Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug_profi

#30826 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Da je ljevica zaista izasla u nekom ozracju saveznistva, jedinstva protiv ovog zla, sakupila bi mnogo vise od 200.000 jer bi ponukala brojne apstinente da izadju. Mozda bi cak i dio od tih 200.000 zelenih odlucio da glasa po savjesti, a ne po direktivi.
Hakiz

#30827 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Da bi ljevica skupila 70.000 ili 200.000 prvo mora postojati.

Ljevičarstvo se potvrđuje djelom, ne deklarisanjem, izjavama ili imenom stranke.
drug_profi

#30828 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Hakiz wrote:Da bi ljevica skupila 70.000 ili 200.000 prvo mora postojati.

Ljevičarstvo se potvrđuje djelom, ne deklarisanjem, izjavama ili imenom stranke.
Između ostalog, to je jedan od razloga zasto SDA moze da nam se svima ruga sa svojim reformama i izbornim listama.
Opozicija je samo ublazeni oblik SDA. Niko ne brine o radnicima, obespravljenim, pa makar samo radi izbornih poena. Makar i tad. Uhar je i toliko.

Da ne kazem da bi najbolej bilo da SDP, NS i svi koji se smatraju ljevljim od desnice ili opozicijom trebali ustanoviti besplatnu pravnu pomoc za radnike kojima se uskracuju prava, za sirotinju kojoj se i dalje samo otima. Za ljude koji traze svoje plate, svoj uvezan staz, za ljude koje banke pljackakju preko nelegalnih kredita, kao žirante i sudužnike, ljudima koje drzava prisiljava da placaju poreze i koje ne moraju platiti...
Sve to je polje na kojem se lako i brzo moze osvojiti popularnost kod obespravljenog naroda i podici apaticne i razocarane...
Hakiz

#30829 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Ne može tako. To bi značilo da moraju raditi. Kao stranke prvo. A drugo, neki član stranke pored posla koji radi da zaradi platu, i pored rada u stranci za građenje stranačke karijere (sa nadom u političku na nekom od nivoa vlasti), još da besplatno pomaže plebsu.

Ima na ovoj temi, nekada davno, pitanje Peđi. Pitam ga ja, ako bi oni osvojili vlast, a znajući kako ljudi nemaju povjerenje u institucije, da li bi barem u početku slali inspekcije da po službenoj dužnosti provjeravaju ima li neisplaćenih plata u firmama, uskraćivanja prava radnika itd, pa kada radnici vide da se u institucije može vjerovati, onda da rade po prijavama radnika, ne sami da idu. Odgovor je bio da ne bi.

A neko bi očekivao da pruže besplatnu pravnu pomoć.

Dobro, od NS-a me ne čudi, ipak su oni liberalna (koliko god dodavali socijalno, ipak biće da taj dodatak nisu) stranka.
Pedja Kojovic

#30830 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Hakize

Stavite taj moj navodni odgovor "ne bi" na forum.

p.k.
Hakiz

#30831 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:Hakize

p.k.
Pedja Kojovic wrote:hakiz
...

Pitanje:

U slučaju eventualne pobjede na nivoima na kojima ta pobjeda donosi uticaj na rad inspekcija rada, da li ćete čekati da radnici, uplašeni za posao i ucijenjeni prijavljuju sami nepravilnosti, ili ćete sami od sebe krenuti u svojevrsnu akciju otkrivanja prirednih subjekata koji krše radnička prava.

Ako ste pratili nas rad u Skupstini onda vam je sigurno poznato nase insistiranje na popuni radnih mjesta u inspekciji i Tuzilastvu KS - sto je na kraju i jednim velikim dijelom prihvaceno. Naravno, da drzavni organi koji vrse kontrolu radnih odnosa moraju vise raditi ali ce zastita prava - bilo kojih a ne samo radnickih - najvise uvijek zavisiti od onih kojima su ta prava uskracena ili nisu primjenjena na zakonom predvidjeni nacin. Dakle, efikasna zastita prava uposlenih uvijek ce traziti hrabrost prijavljivanja. (Otpustanje radnika zbog prijavljivanja je zakonski nemoguce po novom ZoR-u bez saglasnosti sindidkata).

"Bukvalno, jedan dan inspektor, ničim izazvan, dođe u neku firmu i pregleda situaciju, vidi poštuju li se isplate plata, doprinosa, tjeraju li se radnici na prekovremeni rad mimo zakona, da li im se uskraćuju odmori, prijeti li im se ako odu na bolovanja itd. I vremenom tako sve firme, pa i ponoviti po nekoliko puta (da firme koje su već pregledane ne pomisle da im je to kraj kontrole). Dakle, aktivno a ne pasivno kontrolisanje poštovanja zakona o radu".

To je moguce, ali kada uzmete broj registrovanih privrednih subjekata i broj inspektora opet cete vidjeti da ce njihov radbiti daleko efikasniji ako radepo prijavama a ne po principu slucajnog uzorka...
Eto, priznajem da nije direktno rečeno "ne bi". Diplomatski odgovor je u suštini rekao da u teoriji možda, ali naravno da u praksi ne bi.

nasa-stranka-sve-sto-ste-zeljeli-da-pit ... 24725.html
kmirsad

#30832 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Hakiz wrote:

p.k.
Pedja Kojovic wrote:hakiz
...

Pitanje:

U slučaju eventualne pobjede na nivoima na kojima ta pobjeda donosi uticaj na rad inspekcija rada, da li ćete čekati da radnici, uplašeni za posao i ucijenjeni prijavljuju sami nepravilnosti, ili ćete sami od sebe krenuti u svojevrsnu akciju otkrivanja prirednih subjekata koji krše radnička prava.

Ako ste pratili nas rad u Skupstini onda vam je sigurno poznato nase insistiranje na popuni radnih mjesta u inspekciji i Tuzilastvu KS - sto je na kraju i jednim velikim dijelom prihvaceno. Naravno, da drzavni organi koji vrse kontrolu radnih odnosa moraju vise raditi ali ce zastita prava - bilo kojih a ne samo radnickih - najvise uvijek zavisiti od onih kojima su ta prava uskracena ili nisu primjenjena na zakonom predvidjeni nacin. Dakle, efikasna zastita prava uposlenih uvijek ce traziti hrabrost prijavljivanja. (Otpustanje radnika zbog prijavljivanja je zakonski nemoguce po novom ZoR-u bez saglasnosti sindidkata).

"Bukvalno, jedan dan inspektor, ničim izazvan, dođe u neku firmu i pregleda situaciju, vidi poštuju li se isplate plata, doprinosa, tjeraju li se radnici na prekovremeni rad mimo zakona, da li im se uskraćuju odmori, prijeti li im se ako odu na bolovanja itd. I vremenom tako sve firme, pa i ponoviti po nekoliko puta (da firme koje su već pregledane ne pomisle da im je to kraj kontrole). Dakle, aktivno a ne pasivno kontrolisanje poštovanja zakona o radu".

To je moguce, ali kada uzmete broj registrovanih privrednih subjekata i broj inspektora opet cete vidjeti da ce njihov rad biti daleko efikasniji ako radepo prijavama a ne po principu slucajnog uzorka...
Eto, priznajem da nije direktno rečeno "ne bi". Diplomatski odgovor je u suštini rekao da u teoriji možda, ali naravno da u praksi ne bi.

Last edited by kmirsad on 29/06/2018 15:55, edited 1 time in total.
Novak20

#30833 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hakiz wrote:

p.k.
...

Pa u pravu je Pedja. U KS ima oko 26.000 registrovanih poslovnih subjekata. Ako je broj radnih dana na godinu 260, onda je vidljivo da inspekcija dnevno treba pregledati 100 subjekata ako želi svake godine provjeriti sve. Može se nešto nepravilnosti otkriti na ovaj način ali to bi bila kap u moru u odnosu na uloženu energiju.

Zar nije bolje da inspektori dolaze ciljano po pozivu, makar i anonimnom, zainteresovanih i ugroženih ?

Pedja, :thumbup:
kmirsad

#30834 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Problem je što več dolaze ... ciljano... odnosno naručeno... odnosno selektivno... Ima privrednih subjekata kraj kojih ne smiju ni proči, a kamo li izvršiti inspekcijski nadzor.
starisalko

#30835 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

kmirsad wrote:

Daj ba Hakize... oladi više sa tom Gebelsovom politikom ... po običaju lažeš, imputiraš, manipulišeš, spletkariš, podmečeš, etiketiraš, ljagaš... a kad se od tebe zatraže ili se susretneš sa konkretnim kontra argumentima, dokazima... koji te potpuno razotkrivaju i demantuju... mrtav ladan... samo nastaviš dalje istu pljuvačinu... isto pokvarena ploča koje preskače... Daj ba, izvini se čovjeku i priznaj da si ga đaba prozvao i zgriješio...
Ne uvlaci se kmirso u supak
starisalko

#30836 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

Pedja

Ko ti je dao za pravo i odakle ti ta sloboda da citas privatne mejlove i poruke sa fb.Ko si,sta si da zabranjujes uposlenicima da imaju bilo kakav kontakt sa prijasnjim kolegama.
kmirsad

#30837 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

starisalko wrote:
kmirsad wrote:

..
Ne uvlačim se... ovo sam ja sve isto Hakizu več davno rekao kad smo polemisali o Barošu... jel tako Hakize...
Last edited by kmirsad on 29/06/2018 15:51, edited 1 time in total.
kmirsad

#30838 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

sabina1 wrote:
kmirsad wrote: Sarajlijama će svanut ako se to dogodi... iako im je i do sada bilo svjetlije nego nama...a ostali kantoni će KS gledati sa zavišću i škripati zubima...
Sa Dinom Konakovicem smo dotakli :
- infrastrukturno (nedostatak vode)
- ideološko (Mustafa Busuladžić)
- finansijsko (brojni grantovi radi grantova u budzetu i gotovo sva gubitaska kantonalna preduzeca)
- moralno (jedan od primjera je turisticka zajednica)

dno , tako da Sarajlijama nije bilo nimalo svijetlo , zapravo bio je ogroman mrak.

Sama vlada "prirodnih saveznika" na ljevici ce biti skup razlicitih interesa , sto internih , sto koaliconih i nece imati nikakav razvojni ili duh bilo kakvih promjena jer ce to biti vlast radi vlasti.

Isto tako ta slaba vlada ce imati brojne neprijatelje u politickim protivnicima (dojucerasnjoj vlasti) koji ce i dalje kontrolisati sistem na razlicitim nivoima.

Ukoliko se u tu vladu zbog vecine umijesaju Konakovic ili Radoncic bice izuzetno veselo onima na budzetu dok ce se ostatak zemlje sve vise iseljavati ili umirati.

Potpuno je nebitno kakav rezultat ce ostvariti "nesarajevski" dijelovi Nase stranke jer ce i u slucaju ulaska u kantonalne skupstine to biti rijetki pojedinci koji ce glasati po osnovu vlastite izuzetne etike i savjesti a ne stranacke vizije ili ostvarenja nekog cilja.

Da bi Nasa stranka opstala ona mora :
- cvrsto ostati u opoziciji naredne cetiri godine ma kako joj rast bio dobar
-mora interno i eksterno istaci lice poput Borise Falatara koji ce cvrsto kontrolisati unutrasnje i vanjske procese i pripremiti stranku za 2022.

Do tada bi nekako trebali nestati razni Suljagici i Komsici te uz nadu da ce SDP napraviti makar minimalan unutrasnji napredak 2022 bi SDP i Nasa stranka trebali ozbiljnim planiranjem a poptuno odvojeno , napasti vlast i uciniti nesto.

U suprotnom , misija Nase stranke je nazalost zavrsena a vizija nije ostvarena.
Pozdrav.

PS. neka gospoda sa ljevice provjere i procitaju sta je sve prosao , cime se bavio i kako svoj posao obavlja Zoran Zaev premijer Makedonije.
Sabina... moram biti iskren... sa večinom konstatacija iz tvoje analizom se slažem...
Ne slažem se se s ovim
Potpuno je nebitno kakav rezultat ce ostvariti "nesarajevski" dijelovi Nase stranke jer ce i u slucaju ulaska u kantonalne skupstine to biti rijetki pojedinci koji ce glasati po osnovu vlastite izuzetne etike i savjesti a ne stranacke vizije ili ostvarenja nekog cilja.
Ne znam ko su kandidati NS-a, za TK... sanmo slutim za njih par... tih par će sigurno proči... ako samo tih par prođe... ovi ostali će s njima propišati krv i proklinjati dan kada su odlučili da ušu u politiku... Sekundina jaja su ko u Save Kovačevića što su bila... Pamet ko u Šefri Saksa, a poštenje ko u Lenjina...borac, amputirac a profesor na Ekonomskom fakultetu Tuzla... ko je dao noge za domovinu, spreman je dati i glavu... I ja čekam da vidim ko su ostali kandidati...
Ne slašem se ni s ovim
Da bi Nasa stranka opstala ona mora :
- cvrsto ostati u opoziciji naredne cetiri godine ma kako joj rast bio dobar
Zašto bi ostala u opoziciji tamo gdje osvoji apsolutnu večinu...
Pozdrav i vama sabina... :-D

ps
Zaev je lijep primjer ...
jefff

#30839 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Parlamentarizam je kod nas na umoru a oporba samo djaba hljeb jede. Zato se i ne bore za promjene.
kmirsad

#30840 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Kralj je mrtav......
Živio Kralj...
kmirsad

#30841 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

starisalko wrote:
kmirsad wrote:

.
:lol: Daj ba starisalko... zar ne vidiš da nemam kud dalje... :lol:
Last edited by kmirsad on 29/06/2018 15:50, edited 1 time in total.
starisalko

#30842 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

kmirsad wrote:
starisalko wrote:
kmirsad wrote:

Daj ba Hakize... oladi više sa tom Gebelsovom politikom ... po običaju lažeš, imputiraš, manipulišeš, spletkariš, podmečeš, etiketiraš, ljagaš... a kad se od tebe zatraže ili se susretneš sa konkretnim kontra argumentima, dokazima... koji te potpuno razotkrivaju i demantuju... mrtav ladan... samo nastaviš dalje istu pljuvačinu... isto pokvarena ploča koje preskače... Daj ba, izvini se čovjeku i priznaj da si ga đaba prozvao i zgriješio...
Svc ovo sto si Hakizu napisao je van pameti.Dosta sam njegovi postova procitao i nema veze sa ovim sto ti pises.Malo onaj bolesnik dr gog pa jos iti poceo.Obrisi ovo il se izvini covjeku.
kmirsad

#30843 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

starisalko wrote:
kmirsad wrote:
starisalko wrote: Ne uvlaci se kmirso u supak
Svc ovo sto si Hakizu napisao je van pameti.Dosta sam njegovi postova procitao i nema veze sa ovim sto ti pises.Malo onaj bolesnik dr gog pa jos iti poceo.Obrisi ovo il se izvini covjeku.
Nek se on izvini Pedji što ga je lažno, bez argumenata optužio, ja ću se smjesta izviniti njemu. jel u redu.
A evo... post ći izbrisati... za tvoj hater, jer te poštujem i cijenim :) ...Moraš i ti ... citirao si ga...
kmirsad

#30845 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

starisalko wrote:Pedja

Ko ti je dao za pravo i odakle ti ta sloboda da citas privatne mejlove i poruke sa fb.Ko si,sta si da zabranjujes uposlenicima da imaju bilo kakav kontakt sa prijasnjim kolegama.
Ja bih ti rado odgovorio na ovo... da je komp službeni, a ne privatni...da je prostorija u kojoj se to radilo slućbena, strančina... da se u radno vrijeme ne obavljaju privatne komunikacije... i svašta još nešto... al neču... nisi se meni obratio, nego pedji... pa nek ti on odgovori...
Ja sam direktor u svojoj firmi... kad bih ja to uhvatio da se u njoj to radi... još ako je konkurencija... već sam ti rekao kako bi se slušbenica provela... ko bosa po trnju... Al Pedja je izgleda poprilično blage naravi i samilostan...
Eno ... pobisao sam...
kox

#30846 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kox »

Ne dao Bog da Našu stranku sudim po najvećim forumskim braniteljima iste jer moj glas nikada ne bi dobili. Pedja Kojović bi se trebao vratiti na ovaj forum ne zato da bi branio NS od napada pristalica drugih partija nego da pokaže da u NS postoje ljudi sa normalnim, zdravorazumskim stavovima.
jefff

#30847 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Sve to treba van. I vlast i oporbu.
Hakiz

#30848 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

starisalko wrote:
kmirsad wrote: Daj ba Hakize... oladi više sa tom Gebelsovom politikom ... po običaju lažeš, imputiraš, manipulišeš, spletkariš, podmečeš, etiketiraš, ljagaš... a kad se od tebe zatraže ili se susretneš sa konkretnim kontra argumentima, dokazima... koji te potpuno razotkrivaju i demantuju... mrtav ladan... samo nastaviš dalje istu pljuvačinu... isto pokvarena ploča koje preskače... Daj ba, izvini se čovjeku i priznaj da si ga đaba prozvao i zgriješio...
Hvala starisalko.

Nema potrebe da se izvinjava, njegove riječi kao i moje govore kakav je ko.

A ja ostajem pri svome. Na pitanje sam dobio pristojan i diplomatski odgovor koji u suštini meni kaže onako kako sam ga razumio. Ne bi bilo ništa od samostalnog rada inspekcija.

kmirso, tebi ovo: Naljutio bih se na tebe, ali od djetinjstva su me učili da ljudi kao što si ti nisu jadni krivi, takvi se rode.
kmirsad

#30849 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Ne znam od tolika zabrinutost za NS... koliko me sječanje služi ti si bio DF- ovac... ili ono bi SDP-ovac...ili malo jedno, malo drugo...sječam se tvojih diskusija s vanilom... :)
A ne sječam se da si na temi o NS.u ikada išta išta napisao... doduše, star sam... izdaje me sječanje... možda i jesi...
The 51st State

#30850 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

Ovdje se pedja moze javiti samo sa upisom "nemojte me vise braniti"
Locked