Jaruga ti citiras moja odgovor skroz drugom forumasu. Hajde se umij malo.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Tambure
- ejjus
-
Mogy87
#30778 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gripa je specificna po tom pitanju. Jer mutira svake sezone. Bruku drugih bolesti nisu i ne mutiraju pa imamo jednu vakcinu 40 godina. Za gripu se svake godine pravi nova vakcina za 4 soja na osnovu prethodne godine. I kad nije visoko efikasna (sto ne moze biti radi mutacija) vakcinacija ti ne daje garanciju da neces oboliti vec da neces zaglaviti jer ti je imunitet "istreniran" vakcinom pa je spremniji za virus.Dozer wrote: ↑17/08/2020 22:00Da ne kvotam se, prostora radi.
Da, sve to znamo, sve je to danas poznato. Ali, imam onda jedno retoricko pitanje...a mozda i nije bas toliko retoricko - zasto se ljudi uopste vakcinisu protiv gripe A i B, kada ti virusi mutiraju maltene na djevnoj bazi?
Ili, jos bolje - sta je poenta stvaranja vakcine za bilo koji virus i bolest koju uzrokuje, ako taj virus stalno mutira, sto znaci da zapravo ta vakcina napravljena danas za taj neki virus vec sutra nece imati efekta jer je virus mutirao i vakcina ga vise ne pokriva?
Kako god, sve nam ovo pokazuje da je nasa nauka jos uvijek predaleko od vecinskog razumijevanja mnogih nevidljivih neprijatelja koji nas okruzuju, a kojih sve zajedno, da se skupe na jednu gomilu svi s planete, ne bi bilo ni 1 kg.
I dok se mi nesto batrgamo i razmisljamo od odbrani od kojekakvih asteroida, kometa i sl., potamanice nas nevidljive baje koje udisemo svaki dan![]()
Last edited by Mogy87 on 17/08/2020 22:12, edited 1 time in total.
- DEMONIKA
#30779 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
meni je ejjus tito
- mousstapha
#30780 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali ta pitanja za epidemiloge nisu nikakva visa matematika. Siguran sam da se toga brdo moze iscitati da bi se stekao uvid u problematiku. Problem je dolazit do konkonacnih zakljucaka samo na osnovu nerazumijevanja neke oblasti u kojoj smo daleko od eksperata.
- Dozer
#30781 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja fakat ne kontam zasto se svi toliko uzbudjujete oko korone...
Ako je vjerovati strucnjacima, i svemu ovome sto nam se servira putem medija, onda je jasno da maske nisu nikakva zastita.
Jasno je i da se virus i dalje siri, pri cemu mnogi nemaju pojma kako i od koga su se uopste zarazili.
Jasno je i da su najugrozeniji oni s nekim postojecim oboljenjima, ali isto tako, i po zadnjim podacima, ispada da su takodjer vrlo ugrozeni i nepusaci, dok su pusaci (iako je tvrdjeno suprotno), na neki volsebni nacin manje pogodjeni.
Iz gornjeg je jasno da cemo najvjerovatnije svi mi biti zarazeni u jednom momentu, a kako cemo proci u tome - zavisi iskljucivo od naseg vlastitog imuniteta.
Jedino sto je mozda bitno jeste zaraziti se sto kasnije, u nadi da ce virus sa svakom novom mutacijom slabiti.
Zasto se onda sekirati oko ovoga? Lijek ne postoji, a po svoj prilici cemo se svi zaraziti. Zivite normalno ba, a bice sta bude, jbt ga.
Ne zelim nikome nista nametati, a ni sugerisati, ali ja od prvog dana zivim kako sam i zivio. Tu i tamo stavim masku u zatvorenom prostoru, i to je to.
Ako je vjerovati strucnjacima, i svemu ovome sto nam se servira putem medija, onda je jasno da maske nisu nikakva zastita.
Jasno je i da se virus i dalje siri, pri cemu mnogi nemaju pojma kako i od koga su se uopste zarazili.
Jasno je i da su najugrozeniji oni s nekim postojecim oboljenjima, ali isto tako, i po zadnjim podacima, ispada da su takodjer vrlo ugrozeni i nepusaci, dok su pusaci (iako je tvrdjeno suprotno), na neki volsebni nacin manje pogodjeni.
Iz gornjeg je jasno da cemo najvjerovatnije svi mi biti zarazeni u jednom momentu, a kako cemo proci u tome - zavisi iskljucivo od naseg vlastitog imuniteta.
Jedino sto je mozda bitno jeste zaraziti se sto kasnije, u nadi da ce virus sa svakom novom mutacijom slabiti.
Zasto se onda sekirati oko ovoga? Lijek ne postoji, a po svoj prilici cemo se svi zaraziti. Zivite normalno ba, a bice sta bude, jbt ga.
Ne zelim nikome nista nametati, a ni sugerisati, ali ja od prvog dana zivim kako sam i zivio. Tu i tamo stavim masku u zatvorenom prostoru, i to je to.
Last edited by Dozer on 17/08/2020 22:27, edited 1 time in total.
- ejjus
#30782 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ja imam papiric u dzepu na kojem pise "drzi distancu, nosi masku, uci dovu", i to mi je covid-19 emergency pack, jos sam imao epidemiologiju i bioloske stetnosti kao predmet, ali mi je jedan profesor rekao "ako ti nesto nije direktno ili indirektno dio posla, zaboli te"
sta sad, da rovim po knjigama i nuacnim radovima radi argumenta na forumu, ja se juce slozio sa covjekom da je 5g stetan, mrsko mi bilo objasnjavat
sta sad, da rovim po knjigama i nuacnim radovima radi argumenta na forumu, ja se juce slozio sa covjekom da je 5g stetan, mrsko mi bilo objasnjavat
-
TheRealist
#30783 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izvini, ali odakle ti ovo? Maske su itekako zaštita i vjerovatno najbolja zaštita od svega nabrojanog, jedino je još distanca bolja, ali ju je teško ostvariti. Naravno, bilo bi potrebno da ih svi nosimo. Druga stvar što se kod nas oko toga komplicira. Zna se kada se treba nositi maska, kada ne i to je to. Staviš ju u javnom prevozu, u trgovini, u redu u opštini, u bolnici i slično i to je to, nećeš ju nositi dok šetaš sam, sa porodicom, djevojkom.
Ono što meni smeta je što država koja hoće takve mjere, treba i obezbijediti dovoljan broj maski, po normalnim cijenama. I naravno, ona plastična čuda da se zabrane.
Ako se želiš zarati što kasnije, očito da treba paziti.Jedino sto je mozda bitno jeste zaraziti se sto kasnije, u nadi da ce virus sa svakom novom mutacijom slabiti.
Lijek trenutno i ne postoji, teško je prognozirati, ali suportivne mjere itekako postoje, a svi koji se bave tim pacijentima, znaju koliko su samo života te mjere spasile, uz lijekove, koji neke druge stvari sprječavaju. Da njih nema, u svijetu bi smrtnost bilo daleko veća i to vrlo lako bliže dvocifrenim postocima, nego ovome sada.Lijek ne postoji, a po svoj prilici cemo se svi zaraziti.
Slažem se da treba nastaviti živjeti, ali nekih osnovnih mjera se stvarno nije teško pridržavati, a puno znače. Ne znam zašto ljudi tu kompliciraju.
Za influencu ti je odgovoreno.Ili, jos bolje - sta je poenta stvaranja vakcine za bilo koji virus i bolest koju uzrokuje, ako taj virus stalno mutira, sto znaci da zapravo ta vakcina napravljena danas za taj neki virus vec sutra nece imati efekta jer je virus mutirao i vakcina ga vise ne pokriva?
Zato što nije samo bitno da li mutira, već kako mutira, da li ima nešto što je stalno, što ne mutira i šta je to problem što naše tijelo ne može da se bori protiv virusa. Kod HIV-a (spominjan je gore) nije samo problem mutacija (koja je ogroman problem, jer isti mutira uveliko u samom organizmu), već i zaštita koju ima. Kada se otkrije nešto što uspijeva da prođe te barijere, proba se organizam stimulirati da to isto proizvede dovoljno rano i u dovoljnoj količini.
Last edited by TheRealist on 18/08/2020 01:56, edited 1 time in total.
-
TheRealist
#30784 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pošto Luc Montagniera spominjete, evo malo i o tome: https://www.europeanscientist.com/en/bi ... etic-code/ - ovdje ima dosta za pročitati, pogotovo komentari ispod.
https://news.cgtn.com/news/2020-05-02/I ... index.html - Olivier Schwartz is the head of the virus and immunity unit at the Institut Pasteur.
https://asia.nikkei.com/Business/Scienc ... skepticism
Još su svoj rad Perez i Montagnier objavili u časopisu koji ne zahtijeva peer review.
Da ne idem dalje, ali ne slažu se svi s njim (skoro niko se s njim ne slaže i za razliku od pojedinih forumaša ovdje, daju i objašnjenje zašto).
Ali hajde da to zanemarimo, ono što meni nije jasno je to da neko ovdje dokazuje da je to vještački virus i da trebamo izbjegavati preporuke, jer je sve zavjera. Pa ako je vještački virus, tek se onda trebamo bojati, jer kada je već ciljano napravljen, postaje puno opasniji.
https://news.cgtn.com/news/2020-05-02/I ... index.html - Olivier Schwartz is the head of the virus and immunity unit at the Institut Pasteur.
https://asia.nikkei.com/Business/Scienc ... skepticism
Još su svoj rad Perez i Montagnier objavili u časopisu koji ne zahtijeva peer review.
Da ne idem dalje, ali ne slažu se svi s njim (skoro niko se s njim ne slaže i za razliku od pojedinih forumaša ovdje, daju i objašnjenje zašto).
Ali hajde da to zanemarimo, ono što meni nije jasno je to da neko ovdje dokazuje da je to vještački virus i da trebamo izbjegavati preporuke, jer je sve zavjera. Pa ako je vještački virus, tek se onda trebamo bojati, jer kada je već ciljano napravljen, postaje puno opasniji.
- DEMONIKA
#30785 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ustvari, ne
vještačke viruse ne bacaju tek tako naokolo, a da se nema cjepivo za iste
koja bi bila svrha biološkog ratovanja ako bi pomrli i oni koji su ga startali
stoga
ako je vještački, ima se i cjepivo
a ovo baš i nije neki virus za alarmantno stanje
više za ekonomski restart i recesiju
edit, mislim da odgovaram još jednom klonu, al ok
vještačke viruse ne bacaju tek tako naokolo, a da se nema cjepivo za iste
koja bi bila svrha biološkog ratovanja ako bi pomrli i oni koji su ga startali
stoga
ako je vještački, ima se i cjepivo
a ovo baš i nije neki virus za alarmantno stanje
više za ekonomski restart i recesiju
edit, mislim da odgovaram još jednom klonu, al ok
- zemomak
#30786 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo video 2015 napravljen, 2019 pušten medju ljude..naravno da je vještački, čuj prirodni, još filmovi prediktivni pravljeni sve kako se dešava danas, može mislit ko šta hoće ali postoje ljudi koji planiraju budućnost...ovo je projekat, kao i 11.09...niakva slučajnost...
-
Tambure
#30787 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sto bi mogy i faktograf rekli ... Ne, virus nije stvoren vjestacki u kini 2015. G.zemomak wrote: ↑18/08/2020 00:51 Evo video 2015 napravljen, 2019 pušten medju ljude..naravno da je vještački, čuj prirodni, još filmovi prediktivni pravljeni sve kako se dešava danas, može mislit ko šta hoće ali postoje ljudi koji planiraju budućnost...ovo je projekat, kao i 11.09...niakva slučajnost...
- thekupus
#30788 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Očito je ovaj forum pun naučnika
Istražite malo šta su koronavirusi. Samo kod ljudi je utvrđeno sedam različitih vrsta. Nisu svi ovaj koji uzrokuje COVID.
Istražite malo šta su koronavirusi. Samo kod ljudi je utvrđeno sedam različitih vrsta. Nisu svi ovaj koji uzrokuje COVID.
- zubi
- insaneinthebrain
#30790 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
22 mil
Coronavirus Cases:
22,057,685
Deaths:
777,535
Recovered:
14,798,650
-
BadBoy
#30791 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudski mozak ima urođenu potrebu da u svemu traži neko značenje i neki razlog. Većina ljudi nije mentalno sposobna da se nosi sa činjenicom da je život... nasumičan, random, stihijski.
Stoga tolika popularnost ovih teorija zavjere.
Neko je to sve planirao. Samo nek nije nasumično, nek je po planu pa makar to bio i zli plan.
Stoga tolika popularnost ovih teorija zavjere.
Neko je to sve planirao. Samo nek nije nasumično, nek je po planu pa makar to bio i zli plan.
-
ketronsd1
#30792 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy87 wrote: ↑17/08/2020 18:12 Ekonomska razmatranja nisu odigrala ulogu? Zanimljivo. A prije mjesec dana su samo trubili EKONOMIJA, EKONOMIJA. A sad kad su rezultati takvi kakvi jesu treba opet nekako opravdati visoku smrtnost.
Sve bi to bilo fino da su preostale Skandinavske zemlje zatvorene ekonomije i da se ne takmice na istom globalnom trzistu.
Ne ubjedjujem ja nikoga. Brojke su takve kakve jesu.
Ko je trubio???
-
laik1981
#30793 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ova teza itekako objasnjava zasto za sve krivis "narod". Zivot nije random, nego je u 99% slucajeva rezultat svih odluka i postupaka koje svakodnevno napravimo. Svako od nas za sebe.
-
BadBoy
#30794 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Oboje je. Rezultat je i naših odluka, ali kao što kaže Captain Pickard: "You can do everything perfectly and still lose".
Imaš random događaja koje niko živi nikada nije mogao predvidjeti, a najbolji dokaz za to ti je ovaj koronavirus. Eh jednom kada se pojavio, tada u računicu ulazi naše ponašanje i naše odluke.
I nije samo život nasumičan, cijeli univerzum je takav: uređeni haos.
-
omar little
#30795 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
gospode boze. pa sam zivot, Zivot, je nista drugo no rezulat nasumicnosti.
-
laik1981
#30796 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je tih ostalih 1%, a odnosi se uglavnom na vanredne situacije koje su izazvane raznoraznim prirodnim fenomenima i nepogodama, ratovima i sl. Za 99% rezultata smo odgovorni svaki od nas licno. Kako kazu "sto posijes, to i pozanjes". Mozda je u kosmosu haos, ali covjek je razumno i svjesno bice za razliku od tijela koje lutaju kosmosom..BadBoy wrote: ↑18/08/2020 15:15Oboje je. Rezultat je i naših odluka, ali kao što kaže Captain Pickard: "You can do everything perfectly and still lose".
Imaš random događaja koje niko živi nikada nije mogao predvidjeti, a najbolji dokaz za to ti je ovaj koronavirus. Eh jednom kada se pojavio, tada u računicu ulazi naše ponašanje i naše odluke.
I nije samo život nasumičan, cijeli univerzum je takav: uređeni haos.
- GAU8
-
BadBoy
#30798 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/wuha ... /200818103
Samo da još jednom potvrdim svoju tezu koju sam davno rekao:
Trenutno najbolje oružje koje imamo u borbi protiv ovog koronavirusa je totalitarni režim sa represivnim državnim aparatom.
Ili u prevodu, "bez prangije nema napretka".
Samo da još jednom potvrdim svoju tezu koju sam davno rekao:
Trenutno najbolje oružje koje imamo u borbi protiv ovog koronavirusa je totalitarni režim sa represivnim državnim aparatom.
Ili u prevodu, "bez prangije nema napretka".
-
laik1981
#30799 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma Kinezi su se vec vakcinisali ko da gledam. A ni slikama ovih partijanja ne bih bas 100% vjerovao. S druge strane dogadjaja sa masom razuzdanih omladinaca je bilo i sirom evrope u proteklom vremenu, sto na nekim protestima, sto na ulicnim zabavama. Na Zrcu je ovakva slika svakodnevnica..
-
kormax