Desavanja u Hrvatskoj

tokio25

#30876 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by tokio25 »

na makarskoj rivijeri dodje 100000 bosanaca u sezoni :D
doduse to i jeste najudarnije mjesto za bosance
dječak sa šibicama

#30877 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Ameri imaju hiljade "bekpakera" omladinaca koji putuju Europom sa ruksakom na ledjima, dan dva u jednoj drzavi i idu dalje.
Vidjao sam im po Becu Ljubljani, broja im nema, samo te zaustave i pitaju za pravac.

Mislim da se kruzeri ne racunaju jer nemaju nocenja, dakle samo su tranzitni.
JohnnyS

#30878 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

parappa wrote: 11/08/2026 16:57
dječak sa šibicama wrote: 11/08/2026 16:13 Image

rekordan juli

Image

BiH gradjani i dalje na cirka 3% svih turista, uz blago povecanje dolazaka i nocenja

Interesantni Amerikanci, imaju vise dolazaka od pet prethodnika na listi, ali manje nocenja.
Amerikanci dolaze sa kruzerima... ne znam da li se spavanje na brodu pika kao nocenje u RH.
Plus neki dolaze na 2 sedmice u Europu i budu po 2-3 noci u svakoj zemlji.

Nasa i hrvatska dijaspora cini znacajan dio ovih brojeva iz Nizozemske, Austrije, Danske, Svedske, Svicarske, mozda 10% Njemacke.
A Bosanci cesto borave kod rodbine ili u svojim nekretninama i cesto se ne prijavljivaju.
Mislim da je broj "nas" puno veci
Nije zbog kruzera nego zbog načina kako Amerikanci, pogotovo mladi, obilaze Europu, po par dana po državi, obiđu pola Europe u jednom putovanju.
istra_hr

#30879 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

rekordan juli
@ dječak

:lol: opet, kao prošle godine "padaš" na HDZ-ove/Plenkijeve turističke laži i statistike
Svi, ali baš svi ovdje vide manji dolazak, svi moji susjedi
Jedina Plenkijeva istina, je ona o većoj fiskalnoj zaradi, NE zbog većeg broja turista - već zbog viših cijena!

Smiješni lažni podaci 26% Istra, 16% Kvarner povećanje
Znam o čem pričam, živim ovdje, imam par apartmana u dva grada / turistička mjesta

A ti i dalje glumi wanabe Plenkija ili ministra turizma
JohnnyS

#30880 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

istra_hr wrote: 12/08/2026 08:15

rekordan juli
@ dječak

:lol: opet, kao prošle godine "padaš" na HDZ-ove/Plenkijeve turističke laži i statistike
Svi, ali baš svi ovdje vide manji dolazak, svi moji susjedi
Jedina Plenkijeva istina, je ona o većoj fiskalnoj zaradi, NE zbog većeg broja turista - već zbog viših cijena!

Smiješni lažni podaci 26% Istra, 16% Kvarner povećanje
Znam o čem pričam, živim ovdje, imam par apartmana u dva grada / turistička mjesta

A ti i dalje glumi wanabe Plenkija ili ministra turizma
Turistički radnici su ko poljoprivrednici, vazda kukaju.

Ja sam primijetio da su gužve i na cestama i po dalmatinskom priobalju i dubrovačkom području veće nego lani. Pred udarnin restoranima su redovi, a ostali su restorani svi puni. Moguće da u Krvavici i Živogošću ima manje gostiju, ali ovo gdje sam ja inače preko ljeta, sve je puno, pa i punije.

To što ima privatnog smještaja praznog je i logično, svaka šupa se sad iznajmljuje, svake godine sve više kreveta u privatnom smještaju, logično da će onda biti i više nepopunjenog.

Inače ne shvaćam zašto se pitanje posjete i potrošnje gleda kao neko ideološko pitanje, pa se jedne optužuje da preuveličavaju, a druge da umanjuju broj gostiju. Kao osoba koja ima familiju na moru mogu samo reći, dabogda se prepolovio broj gostiju pa da ljudi koji tu žive, a ne ovise o recenzijama na bookingu malo prodišu
Haris.ba

#30881 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

Ja mislim da turizam u Hrvatskoj propada zadnjih 30 godina.

:D :run:

P.S.
Suzu sam zamalo pustio ove godine kod domacina koji ima dvije kuce sa po tri sprata sa apartmanima, i koji kuka kako je skupoca, kako mu je zena skrhala dva auta i popravka ga skupo dosla da mu se ne isplati prodati ta auta, da joj je kupio trece bmw dzipa koje je visocije da lakse vozi.
Kako ga cistacice uzimaju dobro za ciscenje.
Kako su mu neki iz Tuzle ostavili jedinicu kao ocjenu jer im se nije svidjelo sto im je dao apartman sa sobom koja nema prozore....
Traze mu pogled na more. Kako ce imati pogled na more? Izadji na cestu ispred kuce. Eto, pogled na more....
Post Reply