Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- SmokingMan
#30851 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Tajvan ima poluprovidnike, a mi kladionice. 
-
toska
#30852 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
OK je to, ali diplomati u UN bi trebali znati.geralt wrote: ↑08/04/2025 15:15Nama je tesko shvatiti da postoje ljudi i drzave na planeti koji ne znaju apsolutno nista o Balkanu niti ih interesuje da saznaju.drug_profi wrote: ↑08/04/2025 15:06Istina, ali to je zato što ih stvarno boli qurac za nas i kako ćemo se mi ovdje organizovati.
Kod mene poznanik isao u Tajvan. Granicar na aerodromu gledao bosanski pasos u cudu, nije znao da drzava postoji. Zvao kolege da provjere je li lazni dokument
Veće par puta navodim da su maja 92. uvedene najstrozije sankcije nekome tj. Srbiji i CG u historiji! misleći da će neko dematovati, ali ništa.
Sankcije je podržala Rusija, a Kina uzdržana.
-
omar little
#30853 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ne vidim zasto bi eu pristajala na trumpove reketaske ucjene o kupovini nafte. ko je trump da odredjuje eu od koga ce sta kupovati? 350 billion je sva nafta koju eu kopuje. sta je slijedece? eu jezik i komunikacija su se znatno ublazili, kao i akcije.
takodjer, zadnja stvar koju ostatak svijeta zeli je djon kineske overcapacity. zalijetati se u dogovore sa kinom je vrlo opasno sad jer svaku zemlju mogu bombardovati jeftinijim proizvodima i unistiti lokalne industrije. kini apsolutno niko ne moze stati na put. njihov proizvodni i razvojni kapacitet je ogroman, insane, i dosta nepoznat/nerazumljiv vecini zapadnjacke populacije. kina proizvodi vise od amerike, njemacke, japana, juzne koreje i britanije zajedno. sumanuto ulazu u r&d. pride sto je sve to dijelom financirano subvencijama koje im daje prednost naspram firmi iz ostatka svijeta. primat je samo pitanje vremena.
takodjer, zadnja stvar koju ostatak svijeta zeli je djon kineske overcapacity. zalijetati se u dogovore sa kinom je vrlo opasno sad jer svaku zemlju mogu bombardovati jeftinijim proizvodima i unistiti lokalne industrije. kini apsolutno niko ne moze stati na put. njihov proizvodni i razvojni kapacitet je ogroman, insane, i dosta nepoznat/nerazumljiv vecini zapadnjacke populacije. kina proizvodi vise od amerike, njemacke, japana, juzne koreje i britanije zajedno. sumanuto ulazu u r&d. pride sto je sve to dijelom financirano subvencijama koje im daje prednost naspram firmi iz ostatka svijeta. primat je samo pitanje vremena.
- drug_profi
#30854 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kina koliko znam nema običaj podrške sankcijama nekome nikad.
-
toska
#30855 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
GDP Amerike je oko 50% veći, ali...
BDP-u prema paritetu kupovne moći (PPP)
Po ovom mjerilu (koje uzima u obzir koliko se može kupiti za novac unutar zemlje), Kina je već pretekla SAD:
Kina (2024): ~33 triliona USD (PPP)
SAD: ~27 triliona USD (PPP)
Zato se često kaže da je Kina najveća ekonomija svijeta po realnoj kupovnoj moći – ali nije još po nominalnom BDP-u.
BDP-u prema paritetu kupovne moći (PPP)
Po ovom mjerilu (koje uzima u obzir koliko se može kupiti za novac unutar zemlje), Kina je već pretekla SAD:
Kina (2024): ~33 triliona USD (PPP)
SAD: ~27 triliona USD (PPP)
Zato se često kaže da je Kina najveća ekonomija svijeta po realnoj kupovnoj moći – ali nije još po nominalnom BDP-u.
-
Osmi Socrates
#30856 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trump mora gurati prodaju nafte Evropi jer zna da im malo šta drugo ima prodati čak i da nema nikakvih tarifa i ostalih regulacija.
I sa ovim ekonomskim kapacitetom Kine pretjerujete. Naravno da imaju potencijal. Ali, njihov ekonomski rast u velikom ovisi od toga koliko je njihovo stanovništvo spremno podnijeti (trpiti) da bi država ostala ekonomski gigant. Nažalost, ovim tarifama Trump želi primjeniti sličnu formulu na svoje stanovništvo. Dakle, kao što neko u Evropi reče, Amerika se sada ponaša kao emerging economy. Što je totalni ekonomski i politički nonsense. Kina, sa druge strane, da bi ostvarila svoj puni potencijal, mora naći način da drastično poveća potrošnju kod svog stanovništva. To je još na dugom štapu.
Evropa još tu ima prostora da izvuče najbolje iz, trenutno, dva zla.
I sa ovim ekonomskim kapacitetom Kine pretjerujete. Naravno da imaju potencijal. Ali, njihov ekonomski rast u velikom ovisi od toga koliko je njihovo stanovništvo spremno podnijeti (trpiti) da bi država ostala ekonomski gigant. Nažalost, ovim tarifama Trump želi primjeniti sličnu formulu na svoje stanovništvo. Dakle, kao što neko u Evropi reče, Amerika se sada ponaša kao emerging economy. Što je totalni ekonomski i politički nonsense. Kina, sa druge strane, da bi ostvarila svoj puni potencijal, mora naći način da drastično poveća potrošnju kod svog stanovništva. To je još na dugom štapu.
Evropa još tu ima prostora da izvuče najbolje iz, trenutno, dva zla.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#30857 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Dobargeralt wrote: ↑08/04/2025 15:15Nama je tesko shvatiti da postoje ljudi i drzave na planeti koji ne znaju apsolutno nista o Balkanu niti ih interesuje da saznaju.drug_profi wrote: ↑08/04/2025 15:06Istina, ali to je zato što ih stvarno boli qurac za nas i kako ćemo se mi ovdje organizovati.
Kod mene poznanik isao u Tajvan. Granicar na aerodromu gledao bosanski pasos u cudu, nije znao da drzava postoji. Zvao kolege da provjere je li lazni dokument
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#30858 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
obično kad stranim coworkerima spomenem da sam from bazniiiija, nemaju pojma o kojoj državi je riječ - eh, je li to do toga što su imali nulu iz geografije ili što smo mi nebitni, neka procijeni kako god ko hoće 
- AleksoMKD
#30859 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Bar te nisu pitali kako je nocni zivot u Mesopotamiji.
- drug_profi
#30860 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- geralt
#30861 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Where are from?
- I'm from Bosnia.
- Boston?
(uzdah u sebi, odustajanje od objasnjavanja po n-ti put sta je Bosna i gdje se nalazi)
- Yeah, Boston.
- Tito_i_Partija
#30862 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Otprilike 90% ljudi ovde u Kanadi nema pojma šta je BiH kad im kažem da sam odatle. Jedna kolegica me nekad poslije pitala "jel' ti ono bi iz Botsvane?"
- geralt
#30863 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mene jednom pitali "kakav je to rat bio kod vas, je li to Bosna ratovala protiv Hercegovine?"Tito_i_Partija wrote: ↑08/04/2025 17:13Otprilike 90% ljudi ovde u Kanadi nema pojma šta je BiH kad im kažem da sam odatle. Jedna kolegica me nekad poslije pitala "jel' ti ono bi iz Botsvane?"![]()
![]()
Mrsko mi bilo objasnjavati, rekoh jeste.
- GandalfSivi
#30864 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
-
harisl
#30865 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Zavisi i od toga ko si i sta si. Kako su godine prolazile, proslo kroz evoluciju od Bostona, pa do sutnje i klimanja glavom, pa do klimanja glave sa osmjehom, pa do klimanja glave i "Ooooo, very nice! I wondered where that nice accent comes from!".
Ako imas "Boston" problem, tu ti najvise pomaze "and Herzegovina", jer toga nema u Bostonu... Sto navedes vise ogranicenja, to si blize trazenom rjesenju...
Ako imas "Boston" problem, tu ti najvise pomaze "and Herzegovina", jer toga nema u Bostonu... Sto navedes vise ogranicenja, to si blize trazenom rjesenju...
-
Crvene_brigade
#30866 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pukla tikva: Žestoka svađa u Trumpovoj ekipi, Musk izvrijeđao njegovog savjetnika: ‘Moron, lažov!‘
Musk Trumpvog savjetnika za trgovinu nazvao ‘moronom‘
U pokušaju da se distancira od Trumpovih carina, izvršni direktor Tesle Elon Musk objavio je na X-u da je Trumpov savjetnik za trgovinu Peter Navarro ‘doista moron‘.
‘Navarro je stvarno moron. Ono što on ovdje kaže je očito lažno‘, napisao je Musk.
Do nove je svađe došlo nakon što je Navarro odbacio Muskov zahtjev za ‘nultim carinama‘ između Sjedinjenih Država i Europe, nazivajući Muska ‘sastavljačem automobila‘ koji se oslanja na dijelove iz drugih zemalja.
Navarro, kojeg mnogi smatraju arhitektom Trumpovih tarifnih planova, rekao je za CNBC da je Musk obavio dobar posao u svom radu na racionalizaciji vlade, ali njegovi komentari o carinama nisu iznenađujući s obzirom da je on ‘osoba od automobila‘, rekao je Navarro.
‘Kada su u pitanju carine i trgovina, svi mi u Bijeloj kući razumijemo - i Amerikanci razumiju - da je Elon proizvođač automobila, ali on nije proizvođač automobila. On je sastavljač automobila‘, rekao je Navarro, dodajući da su mnogi dijelovi Tesle došli iz Japana, Kine i Tajvana.
‘On voli automobile. To je ono što radi i želi jeftine dijelove iz inozemstva‘, piše Guardian.
Musk Trumpvog savjetnika za trgovinu nazvao ‘moronom‘
U pokušaju da se distancira od Trumpovih carina, izvršni direktor Tesle Elon Musk objavio je na X-u da je Trumpov savjetnik za trgovinu Peter Navarro ‘doista moron‘.
‘Navarro je stvarno moron. Ono što on ovdje kaže je očito lažno‘, napisao je Musk.
Do nove je svađe došlo nakon što je Navarro odbacio Muskov zahtjev za ‘nultim carinama‘ između Sjedinjenih Država i Europe, nazivajući Muska ‘sastavljačem automobila‘ koji se oslanja na dijelove iz drugih zemalja.
Navarro, kojeg mnogi smatraju arhitektom Trumpovih tarifnih planova, rekao je za CNBC da je Musk obavio dobar posao u svom radu na racionalizaciji vlade, ali njegovi komentari o carinama nisu iznenađujući s obzirom da je on ‘osoba od automobila‘, rekao je Navarro.
‘Kada su u pitanju carine i trgovina, svi mi u Bijeloj kući razumijemo - i Amerikanci razumiju - da je Elon proizvođač automobila, ali on nije proizvođač automobila. On je sastavljač automobila‘, rekao je Navarro, dodajući da su mnogi dijelovi Tesle došli iz Japana, Kine i Tajvana.
‘On voli automobile. To je ono što radi i želi jeftine dijelove iz inozemstva‘, piše Guardian.
-
Osmi Socrates
#30867 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovaj Navarro je izmislio autora kojeg je citirao u svojim knjigama i dao mu ime koje je anagram njegovog prezimena. Bukvalno čovjek živi samo u svojoj glavi.
Al' zato je danas američkom narodu pred kamerama garantirao da neće biti recesije.
- ultima_palabra
#30868 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovo pitanje je razbilo Trumpovu koaliciju kao nijedno drugo.
- GandalfSivi
#30869 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ron Vera je cjenjeni ekonomista a ti si jedan zlobnikOsmi Socrates wrote: ↑08/04/2025 18:53 Ovaj Navarro je izmislio autora kojeg je citirao u svojim knjigama i dao mu ime koje je anagram njegovog prezimena. Bukvalno čovjek živi samo u svojoj glavi.Al' zato je danas američkom narodu pred kamerama garantirao da neće biti recesije.
-
Nisamsdaali
#30870 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ode stock market opet u neku stvar, dugo je trajao hopium
- jeza u ledja
#30871 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ron Veru
je Jared nasao na Amazonovoj trazilici kad je Trump prvu kampanju vodio.
I sad ta dilajla kreira Trumpovu ekonomsku politiku tj unistenje ekonomije svijeta.
I sad ta dilajla kreira Trumpovu ekonomsku politiku tj unistenje ekonomije svijeta.
- Jack Be Nimble
#30872 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Onoga koda bombarduju, tu je negdje Bosna. Sada smo na relaciji Gaza - Ukrajina. Jedino Aprila 99, znali su da je Bosna, Srbija i Kosovo tu negdje.
Ono rodjeni prije 75te, znaju, zbog hladnog rata i Juge. Ovi od 76 - 88, mozda znaju ako au bili budni u skoli 90tih.
Ovo poslije nista nezna.
Jel to zbog skolovanja ili sto nas niko ne jebe? Meni je jedan iz Gabona 98 kazao, jebote mi znamo o Titu, Sarajevu, Kosovskoj bitci, a vi nista ne znate o nasim drzavama. Mi smo njima zapad, a nama Njemacka i USA.
Ono rodjeni prije 75te, znaju, zbog hladnog rata i Juge. Ovi od 76 - 88, mozda znaju ako au bili budni u skoli 90tih.
Ovo poslije nista nezna.
Jel to zbog skolovanja ili sto nas niko ne jebe? Meni je jedan iz Gabona 98 kazao, jebote mi znamo o Titu, Sarajevu, Kosovskoj bitci, a vi nista ne znate o nasim drzavama. Mi smo njima zapad, a nama Njemacka i USA.
-
Hakiz
#30873 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mikroprocesori (procesori za računare).drug_profi wrote: ↑08/04/2025 14:50 Kina može europi ponuditi robe i materijale koje amerika ne moze.
A nema tehnologije koju ima amerika, a da je nema i Kina. I tu je onda sve jasno.
Mozes birati stranu na svoju stetu, ali najbolje je da ako vec moras birati odaberes onoga ko ti je korisniji.
A pouzdaniji je svakako, sada se tek vidi.
Amerika je natjerala Europu da bira.
Kina nema tehnologiju koju ima Amerika, to jeste može praviti procesore starijih generacija.
Mašinu za procesore najnovije generacije one Nizozemske firme koja je jedina pravi, zabranjeno je prodati Kini. Ima drugih mašina, imaju ih i kinezi, ali tu koja pravi najmodernije procesore, nemaju.
A Evropa nema svoj procesor (nema dizajn, patent), nema postrojenja u koja bi tu mašinu stavila, nema proizvodnju čipova, tako da bi postala zavisna od Kine i to za tehnologiju koja je iza američke.
To je samo jedan primjer zašto nije jednostavan izbor.
- geralt
#30874 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Najmodernije procesore proizvodi jedino Tajvan, konkretno TSMC. Americke i juznokorejske fabrike su generaciju iza njih, kineske su dvije generacije.Hakiz wrote: ↑08/04/2025 20:00Mikroprocesori (procesori za računare).drug_profi wrote: ↑08/04/2025 14:50 Kina može europi ponuditi robe i materijale koje amerika ne moze.
A nema tehnologije koju ima amerika, a da je nema i Kina. I tu je onda sve jasno.
Mozes birati stranu na svoju stetu, ali najbolje je da ako vec moras birati odaberes onoga ko ti je korisniji.
A pouzdaniji je svakako, sada se tek vidi.
Amerika je natjerala Europu da bira.
Kina nema tehnologiju koju ima Amerika, to jeste može praviti procesore starijih generacija.
Mašinu za procesore najnovije generacije one Nizozemske firme koja je jedina pravi, zabranjeno je prodati Kini. Ima drugih mašina, imaju ih i kinezi, ali tu koja pravi najmodernije procesore, nemaju.
A Evropa nema svoj procesor (nema dizajn, patent), nema postrojenja u koja bi tu mašinu stavila, nema proizvodnju čipova, tako da bi postala zavisna od Kine i to za tehnologiju koja je iza američke.
To je samo jedan primjer zašto nije jednostavan izbor.
I ima Evropa svoju proizvodnju cipova u Dresdenu, od GlobalFoundries. 10% svjetske proizvodnje cipova je u Evropi, cilj je da bude 20%. TSMC trenutno pravi svoju fabriku isto u Dresdenu, koji je bio centar za mikroelektroniku jos u Istocnoj Njemackoj. A intelektualno vlasnistvo ARM dizajna cipova u mobitelima ima britanska firma.
- TAFKAP