Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#3076 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

safran wrote: Bogami ste posmotane. Fasunga se prti na leđa u ruksak - radi balansa - ako kupite 15 kg robe kolica i bebu nećete ni osjetiti.
Amateri.....
otherside

#3077 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

duboka_misao wrote:
safran wrote: Bogami ste posmotane. Fasunga se prti na leđa u ruksak - radi balansa - ako kupite 15 kg robe kolica i bebu nećete ni osjetiti.
Amateri.....
ove dvije su profi za mashAllah djecu :D
Sunculish

#3078 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Zdravo svima, mojoj bebici je danas 5 mjeseci i doji još uvijek, samo doji. Razmišljali smo da iskoristimo blagodati jeseni i kako koja voćka prispijeva da joj tako pravimo i dajemo kašice. Da li da miksam 2-3 različite voćke ili da joj uvodim jednu po jednu pa tek kasnije, za nekih 15 dana miksam ? Ona još nije ni vodu ni čaj probala, ovo bi nam bila prva hrana osim mlijeka.
Hvala unaprijed!
Alhemicarkaa

#3079 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Svaka tri dana novi proizvod uvodi, tako da u slučaju eventualnih alergijskih reakcija, znaš na šta je djete alergično. Pogotovu što ona nije ništa drugo probala osim mlijeka, kombinacija više proizvoda može biti preteška za bebin želudac. Ona će i dalje iz mlijeka dobivati sve što joj treba, uvođenje čvrste hrane u početku ima samo cilj da nauči bebin probavni sistem da i to vari. Znači par kašikica u početku.
Sunculish

#3080 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Jutros po ovom pitanju zvala svog pedijatra koji mi je rekao da joj miksam 3 voćke: jabuku, krušku i bananu, čak ih ne moram ni kuhati :shock: i da joj to dajem.
Za bebu, koja ništa osim majčinog miljeka ne jede, mi to, kao laiku, "preteško" zvuči za njen probavni sistem.
Prestrašno kako se bacaju receptima i kombinacijama hrane :twisted:
Hvala još jednom.
otherside

#3081 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Sunculish wrote:Jutros po ovom pitanju zvala svog pedijatra koji mi je rekao da joj miksam 3 voćke: jabuku, krušku i bananu, čak ih ne moram ni kuhati :shock: i da joj to dajem.
Za bebu, koja ništa osim majčinog miljeka ne jede, mi to, kao laiku, "preteško" zvuči za njen probavni sistem.
Prestrašno kako se bacaju receptima i kombinacijama hrane :twisted:
Hvala još jednom.
ovo sto ti je alhemicarka rekla je "po knjigama, internetu i rodinim tablicama" :D
mi, nemajke, nismo tako radile :D
rijetko ko je alergican na jabuku, krusku ili bananu.
ja sam svojoj djeci uvodila kombinacije voca, cak i povrca otprilike u uzrastu od 5,5 mjeseci. do tada su iskljucivo dojile, bez caja, soka, vode ili bilo kog drugog napitka.
jedino sam prvih par kasastih obroka mijesala sa izdojenim mlijekom da ih bolje prihvate a i da dobijem malo rijedju konzistenciju u pocetku.
btw, sta si kontala kuhati uopce? kuhanjem se unistavaju svi vitamini iz voca.
Alhemicarkaa

#3082 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Jesi li iz Sarajeva? Meni su, kad sam djete vodila prvi put na kontrolu, dali tablicu dohrane, kad, koliko i šta davati. Svježa hrana ide tek od 8. mjeseca čini mi se. I tu tablicu su uradili pedijatri, a izdata je pod pokroviteljstvom JU Dom zdravlja KS. Tako da me čudi da se svi pedijatri ne pridržavaju onog što im je matična institucija objavila.
otherside

#3083 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Jesi li iz Sarajeva? Meni su, kad sam djete vodila prvi put na kontrolu, dali tablicu dohrane, kad, koliko i šta davati. Svježa hrana ide tek od 8. mjeseca čini mi se. I tu tablicu su uradili pedijatri, a izdata je pod pokroviteljstvom JU Dom zdravlja KS. Tako da me čudi da se svi pedijatri ne pridržavaju onog što im je matična institucija objavila.
jednom cu ti ispricati kako se prave ti protokoli generalno :D
ja sam uzela taj protokol i cini mi se da kasice idu od 6.mjeseca i po tim DZ protokolima.
Sunculish

#3084 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Kruška i banana se ne moraju prokuhati ali jabuku mislim da je bar nekih 10-ak minuta prokuham da bi mi je lakše bilo umutiti mikserom.
Ja jesam iz KS ali nikada nisam dobila tu tablicu tako da pojma nemam kada se i šta daje.
Guglam, koliko mogu vremenski, te kašice i sokove i nailazim na raznorazne recepte, tako da sam sama skontala da joj polako počnem uvoditi voće kao međuobrok, kašičicu-dvije.
Jutros dok sam joj davala D3 kapi, kada je sama zinula ko velika, sam došla na ideju da joj pomalo dam i voća. Planiram i dalje da je samo dojim a ovo sezonsko voće čisto da osjeti i neke druge ukuse pored mlijeka.
Alhemicarkaa

#3085 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:
Alhemicarkaa wrote:Jesi li iz Sarajeva? Meni su, kad sam djete vodila prvi put na kontrolu, dali tablicu dohrane, kad, koliko i šta davati. Svježa hrana ide tek od 8. mjeseca čini mi se. I tu tablicu su uradili pedijatri, a izdata je pod pokroviteljstvom JU Dom zdravlja KS. Tako da me čudi da se svi pedijatri ne pridržavaju onog što im je matična institucija objavila.
jednom cu ti ispricati kako se prave ti protokoli generalno :D
ja sam uzela taj protokol i cini mi se da kasice idu od 6.mjeseca i po tim DZ protokolima.
nemajko nijedne! :razz:
Jeste, po pravilu se dohrana uvodi od 6. mjeseca, ali evo, tu sam dozvolila sebi da budem malo nemajka :lol: i poslušala savjet svoje nane - djete je zrelo za dohranu kad samo traži. Pošto se moja oblizivala na svaki naš zalogaj, pomno pratila kašiku i tanjir kad oodnesemo (ostaše oči u tavi) ja sam zaključila da je spremna. Tako da Sunculish, ako s nestrpljenjem čeka D3 kapi, daj ti njoj dohranu, mada sam ja krenula sa povrćem, da ne bi odbijala kasnije slatko - nemam pojma ima li istine, tako me savjetovali, ali eto, moja nije pretjeran ljubitelj slatkog.
duboka_misao

#3086 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Sve nemajke...dajte djeci batak nek se najedu cccc
ciki4

#3087 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

duboka_misao wrote:Sve nemajke...dajte djeci batak nek se najedu cccc
Kao više puta dokazana nemajka, dala dosad sigurno 3 pileta čitava :lol:
Sad imamo potpuno drugu situaciju, dama čim vidi kašikicu počne histerično plakati, neće ni da lizne :( jel to nešto prolazno (čitala sam da bebe u 8-om i 9-om mj.znaju imati te faze s nejelom :? )ili je zbog zuba, tek su provirila prva dva?
A mozda joj je dosadila piletina, da pređem odmah na janjetinu s ražnja :D
zodi36

#3088 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

ja sve cekam odgovor a od vas nista.smrc
otherside

#3089 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ciki4 wrote:
duboka_misao wrote:Sve nemajke...dajte djeci batak nek se najedu cccc
Kao više puta dokazana nemajka, dala dosad sigurno 3 pileta čitava :lol:
Sad imamo potpuno drugu situaciju, dama čim vidi kašikicu počne histerično plakati, neće ni da lizne :( jel to nešto prolazno (čitala sam da bebe u 8-om i 9-om mj.znaju imati te faze s nejelom :? )ili je zbog zuba, tek su provirila prva dva?
A mozda joj je dosadila piletina, da pređem odmah na janjetinu s ražnja :D
ta tvoja ne voli bijelo meso, daj ti janje :D
kad krenu zubi djeca vise vole flasicu a manje kasiku, cesto im curi nos a kaka je rijedja i neopisivo smrdi.
uglavnom, prodje za 3-4 dana ;-)
otherside

#3090 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

zodi36 wrote:pozdrav za sve,evo briznog tate nakon dugo vremena.beba nam je prekjuce napunila 4 mjeseca i hvala Bogu je dobro i zdravo i sad imam par pitanja...od koliko mjeseci beba moze sjediti ono pomalo,i jeli mu vec mozemo poceti davati nesto drugo osim hapice(one kasice i ti fazoni i koje su najbolje za bebu od 4 mjeseca i koliko cesto se to daje)..hvala svima i cuvajte se
kod nas su preporuke (ortopedske) da se beba ne stavlja u sjedeci polozaj prije 5,5 mjeseci. ja sam svoje posjedala nesto ranije ali ne prije navrsenih 5 mjeseci.
sve dok se ne pojavi prvi set zuba :D (2 gore i 2 dole), kasice su neizbjezne a kasnije se moze pomalo uvoditi finger food ili uvaliti jabuku pa nek glodje :D
e sad..neko kasice uvede vec nakon 4.mjeseca, neko kasnije ali vecina tablicarki :D se slaze da je optimalno vrijeme 6 mjeseci nakon rodjenja. a sta dati da jede? pa batak :D
jabuke, kruske, banane, krompir, karfiol, tikvice, ... imas masu tablica i prijedloga na temu ishrane beba na internetu.
duboka_misao

#3091 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Moja sad lajka ribu oslic i bakalar na pari skuham
CherryLips

#3092 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Moj se bebac opet budi po noci da jede....sinoc 2x...zaspi oko osam i do sada mi se budio u 3,4 ili 5 da jede i opet zaspi do 7.8. Ali zna zalomiti i po dva puta se buditi i bas me slomi. Probala sam da mu hapicu neku dam prije vecernjeg podoja da ga malu duze zasiti ali pojede dvije kasike i kapak,hoce da doji. Ima tu i nervoze i boli od zubica,ali cim jede zaspi ko klada...
otherside

#3093 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

CherryLips wrote:Moj se bebac opet budi po noci da jede....sinoc 2x...zaspi oko osam i do sada mi se budio u 3,4 ili 5 da jede i opet zaspi do 7.8. Ali zna zalomiti i po dva puta se buditi i bas me slomi. Probala sam da mu hapicu neku dam prije vecernjeg podoja da ga malu duze zasiti ali pojede dvije kasike i kapak,hoce da doji. Ima tu i nervoze i boli od zubica,ali cim jede zaspi ko klada...
ma to je samo sika za smirenje. kuku si ga tebi sinko ako to tako pustis :D
Alhemicarkaa

#3094 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

CherryLips wrote:Moj se bebac opet budi po noci da jede....sinoc 2x...zaspi oko osam i do sada mi se budio u 3,4 ili 5 da jede i opet zaspi do 7.8. Ali zna zalomiti i po dva puta se buditi i bas me slomi. Probala sam da mu hapicu neku dam prije vecernjeg podoja da ga malu duze zasiti ali pojede dvije kasike i kapak,hoce da doji. Ima tu i nervoze i boli od zubica,ali cim jede zaspi ko klada...
Moja se u tom periodu "sika-za-smirenje" znala buditi svakih sat, povuče dva puta i zaspi, tako da još uvijek imaš dobro prolazno vrijeme :D
CherryLips

#3095 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

a-ha,jel to ono "suti ima i gore" :D
Alhemicarkaa

#3096 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Šta da ti kažem :D Ima i bolje :P
edit: to je samo faza, kod mene nije trajala dugo, nekoliko dana, možda mjesec :P
safran

#3097 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

CherryLips wrote:a-ha,jel to ono "suti ima i gore" :D
Moji su obojica na flašicama odrasli. Do dvije godine su po noći tražili jednu, češće dvije flašice mlijeka. Stariji je slabo jeo a mlađi je bumbar koji je znao dan prežvakati, jesti prije spavanja, spucati flašicu mlijeka za uspavljivanje i još 2 u toku noći. Krepala sam od hodanja i presvlačenja pelena. Dakle, može ....
Sunculish

#3098 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Alhemicarkaa wrote:Moja se u tom periodu "sika-za-smirenje" znala buditi svakih sat, povuče dva puta i zaspi, tako da još uvijek imaš dobro prolazno vrijeme
Dobro si rekla "sika-za-smirenje"...Nama ta faza traje otprilike sedmicu dana tako da već nekoliko dana spava sa nama u krevetu da ne ustajem svaki čas. Doslovno, dva puta povuče i smiri se a nerijetko je ni to ne može smiriti.
Nekako sam to počela povezivati sa nicanjem zubića jer je postala zadnje vrijeme jako nemirna pa samo gledim jel počelo :-) DRago mi je čuti da je prolazno ali se sada bojim da je ne naviknem da spava sa nama, valjda neće..
affidavit

#3099 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Evo da i ja iznesem svoje dileme... :-D
Djevojka ima 4 mjeseca, rođena 6 sedmica prije termina, bilo teško uspostaviti dojenje jer je rođena bez refleksa sisanja. Prva tri mjeseca sam je dojila i budući da mlijeka nije bilo dovoljno (u početku nije mogla dojiti pa se mlijeko nikad nije "povratilo" u punom kapacitetu), pila je još i hipp pre, nakon toga aptamil jer hipp nije baš najbolje podnosila.
Nakon tri mjeseca muke sa dojenjem i izdajanjem, mlijeko se samo povuklo, uspijevala sam izdojiti samo oko 10 ml i nakon toga prestala sa izdajanjem, što mi je ujedno i najtužnija stvar koja mi se desila u životu, jer sam stvarno imala želju da bebu samo dojim.
Beba je rođena sa 1950 gr, sada ima 4 mjeseca i ima 6080 gr i duga je 70 cm. Kao i većina majki imam dileme vezane za uvođenje kašaste hrane. Nakon gomile pročitanih članaka nije mi jasam redosljed uvođenja hrane, negdje stoji žitarice, voće, povrće pa meso, dok negdje savjetuju da se voće i povrće uvodi prije žitarica.
Ne znam da li griješim, ali većina mama kaže da je počela sa jabukom. Eh, sada, postarala sam se da nabavim domaće jabuke, i pitanje je da li ih samo propasirati i ponuditi bebi ili je potrebnna termička obrada. Također sam nabavila i domaći sok od jabuke, to je pravila moja rodica i kaže da je samo jabuke iscjedila i ne znam čini mi se malo prokuhala sok i na kraju spremila u flaše. Nije dodavala šećer. Smijem li ja bebi ponuditi kašiku-dvije ovog soka ili ga trebam razblažiti sa vodom? Nabavila sam domaću mrkvu, grašak i krompir, smijem li povrće uvesti nakon jabuke?
Inače kada uvodim kašaste obroke ili sok, jer ja do sada bebi nisam davala ni sok, kada to radim? U jutarnjim obrocima ili popodnevnim, ili je svejedno? Bebu inače hranim svaka tri sata?
Izvinite na ovako dugom i konfuznom postu, ali vjerujte mi u glavi mi je isto stanje vezano za uvođenje kašica, ne mogu biti pametna. :-)
safran

#3100 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Baš konfuzija :-D . Tablice se sezonski mijenjaju pa te u potpunosti razumijem. Prvo par stvari:
- bebe se razlikuju baš kao i odrasli tako da univerzalnog recepta nema pa ako joj ne paše neka namirnica koju si dala po tablicama a ti je jednostavno preskoči pa pokušaj opet kasnije (po većini tablica krompir se uvodi prilično rano a, recimo, moj beban ga nije trpio do 10 mjeseci),
- namirnice uvodiš jednu po jednu kako bi mogla pratiti reakciju, barem tri dana davati istu namirnicu u malim količinama dok ne upratiš da nema reakcije a poslije probati sa nečim drugim,
- novu namirnicu uvodiš u jutarnjim satima da u slučaju alergijske reakcije možeš upratiti i stići do pedijatra na vrijeme,
- na početku uvođenje hrane je samo upoznavanje sa kašikom, sa novim okusom i beba uči šta i kako s tim raditi, o "obroku" možemo pričati tek dosta kasnije,
- za bebe se preporučuju bezglutenske žitarice barem do 9. mjeseca - u ponudi imaš rižu i proso u formi pahuljica; ja sam koristila Babylove hirseflocken iz DM i babyrice od Hipp i bile su odlične.

Ja bih, na tvom mjestu, počela sa babyrice sa adaptiranim mlijekom. Sljedeće bih uvela tikvice, pa mrkvu - i to vam, vjeruj mi, može biti dovoljno. Grašak bih ostavila za kasnije. Umjesto krompir radije bih joj dala tikvu stambolku/sremendušu/ćurtu - hranjiva, lakše probavljiva a sadrži dosta vitamina A. Što se tiče soka od jabuke (pravim isti takav - čisti, pasterizirani sok) - njega bih razblažila sa prokuhanom vodom - ipak je malo prejak za bebu od 4 mjeseca. Inače bih voće ostavila za kasnije - možda ipak do navršenih 5 mjeseci. Voće se obično uvodi sa bananom jer je neutralna, sadrži malo voćnih kiselina (sa druge strane nema domaćih banana, sve su prskane itd. ali svih ih daju). Sve kašice od voća i povrća možeš miješati sa pahuljicama kako bi dobila gušću konzistenciju.

Ako imaš vremena i volje i naravno neki izvor domaćeg voća i povrća možeš pripremiti zimnicu. Tikvice koje bebe obično jako vole, šljivu, krušku - sve možeš pasterizirati u malim teglicama (ja sam ih kupovala u Agricom-u - teglice i metalne poklopce).

I ne brini, koliko god da čitaš i proučavaš, sigurno ćeš pogriješiti ..... i sigurno će se naći neko da ti kaže da nešto pogrešno radiš. A ti lijepo :lala: i pitaj svoju curu za mišljenje.
Post Reply