Koliko sada iznosi cijena kvadrata, može li se nešto pregovarati sa njima?mario001 wrote:Prva zgrada prodata davno, i ova druga dobrim dijelom mada su digli cijenu kvadrataamar36 wrote:I mene interesuje isto. Čini mi se prema njihovim prikazima na stranici da je ogroman dio stanova planuo....imim wrote:Ima li ko da je kupio stan u Novoj Otoci, Tibra? Kakva su iskustva do sad?
Novogradnja u Sarajevu?
-
amar36
#3076 Re: Novogradnja u Sarajevu?
- BHF_Manijak
#3077 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hoce li mi neko objasniti, k'o laiku, zasto je u svakoj mogucoj novogradnji spojena kuhinja s dnevnim boravkom? Nebitno je li stan od 30 kvadrata ili 85, to mi se nikako ne svidja i debilno mi je pravo. Nemas mogucnost ni da pregradis i odvojis kuhinju, jer u tom slucaju nemas prozora.
To sam primjetio da svi rade sad u novim stanovima, nebitno ko gradi. Ako je to neki novi moderni stil, poserem im se na njega. Nezamislivo mi je da sjedis u dnevnom boravku i da ti raznorazni mirisi iz kuhinje dolaze. Rece neko pa imaju nape ovo ono, ma imaju, al' nije to to.
Ja jesam doduse mozda konzervativnih shvatanja po ovom pitanju, ono starinski da imas posebno kuhinju s terpazarijom, fizicki odvojenu od ostatka stana, ali to mi je nekako logican raspored.
To sam primjetio da svi rade sad u novim stanovima, nebitno ko gradi. Ako je to neki novi moderni stil, poserem im se na njega. Nezamislivo mi je da sjedis u dnevnom boravku i da ti raznorazni mirisi iz kuhinje dolaze. Rece neko pa imaju nape ovo ono, ma imaju, al' nije to to.
Ja jesam doduse mozda konzervativnih shvatanja po ovom pitanju, ono starinski da imas posebno kuhinju s terpazarijom, fizicki odvojenu od ostatka stana, ali to mi je nekako logican raspored.
-
nargila.ba
#3078 Re: Novogradnja u Sarajevu?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:03, edited 1 time in total.
- P308
#3079 Re: Novogradnja u Sarajevu?
100 ljudi, 100 cudi. Meni je npr. odvojena kuhinja nezamisliva i nikad ne bih pristao na to. A za mirise valjda postoji kuhinjska napa, zato su je i izmislili. Obozavam otvoreni prostor i da mogu, sve bih zidove srusio osim od kupatila
Naravno, ogromni stakleni portali, od poda do plafona, su mi na drugom mjestu. Volim prozore
Balkon nikad ne bih pregradio, ali eto, to sam samo ja. Kao sto rekoh, 100 ljudi, 100 cudi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3080 Re: Novogradnja u Sarajevu?
kakva napa prozor je prozor
ili pregraditi dnevni i kuhinju ko moze
ili se naviknuti na smradove
ili pregraditi dnevni i kuhinju ko moze
ili se naviknuti na smradove
- macmoodan
#3081 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Baš me zanima šta to vi jedete da vam mirisi hrane smetaju u dnevnoj sobi 
-
nargila.ba
#3082 Re: Novogradnja u Sarajevu?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:03, edited 1 time in total.
- BHF_Manijak
#3083 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne jedem nista abnormalno i nema to veze s tim, vec jednostavno ne zelim da u dnevnoj sobi, dok pijem kafu i gledam tv, osjetim miris przene piletine, dinstanog povrca, kuhanja bosanskog lonca ili ispecene pite.macmoodan wrote:Baš me zanima šta to vi jedete da vam mirisi hrane smetaju u dnevnoj sobi
Neko napisa napa, vec rekoh u prvom postu, nema sanse da napa sve to moze povuci, uvijek se miris prosiri po ostatku prostorije. Srecom u stanu sam gdje je to fizicki sve odvojeno, u kuhinji mogu rahat otvorit prozor i izraciti i zatvoriti vrata od dnevne sobe.
Kazem jasno mi je sto to rade u manjim stanovima, radi maksimalne iskoristenosti prostora, ali u stanu od 85-90 kvadrata mi je to debilno pravo.
- Truba
#3084 Re: Novogradnja u Sarajevu?
zamisli ides nanprvi dejt a damfas na ustipke 
- Truba
#3085 Re: Novogradnja u Sarajevu?
meni je nagori kupus...BHF_Manijak wrote:Ne jedem nista abnormalno i nema to veze s tim, vec jednostavno ne zelim da u dnevnoj sobi, dok pijem kafu i gledam tv, osjetim miris przene piletine, dinstanog povrca, kuhanja bosanskog lonca ili ispecene pite.macmoodan wrote:Baš me zanima šta to vi jedete da vam mirisi hrane smetaju u dnevnoj sobi
Neko napisa napa, vec rekoh u prvom postu, nema sanse da napa sve to moze povuci, uvijek se miris prosiri po ostatku prostorije. Srecom u stanu sam gdje je to fizicki sve odvojeno, u kuhinji mogu rahat otvorit prozor i izraciti i zatvoriti vrata od dnevne sobe.
Kazem jasno mi je sto to rade u manjim stanovima, radi maksimalne iskoristenosti prostora, ali u stanu od 85-90 kvadrata mi je to debilno pravo.
zato planiramo pregradjivanje dnevnog po pola...da barem spasimo jedan dio od damfa
-
imim
#3086 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Black swan wrote:zamisli ides nanprvi dejt a damfas na ustipke
zamisli okupaš se prije dejta
- pepeljara
#3087 Re: Novogradnja u Sarajevu?
hahahahahaBlack swan wrote:zamisli ides nanprvi dejt a damfas na ustipke
- dostavljac
- Truba
#3089 Re: Novogradnja u Sarajevu?
pasa odjeca u predsoblju danfaimim wrote:Black swan wrote:zamisli ides nanprvi dejt a damfas na ustipke
zamisli okupaš se prije dejta
i u ormarima
oce li me i ovome foeumasi uvjeravati da sam u krivu
-
nargila.ba
#3090 Re: Novogradnja u Sarajevu?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:07, edited 1 time in total.
- Truba
#3091 Re: Novogradnja u Sarajevu?
miris udje u sve bukvalno
ulje przenice piletina...
prozor je zakon
prozor je zakon
-
amar36
#3092 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Neko ispod napisa, 100 ljudi - 100 ćudi, i na kraju tako i jeste.nargila.ba wrote:Ja mislim da to rade zato što tako mogu praviti 'deblje' zgrade. U smislu da napravi stan koji ima svega 4-5m vanjskog zida. I onda, što ti kažeš, da kuhinja ne bi bila bez prozora spoji se sa ostatkom stana i jebiga.BHF_Manijak wrote:Hoce li mi neko objasniti, k'o laiku, zasto je u svakoj mogucoj novogradnji spojena kuhinja s dnevnim boravkom? Nebitno je li stan od 30 kvadrata ili 85, to mi se nikako ne svidja i debilno mi je pravo. Nemas mogucnost ni da pregradis i odvojis kuhinju, jer u tom slucaju nemas prozora.
Ne vidim drugi razlog, pogotovo ako kažeš da to rade i u velikim stanovima od 60+ kvadrata. Za male stanove od 30ak kvadrata je razumljivo.
Po meni je to ogromna prednost nebodera u odnosu na zgrade koje se danas uglavnom grade (pod neboderom mislim na relativno visoke zgrade koje na spratu imaju 6-12 stanova, npr. kao one tri grupe po tri stana u Hrasnom (plavi/crveni/žuti neboderi). Stanovi imaju dva vanjska zida punom širinom i imaš ogromne prozore u svim prostorijama.
Definitivno, kuhinja u sklopu dnevne sobe je moderni oblik gradnje, koji u konačnici kupcu omogućuje da ima veći dnevni boravak, ili dodatnu (spavaću) sobu. Ukoliko se pogleda većina stanova u ovoj novogradnji, može se vidjeti da mali stanovi (28-40-ak) kvadrata, iako ograničeni prostorom, imaju veoma funkcionalnu namjenu i raspoređen prostor, a upravo zbog toga što je kuhinja vezana za dnevni boravak. Tradicionalne kuhinje sa trpezarijom su u prosjeku od 15-20 kvadrata, te definitivno ne postoji ekonomska računica, te se upravo zbog toga teži postizanju funkcionalnijeg prostora, sa manje kvadrata.
- mayab
#3093 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja stvarno ne mogu da shvatim neke naše novopečene bogatune koji bi istresli > pola miliona KM za stan u centru, uz najprometniju ulicu u državi u kojoj ne vrijede ekološki standardi u vezi auta, i gdje tramvajske trabakule klepeću pod prozorom
- dostavljac
#3094 Re: Novogradnja u Sarajevu?
mayab wrote:Ja stvarno ne mogu da shvatim neke naše novopečene bogatune koji bi istresli > pola miliona KM za stan u centru, uz najprometniju ulicu u državi u kojoj ne vrijede ekološki standardi u vezi auta, i gdje tramvajske trabakule klepeću pod prozorom
valja "reci" familiji ili kome vec da zivi u centru gdje mu je sve na pet minuta
- JThomas
#3095 Re: Novogradnja u Sarajevu?
neće po ovim cijenama uspjeti ni kod takvih. ni onaj do nije ništa prodao.
- Thorgerson
#3096 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dvor je rasprodao poprilican broj stanova, mozda mu je ostalo nekoliko. Kako, kome, boga pitaj. Ali je tako.JThomas wrote:neće po ovim cijenama uspjeti ni kod takvih. ni onaj do nije ništa prodao.
- Thorgerson
#3097 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sada je moderan taj open space fazon. Ja znam ljude koji su izbijali zidove od kuhinje da bi napravili prostranu prostoriju. Takodjer, imas i novogradnji gdje kuhinja ima prozor i spojena je sa dnevnim boravkom, npr. u pionirskoj dolini ima takvih stanova.Black swan wrote:miris udje u sve bukvalno
prozor je zakon
Jbg odmah ti je stan nekako siri i prostraniji, nego kad je sve ispregradjivano zidovima.
A ovo za mirise i smradove je nigdje veze. Pa jbt nije nuklearno postrojenje u pm, kuhinja je. Da ne govorimo o tome da kuhanje ti moze trajat max eto 1-2h, ne znam ti sta da kuhas.
Pitu - pa zar vise iko to pece. Ja kako god prepracunam isplativije mi je kupit, nego peci. Przenje i to upalis napu, otvoris u dnevnom prozore, nije to toliko strasno kako se cini.
Uostalom, i kad ti neko dolazi, mirisi i treba da se osjete, ako si nesto spremao.
Ne znam, meni se vise svidja takav koncept gdje je sve otvoreno. Ja ne mogu sad da zamislim da mi je dnevni pregradjen i da mi je u drugoj prostoriji kuhinja i trpezarija, osjecao bi se nekako skuceno. A uopste mi nije mala ni kuhinja ni dnevni.
- pepeljara
#3098 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve je stvar ukusa.
- agent_zero
#3099 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Uvijek je bolje da je kuhinja odvojena od dnevne sobe, ali nekada nažalost nema izbora. Ali ako ima izbor, onda uvijek odvojeno.
- Truba
#3100 Re: Novogradnja u Sarajevu?
auuu brale u šta se ovaj forum pretvorioThorgerson wrote:Sada je moderan taj open space fazon. Ja znam ljude koji su izbijali zidove od kuhinje da bi napravili prostranu prostoriju. Takodjer, imas i novogradnji gdje kuhinja ima prozor i spojena je sa dnevnim boravkom, npr. u pionirskoj dolini ima takvih stanova.Black swan wrote:miris udje u sve bukvalno
prozor je zakon
Jbg odmah ti je stan nekako siri i prostraniji, nego kad je sve ispregradjivano zidovima.![]()
A ovo za mirise i smradove je nigdje veze. Pa jbt nije nuklearno postrojenje u pm, kuhinja je. Da ne govorimo o tome da kuhanje ti moze trajat max eto 1-2h, ne znam ti sta da kuhas.
Pitu - pa zar vise iko to pece. Ja kako god prepracunam isplativije mi je kupit, nego peci. Przenje i to upalis napu, otvoris u dnevnom prozore, nije to toliko strasno kako se cini.
Uostalom, i kad ti neko dolazi, mirisi i treba da se osjete, ako si nesto spremao.Pa i u restoran neki kad udjes, cuje su se svakakvi mirisi. Nije apoteka brate. Da ne govorim o restoranima gdje ti kuhaju pred nosom itd.
Ne znam, meni se vise svidja takav koncept gdje je sve otvoreno. Ja ne mogu sad da zamislim da mi je dnevni pregradjen i da mi je u drugoj prostoriji kuhinja i trpezarija, osjecao bi se nekako skuceno. A uopste mi nije mala ni kuhinja ni dnevni.
oduvjek sam bio svjestan da su forumaši najpametniji ljudi na svijetu
ali ovo posljednjih dana prevazilazi svaku mjeru
dakle ne lažem ne izmišljam ne hvalim se ne glumim
nego kažem da smrdim na uštipke kada izađem vani jer se miris uvuče u odjeću zbog toga što kuhinja nema prozor, napa nije dovoljna, ventilacija također a kuhinja je spojena s dnevnim boravkom
dakle ili vam se ne kuha ili nemate njuh ili ne živite u takvim stanovima