Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Thorgerson

#30851 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

A evo i da objave lot od 100 km. Ko ce ga praviti? Ko ima evo tu operativu.

Ali eto ok, ne mora se 100. Ali odrezi barem 40 km. Jok. Kad vidim lot od 7km, dodje mi da se samoubijem.

To je ravno tome, da ja sad npr kazem eh odoh kreciti stan, ali umjesto citave sobe od 25m2, okrecit cu jedan dio plafona od 5m2. Odem, kupim krec, cetke iskupim, sve pokrijem, zavrsim ocistim. Onda iduce sedmice cu drugih 5m2 plafona. Opet daj cetke, kupi najlon, sve pokrij...

Idiotizam.

Kakva je samo operativa bila kod tarcina 2014. I u umjesto da su nastavili dalje prema bradini. Jok nemoj tako da namjestis. Lakse je sve to razjebati vratiti, pa cemo sve inda tu okupiti 10god poslije.

Pravi onda neke spojeve, kroz vukojebine, bacaj pare na to. A ova otvaranja, ceremonije...pa jel ovo neki Idiocracy.

I mi se nadjemo smijati amerikancima, kao oni glupi. Pa nema vecih glupana od nas. Otvara ti 11km puta, kasne godinama i jos to predstavlja kao da su ne znam ti sta uradili. Kakva ce biti proslava kad sve kompletiramo jbt.
So What!

#30852 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 07/09/2024 14:16 A evo i da objave lot od 100 km. Ko ce ga praviti? Ko ima evo tu operativu.

Ali eto ok, ne mora se 100. Ali odrezi barem 40 km. Jok. Kad vidim lot od 7km, dodje mi da se samoubijem.

To je ravno tome, da ja sad npr kazem eh odoh kreciti stan, ali umjesto citave sobe od 25m2, okrecit cu jedan dio plafona od 5m2. Odem, kupim krec, cetke iskupim, sve pokrijem, zavrsim ocistim. Onda iduce sedmice cu drugih 5m2 plafona. Opet daj cetke, kupi najlon, sve pokrij...

Idiotizam.

Kakva je samo operativa bila kod tarcina 2014. I u umjesto da su nastavili dalje prema bradini. Jok nemoj tako da namjestis. Lakse je sve to razjebati vratiti, pa cemo sve inda tu okupiti 10god poslije.

Pravi onda neke spojeve, kroz vukojebine, bacaj pare na to. A ova otvaranja, ceremonije...pa jel ovo neki Idiocracy.

I mi se nadjemo smijati amerikancima, kao oni glupi. Pa nema vecih glupana od nas. Otvara ti 11km puta, kasne godinama i jos to predstavlja kao da su ne znam ti sta uradili. Kakva ce biti proslava kad sve kompletiramo jbt.
Slazem se s tobom, ali mora se priznati, da je donekle nepravda ispravljena sa ovom dionicom Medakovo - Ozimice, 20 km, kroz sume i brda, ponovo Cengiz kao i kod Tarcina i nikave medijske pompe nema, jer Cengiz ne pusta tako cesto medije na gradiliste.

Izgleda da su se domace firme dobro namirile i prodale na vanjsko trziste, da vise nije bilo potrebe tenderisati te male dionice.

Prema sjeveru i jeste ostala jedna dionica, Ozimise - Poprikuse od 12 kiliometara i tu eventualno moze konkurisati domaca kompanija, kao i na ove dvije juzne dionice, Buna - Kvanj i Kvanj - Mostar Jug, s tim sto je Strabag favorit vec za jednu od te dvije dionice. Ovo ostalo je van njihovog dometa i mislim da necemo vise vidjati domace kompanije na koridoru Vc.

Ostalo ce biti Turci, Kinezi, Indijci itd ...
So What!

#30853 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Bobi wrote: 07/09/2024 08:10 Te gluposti oko milijardi za bunkere su totalna izmišljotina.
Koliko je kostalo, ako nije toliko? Sta smo mogli imati za taj novac, budi realan.
drug_profi wrote: 07/09/2024 09:06 Teško je iz današnje perspektive razumijeti kontekst onog vremena.
Možda pogledati odnos Ukrajine i baltičkih zemalja prema Rusiji.
Neko bi mislio da je paranoja, ali onda se ispostavilo da nema nikad dovoljno opreza.
Zasto je Enver Hodza bio ludjak po svima koji je zemlju paranoicno natjerao da potrosi milijarde u bunkerizaciju, dok kod nas kada se trosio enorman novac na to, to je bio kontekst vremena.

Ja kad kazem da ovdje postoji kontekst za sporu gradnju, osim naravno javasluka i kriminala, govore mi da stitim nekakve politicare, iako se razne politicke garniture smjenjuju godinama.
drug_profi

#30854 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Enver Hodža se bojao Jugoslavije, pomalo NATOa. Jugoslavija se bojala Varšavskog pakta, tj. Rusa.
Pomalo i NATO-a.
Ne znam koliko je koji strah bio opravdan, ali čini mi se jugoslavenski od Rusa jeste.
A sa tim ciframa se pretjeruje. Ni danas ne bi koštalo toliko.
edin_the

#30855 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by edin_the »

Medjugorje-Mostar novom dionicom autoputa

Optimus09

#30856 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Optimus09 »

probook wrote: 07/09/2024 11:50 Bijaca granica - subota - jedna traka otvorena samo. Hvala drzavo.
Mislim da je jedini razlog da nasi cekaju milostinju.
Eno granica na Brodu,onu zgradu srusiti s lijeve strane prema hr i dobices jednu traku minimalno.
Koliko to moze novca uopste kostati?
So What!

#30857 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Optimus09 wrote: 07/09/2024 18:17
probook wrote: 07/09/2024 11:50 Bijaca granica - subota - jedna traka otvorena samo. Hvala drzavo.
Eno granica na Brodu,onu zgradu srusiti s lijeve strane prema hr i dobices jednu traku minimalno.
Nije problem tu u novcu. Samo ne znam zasto bi iko vise isao na Brod, ako bas ne ide u Slavonski Brod i okolinu.
izbjeglica_iz_besmisla

#30858 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

So What! wrote: 08/09/2024 00:35
Optimus09 wrote: 07/09/2024 18:17
Nije problem tu u novcu. Samo ne znam zasto bi iko vise isao na Brod, ako bas ne ide u Slavonski Brod i okolinu.
Zbog katastrofalne guzve u Gradisci i/ili Gradini Donjoj.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#30859 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

SmokingMan wrote: 07/09/2024 09:45 Početi štampati novac, jebi ga, i amerikanci to rade.
Pa povjerenje u valutu nije povjerenje u privredu nego u njemačku marku za koju nas veže Curency Board.

Jasni su svi benefiti slobodnog finansijskog tržišta ali nema povjerenja u bandu koja vodi zemlju ni da dijeli vodu na ulici besplatno (odmah bi kontali da je kontaminirana , stara , švercovana voda ili je možda rakija) a kamo li da ti kreira finansijski sistem.

Nenad Nešić da bude ministar finansija sa svim ovlastima a Ibro Berilo guverner CBBIH ?

Daj molim te , počnimo s transparentošću , stučnošću i optimizacijom u nekim manje skupljim stvarima.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#30860 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

So What! wrote: 07/09/2024 14:58 iako se razne politicke garniture smjenjuju godinama.
Ne smjenjuju se različite političke garniture "godinama".
Od 2000 do 2002 vlast je bila Alijansa na čelu sa SDP plus HDZ i SDS.
Od 2010-2014 vlast su cinili SDP I SBB plus SNSD a u polovini mandata SBB je zamijenila SDA.
Od 2022 drzavu vodi Trojka plus SNSD I HDZ.

Sve ostale godine državu je vodila samo i samo - SDA. (uz kombinaciju SDS/SNSD i HDZ)
U Federaciji - ovo je tek treća vlada koju ne vodi SDA.

U Kantonima SDA je na vlasti preko 80 posto vremena osim KS gdje je bila vlast oko 60 posto vremena , apsolutnu vlast ima po općinama s bošnjačkom većinom , načelnicima , mandatima , vremenski.

Zašto ovo pišem ?
Zato što je SDA uz SNSD I HDZ najodgovornija za stanje putne infrastrukture od 1996 do danas ne samo u kontekstu izgradnje autocesta nego dogradnje , proširenja i održavanja ostalih puteva , magistralnih i regionalnih.

I zašto je ovo sve toliko važno ?

Pa zato što eksproprijaciju i nedostatak novca navodiš kao ključne razloge neizgradnje infrastrukture za vrijeme vlasti SDA plus partneri.

Pa upravo SDA vlast na svim nivoima je itekako trebala olakšati eksproprijaciju i sve legistrativne prepreke u skladu sa zakonom , kad postoji interes da se radi javno dobro , logično je da će informacije unutar jedne stranke neformalno putovati mnogo brže.

Novca je bilo sve više rastom javnih prihoda a reći kako za evropsku zemlju tranzitnu za Jadran (od Zadra do Dubrovnika ) iz Istočne Hrvatske , Srbije , Mađarske , Češke , Slovačke i Poljske nije bilo interesa za gradnju puta jednostavno nije istina.

Jugoslavija je investirala u vojsku jer je nisu voljeli ni na istoku ni na zapadu , neprijatelji su joj bili dva najjača vojna saveza u istoriji čovječanstva koja su postojala istovremeno.

Ova država je otvorenim neprijateljima otvorila lobistička vrata i proizvode za zaradu i deranje guzova sistemski uništavajući ostatke preživjele proizvodnje ili savremene poljoprivrede iz agresije.

O svoj ostaloj društvenoj devastaciji napisane su epopeje.

Dakle nije tu bilo nikakvih "različitih stranaka" tu je uglavnom samo bila - SDA.
mali_balon

#30861 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mali_balon »

teskeredzic_22 wrote: 08/09/2024 08:19
So What! wrote: 07/09/2024 14:58 iako se razne politicke garniture smjenjuju godinama.
Od 2010-2014 vlast su cinili SDP I SBB plus SNSD a u polovini mandata SBB je zamijenila SDA.

Sve ostale godine državu je vodila samo i samo - SDA. (uz kombinaciju SDS/SNSD i HDZ)

U Kantonima SDA je na vlasti preko 80 posto vremena osim KS gdje je bila vlast oko 60 posto vremena , apsolutnu vlast ima po općinama s bošnjačkom većinom , načelnicima , mandatima , vremenski.

Zašto ovo pišem ?
Zato što je SDA uz SNSD I HDZ najodgovornija za stanje putne infrastrukture od 1996 do danas ne samo u kontekstu izgradnje autocesta nego dogradnje , proširenja i održavanja ostalih puteva , magistralnih i regionalnih.

Pa zato što eksproprijaciju i nedostatak novca navodiš kao ključne razloge neizgradnje infrastrukture za vrijeme vlasti SDA plus partneri.

Pa upravo SDA vlast na svim nivoima je itekako trebala olakšati eksproprijaciju i sve legistrativne prepreke u skladu sa zakonom , kad postoji interes da se radi javno dobro , logično je da će informacije unutar jedne stranke neformalno putovati mnogo brže.

Novca je bilo sve više rastom javnih prihoda a reći kako za evropsku zemlju tranzitnu za Jadran (od Zadra do Dubrovnika ) iz Istočne Hrvatske , Srbije , Mađarske , Češke , Slovačke i Poljske nije bilo interesa za gradnju puta jednostavno nije istina.

Jugoslavija je investirala u vojsku jer je nisu voljeli ni na istoku ni na zapadu , neprijatelji su joj bili dva najjača vojna saveza u istoriji čovječanstva koja su postojala istovremeno.

Ova država je otvorenim neprijateljima otvorila lobistička vrata i proizvode za zaradu i deranje guzova sistemski uništavajući ostatke preživjele proizvodnje ili savremene poljoprivrede iz agresije.

Dakle nije tu bilo nikakvih "različitih stranaka" tu je uglavnom samo bila - SDA.
Sa supljom pricom kako jugi nije bio interes da se u BiH gradi AP itd itd da bi prekrili svoje lopovluke i nemar......
a prije rata je bila zabranjena gradnja oko M17, znam jer mi je nek familija htjela graditi kuci na nekoj parceli, a sad kad je prosao AP dobili lovu od drzave.....
Da ne govorimo da su se javljale firme sa uzmu sve pod koncesiju ali nema tu ugradjivanja raznih klosara tipa euroasfalt jata i hering i njihovih politickih drugova......
Cuj juga im kriva pa ko je kri iza juge .....tezak teren....politickw garniture....ekspropriacija.....ma hajte molim vas
SmokingMan

#30862 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by SmokingMan »

teskeredzic_22 wrote: 08/09/2024 08:00
SmokingMan wrote: 07/09/2024 09:45 Početi štampati novac, jebi ga, i amerikanci to rade.
Pa povjerenje u valutu nije povjerenje u privredu nego u njemačku marku za koju nas veže Curency Board.

Jasni su svi benefiti slobodnog finansijskog tržišta ali nema povjerenja u bandu koja vodi zemlju ni da dijeli vodu na ulici besplatno (odmah bi kontali da je kontaminirana , stara , švercovana voda ili je možda rakija) a kamo li da ti kreira finansijski sistem.

Nenad Nešić da bude ministar finansija sa svim ovlastima a Ibro Berilo guverner CBBIH ?

Daj molim te , počnimo s transparentošću , stučnošću i optimizacijom u nekim manje skupljim stvarima.
Zobg opsega internacionalne razmjene dobara, da neka valuta dobije povjerenje i priliku na tržištu međunarodne trgovine, ona bi narušila vrijednost dolara. Neophodna je i prepoznatljiva privreda, stabilan izvoz, dobra industrija. Nažalost, zna se šta se desilo sa housing krizom 2008, i posljedičnom trgovinom dugovima. Vjera u ekonomiju je slijepa vjera u slobodno tržište, kako bi se obezbdjedilo trošenje novca kojeg većina ne može da zaradi. Mi zauzvrat dajemo nešto u zalog kao garanciju, a što će sutra možda zbog naše nemogućnosti otplate završiti u paketu Kolateraliziranih dužničkih obaveza, sve dok se ne naže neki investitor koji će otkupiti te dugove, ovisno o njihovoj kategorizaciji i riziku na potencijalnu dobit. Tako su nakon 2008. Kinezi imali vlasništva u rizičnim nekretninama na tlu SAD.a, i ne to baš zanemarive vrijednosti, od preko 1 triliona dolara. Dug se otkupljuje kako bi se eventualno vremenom dobro zaradilo na njemu. :D
Haris.ba

#30863 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Jucer na kucicama u Podlugovima nadrealna scena.

Liku ne radi acc aparatic. I sada je zablokirao citavu traku, nece da uz uzme karticu i vozi. Zove nekoga iz kucice pored da dodje i rijesi njegovu situaciju. Jedva ga nekako namuntali da parkira tik izmedju ulaza u dvije izlazne trake. Pa ga zaobilaze. Ne znam bi li mogao kamion proci.

Ako ja ne mogu proci, nece niko logika. :bih:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#30864 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Onaj tunel na obilaznici oko Mostara bice cirkus kad ga budu pravili, ispod kuca ljudima :D .
Haris.ba

#30865 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 08/09/2024 09:43 Onaj tunel na obilaznici oko Mostara bice cirkus kad ga budu pravili, ispod kuca ljudima :D .
Znaci, jaca kisa, na vlastitu odgovornost ulazis.
Bobi
Forum administrator

#30866 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Haris.ba wrote: 08/09/2024 10:04
Bobi wrote: 08/09/2024 09:43 Onaj tunel na obilaznici oko Mostara bice cirkus kad ga budu pravili, ispod kuca ljudima :D .
:sad: vidjjjjjjjjjjjet cemo :D to be continued... :mrgreen:
Bobi
Forum administrator

#30867 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Naslovnica

#30868 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

Bobi wrote: 08/09/2024 10:28
Jebo him AI govor mater, ima li išta iritantnije?!
Neslušljivo, samo ukinem
mali_balon

#30869 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mali_balon »

Haris.ba wrote: 08/09/2024 09:27 Jucer na kucicama u Podlugovima nadrealna scena.

Liku ne radi acc aparatic. I sada je zablokirao citavu traku, nece da uz uzme karticu i vozi. Zove nekoga iz kucice pored da dodje i rijesi njegovu situaciju. Jedva ga nekako namuntali da parkira tik izmedju ulaza u dvije izlazne trake. Pa ga zaobilaze. Ne znam bi li mogao kamion proci.

Ako ja ne mogu proci, nece niko logika. :bih:
Pa ides na drugu rampu sta je problem.....ne bi se ni ja pomako dok se ne rijesi problem ako ima tag i para na istom....nije to logika bih nego ispravna radnja, drugo je sto bi ti sad nekako damprodjes jer eto ti si bitan a da se tebi desio problem isto bi postupio...tvoje je da se strpis ili idi na drugu rampu iako tamo nema znak za acc dici ce se rampa ne sikiraj se ili uzmes ti tiketmi vozi miisko
Haris.ba

#30870 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 08/09/2024 10:38 Pa ides na drugu rampu sta je problem.....ne bi se ni ja pomako dok se ne rijesi problem ako ima tag i para na istom....nije to logika bih nego ispravna radnja, drugo je sto bi ti sad nekako damprodjes jer eto ti si bitan a da se tebi desio problem isto bi postupio...tvoje je da se strpis ili idi na drugu rampu iako tamo nema znak za acc dici ce se rampa ne sikiraj se ili uzmes ti tiketmi vozi miisko
Pomaknes se, ne smetas drugima i ides rjesavati svoj problem.
Nisu mu tockovi otpali.

I kakva ti je to logika da bih ja isto? Pa vidis da ne bih. Ne bih ni pisao o tome.

Ima znak acc i na drugoj traci. Ali, onda se zablokiralo jer neko nece da prodje jer je to smjer za Zenicu, a zele u Sarajevo, pa ih strah da im se ne naplati.

I ti si upravo dokaz kakvi smo kad ti je sve ovo ok. Cudo.
mali_balon

#30871 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mali_balon »

Haris.ba wrote: 08/09/2024 10:42
mali_balon wrote: 08/09/2024 10:38 Pa ides na drugu rampu sta je problem.....ne bi se ni ja pomako dok se ne rijesi problem ako ima tag i para na istom....nije to logika bih nego ispravna radnja, drugo je sto bi ti sad nekako damprodjes jer eto ti si bitan a da se tebi desio problem isto bi postupio...tvoje je da se strpis ili idi na drugu rampu iako tamo nema znak za acc dici ce se rampa ne sikiraj se ili uzmes ti tiketmi vozi miisko
Nisu mu tockovi otpali.

I kakva ti je to logika da bih ja isto? Pa vidis da ne bih. Ne bih ni pisao o tome.

Ima znak acc i na drugoj traci. Ali, onda se zablokiralo jer neko nece da prodje jer je to smjer za Zenicu, a zele u Sarajevo, pa ih strah da im se ne naplati.

Kako ce se pomaknut ako je na rampi....gdje ce....kakve veze ima smjer koji ces izaci.....kako ce im naplatiti zenicu ako izajdu na josanicu.....
Svugdje na svijetu je tako, problem rijesavas na rampi...kako ja znam da mi tag ne radi...nije da mi kaze pred rampom e ja ne radim haj skreni prije rampe pa odi vidi sta je......zato i ima dugme za pomoc na rampi....druga stvar je sto kod nas imas malo izlaza i niko ne jebe znak 10m razmaka
Pa nisam jednom stao u francuskoj ili italiji iza lika koji ima problem i prica sa aparatom.....jos kod njih nema ljudi sve automatizovamo....taj s kim prica sjedi negdj u pm i rijesava problem ali zato odma izmad stave znak da je traka zatovrean i ides u drugu ako nema cekas i sutis.....
Ali dzaba kod nas svako bitan i njegdje zuri.....
HelaS

#30872 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

mali_balon wrote: 08/09/2024 10:56
Haris.ba wrote: 08/09/2024 10:42
Nisu mu tockovi otpali.

Kako ce se pomaknut ako je na rampi....gdje ce....kakve veze ima smjer koji ces izaci.....kako ce im naplatiti zenicu ako izajdu na josanicu.....
Svugdje na svijetu je tako, problem rijesavas na rampi...kako ja znam da mi tag ne radi...nije da mi kaze pred rampom e ja ne radim haj skreni prije rampe pa odi vidi sta je......zato i ima dugme za pomoc na rampi....druga stvar je sto kod nas imas malo izlaza i niko ne jebe znak 10m razmaka
Pa nisam jednom stao u francuskoj ili italiji iza lika koji ima problem i prica sa aparatom.....jos kod njih nema ljudi sve automatizovamo....taj s kim prica sjedi negdj u pm i rijesava problem ali zato odma izmad stave znak da je traka zatovrean i ides u drugu ako nema cekas i sutis.....
Ali dzaba kod nas svako bitan i njegdje zuri.....
Osnov reda i saobraćajne kulture :thumbup:
So What!

#30873 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

teskeredzic_22 wrote: 08/09/2024 08:19

Zašto ovo pišem ?

Cekaj, upravo si naveo da se ne smjenjuju i onda si spomenuo da od tri vlade SDA nije ucestovala u cak tri entitetske vlade.

Plus, treba jednom i za svagda razjasniti, u BiH, cestama i cestogradnjom se bave entiteti, regionalne ceste su spustene na nivo kantona, lokalne ceste na nivo opcina.

Dakle, nije samo SDA vladala, ali SDA jeste najvise kriva, barem na strani koja tvrdi da je probosanska. Ko cita moje upise, bez ikakvih problema sam uvijek isticao da je najuspjesnije vlada sto se tice cestogradnje bila Platforma (2010-2014), a ona je bila i bez SDA i bez HDZ-a.

Kao sto sam ranije spominjao, za vrijeme SFRJ urbana podrucja su se razvijala na racun ruralnih, dok pod vlascu SDA, urbana podrucja su zapustena da bi se razvijala sela, jer upravo vlast u tim malim mjestima koje spominjes, a koja si ocigledno samo na izletima vidjao se osvajala vrlo jednostavno, napravis asfalt, malo kanalizacije, vodovoda i eventualno rasvjetu i tako se obezbjedjujes iz ciklusa u ciklus.

Problem je sto SDA nije imala pojma kako da vlada recimo gradovima ili vecim cjelinama, upravo poput kantona, entiteta ili drzave, a to ruralno stanovnistvo nije zanimalo. Najbolji mikro-primjer je Semir Efendic, covjek koji vlada ogromnom urbanom cjelinom, ali glasove zaradjuje u ovim padinskim naseljima, jer njima sta god da izgradis dobrodoslo je.

Hajmo dalje, meni je lijepo sto vi sebi pricate da vam bude lakse da je Jugoslavija imala neprijatelje i na istoku i na zapadu, ali Jugoslaviju nije niko napao, a ocigledno nije nikada ni namjeravao. Oruzje koje je ta drzava nabavila na kraju je posluzilo za etnicka ciscenja i genocid, a vojna imovina se raspala. Kao sto sam ranije navodio, Enver Hodza je od strane svih proglasen ludjakom i paranoicnim likom jer se bojao invazije, koja se takodjer nikada nije desila niti je iko ikada planirao.

Ja ne okrivljujem nedostatak sredstava kao glavni razlog, vec reljef nase zemlje, za koji su mnogi ovdje uvjereni da je prosjecan za Evropski i svjetski standard. Vise puta sam ponovio, oko 60 tunela ce biti izgradjeno na koridoru Vc, jednom kada bude zavrsen i to ce biti 20% trase tog koridora, zatim jos 10 do 15% ce otpadati na tunel i vijadukte, a koliko ce ici na podzide i razne druge utvrde, stvarno je tesko i izracunati. Malo je zemalja na svijetu zaista koje u tim uslovima mogu brzo da grade takve projekte. Jugoslaviji nije ni naumpadalo da izgradi autoput kroz BiH i Crnu Goru, upravo iz tih razloga, jer realno nije uspjevala da zavrsi ni autoput Bratstva i Jedinstva gdje objekti poput ovih nasim koridorima nisu uopste postojali.

Drugi razlog je cinjenica da nije postojao objektivno novac za takve projekte, dobrih 15 godina od zavrsetka rata. BiH je po mnogima zemlja za koju se nije znalo hoce li eskalirati u novi rat i raspad. Nas nizak vanjski dug je rezultat cinjenice da nam niko kredite nije htio dati, a ne zato sto se nasi politacri nisu htjeli zaduzivati.

Treci razlog je javasluk, kriminal i objektivna zatucanost velike vecine naseg stanovnistva. Nas narod je dokazao da ga autoputevi mnogo ne zanimaju, jer prosjecan Bosanac uopste ne napusta cesto sredinu u kojoj zivi, kao sto rekoh ranije na izborima glasa, onog ko mu pred kucom nesto popravi. S druge strane, volovi koji nas vode su vidjeli odlicnu priliku za gradjevinske talove i cijepanje na male dionice, obaranje tendera i razvlacanja koliko god je moguce.

Insistiranje da je samo nesto specificno krivo je smijesno.
So What!

#30874 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Bobi wrote: 08/09/2024 10:28
Haris.ba wrote: 08/09/2024 10:04
:sad: vidjjjjjjjjjjjet cemo :D to be continued... :mrgreen:
Pa nema klizista na tom terenu, to je sve stijena koliko znam.
Bobi
Forum administrator

#30875 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Ma on misli kako se vidi po animacijama da ce ulaz biti vec na ravnom i prvi metri ici ce niz pa ispod nekih naselja a znamo da imaju vibracije pri kopanju ne racunajuci miniranje usput, bice kuknjave :D.
Post Reply