GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
dresdener78
#3076 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pitali ste me za finansijske podatek kada sam uporedio Sarajevo sa Dresdenom i Brnom:
Dresden: godišnji budžet preko 100 miliona €, od toga su sposobni da zarade vlastitim djelatnostima svega 78 %. Za ostalo moraju tražiti subvencije. Upozorenje: nova vozila plaća u velikom dijelu regionalna vlast.
Brno: godišnje zarade oko 38,3 miliona € vlastitim djelatnostima, 66 miliona € plaća gradska i regionalna vlast kao subvenciju, znači da sami zarade samo malo preko 42 %.
A opet ta nesretna privatizacija.
1. navedite meni JEDAN primjer firme koja je bila privatizirana širom Bosne i danas djeluje super i čak bolje nego u vremenu Jugoslavije.
2. navedite meni JEDAN primjer civiliziranog grada gdje postoji dobar gradski saobraćaj na čisto komercijalnoj bazi (izuzimajući one rikše u Indiji).
3. U slučaju da bude GRAS privatiziran - to znači definitivno uništen, što je očevidno u nečijim planovima, KAKVU će Sarajevo imati mogućnost da utica na vlastiti razvoj, na razvoj svog javnog saobraćaja? Privatna imovina je nedodirljiva, jel tako? Zaista će pred ministarstvom stajati dug red privatnika koji će biti sretni da mogu platiti 5-10 miliona eur po jednom kilometru nove tramvajske pruge za Hrasnicu i najmanje 1,5 miliona EUR za jedan novi tramvaj... I ko će platiti onu infrastrukturu... sada se pokazalo na zapadu da ova metoda je prilično neuspješna. Lijepo je da vlasti naprave tender za pojedinačne linije, ali ovi prevoznici bi trebali da plaćaju zbog korištenja šinske infrastrukture. Zbog raznih razloga, ukoliko prevoznici uopće plaćaju, to je toliko nedovoljno da se ne može infrastruktura održavati od toga. Tvrde oni da ne mogu više jer vlast daje vrlo male subvencije i oni jesu privatnici i ne nekakvi dobrotvori. I drugog prevoznika, koji bi mogao platiti više, jednostavno nema. Mogli bi reci da gradske i kantonalne vlasti trebaju da se brinu o ovoj infrastrukturi, ali nije meni jasno zašto ne vidite da ove vlasti žele da se riješe bilo koje odgovornosti za javni saobraćaj.
4. Prije nego što ćete kao bijesni opet podržavati privatizaciju (mnogi valjda imaju mozak ispran gledanjem TV ekrana), izvolite posjetite brojne gradove u Rusiji, Ukrajini, da vidite kako se privatizira na naš istočnjački način i kako se grad može preseliti u Aziju mada ostaje na istom mjestu. Izvolite uporediti saobraćajni sistem u Berlinu - S-Bahn, i to izgrađen državom (današnji problemi su rezultat pokušaja privatizacije) sa saobraćajnim sistemom u Londonu (metro - izgrađen kao komercijalni privatni sistem i odavno je van svog kapaciteta).
Dresden: godišnji budžet preko 100 miliona €, od toga su sposobni da zarade vlastitim djelatnostima svega 78 %. Za ostalo moraju tražiti subvencije. Upozorenje: nova vozila plaća u velikom dijelu regionalna vlast.
Brno: godišnje zarade oko 38,3 miliona € vlastitim djelatnostima, 66 miliona € plaća gradska i regionalna vlast kao subvenciju, znači da sami zarade samo malo preko 42 %.
1. navedite meni JEDAN primjer firme koja je bila privatizirana širom Bosne i danas djeluje super i čak bolje nego u vremenu Jugoslavije.
2. navedite meni JEDAN primjer civiliziranog grada gdje postoji dobar gradski saobraćaj na čisto komercijalnoj bazi (izuzimajući one rikše u Indiji).
3. U slučaju da bude GRAS privatiziran - to znači definitivno uništen, što je očevidno u nečijim planovima, KAKVU će Sarajevo imati mogućnost da utica na vlastiti razvoj, na razvoj svog javnog saobraćaja? Privatna imovina je nedodirljiva, jel tako? Zaista će pred ministarstvom stajati dug red privatnika koji će biti sretni da mogu platiti 5-10 miliona eur po jednom kilometru nove tramvajske pruge za Hrasnicu i najmanje 1,5 miliona EUR za jedan novi tramvaj... I ko će platiti onu infrastrukturu... sada se pokazalo na zapadu da ova metoda je prilično neuspješna. Lijepo je da vlasti naprave tender za pojedinačne linije, ali ovi prevoznici bi trebali da plaćaju zbog korištenja šinske infrastrukture. Zbog raznih razloga, ukoliko prevoznici uopće plaćaju, to je toliko nedovoljno da se ne može infrastruktura održavati od toga. Tvrde oni da ne mogu više jer vlast daje vrlo male subvencije i oni jesu privatnici i ne nekakvi dobrotvori. I drugog prevoznika, koji bi mogao platiti više, jednostavno nema. Mogli bi reci da gradske i kantonalne vlasti trebaju da se brinu o ovoj infrastrukturi, ali nije meni jasno zašto ne vidite da ove vlasti žele da se riješe bilo koje odgovornosti za javni saobraćaj.
4. Prije nego što ćete kao bijesni opet podržavati privatizaciju (mnogi valjda imaju mozak ispran gledanjem TV ekrana), izvolite posjetite brojne gradove u Rusiji, Ukrajini, da vidite kako se privatizira na naš istočnjački način i kako se grad može preseliti u Aziju mada ostaje na istom mjestu. Izvolite uporediti saobraćajni sistem u Berlinu - S-Bahn, i to izgrađen državom (današnji problemi su rezultat pokušaja privatizacije) sa saobraćajnim sistemom u Londonu (metro - izgrađen kao komercijalni privatni sistem i odavno je van svog kapaciteta).
-
dresdener78
#3077 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Opet nisi shvatila neke stvari:bogumila wrote: A jeste se nalozili sviako nista, uspio je post sa te strane. Jedno, kad sam rekla "turizam" bio je koliko se sjecam u navodnicima i samo dodatna opcija, glavna opcija je da ja mogu iz starog grada "ko co'ek" imati biciklo i negdje ga voziti, a ne da je svaki put polu-samoubilacka akcija. Drugo, eto ne mora biciklo sta ste se svezali bicikala, moze trola ici mjesto tramvaja (=ne moram gledati cijene nafte u americi i faktor zagadjenja). Trece, nikad bolji (i jeftiniji) prevoz nego kad je centrotrans pokusao "oteti", tj. DOBITI pravo da prevozi na istim relacijama. Ista cijena, 100x bolji ugodjaj. Sto znaci, eto nek bude i tramvaj, ali ne GRAS-ov, nego od privatne firme (kako je i vani, u krajnjem slucaju). sto se mene tice, da sutra zatvore kompletan GRAS, sa svim njegovim djelatnostima, halal im bilo. Naci ce se za 24h privatnik koji ce se satrati da to pokrije. I da ne biram auto kao prevoz do posla samo zato sto mi se GADI gradski prevoz. Eto. Sad me napadajte opet LOL
1. Parametri čelični točak/šina X pneumatika/asfalt jednostavno pokazuju da se za jednog putnika u vozilu na šinama potroši najmanje energije.
2. Tramvajski saobraćaj, ukoliko treba biti brz i kapacitetan TREBA odvojenu prugu - baš tako je bila izgrađena početkom 60tih godina, to nije bilo samo "zbog trenutnog raspoloženja hajmo ostavimo travu i korov u sredini ulice". Izgrađen je tako da na većini dužine kola ne mogu da remete tramvajski saobraćaj (ipak, neki majmuni parkiraju kola u stajališta). Trolejbus će ići tamo gdje i kola i kamijoni. Dođe do udesa na kolovozu i tu stoji čitav saobraćaj. Svakodnevno ima nekih udesa i saobraćajnih kolapsa od Stupa do Marin Dvora. I u špici se više stoji na semaforima nego ide. Znači tvoj trolejbus će biti još sporiji nego danas tramvaj. Tramvaj je danas toliko spor: A. zbog male brzine jer su šine vrlo istrošene i u lošem stanju, B. zbog nikakve preferencije na prelazima, tramvaj treba imati zeleno svijetlo u svakom slučaju, dok je danas suprotno - tramvaj čeka, kola idu.
3. "nek bude i tramvaj, ali ne GRAS-ov, nego od privatne firme (kako je i vani, u krajnjem slucaju)." = ti si meni odgovorila da te NE ZANIMAJU CIJENE trolejbusa i logično ni tramvaja. Možeš li meni reci jesi li u kontaktu s nekim ludim milijarderom koji će Sarajevu kupiti barem 40 niskospodnih tramvaja svaki po ceni recimo 1,5-2 miliona eur??? uz to moraš imati super opremljenu radionicu u vrijednosti nekolika miliona eur, uz to rezervne dijelove.... molim opet NAVEDI PRIMJER u kojem evropskom gradu ima privatnih tramvaja.
- cappy_tempo
#3078 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
umri grase u avaz da te stavim
- poznanik
#3079 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener78 wrote:pitali ste me za finansijske podatek kada sam uporedio Sarajevo sa Dresdenom i Brnom:
Slušaj ti, "neisprani", ili se udostoji da raspravljaš na civiliziranom nivou, ili ćeš odskakutati u pm
Svakim tvojim postom i neargumentiranim, slijepim protivljenjem svakog pomena o privatizaciji, stičem utisak o uskoj povezanosti tvog češkog profesionalnog odnosa sa sarajevskog GRAS-bandom. Kako se zdušno otimaš privatizaciji, ne bi me čudilo da imaš lični interes u nabavci dijelova za stare čehoslovačke tramvaje
A sad malo o privatizaciji: Zagovaram privatizaciju, a nisam bijesan
I pretpostavio sam da vlast Brna i Dresdena učestvuje u sufinansiranju vozila za prevoz putnika. I "Sarajevo" to radi decenijama, i vječito je u gubitku. Međutim, razlika između Dresdena, Brna i Sarajeva je u ekonomskoj moći, u visini budžeta i mogućnosti da nesmetano učestvuje u odlivu ogromnog novca. "Sarajevo" nema toliko para da vječito zatrpava rupu bez dna. A GRAS je rupa bez dna. Pored GRAS-a imamo još nekoliko javnih preduzeća, čija je uprava poslovno nesposobna, pa neprestano vise na dužetskoj sisi. I to treba konačno prekinuti, ali o-tom-potom...
Nisi dobro shvatio privatizaciju i obavezu ugovornih strana. Izdavanjem u koncesione odnose, "Sarajevu" će ostati jedino briga o ispunjavanju obaveza jednog ili više prevoznika i briga o održavanju pružne i elektro-mreže, odnosno - njeno proširenje. Svako narušavanje ugovorenih obaveza prevoznika može se jednostavno sankcionirati, sasvim jednostavno, obzirom da će prevoznik uložiti svoj kapital u obliku vozila: tramvaja, trolejbusa, buseva, koji mogu predstavljati i sredstvo osiguranja za dobro obavljanje poslova.
Prevoznik bi ostvarivao finansijski promet u svoju korist. Treba mu dati slobodu formiranja cijene voznih karata i pravo da sav prihod prenosi na svoj račun, ali se zato od njega mora tražiti maksimalna odgovornost i provedba ugovorenih odredaba.
Privatizacijom dijela GRAS-a, bila bi oslobođena ogromna finsnijska sredstva koja se sada "ubacuju u rupu bez dna", koja bi se mogla preusmjeriti u druge potrebe; bila bi osigurana bezbjedna i pouzdana usluga javnog prevoza za građane, i bila bi ostvarena kakva-takva finansijska dobit iz koncesionih ugovora. Pa čak i da se "Sarajevo" odrekne koncesione dobiti u korist prevoznika, ukoliko bi građani dobili adekvatnu i profesionalno odgovornu uslugu, i to bi bio pozitivan odgovor na trenutnu agoniju i vječito sufinansiranje vječitog gubitaša.
Sve je jednostavno, samo treba iz projekcija razvoja Sarajeva, iz planiranja rada i razvoja GRAS-a, izbaciti privatni interes, iz vlastitog preusmjeriti ga u interes društva.
Usput, i u nas ima primjera uspjele privatizacije: KAPIS, Aluminij, Birač, Hepok, Cementara Kakanj, Agro Brčko, itd. i mnogo još manjih privrednih društava, u kojima lokalni stranački moćnici nisu uspjeli društveni interes zamijeniti vlastitim. Tvrdim da bi GRAS bio u ovom spisku uspješne privatizacije u BiH!
- Hemera
#3080 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ovdje ima musterija koje bi kupile tramvaje
ponaniče kao uspjesan primjer navodiš BIRAČ
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/biznis ... araka.html

ja sam da se ukinu subvencije,da ne bi grasu se davale pare dzaba kako to pojedini novinari i mediji vole da preneseu
i da nema moljakanja za jeftine karte za neogranicen broj voznji
davati privatniku da slobodno formira cijene karte ovisno od toga da li je slon prnuo u africi ili dobavljac podigao cijenu nafte je smijesno
da je to sve tako savrseno ne bi bilo problema
smijesno je privatizirati firmu a izbaciti privatni interes
a vidim sve je godinama u skladu sa zakonom pocev od biznismena poput keljmendija i ostalih kretena
ja sam da se ukinu subvencije,da ne bi grasu se davale pare dzaba kako to pojedini novinari i mediji vole da preneseu
i da nema moljakanja za jeftine karte za neogranicen broj voznji
davati privatniku da slobodno formira cijene karte ovisno od toga da li je slon prnuo u africi ili dobavljac podigao cijenu nafte je smijesno
da je to sve tako savrseno ne bi bilo problema
smijesno je privatizirati firmu a izbaciti privatni interes
a vidim sve je godinama u skladu sa zakonom pocev od biznismena poput keljmendija i ostalih kretena
- Hemera
#3081 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nema te firme koja posluje dobro kao u yugoslaviji ,a kamli boljedresdener78 wrote:
- poznanik
#3082 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Napisao sam - privatizacija Birača, i stojim iza toga, jer je Birač uspješno nastavio sa poslovanjem, i još sa proširenjem kapaciteta.Hemera wrote:ovdje ima musterija koje bi kupile tramvaje
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Stanje na tržištu i cijena sirovina nisu parametri koji determiniraju uspjeh prenosa vlasništva iz državnog u privatno, cijena aluminija i glinice, plina, mogla je biti visoka i u SFRJ vrijeme, mogla je biti i da nije bilo privatizacije. Ne razumiješ, napamet si pročitala novinski izvještaj, i pogrešno protumačila. I još se slavodobitno cerekaš
Moraš razlikovati privatizaciju Birač-a od privatizacije Zore, npr. i tek ćeš tada shvatiti uspjeh i neuspjeh.
- Hemera
#3083 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
bilo je i prije oscilacija na trzistu to se ne desava samo poslije rasoada jugoslavije...ali bespredmetno je raspravljati
tada su ljudi znali poslovati pa se svako prihvatio posla i obaveza za sta se edukovao a nije palamudio o tudjim poslovima
ne znam kada je birač uspio od 2011 godine prebiti dugovanja koja su 110 miliona maraka premasila vrijednost od sedamsto i nesto miliona vrijednosti firme i otkud dugovi u "uspjesnoj privatizaciji"??
birac nikada nece dostici predratnih 100 miliona americkih dolara GOLE DOBITI!
sad izvozi po 200 dolara za tonu zeolita,a prije od 180 do 470
a vise izvozi za manje pare nego prije da manje izvozi za velike pare
uspjeh nema sta
uspjeh je da premasi nekadasnje rezultate...
ali nije tema birac
tema je kako kupiti tramvaj za marku,u svaki tramvaj jednog gazdu,pa neka posluje.
ili jos bolje ukinuti tramvaj.
ps
zanm da je vruce,ali lubenica je dobro osvjezenje,pa je preporucujem
-
MADMalice
#3084 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
u sarajevu tramvaj dodje na stanicu svakih 15-20 min!
znam da je ljetni rezim, ali sto je previse, previse je!
-
dresdener78
#3085 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E slušaj ti, "isprani" i nemoj mene učiti kako se pristojno ponašati sa tvojim prijetnjama.poznanik wrote:Slušaj ti, "neisprani", ili se udostoji da raspravljaš na civiliziranom nivou, ili ćeš odskakutati u pm![]()
Svakim tvojim postom i neargumentiranim, slijepim protivljenjem svakog pomena o privatizaciji, stičem utisak o uskoj povezanosti tvog češkog profesionalnog odnosa sa sarajevskog GRAS-bandom. Kako se zdušno otimaš privatizaciji, ne bi me čudilo da imaš lični interes u nabavci dijelova za stare čehoslovačke tramvaje![]()
A sad malo o privatizaciji: Zagovaram privatizaciju, a nisam bijesan![]()
......
Sve je jednostavno, samo treba iz projekcija razvoja Sarajeva, iz planiranja rada i razvoja GRAS-a, izbaciti privatni interes, iz vlastitog preusmjeriti ga u interes društva.
Moje navodno slijepo protivljenje pomena o privatizaciji je dovoljno dobro argumentirano desetinama slučajeva u gradovima istočne Evrope, i ne samo u gradovima istočne Evrope nego, u prošlosti, i SAD (preporučujem temu "The Great American Streetcar Scandal") kada NIJEDNOM nije privatizacija donijela nešto bolje, nego je sve krenulo u pravcu pada i kraja civiliziranog saobraćaja.
TEŠKO može privatizacija dobro proći u zemlji koja nema kvalitetnih zakona, gdje važi samo "zakon džungle" i gdje je pravo na strani tog koji ima deblji novčanik. Ovdje ne vrijeđam BiH nego konstatujem stanje koje je tipično za cijelu regiju od Jadrana do Češke. A ti primjerci, koje si naveo, i o kojima se da dugo diskutovati, su baš malo za cijelu državu?! Ja vidim, sa druge strane, kao posljedicu onih "uspješnih" privatizacija 40 posto nezaposlenih BH građana i redove ispred javnih kuhinja pored vila lokalnih švercera i lopova, danas se ovi moraju zvati "tajkuni".
Inaće baš nisam nikako povezan sa nekim dobavljačima rezervnih dijelova i slične gluposti koje si nabrojao u vezi sa mnom. Opet primjer "pristojne diskusije" koju tražiš od mene.
Moj stav, i to nisi očevidno dosad primjetio, je dosta kritičan prema GRAS-u, apsolutno je neophodno izbaciti sve one iz menadžmenta koji nastavljaju "Jusufranićevim putem" i kojih tamo sto posto ima dalje, izbaciti sve one "ćike" koji 8 sata dnevno piju kafu u halama, opet uvesti neku radnu disciplinu i odgovornost svakog za svoj rad i firmu temeljito promijeniti. Kada čujem one vjećito nezadovoljne sindikaliste, s bejzbol palicom u ruci bi njima odmah pokazao kako su talentirani za trku. Samo oni traže "dajte dajte" u svom ciganluku ali kada pogledaš u krug GRAS-a svugdje korov, svinec, sve prljavo i neuređeno, površine su metlu vidjele prije nekoliko godina... pa pitam šta oni to uopće žele kada nisu ni u stanju pokazati malo truda da nekako srede te njihove prostorije da ne izgledaju kao deponija...
Ali privatizacija, koja (i o tome sam ubijeđen) je već planirana, i to na tipično istočnoevropski način, će srušiti bilo koju nadu za solidnu budućnost javnog prevoza u SA. Samo gledaj vlasti - one samo žele da se riješe odgovornosti po svakoj cijeni, za to troše najviše truda, i pojedinci na vlasti ("kod korita", kao što se kaže na češkom) već radosno očekivaju kako će uhvatiti imovinu te zemljišta koja danas koristi GRAS, i tako dalje. Nema šanse da će biti sređena u ovim uvjetima neka solidna privatizacija zapadnog tipa, kao što si naveo "infrastruktura kao vlasništvo grada/kantona", i prevoznik se bira za određeni rok".
Tvoju rečenicu "Sve je jednostavno, samo treba iz projekcija razvoja Sarajeva, iz planiranja rada i razvoja GRAS-a, izbaciti privatni interes, iz vlastitog preusmjeriti ga u interes društva." potpisujem. To je apsolutno istinito.
Ali opet ponavljam, privatizacija, kakva će biti, će služiti ISKLJUČIVO za one privatne interese. Preporučujem posjetu svakog većeg grada posebno u bivšem SSSR gdje su ranije imali tramvaje i trolejbuse na solidnom nivou. Saznaćeš kako ide takva privatizacija i kako izgleda AZIJA i šta je "maršrutka" u sirovoj borbi "ko će biti brže na sljedećem stajalištu". Bosanski haos će nakon tog iskustva biti nešto lako, mirno i skoro švicarskog kvaliteta.
-
sarajevomd
#3086 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nego sta da je previse na ovoj dzamahiriji...jos kad dodje prepun da ne moze stati kako treba a da ti neka baba ne puse za vrat sto si otvorio prozorMADMalice wrote:u sarajevu tramvaj dodje na stanicu svakih 15-20 min!
- poznanik
#3087 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
@dresdener78,
I tvoja i moja percepcija rada/nerada, javašluka i očitog kriminaliteta u GRAS-u je podudarna. Razliku čine jedino projekcije razvoja u smislu transakcije vlasništva, i u tom pravcu možemo nastaviti s raspravom.
Moja očekivanja su optimistična, u ovom trenutku vjerovatno manje realna od žalosne stvarnosti, utemeljene na propalim privatizacijskim projektima, ali projektima kojima je kumovala društvena neodgovornost, korupcija i nemar.
GRAS je u specifičnijoj poziciji od pojedinih privrednih društava, koji su uništeni privatizacijom, od GRAS-a zavisi skoro pola miliona stanovnika, GRAS je naša svakodnevnica, GRAS je sarajevski uslov za kompletan "životok", bez GRAS-a se u Sarajevu skoro pa ne može... I zbog toga vjerujem da vlast neće dozvoliti, da neće moći dozvoliti javašluk i kriminalizaciju privatizacije dijela GRAS-ove imovine.
Kompletan projekt treba dobro dobro osmisliti, proračunati sve rizike i dobiti, i tek onda započeti s određenijim planovima.
I tvoja i moja percepcija rada/nerada, javašluka i očitog kriminaliteta u GRAS-u je podudarna. Razliku čine jedino projekcije razvoja u smislu transakcije vlasništva, i u tom pravcu možemo nastaviti s raspravom.
Moja očekivanja su optimistična, u ovom trenutku vjerovatno manje realna od žalosne stvarnosti, utemeljene na propalim privatizacijskim projektima, ali projektima kojima je kumovala društvena neodgovornost, korupcija i nemar.
GRAS je u specifičnijoj poziciji od pojedinih privrednih društava, koji su uništeni privatizacijom, od GRAS-a zavisi skoro pola miliona stanovnika, GRAS je naša svakodnevnica, GRAS je sarajevski uslov za kompletan "životok", bez GRAS-a se u Sarajevu skoro pa ne može... I zbog toga vjerujem da vlast neće dozvoliti, da neće moći dozvoliti javašluk i kriminalizaciju privatizacije dijela GRAS-ove imovine.
Kompletan projekt treba dobro dobro osmisliti, proračunati sve rizike i dobiti, i tek onda započeti s određenijim planovima.
- kokuz_sa
#3088 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
jucer krece trola sa stanice i uze prvenstvo nekom liku..
zamal se lik nije zapucao u nju..
i prestigne lik trolu i ispred na semafor stao i govori vozacu
"daj zmigavac jesi ti normalan"
kad vozac se dere kroz prozor
" ne radi mi zmigavac jebem ti mater"
doduse jos nisu radila ni zadnja ni predzadnja vrata..nego samo prva 2
-
amko76
#3089 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kokuz_sa wrote:jucer krece trola sa stanice i uze prvenstvo nekom liku..
-
sarajevomd
#3090 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Blagoje Bratić wrote:Šta ovo gras opet hoće čim mu vidiš prezime Dacić znaš da je došao iz pizdića tu u glavni grad, umjesto da se fata Sjenice i tamnošnjeg grasa pa tamo zapošljava svoje sugrađane i uzima im pinku,a ne ovdje su nabili po 13 radnika na jedno vozilo molim te lijepo ne znaju šta će sa sebe udaraju se guzicama u firmi i stalno nezadovoljni.
- zahvalan
#3091 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
treba ukinuti sve autobuse(gorivo koje uvozimo) i uvesti trole i tramvaje(nasa struja koju imamo napretek) (mada ovo nikad kod nas nece biti) Za ove brdske linije ostaviti minibuse
cijena nase struje mora biti jeftinija i karta ne smije biti previsoka ali haj ti to objasni ovim nasim zelenasima...
ovi nasi gurbeti formiraju cijenu po nekom standardu evrope mos misliti(jos im se evropljani zale sto imamo jeftinu struju) pa to bi isto bilo kad bi u Arabiji litar nafte bio 3 KM haha a ljudi leze na nafti
tu zivot jbm
sve naopako u ovoj drzavi

cijena nase struje mora biti jeftinija i karta ne smije biti previsoka ali haj ti to objasni ovim nasim zelenasima...
ovi nasi gurbeti formiraju cijenu po nekom standardu evrope mos misliti(jos im se evropljani zale sto imamo jeftinu struju) pa to bi isto bilo kad bi u Arabiji litar nafte bio 3 KM haha a ljudi leze na nafti
tu zivot jbm
sve naopako u ovoj drzavi
- bogumila
#3092 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sve potpisujem. Jedino "sloboda formiranja cijena", u slucaju da je bas privatnik, mora se drzati pod kontrolom, recimo da zakon propise da moze biti maksimalno x-posto prosjecne plate ili tako nesto. Ali nesto razumno za obje strane, da ne bude ni "vozi nas u limuzinama za 10 feniga", a da se ni oni ne osile na stetu gradjana.poznanik wrote:[
Svakim tvojim postom i neargumentiranim, slijepim protivljenjem svakog pomena o privatizaciji, stičem utisak o uskoj povezanosti tvog češkog profesionalnog odnosa sa sarajevskog GRAS-bandom. Kako se zdušno otimaš privatizaciji, ne bi me čudilo da imaš lični interes u nabavci dijelova za stare čehoslovačke tramvaje![]()
A sad malo o privatizaciji: Zagovaram privatizaciju, a nisam bijesan![]()
I pretpostavio sam da vlast Brna i Dresdena učestvuje u sufinansiranju vozila za prevoz putnika. I "Sarajevo" to radi decenijama, i vječito je u gubitku. Međutim, razlika između Dresdena, Brna i Sarajeva je u ekonomskoj moći, u visini budžeta i mogućnosti da nesmetano učestvuje u odlivu ogromnog novca. "Sarajevo" nema toliko para da vječito zatrpava rupu bez dna. A GRAS je rupa bez dna. Pored GRAS-a imamo još nekoliko javnih preduzeća, čija je uprava poslovno nesposobna, pa neprestano vise na dužetskoj sisi. I to treba konačno prekinuti, ali o-tom-potom...
Nisi dobro shvatio privatizaciju i obavezu ugovornih strana. Izdavanjem u koncesione odnose, "Sarajevu" će ostati jedino briga o ispunjavanju obaveza jednog ili više prevoznika i briga o održavanju pružne i elektro-mreže, odnosno - njeno proširenje. Svako narušavanje ugovorenih obaveza prevoznika može se jednostavno sankcionirati, sasvim jednostavno, obzirom da će prevoznik uložiti svoj kapital u obliku vozila: tramvaja, trolejbusa, buseva, koji mogu predstavljati i sredstvo osiguranja za dobro obavljanje poslova.
Prevoznik bi ostvarivao finansijski promet u svoju korist. Treba mu dati slobodu formiranja cijene voznih karata i pravo da sav prihod prenosi na svoj račun, ali se zato od njega mora tražiti maksimalna odgovornost i provedba ugovorenih odredaba.
Privatizacijom dijela GRAS-a, bila bi oslobođena ogromna finsnijska sredstva koja se sada "ubacuju u rupu bez dna", koja bi se mogla preusmjeriti u druge potrebe; bila bi osigurana bezbjedna i pouzdana usluga javnog prevoza za građane, i bila bi ostvarena kakva-takva finansijska dobit iz koncesionih ugovora. Pa čak i da se "Sarajevo" odrekne koncesione dobiti u korist prevoznika, ukoliko bi građani dobili adekvatnu i profesionalno odgovornu uslugu, i to bi bio pozitivan odgovor na trenutnu agoniju i vječito sufinansiranje vječitog gubitaša.
I finally, izgleda da nismo jedini kojima je ovih dana pala na pamet bas ova tema>
http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-herce ... oznik.html
-
delightful
#3093 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sirenje netrpeljivosti nije dozvoljeno. opomena.Blagoje Bratić wrote:Šta ovo gras opet hoće čim mu vidiš prezime Dacić znaš da je došao iz pizdića tu u glavni grad, umjesto da se fata Sjenice i tamnošnjeg grasa pa tamo zapošljava svoje sugrađane i uzima im pinku,a ne ovdje su nabili po 13 radnika na jedno vozilo molim te lijepo ne znaju šta će sa sebe udaraju se guzicama u firmi i stalno nezadovoljni.
-
mahalas505
#3094 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
poznanik wrote:Usput, i u nas ima primjera uspjele privatizacije: KAPIS, Aluminij, Birač, Hepok, Cementara Kakanj, Agro Brčko, itd. i mnogo još manjih privrednih društava, u kojima lokalni stranački moćnici nisu uspjeli društveni interes zamijeniti vlastitim. Tvrdim da bi GRAS bio u ovom spisku uspješne privatizacije u BiH!
Taj malo smiri dozivljaj. I prije sam te pitao da navedes neke uspjesne privatizacije u bilo kojoj oblasti u BiH, i bilo koju firmu da si naveo, dati su ti argumenti zasto privatizacija nije bila uspjesna. Ne znam odakle ti optimizam da ce privatizacija Gras-a biti nesto drugacija? Jel ti radis gdje u drzavnoj firmi ili sta?poznanik wrote:@dresdener78,
Dat ti je primjer privatizacije gradskog saobracaja u I. Sarajevu, i prestao si pitati u vezi te privatizacije, posto su ti predoceni neke stvari za koje si mislio da su tedenciozne.
I samo kazem neka Centrotrans dobije linije, posebno one malo atraktivnije, samo da tebi i drugim pokaze da situacija sa gradskim saobracajem moze biti i gora. Gdje to privatnik bio gdje u svijetu gleda drustveni interes? Prvi ja ne bih ni prstom maknuo kad bi mi dali linije na koncesiju da nesto popravljam ceste, pa jeftinije bi mi bilo da podmitim nekog na vlasti nego da sta ulazem u infrastrukturu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
Dino_noDi
#3096 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Niko nije kriv za situaciju u Grasu do njih samih i njihove pohlepe. Samo su zaposljavali svoje a nivu gledali da je nemoguce toliko ljudi zaposliti i jos imati profit. Pohlepa i pohlepa. Kako su dobili posao a sad se zale sto ce dobiti otkaz.
-
iz zadnje klupe
#3097 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dosta je tu do percepcije gradjana
Ja kada sam u Tuzli, imam izbor ili da dam 1-2 KM ako hocu od Irca do Brcanske Malte ili da idem pjeske, nisam jednom presao pjeske, da bi se na kraju pocastio s burekom u Sarandi koja je na Brcanskoj za pare koji bi dao inace za bus.
I to tako prihvatam kao i svi stanovnici Tuzle, ako hoces da se vozis, plati, ako ne, pjeske.
Kad sam u Sarajevu, znam da imam 80-85% šanse da prodjem od Baščaršije do Ilidže tramvajom svercajuci se, kupim kartu, i poništim je samo ako udju revizori.
Meni u Tuzli ne pada na pamet da udjem u bus da predjem samo jednu stanicu jer znam da cu morati da platim pa idem pjeske, u Sarajevu za jednu stanicu ne pada mi na pamet da idem pjeske, vec koristim tramvaj ne placajuci (jedan je od razloga sto isto placas nevezano za duzinu relacije, ali prije ce biti i do ponasanja ostalih putnika)
U Tuzli su sve prevoznička sredstva privatizovana, relativno cista,relativno novia tacna, .
Gras je jos uvijek drzavni, drnda, socijalisticki mentalitet kod radnika, (ti si tu radi mene a ne obrnuto),.
Iz svega navedenog da se izvuci pouka.
Ja kada sam u Tuzli, imam izbor ili da dam 1-2 KM ako hocu od Irca do Brcanske Malte ili da idem pjeske, nisam jednom presao pjeske, da bi se na kraju pocastio s burekom u Sarandi koja je na Brcanskoj za pare koji bi dao inace za bus.
I to tako prihvatam kao i svi stanovnici Tuzle, ako hoces da se vozis, plati, ako ne, pjeske.
Kad sam u Sarajevu, znam da imam 80-85% šanse da prodjem od Baščaršije do Ilidže tramvajom svercajuci se, kupim kartu, i poništim je samo ako udju revizori.
Meni u Tuzli ne pada na pamet da udjem u bus da predjem samo jednu stanicu jer znam da cu morati da platim pa idem pjeske, u Sarajevu za jednu stanicu ne pada mi na pamet da idem pjeske, vec koristim tramvaj ne placajuci (jedan je od razloga sto isto placas nevezano za duzinu relacije, ali prije ce biti i do ponasanja ostalih putnika)
U Tuzli su sve prevoznička sredstva privatizovana, relativno cista,relativno novia tacna, .
Gras je jos uvijek drzavni, drnda, socijalisticki mentalitet kod radnika, (ti si tu radi mene a ne obrnuto),.
-
dresdener78
#3098 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Čovječe, u suštini si u pravu, ali globalno ne mogu se uporedivati jabuke sa kruškama. Gradski saobraćaj u Tuzli je i s obzirom na veličinu grada patuljak u odnosu za Sarajevo. Koliko imaš linija u Tuzli sa koliko polaska svaki sat... Kada vidiš u Sarajevu da bi tramvaj išao svake dvije minute i stalno je pun, isto kod trolejbusa (tako je bilo barem prije rata), to je ogromna razlika. Uz to ja kao privatnik u manjem gradu imam autobuse, dijelom polovne, dijelom nove - konkurencija na tržištu je velika, zato se mogu i nova vozila kupiti po dobrim cijenama.iz zadnje klupe wrote:Dosta je tu do percepcije gradjana
Ali, veliki gradovi su već ovako preopterećeni automobilima (stanje u Sarajevu je katastrofa, svaki tren ogromne gužve) i trebalo bi imati stotine autobusa da se zadovoljavaju potrebe građana. Evo električni vid saobraćaja. Moderno električno vozilo stvara puno manju buku nego moderan diesel autobus. Velika prednost vozila povezanih sa kontaktnim vodom jeste da, preračunato na putnika, saobraćaj uz pomoć struje je puno jeftinji nego kada pališ naftu u motoru. Nema zagađenja zraka jer tramvaji i trolejbusi nemaju auspuh. Nisi ovisan o raspoloženju braće Rusa hoće li podići cijene ili zatvoriti ventile nafte i plina. Tramvaj i trolejbus mogu danas da čak STVARAJU struju prilikom kočenja ili vožnje nizbrdo, struja se može napajati u kontaktnu mrežu i vozilo u suprotnom pravcu može tu struju koristiti. Ovaj sistem tzv. rekuperacije je sve popularniji. Može se tako uštediti i do 20 posto struje. Tramvaji su osim toga puno veći i nude mjesto za puno više putnika nego autobusi.
ALI:
Cijene za kupovinu i održavanje autobusa je relativno jeftino. Za održavanje puteva ne moraš platiti ništa, to je u nadležnosti vlasti jer komunikacije služe za sve.
DOK:
Jedan moderan trolejbus košta približno duplo više nego autobus.
Jedan moderan tramvaj košta od 1,5 do 3 miliona eur.
Jedan kilometar izgradnje tramvajske pruge košta nekoliko miliona EUR. Uz to održavanje ovih pruga i kontaktne mreže košta svoje. Uz to moraš izgraditi kablovske vodove, trafostanice, sistem napajanja, imati dobro opremljene radionice...
Za ovakve troškove ne možeš nikako zaraditi samo prodajom karata uz neku prihvatljivu cijenu... onda su subvencije neophodne. Naravno, sto posto si u pravu da je u Sarajevu normalno voziti se bez karte i nikome to ne smeta, što je nenormalno. I, ako već ima revizora, njima u većini fale tragovi pristojnog ponašanja.
Vlasti kantona i grada Sarajeva su očevidno odbile bilo koju odgovornost za stanje i budućnost javnog saobraćaja. GRAS je imovina SVIH građana Sarajeva, bio je izgrađen generacijama poštenih uposlenika za pare svih građana i političari su ga doveli u propast sa namjerom vlastitog obogaćenja.
Bojim se da je ovo kraj tramvaja i trolejbusa, da će na kraju biti samo još dva puta više automobila na ulicama grada. Biće nekoliko privatnika na najprofitabilnijim relacijama koji će biti u konstantnoj utrci "ko ce biti brže na stajalištu". Njima će biti bitan samo profit, i za stvarne potrebe građana neće se brinuti niti lokalna vlast, niti prevoznik, niti neko drugi.
P. S. ako nije nekome jasno zašto automobil nije savršena stvar, neka pročita nešto malo npr. o Teheranu, gdje je decenijama bio super jeftin benzin i nafta, automobil su imali svi i grad je polako umirao od smrada iz auspuha i vjećitih gužva. Zato su gradske vlasti odlučile o gradnji metroa, proširjavanju prigradskih željeznica, uvođenju tolejbusa, i - ako se ne varam - ima planova za uvođenje tramvaja. Sve su to električni vidovi transporta - ekologični, kapacitetni, idealni za veliku metropolu. Sarajevo valjda nema milione stanovnika i selo je uporedo sa Teheranom, ali 500 000 je previše da bude jedini vid saobraćaja automobil i neki privatni autobus.
- fidoremilienko
#3099 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nema niti jedno preduzece JGP-a u svijetu ne moze pokriti svoje troskove iz prodaje karata. Dakle subvencija ili neki drugi nacin finansiranja.dresdener78 wrote: Čovječe, u suštini si u pravu, ali globalno ne mogu se uporedivati jabuke sa kruškama. Gradski saobraćaj u Tuzli je i s obzirom na veličinu grada patuljak u odnosu za Sarajevo. Koliko imaš linija u Tuzli sa koliko polaska svaki sat... Kada vidiš u Sarajevu da bi tramvaj išao svake dvije minute i stalno je pun, isto kod trolejbusa (tako je bilo barem prije rata), to je ogromna razlika. Uz to ja kao privatnik u manjem gradu imam autobuse, dijelom polovne, dijelom nove - konkurencija na tržištu je velika, zato se mogu i nova vozila kupiti po dobrim cijenama.
Ali, veliki gradovi su već ovako preopterećeni automobilima (stanje u Sarajevu je katastrofa, svaki tren ogromne gužve) i trebalo bi imati stotine autobusa da se zadovoljavaju potrebe građana. Evo električni vid saobraćaja. Moderno električno vozilo stvara puno manju buku nego moderan diesel autobus. Velika prednost vozila povezanih sa kontaktnim vodom jeste da, preračunato na putnika, saobraćaj uz pomoć struje je puno jeftinji nego kada pališ naftu u motoru. Nema zagađenja zraka jer tramvaji i trolejbusi nemaju auspuh. Nisi ovisan o raspoloženju braće Rusa hoće li podići cijene ili zatvoriti ventile nafte i plina. Tramvaj i trolejbus mogu danas da čak STVARAJU struju prilikom kočenja ili vožnje nizbrdo, struja se može napajati u kontaktnu mrežu i vozilo u suprotnom pravcu može tu struju koristiti. Ovaj sistem tzv. rekuperacije je sve popularniji. Može se tako uštediti i do 20 posto struje. Tramvaji su osim toga puno veći i nude mjesto za puno više putnika nego autobusi.
ALI:
Cijene za kupovinu i održavanje autobusa je relativno jeftino. Za održavanje puteva ne moraš platiti ništa, to je u nadležnosti vlasti jer komunikacije služe za sve.
DOK:
Jedan moderan trolejbus košta približno duplo više nego autobus.
Jedan moderan tramvaj košta od 1,5 do 3 miliona eur.
Jedan kilometar izgradnje tramvajske pruge košta nekoliko miliona EUR. Uz to održavanje ovih pruga i kontaktne mreže košta svoje. Uz to moraš izgraditi kablovske vodove, trafostanice, sistem napajanja, imati dobro opremljene radionice...
Za ovakve troškove ne možeš nikako zaraditi samo prodajom karata uz neku prihvatljivu cijenu... onda su subvencije neophodne. Naravno, sto posto si u pravu da je u Sarajevu normalno voziti se bez karte i nikome to ne smeta, što je nenormalno. I, ako već ima revizora, njima u većini fale tragovi pristojnog ponašanja.
Vlasti kantona i grada Sarajeva su očevidno odbile bilo koju odgovornost za stanje i budućnost javnog saobraćaja. GRAS je imovina SVIH građana Sarajeva, bio je izgrađen generacijama poštenih uposlenika za pare svih građana i političari su ga doveli u propast sa namjerom vlastitog obogaćenja.
Bojim se da je ovo kraj tramvaja i trolejbusa, da će na kraju biti samo još dva puta više automobila na ulicama grada. Biće nekoliko privatnika na najprofitabilnijim relacijama koji će biti u konstantnoj utrci "ko ce biti brže na stajalištu". Njima će biti bitan samo profit, i za stvarne potrebe građana neće se brinuti niti lokalna vlast, niti prevoznik, niti neko drugi.![]()
P. S. ako nije nekome jasno zašto automobil nije savršena stvar, neka pročita nešto malo npr. o Teheranu, gdje je decenijama bio super jeftin benzin i nafta, automobil su imali svi i grad je polako umirao od smrada iz auspuha i vjećitih gužva. Zato su gradske vlasti odlučile o gradnji metroa, proširjavanju prigradskih željeznica, uvođenju tolejbusa, i - ako se ne varam - ima planova za uvođenje tramvaja. Sve su to električni vidovi transporta - ekologični, kapacitetni, idealni za veliku metropolu. Sarajevo valjda nema milione stanovnika i selo je uporedo sa Teheranom, ali 500 000 je previše da bude jedini vid saobraćaja automobil i neki privatni autobus.
O odnosu privatnika prema JGP-u (linijama) i drzava kao vlasnika, vac sam ranije pisao.
Na ovaj txt ne bih vise imao nista dodati. Objasnjeno 100%
- cappy_tempo
#3100 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sad slusam sosone kako kukaju na tv-u. jesam li ja lud ili se oni prave ludi pa krive vladu za sve? govori jedan "ma kakav centrotrans ne damo nase linije, mi vozimo", drugi se javlja i govori kako od vlade ocekuju da im pruzi uslove da "kvalitetno" prevoze gradjane. sta je sa raznim kradjama,vozni red ne postoji... i to vlada kriva? mislim jebo i vladu nikakve koristi od nje inace ali ovi sosoni ni trunke obraza izgleda nemaju