neka ide na bankomat i placa kesom ili neka otvori jos jednu karticu pa na nju prebacuje novac kada hoce nesto da plati a to naravno kosta dodatno,transakcije i odrzavanje racuna
Ja ovo zadnje nikada nisam radio...linkana kartica sa par hiljada KM na njoj i tako deceniju i kusur.
- skafiskafsnjak
#30877 Re: iPhone - All about
Ja se ne sjecam kada sam karticu ili pare izvadio
90% je mobitelom.... satom se jos nisam navikao
90% je mobitelom.... satom se jos nisam navikao
-
zippoo87
#30878 Re: iPhone - All about
U EU nemas ni potrebe za karticom,samo prislonis telefon/sat i voila,placenoskafiskafsnjak wrote: ↑25/09/2023 22:51 Ja se ne sjecam kada sam karticu ili pare izvadio![]()
90% je mobitelom.... satom se jos nisam navikao![]()
Ali u BiH je to jos uvijek nepoznat pojam,neki sistemi i ne rade.
Rece mi brat da google pay radi od nedavno a valjda i apple pay sa nekom odredjenom karticom,valjda nisu sve banke to implementirale.
Ja ne placam telefonom jer mi to jos uvijek ne treba a kada bude trebalo,linkujem karticu na neki od tih sistema i eto ga.
-
dzenanalic22
#30879 Re: iPhone - All about
Ne podržava trenutačno niti jedna bh banka Apple Pay. Početkom 2024. će biti dostupan za klijente NLB Banke. Kod nijh je trenutno dostupan i Google Play.zippoo87 wrote: ↑25/09/2023 22:55Rece mi brat da google pay radi od nedavno a valjda i apple pay sa nekom odredjenom karticom,valjda nisu sve banke to implementirale.skafiskafsnjak wrote: ↑25/09/2023 22:51 Ja se ne sjecam kada sam karticu ili pare izvadio![]()
90% je mobitelom.... satom se jos nisam navikao![]()
- Digla_da_kreci
#30880 Re: iPhone - All about
I to je dostupno samo za Android korisnike.
- tramvajtrojka
#30881 Re: iPhone - All about
da vidis faca kod kasirki kad placas telefonom, mene u bingu zaustavila mislila da radim neku prevarudzenanalic22 wrote: ↑25/09/2023 23:20Ne podržava trenutačno niti jedna bh banka Apple Pay. Početkom 2024. će biti dostupan za klijente NLB Banke. Kod nijh je trenutno dostupan i Google Play.
-
vojopd
#30882 Re: iPhone - All about
Moze i Apple Pay i sa Revolut karticom, ali nije dostupna kod nas jos.
-
NecuVise
#30883 Re: iPhone - All about
Što vi volite da se pravite pametni i ismijavati sasvim regularna pitanja 
Plaćam preko deset godina online karticom pa opet ne bih isključivo nekome rekao da je to 100% sigurno i ismijavao ga, jer nije. Mnogo je prevara na internetu, dovoljno je da pročitate obavještenja ministarstva unutrašnjih poslova pa da znate. Kad jednom pare odu onda ganjaj u našem sistemu da ih dobiješ nazad.
Nema svaka banka 2FA, evo ja na unicredit nemam koja je najveća ili druga najveća u BiH. Raiffeisen znam da ima. Za ostale ne znam.
Najsigurnije je otvoriti onu kao digitalnu karticu što banke nude, ne znam tačan naziv, i onda kad se hoće nešto kupiti prebaciti na nju i sa njom platiti. Tako možeš izgubiti samo taj određeni iznos.
Najbitnije je gledati sa koje se stranice kupuje i karticu unositi samo na pouzdanim stranicama.
Plaćam preko deset godina online karticom pa opet ne bih isključivo nekome rekao da je to 100% sigurno i ismijavao ga, jer nije. Mnogo je prevara na internetu, dovoljno je da pročitate obavještenja ministarstva unutrašnjih poslova pa da znate. Kad jednom pare odu onda ganjaj u našem sistemu da ih dobiješ nazad.
Nema svaka banka 2FA, evo ja na unicredit nemam koja je najveća ili druga najveća u BiH. Raiffeisen znam da ima. Za ostale ne znam.
Najsigurnije je otvoriti onu kao digitalnu karticu što banke nude, ne znam tačan naziv, i onda kad se hoće nešto kupiti prebaciti na nju i sa njom platiti. Tako možeš izgubiti samo taj određeni iznos.
Najbitnije je gledati sa koje se stranice kupuje i karticu unositi samo na pouzdanim stranicama.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#30884 Re: iPhone - All about
Mislim da je problem sto @Evelinda ima pitanja glede iphone (i tehnologije uopste) na nivou @sarajevsko pivo i njegovih pitanja/konstatacija glede Lidl-a, Milera i inih.. 
- skafiskafsnjak
#30885 Re: iPhone - All about
Zamisli da jos satom platistramvajtrojka wrote: ↑25/09/2023 23:42da vidis faca kod kasirki kad placas telefonom, mene u bingu zaustavila mislila da radim neku prevarudzenanalic22 wrote: ↑25/09/2023 23:20
Ne podržava trenutačno niti jedna bh banka Apple Pay. Početkom 2024. će biti dostupan za klijente NLB Banke. Kod nijh je trenutno dostupan i Google Play.![]()
, wallet na pixelu radi savrseno sa nlb visa karticom. Olaksali su mi zivot otkako su ovo uveli maksuz sam otvorio karticu u NLB banci da imam za internet i svakodnevna u kupovini placanja
-
vojopd
#30886 Re: iPhone - All about
Da je to docekati… brzo ce, za 4-5 godina min.
Ako NLB krene sa tim od 2024. morace i ostali.
Ako NLB krene sa tim od 2024. morace i ostali.
- Evelinda
#30887 Re: iPhone - All about
Svaka cast! Jedini normalni i pravi odgovor.NecuVise wrote: ↑26/09/2023 06:38 Što vi volite da se pravite pametni i ismijavati sasvim regularna pitanja
-
NecuVise
#30888 Re: iPhone - All about
Nisam upratio, ali eto očito se boji nekog problema s parama, što je sasvim razumljivo. Ono što @sarajevsko pivo radi nije razumljivo jer samo baca dezinformacije.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
-
acer5101
#30890 Re: iPhone - All about
https://olx.ba/artikal/55288835/ https://olx.ba/artikal/55272635/
Ima li vama sličnosti izmeđ ova dva telefona?
- Qler
#30891 Re: iPhone - All about
potpuno razlicitoacer5101 wrote: ↑26/09/2023 13:17 https://olx.ba/artikal/55288835/ https://olx.ba/artikal/55272635/
-
vojopd
#30892 Re: iPhone - All about
Kome ce placati ekskluzivu za Apple Pay? Pa ko god hoce od banaka moze krenuti sa Apple Pay i Google Pay… samo sto nece banke da se upustaju u to i razvijaju svoje proizvode. Tu je i nedostatak radnika i kvalitetnog kadra. Vidis da svake godine povecavaju cijene usluga i naknada.
Npr u Addiko banci nema IT sektora, tj ima ali mozda 2-3 covjeka, eto onako. Sve im rade eksterni.
NLB ne moze azurirati aplikaciju vec 4-5 godina za iphone. Izgleda ocajno i zalosno.
Uostalom, ako njihove maticne banke imaju razvijene aplikacije i oni bi mogli implementirati za 6-12 mjeseci.
Npr u Addiko banci nema IT sektora, tj ima ali mozda 2-3 covjeka, eto onako. Sve im rade eksterni.
NLB ne moze azurirati aplikaciju vec 4-5 godina za iphone. Izgleda ocajno i zalosno.
Uostalom, ako njihove maticne banke imaju razvijene aplikacije i oni bi mogli implementirati za 6-12 mjeseci.
- skafiskafsnjak
-
forumstiv
#30894 Re: iPhone - All about
Meni drug kaže da mu baterija nenormalno sada brzo ide.. kakva su vaša iskustva?
Erhardt wrote: ↑25/09/2023 17:24
Nije ništa sumnjivo i nije prvi put da tako brzo puste sigurnosni Patch jer nešto su previdili i brzo ispravili. Što se tiče ukupnog iskustva sa 17 ja zadovoljan. Baterija mi je ostala ista ako ne i bolja, sve ostalo je šminka i neke nebitne stavke. Nisam još ni jedan bug primijetio.
-
ug_lee
#30895 Re: iPhone - All about
Ja ne mogu od 9 do 22h izdržati sa baterijom da ne spadne na 2%. Da ne govorim kako mi je u zadnjih par mjeseci sa 100% healtha spala na 90% a telefon kupljen nov u novembru prošle godine
-
azdralovic
#30896 Re: iPhone - All about
kod mene normalno radi kao i do sada (14pro) ali sam vrtio i developer beta i tada je sve bilo okforumstiv wrote: ↑27/09/2023 16:14 Meni drug kaže da mu baterija nenormalno sada brzo ide.. kakva su vaša iskustva?
Erhardt wrote: ↑25/09/2023 17:24
Nije ništa sumnjivo i nije prvi put da tako brzo puste sigurnosni Patch jer nešto su previdili i brzo ispravili. Što se tiče ukupnog iskustva sa 17 ja zadovoljan. Baterija mi je ostala ista ako ne i bolja, sve ostalo je šminka i neke nebitne stavke. Nisam još ni jedan bug primijetio.
- xPaco1337
#30897 Re: iPhone - All about
Posto radim u IT i znam ovako ljudi, za Sparkasse radi isto eksterna firma zaboravio sam joj ime uglavnom i ta je firma ono par developera. Cak mi se jedan javio na redditu kad sam se zalio na probleme pa posto radim UX objasnio sam sta me nervira sta ne valja. Nedavno je dosao update na app pa su ispolirali neke stvari. Mada i dalje nema notifikacija kad dođe uplata ili isplata. I dalje imam 3-4 stanja pa se pogubis nekad. Opcije su neke zakopane i sl. Ali koliko znam generalno IT u Bankama jej generalno uzasan posao, i ako po meni ne bi treba biti takav ali etovojopd wrote: ↑27/09/2023 08:56 Kome ce placati ekskluzivu za Apple Pay? Pa ko god hoce od banaka moze krenuti sa Apple Pay i Google Pay… samo sto nece banke da se upustaju u to i razvijaju svoje proizvode. Tu je i nedostatak radnika i kvalitetnog kadra. Vidis da svake godine povecavaju cijene usluga i naknada.
-
Alfonso97
#30898 Re: iPhone - All about
Uzas je jer banke vole redove i provizije. Najgore aplikacije imaju nase bankexPaco1337 wrote: ↑28/09/2023 10:22Posto radim u IT i znam ovako ljudi, za Sparkasse radi isto eksterna firma zaboravio sam joj ime uglavnom i ta je firma ono par developera. Cak mi se jedan javio na redditu kad sam se zalio na probleme pa posto radim UX objasnio sam sta me nervira sta ne valja. Nedavno je dosao update na app pa su ispolirali neke stvari. Mada i dalje nema notifikacija kad dođe uplata ili isplata. I dalje imam 3-4 stanja pa se pogubis nekad. Opcije su neke zakopane i sl. Ali koliko znam generalno IT u Bankama jej generalno uzasan posao, i ako po meni ne bi treba biti takav ali etovojopd wrote: ↑27/09/2023 08:56 Kome ce placati ekskluzivu za Apple Pay? Pa ko god hoce od banaka moze krenuti sa Apple Pay i Google Pay… samo sto nece banke da se upustaju u to i razvijaju svoje proizvode. Tu je i nedostatak radnika i kvalitetnog kadra. Vidis da svake godine povecavaju cijene usluga i naknada.
-
vojopd
#30899 Re: iPhone - All about
Najgore aplikacije imaju nlb, atos, addiko i intesa. Unicredit ima jednu od najboljih. Za raiffeisen ne znam. Sparkasse i mf nisam probao.
-
Adi-g
#30900 Re: iPhone - All about
Koristim Unicredit, RFB i Ziraat
Unicredit najbolja opcenito. Meni najvaznije sto ima sve rezije na e-racun usluzi.
RFB je najbolja u ažurnosti. Cim se desi transakcija ista se vidi u sistemu
Ziraat ima sve al eto ko banka su cigani.
Unicredit najbolja opcenito. Meni najvaznije sto ima sve rezije na e-racun usluzi.
RFB je najbolja u ažurnosti. Cim se desi transakcija ista se vidi u sistemu
Ziraat ima sve al eto ko banka su cigani.