Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30801 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

archi_a wrote: 13/08/2026 17:50 A zašto mrzim botine stranačke. Zato što su izmilili iz rupa i imaju svakodnevno šta da kažu protiv oponenata a zatvaraju oči na načelnika starog grada "Ć"aršijsko dijete koje je moralo zaobići sve fakultete u sarajevu i zamisli završiti na privatnom fakultetu u bluci, ministra štetu i njegovu diplomu sa sokoca, bivšu gradonačelnicu sadašnju načelnicu novog sarajeva koja je uzimala dnevnice "predajući" neštA na svim tim privatnim univerzitetima, ministra ramu, doktora nauka koji ne zna ni kako se zove univerzitet koji je "završio" i još tonu podguznih muha i stranačkih uhljeba koji su na isti način došli sa diplomama do zaposljenja. Dvostruki aršini, važno je da su naši. Fuj, jebem ti bezmudi narod. :oops:
I svi oni diplomu imaju a heroina, majka kraljica ne moze svoju nikako da nadje :lol:
archi_a

#30802 Re: Sarajevo Construction

Post by archi_a »

Imaju naravno, ko i sljedbenici im i po vjerovanju sljedbenika im. :-)
breuer

#30803 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

šta se planira sa Alipašinom džamijom, zna li iko?

jel moguće da su iz IZ toliko bezmudi da na banerima nema opisa na našem jeziku već je sve na turskom, i hoće li i Alipašinu džamiju nagrditi kao i Carevu nedo bog, možemo li mi shvatiti da je to naše naslijeđe, a ne tursko...

znam kome da se obratim, al sam izgubio vjeru u institucije, svakako sve "rekonstrukcije" prolaze preko istih...
BadBoy

#30804 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

_BataZiv_0809 wrote: 13/08/2026 18:18
archi_a wrote: 13/08/2026 17:50 A zašto mrzim botine stranačke. Zato što su izmilili iz rupa i imaju svakodnevno šta da kažu protiv oponenata a zatvaraju oči na načelnika starog grada "Ć"aršijsko dijete koje je moralo zaobići sve fakultete u sarajevu i zamisli završiti na privatnom fakultetu u bluci, ministra štetu i njegovu diplomu sa sokoca, bivšu gradonačelnicu sadašnju načelnicu novog sarajeva koja je uzimala dnevnice "predajući" neštA na svim tim privatnim univerzitetima, ministra ramu, doktora nauka koji ne zna ni kako se zove univerzitet koji je "završio" i još tonu podguznih muha i stranačkih uhljeba koji su na isti način došli sa diplomama do zaposljenja. Dvostruki aršini, važno je da su naši. Fuj, jebem ti bezmudi narod. :oops:
I svi oni diplomu imaju a heroina, majka kraljica ne moze svoju nikako da nadje :lol:
Pazi, bolje nepostojeća diploma sa UNSA nego postojeća sa Sokoca :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30805 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Imam i ja nepostojecu sa Oxforda :lol:
dječak sa šibicama

#30806 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam inzenjer kvantnih tehnologija sa Kembridza, drago mi je.
DaysleepeR

#30807 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Nikako da odaberu bitku...
izbjeglica_iz_besmisla

#30808 Re: Sarajevo Construction

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Al smijesno je sto igraju na kartu diploma fakat.

A ono osmica, jedan od glavnih baja, nema zavrsenu skolu. A sebija, najglavniji baja, nema magisterij a znaci ni doktorat nije validan.

Ko li im vodi tu strategiju botovanja, kakav je to amaterizam na vrhuncu sezone maltene :mrgreen:
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 14/08/2026 15:21, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#30809 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Likovi prošle izbore zijanili na prugi i kako pruga ne valja, projekat koji je 4 godine dokazao da je top, i ono opet na prugu udara :D
izbjeglica_iz_besmisla

#30810 Re: Sarajevo Construction

Imaju neke stare skripte izgleda.
Logovan

#30811 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 14/08/2026 14:09 Al smijesno je sto igraju na kartu diploma fakat.

A ono osmica, jedan od glavnih baja, nema zavrsenu skolu. A sebija, najglavniji baja, nema magisterij a znaci ni doktorat nije validan.

Ko li im vodi tu strategiju botovanja, kakav je to amaterizam na vrhuncu sezone maltene :mrgreen:
Udaraju sami sebe po glavama :lol:
VladaFBiH

#30812 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

dupli
Last edited by VladaFBiH on 14/08/2026 17:57, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#30813 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 13/08/2026 16:40 Za tvoju informaciju @kabal1337 , ovo je prva godina u zadnjih 13 godina u kojoj se biljezi primjetnije SMANJENJE odlazaka u inostranstvo.

Nisu svi isti.

Ili hajde, ako cemo realno, nisu svi jednako velika govna.
ovo kao nema veze sa krizom u EU i smanjenjem broja stanovnika BiH u isto vrijeme?

Prikaži nam brojeve koliko je to manje otišlo u odnosu na stvarni broj stanovnika cca 2,7-2,8 miliona u najboljem slučaju dok je prije 13 godina bilo maltene šesto hiljada ljudi više u BiH (cca 3,35 miliona)
dječak sa šibicama

#30814 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Mozda ima podatke zapadnih ambasada :D

Ja sam samo gledao brojeve njemacke agencije za migracije, oni imaju podatke po drzavama i drzavljanstvu, jeste pao broj u odnosu na pretkorona/postkorona godine ali i dalje smo u minusu odnosno meni se cini 5-6 hiljada bh gradjana vise je odselilo u Njemacku nego se iz Njemacke vratilo. U 2025 godini.

Hrvatska recimo biljezi veliki plus, skoro 14000 vise povratnika nego otislih u Njemacku. U tom broju je i par hiljada hrvatskih gradjana iz BiH. Poljska mislim da je u najvecem plusu ali to je ocekivano jer Poljska je ekonomski trenutno najbrze rastuca u EU.
izbjeglica_iz_besmisla

#30815 Re: Sarajevo Construction

VladaFBiH wrote: 14/08/2026 17:57 ovo kao nema veze sa krizom u EU i smanjenjem broja stanovnika BiH u isto vrijeme?

Prikaži nam brojeve koliko je to manje otišlo u odnosu na stvarni broj stanovnika cca 2,7-2,8 miliona u najboljem slučaju dok je prije 13 godina bilo maltene šesto hiljada ljudi više u BiH (cca 3,35 miliona)
Ma kad je to u BiH bilo 3.35 miliona? Mislis na popis gdje je bar pola miliona dijaspore ubrojano :lol:

Odlaze ljudi manje, i to sigurno ima veze sa krizom u EU, slazem se, i time da je otisao ko je htio, ali ima i veze s time da je sada u BiH standard veci nego prije 10 godina.

Ni to ne pripisujem sad trojci, iako ih simpatisem nisam naivan. Al kad je ovaj tvoj kolega po stranci vec povukao tu temu, samo htjedoh reci da je bio neki dan bas clanak kalo je prosla godina bila sa najmanje odlazaka vani do sada.

Nista drugo, samo govorim da su brojke bolje. On je htio reci da su iste, sto nije tacno.
vanjki

#30816 Re: Sarajevo Construction

Post by vanjki »

breuer wrote: 13/08/2026 18:46 šta se planira sa Alipašinom džamijom, zna li iko?

jel moguće da su iz IZ toliko bezmudi da na banerima nema opisa na našem jeziku već je sve na turskom, i hoće li i Alipašinu džamiju nagrditi kao i Carevu nedo bog, možemo li mi shvatiti da je to naše naslijeđe, a ne tursko...

znam kome da se obratim, al sam izgubio vjeru u institucije, svakako sve "rekonstrukcije" prolaze preko istih...
Ide kompletna rekonstrukcija. Tender dobila firma iz Turske. Bio sam na zadnjoj Dzumi kada je efendija najavio zatvaranje
VladaFBiH

#30817 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 14/08/2026 18:44
VladaFBiH wrote: 14/08/2026 17:57 ovo kao nema veze sa krizom u EU i smanjenjem broja stanovnika BiH u isto vrijeme?

Ma kad je to u BiH bilo 3.35 miliona? Mislis na popis gdje je bar pola miliona dijaspore ubrojano :lol:

Odlaze ljudi manje, i to sigurno ima veze sa krizom u EU, slazem se, i time da je otisao ko je htio, ali ima i veze s time da je sada u BiH standard veci nego prije 10 godina.

Ni to ne pripisujem sad trojci, iako ih simpatisem nisam naivan. Al kad je ovaj tvoj kolega po stranci vec povukao tu temu, samo htjedoh reci da je bio neki dan bas clanak kalo je prosla godina bila sa najmanje odlazaka vani do sada.

Nista drugo, samo govorim da su brojke bolje. On je htio reci da su iste, sto nije tacno.
Samo jedno da razjasnimo – ja nemam nikakve „kolege po stranci“, jer me iskreno boli neka stvar za sve stranke u BiH. Sve jednako pljujem ili hvalim, zavisno od toga šta su konkretno napravili.

A ovo za standard – tu se slažemo potpuno. Realnost je da se standard podigao i da razlika između BiH i EU više nije ni približno ista kao prije 10–15 godina.

Ono što sam ti želio reći jeste da broj odlazaka koji gledaš kao sam broj zapravo ne govori puno bez konteksta. Ako ti je baza sa nekih 3,3 miliona stvarnih rezidenata pala na ispod 3 miliona, onda isti broj ljudi koji ode predstavlja veći udio stanovništva. A uz to, najveći dio onih koji su odlazili „trbuhom za kruhom“ već je otišao. Danas se mnogo više radi o ljudima koji ovdje mogu sasvim pristojno živjeti, ali vani mogu dobiti bolju i konkretniju poslovnu priliku.

Zato se slažemo da su brojke odlazaka bolje, ali ja ne bih iz toga automatski izvlačio zaključak da je demografski trend preokrenut. Manje odlazaka jeste dobra vijest, ali treba gledati neto migraciju, odlazak kao procenat stanovništva i ko zapravo odlazi.

I samo da dodam – ono „3,35 miliona“ nisam izvukao iz popisa kao broj ljudi koji danas stvarno žive u BiH. To je procjena stvarnog rezidentnog stanovništva nakon što se od popisnih 3,53 miliona oduzmu nerezidenti. Upravo zato sam i napisao da je 3,53 miliona iz popisa precijenjeno za tu svrhu. Na žalost, nemamo bolje zvanične podatke a ako smatraš da je stvarni broj tada bio manji od ovog broja onda je i sadašnji broj stanovnika za toliko manji a koji sam napisao da je 2,7-2,8 miliona.
Post Reply