baš kod nas se sve radi pred izbore i od svega se pravi cirkus.respo wrote:onda moramo 2015-e vanredne izbore neke izmisliti
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#3076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
neki
#3077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nerealno je ocekivati u naredne dvije godine da se pocne ista osim Zvirovici-Pocitelj i Orasje-Svilaj. Eventualno da krene prva faza zenicke zaobilaznice prema Banlozima. Od Tarcina prema Konjicu jako tesko, iako je glavni projekat gotov, ne vjerujem da ce uspjeti ga finansirati, to je do sad najkomplikovanija dionica. Koliko mi je poznato trenutno se radi eksproprijacija samo do sela Zukici, pa je mozda moguce da otvore radove na toj dionici u narednih 4-5 godina.
Sve u svemu mislim da je 2025 realan okvir za cijeli koridor s tim da ja vjerujem da ce se od dionice Jablanica-Mostar u punom profilu odustati
Sve u svemu mislim da je 2025 realan okvir za cijeli koridor s tim da ja vjerujem da ce se od dionice Jablanica-Mostar u punom profilu odustati
-
uzgajivac
#3078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kada pocinje izgradnja brzog autoputa Banja Luka - Novi Grad?
-
StupskaBitanga
#3079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nek se proda Bosnalijek Eronet, FDS i Sarajevo osiguranje i eto para za Konjic 
-
kakaljin
#3080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zasto bi se odustajaloneki wrote:Nerealno je ocekivati u naredne dvije godine da se pocne ista osim Zvirovici-Pocitelj i Orasje-Svilaj. Eventualno da krene prva faza zenicke zaobilaznice prema Banlozima. Od Tarcina prema Konjicu jako tesko, iako je glavni projekat gotov, ne vjerujem da ce uspjeti ga finansirati, to je do sad najkomplikovanija dionica. Koliko mi je poznato trenutno se radi eksproprijacija samo do sela Zukici, pa je mozda moguce da otvore radove na toj dionici u narednih 4-5 godina.
kada onda bude sve ostalo gotovo tu ce onda cep biti
- shake69
#3081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zna li neko kako napreduju radovi na potezu prema Zvirovicima, s juga zemlje? Bilo bi dobro pozuriti s tim pa onda i s prikljucnom cestom do Pocitelja da se rastereti izlaz u Doljanima!
-
drugi_profil
#3082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam konkretno kako je na terenu, ali mi se cini da je neko ovdje vec rekao da se radi dalje prema Pocitelju, tj. vjerovatno se to gradiliste nece gasiti dok ne dodju do Mostara, nekad za 3-4-5 godine.shake69 wrote:Zna li neko kako napreduju radovi na potezu prema Zvirovicima, s juga zemlje? Bilo bi dobro pozuriti s tim pa onda i s prikljucnom cestom do Pocitelja da se rastereti izlaz u Doljanima!
-
neki
#3083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dalje prema Pocitelju se ne radi, tek otvorili ponude za izradu projekata, a za to je rok 14 mjeseci, pa ce tek onda krenuti sa kvalifikacijama za izvodjenje...sto znaci da nece poceti jos cca 2 godine.
Dalje od Pocitelja prema Mostaru jos ni idejno konacna trasa nije utvrdjena i po dinamici autocesta fbih ta bi se dionica posljednja gradila, sto realno znaci za 10-15 godina..
I da razjasnimo i dionica do Pocitelja nece puno znaciti jer je petlja Pocitelj zamisljena na visoravni iznad Pocitelja, od koje se do samog naselja na magistrali vozi 10ak kilometara po seoskim putevima
Dalje od Pocitelja prema Mostaru jos ni idejno konacna trasa nije utvrdjena i po dinamici autocesta fbih ta bi se dionica posljednja gradila, sto realno znaci za 10-15 godina..
I da razjasnimo i dionica do Pocitelja nece puno znaciti jer je petlja Pocitelj zamisljena na visoravni iznad Pocitelja, od koje se do samog naselja na magistrali vozi 10ak kilometara po seoskim putevima
- shake69
#3084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala. To nisam znao i zao mi je sto je tako jer onda GP Bijaca ni tada nece biti atraktivnija od Doljana, ma kakve guzve tamo bile.neki wrote:Dalje prema Pocitelju se ne radi, tek otvorili ponude za izradu projekata, a za to je rok 14 mjeseci, pa ce tek onda krenuti sa kvalifikacijama za izvodjenje...sto znaci da nece poceti jos cca 2 godine.
-
udrch
#3085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ako je dionica od Mostara prema moru u autu, onda mi imamo katastrofalnu situaciju oko buduće gradnje..
kao što sam i sumnjao, nakon što se 2014. otvore ove dionice i kompletira 100km doći će do velikog i dugog zastoja..
ne vjerujem da će u sljedećih 4 godine biti moguće napraviti više od 50km i to nakon 2016. godine..
kao što sam i sumnjao, nakon što se 2014. otvore ove dionice i kompletira 100km doći će do velikog i dugog zastoja..
ne vjerujem da će u sljedećih 4 godine biti moguće napraviti više od 50km i to nakon 2016. godine..
- shake69
#3086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mozda se samo neko cudo desi sa sjevera, pa osim mosta i prvca iz Svilaja i Dodo nastavi zapoceto, kao sto je prilozeno iz jednog linka nedavno, mislim na 46 km dugu dionicu u RS,na koridoru Vc. Onda bi, valjda trebalo 'napasti' i juzni prilaz Doboju iz pravca Zenice, makar u tri dijela jer od juga zemlje, fakat nece biti selameta zadugo.udrch wrote:ako je dionica od Mostara prema moru u autu, onda mi imamo katastrofalnu situaciju oko buduće gradnje..
-
neki
#3087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakva je trenutna situacija mislim da je optimisticno ocekivati jos 50 km od 2014 do 2018 godineudrch wrote:ako je dionica od Mostara prema moru u autu, onda mi imamo katastrofalnu situaciju oko buduće gradnje..
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#3088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam upratio desavanja oko ove gradnje na stupu, ovu glavnu cestu sa tri trake su skratili na dvije zbog onog pjesackog mosta. Kakvo su ondje rijesenje planirali ne vjerujem da ce onaj dio ostati sa dvije trake
-
DON_eARL
#3089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Biće podvožnjaci za pješake, a pasarela je samo privremena.bordo gandalf wrote:Nisam upratio desavanja oko ove gradnje na stupu, ovu glavnu cestu sa tri trake su skratili na dvije zbog onog pjesackog mosta. Kakvo su ondje rijesenje planirali ne vjerujem da ce onaj dio ostati sa dvije trake
-
gidra
#3090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
znači ona velika betonska kocka u lijevoj traci je samo privremena?DON_eARL wrote:Biće podvožnjaci za pješake, a pasarela je samo privremena.bordo gandalf wrote:Nisam upratio desavanja oko ove gradnje na stupu, ovu glavnu cestu sa tri trake su skratili na dvije zbog onog pjesackog mosta. Kakvo su ondje rijesenje planirali ne vjerujem da ce onaj dio ostati sa dvije trake
- johntra
#3091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, upravo tako...
-
DON_eARL
#3092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ove podvožnjake kad naprave, biće puni klošara i narkomana. Teško nam se. 
- golfiista
#3093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Od preostale dvije saobracajne trake, svugdje u svijetu bi napravili tri uze trake I na taj nacin omogucili malo sporiji , ali neometani protok automobila. Govorim o radovima na Stupu I predstojecim guzvama koje su neminovnost sa pocetkom nove skolske godine.
-
neki
#3094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bas genijalna ideja...kako da to naprave kad je sirina postojece saobracajne trake u Sarajevu manja od 3 metra a standardna sirina gradskog autobusa ili kamiona 2,5m ?golfiista wrote:Od preostale dvije saobracajne trake, svugdje u svijetu bi napravili tri uze trake I na taj nacin omogucili malo sporiji , ali neometani protok automobila. Govorim o radovima na Stupu I predstojecim guzvama koje su neminovnost sa pocetkom nove skolske godine.
To bi izazvalo jos veci haos, guzve i stalne sudare
- golfiista
#3095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jesi to kineskim metrom mjerio?neki wrote:Bas genijalna ideja...kako da to naprave kad je sirina postojece saobracajne trake u Sarajevu manja od 3 metra a standardna sirina gradskog autobusa ili kamiona 2,5m ?golfiista wrote:Od preostale dvije saobracajne trake, svugdje u svijetu bi napravili tri uze trake I na taj nacin omogucili malo sporiji , ali neometani protok automobila. Govorim o radovima na Stupu I predstojecim guzvama koje su neminovnost sa pocetkom nove skolske godine.
Bojim se da si u krivu.
-
neki
#3096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izadji pa izmjeri...imam geodetske snimke te saobracajnice i znam dobro koja joj je sirinagolfiista wrote:Jesi to kineskim metrom mjerio?neki wrote: Bas genijalna ideja...kako da to naprave kad je sirina postojece saobracajne trake u Sarajevu manja od 3 metra a standardna sirina gradskog autobusa ili kamiona 2,5m ?
Bojim se da si u krivu.
- johntra
#3097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pusti njega, on je izgubljen slučaj...Niko ništa ne govori o novom tenderu za izgradnju brze ceste od Mostara ka jugu...
http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/brz ... cije/29496
Ovo je baška od Koridora?
http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/brz ... cije/29496
Ovo je baška od Koridora?
-
udrch
#3098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa čime se Karić onda hvali..on će završiti samo ono započeto..neki wrote:Kakva je trenutna situacija mislim da je optimisticno ocekivati jos 50 km od 2014 do 2018 godineudrch wrote:ako je dionica od Mostara prema moru u autu, onda mi imamo katastrofalnu situaciju oko buduće gradnje..
ja koliko sam dosad upratio, lakši je posao provesti tender i izgraditi dionicu, nego istu dovesti do gradnje..
studija izvodljivosti, projekat i finansiranje su veći i duži posao..evo iznad, ovaj tender za studiju: rok 24 mjeseca..a na tom planu se ništa ne dešava..
uskoro ću imati stručne informacije u vezi toga, imam dobrog prijatelja u tim vodama..
-
StupskaBitanga
#3099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a zaboravili ste na brzu cestu Lašva-Nević polje (gdje je sada ona folkoteka Tron) koja će se graditi iduće godine
- golfiista
#3100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dionica Tarcin- Konjic, eksproprijacija skoro pa zavrsena.