Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
PM72

#3076 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Tromblon wrote:Jedan tenk je t-55, a drugi t-34 namijenjen I opremljen za vucu. Oba fino spicena. Cisti pogoci. Pokusavalo se to izvuci mnogo puta Ali bez uspjeha.

Negdje ljeto 93. cini mi se pravio se tako jedan u nisu planova za izvlacenje I nas trojica se prisuljali tenku kad cujemo mekece. Pored tenka malo izvirili kad preko ceste IDE ovca. Mi blenuli NE vjerujemo. Trci nazad da predjemo na drugi stranu. Nigdje je. Prepuzali livade u po bihela dana Ali ivce nigdje. Jbg nije nasa nafaka bila.
Oba tenka su T55,gledao ih x puta...
Ne mogu samo da shvatim koji debil ih je poslao da idu tamo...svakog dana sam sebi kažem -dobro je iko preživio kad pomislim koji nam je kreten bio predsjednik i kakvi su nam komandanti bili idioti i bilmezi...
PM72

#3077 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:''Posebno se istakao u dvije akcije: 4. 8. 1992. je raketnim projektilima tipa OSA uništio dva muslimanska tenka na potezu benzinska pumpa Stup - Cvjećara koji su uz pješadijsku podršku krenuli u Kasindolsku; 6. 8. 1992, prilikom vraćanja zauzetog dijela ulice Nike Kolumbića od strane Specijalne jedinice Armije BiH, u borbama koje su trajale čitav dan do kasno u noć je uništio oklopno vozilo sa pripadnicima Specijalne jedinice koji su bili u njemu. Srpski dio Kasindolske ulice je bio vraćen iste večeri. U ove dvije akcije Armiji BiH su uništena dva tenka, oklopno vozilo BRD-M, zatim posada... a gubici u živoj sili na strani Muslimana su iznosili oko 150 mrtvih i veliki broj ranjenih, dok je na našoj strani samo lakše ranjen jedan pripadnik Specijalne jedinice.

Poslije ovih akcija dobija ratni nadimak Osa, a od strane načelnika Tome Kovača je postavljen za zamjenika pa i komandira Specijalne jedinice MUP-a Ilidža.''

Vidjet' ću ima li šta u arhivu u vezi ovog perioda 4.8-6.8. 1992. koji je naveden kao datum uništavanja ovih oklopa. Kao da sam nekad' čitao u vezi ove akcije, da su oklopna vozila bila bez municije i iskorištena su više kao faktor iznenađenja .
Kad lažu - baš se potrude...

Koliko se sjećam,posade oba tenka su preživjele.Pobjegli jer je prvi tenk bio pogođen sa strane a drugi upao u jarak.Kasnije su ih "potvrdili" iz onog velikog bunkera prije raskrsnice,tačno kod mosta.UNPROFOR ih je kasnije zgurao sa ceste da mogu prolaziti.A imali su desetak granata svaki.

Također,ne znam da su naši ikad zauzeli dio ulice Nike Kolumbića niti da je uništeno oklopno vozilo specijalne jedinice.Lažu ko paščad.Jedini oklopni transporter koji je uništen na tom dijelu stupskog ratišta je BOV kojem je kroz kupolu upala minobacačka granata.To je bilo nekad 1994 a taj BOV je zarobljen na Obali 02.05.1992 kad je posada izginula u njemu.Nakon toga taj BOV je popravljen ali više nije korišten u borbama.
Također lažu da je ikad Prvi kopus ABiH ili specijalna jedinica u Sarajevu imala oklopno vozilo BRDM a to da je poginulo 150 ljudi...

I lažu da je u JNA postojao VES - diverzant.
Tromblon

#3078 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

commendatore wrote:pogledaj video opsada u opsadi i sve ce ti sami ucesnici reci - ljudi na licu mjesta pokazuju odakle i kako je bilo organizovano.... ha ja
Ti I dalje vrti you tube a Moja pitanja zaobidji ako ne zelis dati odgovor ha ja :run:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3079 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

PM72 wrote:I lažu da je u JNA postojao VES - diverzant.
Paša moj :thumbup: Nemoj zahaterit, ali bih te ispravio:

Da. U JNA jeste postojao VES diverzant (VES 11106 - diverzant, VES 11115 padobranac-diverzant-izvidjac...)

A o 150 pobijenih mudžahedinskih ustaša... :lol:
PM72

#3080 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Dobri moj Woody,
U JNA nije nikad bilo "diverzantske" jedinice tako da nije bilo ni diverzanata.Postojale su ,pri vojnoj policiji ,PT vodovi (protiv teroristički) ali diverzanti - jok.U Pančevu su bili izviđači a u Nišu padobranci a to svo troje (diverzant-padobranac i izviđač - jok).Mogu sad po internetu pisati kojekakve VES-ove ili napisati da je 11864 recimo bio - istjerivač duhova.
aldinjo

#3081 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

Sarajmen wrote:Pa dobro, vjerovatno jeste frizirano i nakićeno, al' tu smo da to svedemo na realno stanje. Informacija za ovo uništenje borbenog vozila (BOV) je tačna, školski drug mi je tada ubijen i jeste se desilo 4.8.1992. na Stupskom dijelu ratišta.
Image
Link do teme:
stup-ii-stup-i-ratna-1992-do-1996-t134376s150.html
Znači minobacačka granata je u pitanju!?
karanana

#3082 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

pa je li ovaj bov iz ovog isjecka oslobodjenja unisten 92. ili kao sto pm kaze nekad 1994? ili su unistena dva?

edit: evo izguglo sam radenka abazovica koji ima ulicu. pogino 4.8.1992. znaci u tih par dana su nam unistena najmanje ova dva tenka i taj bov. jebiga, znaci ne lazu za unistenje mts-a. valjda su slagali za 150 mrtvih.
koja glupost da se onako krene prema kasindolskoj. ali je cudno da su tenkovi okrenuti prema petlji. jesu se povlacili ili ih je unprofor okreno kad ih je sklanjo s puta?
Tromblon

#3083 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

Sarajmen wrote:'' Nakon Poljina, nastojanja snaga ARBiH da razbiju opsadu Sarajeva prenesena su s istočnog na zapadni pravac, u zonu 1. OG. Od 4. do 11. augusta 1992. vođene su teške borbe na području Dobrinje, Aerodromskog Naselja, Nedžarića i Stupa. Napredovanje snaga ARBiH nije ostvareno, a gubici su bili izraženi u desetinama boraca izbačenih iz stroja.Ipak, ove borbe u gradu nisu bile bez značajnih efekata. Angažovanost SRK na linijama opsade Sarajeva bila je od pomoći snagama OpŠO Trnovo, jedinicama s Igmana i 7. brigadi ARBiH (Krajiškoj), koje su, u dobro planiranoj i odlučno izvedenoj akciji 31. jula i 1. augusta, ovladale prevojem Rogoj i oslobodile Trnovo.''
Jesmo li tada zijanili par redova kuca na stupskom brdu?
agent_zero

#3084 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Taj Zubac je bio pod nekom istragom, višemilonski kriminal... ne znam šta je dalje s tim predmetom se desilo.
Tromblon

#3085 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

Sarajmen wrote:Ne znam trenutno tačnu informaciju, ako šta saznam javim na temi o Stupu, u ovo vrijeme sam bio aktivan na Dobrinji. Sa pravca Igmana smo napadali i bili oko 500 metara blizu spajanja sa našim snagama na području Ilidze, snage iz grada su zakazale i nije došlo do spoja. Ove informacije pišem da bi se stvorila šira slika i našao smisao ovih akcija ...iz ove priče o oklopima. Jednostavno rečeno , imali smo hrabre ljude i želju, al' ne i koordinaciju i potrebna MTS-a, artiljeriju npr. da pariramo neprijatelju. Ono što smo do tada i imali, se istopilo u predhodna (8 jun i 31 jul) dva pokušaja deblokade.
Podsjeti me sad. Tad sam camio na vrhu brda iznad kasarne Viktor Bubanj. Naredilo nam da strcimo niz livadu uzmemo sve one njihove plemenske kuce Sucura, kuraca palaca koji li su. Ljudi na liniji sa papovkama i 10-20 metara i nas 20 dovelo da predvodimo juris. Jebem ti i armiju i komandanta. Jedan dan se zapucalo nesto sa igmana i sutra dodjose i kazu razlaz nema vise prekida se akcija. Mi u cudu bili zar je akcija pocela ikad.
PM72

#3086 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

karanana wrote:pa je li ovaj bov iz ovog isjecka oslobodjenja unisten 92. ili kao sto pm kaze nekad 1994? ili su unistena dva?

edit: evo izguglo sam radenka abazovica koji ima ulicu. pogino 4.8.1992. znaci u tih par dana su nam unistena najmanje ova dva tenka i taj bov. jebiga, znaci ne lazu za unistenje mts-a. valjda su slagali za 150 mrtvih.
koja glupost da se onako krene prema kasindolskoj. ali je cudno da su tenkovi okrenuti prema petlji. jesu se povlacili ili ih je unprofor okreno kad ih je sklanjo s puta?
Ovaj BOV je pogođen kod kasindolskog potoka,kad su naši vraćali dio linije koju su četnici zauzeli a obratno nije bilo.Svi podaci govore da je to bilo 1992 a mene nekako baca na 1994 i belaj oko "Zizine kuće".Do 1994 je na jednoj žičanoj ogradi bili uniforma vojnika VRS (tačnije maskirni kombinezon) kojeg su naši vojnici ubili prilikom kontra napada...

Koliko se sjećam ta naša dva tenka T55,UN ih je gurnuo u jarak da bi mogli komotnije prolaziti i tako su ostali do kraja rata.A da su tenkovi uništeni 1992 gledao sam ih svojim očima (i durbinom) u januaru 1993 kad smo bili na liniji kod Cenex-a,sadašnjeg Binga.Nakon reintegracije,na tom istom mjestu sam vidio žutu traku oko jarka i nekoliko leševa.Sjećam se da su bila tri leša,tačnije kosturi od kojih je jedan bio na nosilima u ostacima odjeće civilne zaštite zapleteni u kupinu.Kažu da su tu pronašli ostatke Želimira Vidovića Kelija.Je li to tačno - ne bih potvrdio.
Tromblon

#3087 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

Zizina kuca se desila pocetkom jula 1993. Licno prisustvovao. Tada nije unisten nikakav nas oklop.
Ramzess Veliki

#3088 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Sarajmen wrote:Vrijeme i lokacija koju navodiš se uklapa u par akcija koje su pokušane krajem avgusta 1992. , jer je težište za deblokadu prebačeno, pa se uglavnom preko Dobrinje pokušavalo spojiti sa našim snagama na Igmanu. Neprijatelj je to procijenio i redovno artiljerijom i tenkovima gađao područje Dobrinje. Kao primjer se može uzeti 27.8.1992. , u kojem smo na Dobrinji imali preko 30 ranjenih civila i 7 branilaca. Tada je ranjen Refik K. Gadafi i rahmetli Reuf Bajrić. Ovo iz ugla dobrinjaca nije malo... a sa druge strane ulaskom znatnog broja borbenih grupa iz grada u Dobrinju se , osim sprječavanja neprijatelja da nastavi sa zauzimanjem Dobrinje, planirao poduzeti i kontranapad na par pravaca sa ciljem spajanja sa našim snagama iz Kotorca i Butmira. Pokušali su to branioci Dobrinje 31. 8. 1992. , i njihov zadata je u tom smislu bio da oslobode ostatak Dobrinje 4, uz istovremeni napad iz Dobrinje 1 sa jedne i napadom iz Butmira sa druge strane. Na pravcu Dobrinje 4 se nije ostavrilo sadejstvo sa drugim jedinicama i došlo se u zeznutu situaciju. Sadejstvo sa jedinicama specijalne namjene, brigade 3/14 sa Mojmila i brigade u rezervi i Starog Grada nije ostvareno.
I ovog dana smo u Dobrinji imali oko 25 ranjenih civila i dvoje poginulih. Branioci su imali 21 ranjenog, od čega 12 teže, jednog poginulog. Od 5 njih koji su ostali u ulici Indire Gandi, dvojica su se izvukla kasno navečer a trojica su poginuli. Naši pokušaji da ta tri tijela nekako izvučemo nisu bili uspješni, neprijatelj ih je nakon par dana izvukao na svoju stranu.
Gadafi je ranjen na barikadi prema Mojmilu, kad je isao na pijacu trgovat'.
A ovu nesretnu akciju na Dobrinju 4 je vodio Zagi, Zaim Backovic, koji ga vrag nama posla ...
Kontranapad za spajanje sa Kotorcem I Butmirom se nije desio ni u sali sa Dobrinjske strane. Izigrala komanda, nije im bilo u cilju da se deblokiramo. Licno sam gledao kako Fikrini Cipelici zauzimaju kuce u Kotorcu, dosli jos par kuca do nas, I gledam ih kako se povlace ... nama niko nije ni rekao da je u toku neka akcija.
A da, sjecam se da smo prije toga bili pripravni da upadnemo u Dobrinju 1 da zauzmemo zgrade preko ceste sto bi imalo smisla sa ovom akcijom Cipelica, cekali napeti da nam se da naredjenje da upadnemo i to tamo razbucamo, I od sve silne pripreme na kraju dodje kurir i kaze akcija se odgadja. Ali to je bilo bar deset dana prije toga.
dimnjacar

#3089 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dimnjacar »

Tromblon wrote:Zizina kuca se desila pocetkom jula 1993. Licno prisustvovao. Tada nije unisten nikakav nas oklop.
102. MtBr ?
Repetitor

#3090 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Sto se tice ove akcije,odnosno deblokade na pravcu Dobrinja 1-kuce Ikica-Donji Kotorac, ispostavilo se da je pametno bilo ,sto nista nije pokusano sa Dobrinjske strane. Akciju je opozvao Ismet i mislim dan danas da je uradio dobro,ma kako god ga ja ne gotivio.

Oni drugi jadnici koji su krenuli sa druge strane bili su zavaljeni od svojih predpostavljenih da li iz neznanja ili ne,ne znam.
Dvije verzije koje znam i svojim usima sam slusao jeste jedna od Ismeta druga od lika koji je komandovao srpskim snagama u odbrani odnosno kontranapadu.
Tada su Muderisovi i jedan dio Fikrinih nastradali,dvojica Fikrinih zarobljena,od cega jedan dan danas zivi na prostoru Ilidze,drugi je poginuo dok je bio u zarobljenistvu od snajperskog hica na kopanju rovova...

Vezija koju sam cuo sa obje strane jeste da su srbi debelo ranije znali za napad i cekali. To je bio razlog da Ismet Hadzic ne dopusti napad.Pokazala se istinita nazalost.
Ramzess Veliki

#3091 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Sto se tice ove akcije,odnosno deblokade na pravcu Dobrinja 1-kuce Ikica-Donji Kotorac, ispostavilo se da je pametno bilo ,sto nista nije pokusano sa Dobrinjske strane. Akciju je opozvao Ismet i mislim dan danas da je uradio dobro,ma kako god ga ja ne gotivio.

Oni drugi jadnici koji su krenuli sa druge strane bili su zavaljeni od svojih predpostavljenih da li iz neznanja ili ne,ne znam.
Dvije verzije koje znam i svojim usima sam slusao jeste jedna od Ismeta druga od lika koji je komandovao srpskim snagama u odbrani odnosno kontranapadu.
Tada su Muderisovi i jedan dio Fikrinih nastradali,dvojica Fikrinih zarobljena,od cega jedan dan danas zivi na prostoru Ilidze,drugi je poginuo dok je bio u zarobljenistvu od snajperskog hica na kopanju rovova...

Vezija koju sam cuo sa obje strane jeste da su srbi debelo ranije znali za napad i cekali. To je bio razlog da Ismet Hadzic ne dopusti napad.Pokazala se istinita nazalost.
Ali kakva je to koordinacija da Ismet zna a ne javi Pljevljaku?
Mislim da je to cista laz jer predsjednistvu nije politicki odgovaralo da se Sarajevo deblokira, jer su ga toliko godina koristili da kukaju na vijecu UN-a o stradanju civila u opkoljenom gradu.
Drugi faktor je broj od 40.000 registrovanih vojno sposobnih boraca koji bi deblokadom Sarajeva mogao aktivno ucestvovati u borbi na drugim frontovima, sto bi definitivno dovelo do brzog istorijskog poraza agresorskih snaga, sto opet nije odgovaralo odredjenim medjunarodnim faktorima, a svakako ne agresoru. Previse je pokusaja deblokade na sumnjiv nacin opstruirano od vrha predsjednistva da ne pomislimo da su ovo razlozi.
Gledao sam tu akciju sa zgrade na Dobrinji 1 kad su Fikrini upali u Kotorac, nije istina da je napad docekan. Nije bilo ni velikog otpora, akcija je tekla glatko. Koliko znam u akciji nije ucestvovala brigada, nego ID jedinica Cipelici, jer su bili malobrojni koliko sam mogao da vidim sa zgrade. Mi nismo imali nikakvu informaciju da se ikakva akcija planirala, a kako sam cuo da su Cipelici opozvani naredbom za povlacenje kad su vec bili na domak Dobrinje.
Ramzess Veliki

#3092 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Ismet nije mogao opozvati napad sa nase strane kad se mi uopce nismo spremali za bilo kakav napad.
Ramzess Veliki

#3093 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Sarajmen wrote:Možda griješim al' mi se uklapa vremenski i prostorno... da je ovaj naš upad na Dobrinju 4 meni ostao u sjećanju po priči koja se javila u smislu da su naši ušli u dvije zgrade i da ih je neprijatelj dočekao sa ubacivanjem bombi kroz proštemane ploče stana iznad kojeg su bili.
A jeste Backović vjerovatno vodio akciju , jer je i planirana u Regionalnom štabu Sarajevo. Ne znam koje su i kolike snage bile angažovane jedinice specijalne namjene, ali se nisu jače uključile na svom pravcu kroz korito rijeke Dobrinje, kao ni one sa desnog boka prema garaži. Govorim o napadu na pravcu ulica Partizanske olimpijade i ulica Indire Gandi ka Dobrinji 4.
Istina. Napad je izvela Dobrinjska brigada. Prizemlje je bilo blindirano a strazu su cuvali na suterenu. Stropovi su bili izbuseni rupama za ubacivanje bombi a vrata blokirana namjestajem. Podrska je potpuno zanemarena tako da su snajperisti bili uglavnom na polozaju na C-5 I Aerodromskom naselju, odakle smo culi da je pocela neka bitka (niko nam nije nista javio), pa smo trcali po zvuku i dosli na Dobrinju 4 kad su nasi vec bili razbijeni, a ispod balkona je ostalo nekoliko nasih boraca sa Dobrinje koji se nisu mogli izvuci od unakrsne vatre iz bocnih mitraljeskih tacaka. Tek kad smo eliminisali te tacke I izvrsili pritisak na puskarnice po zgradama uspjeli su se izvuci. Ni jedan jedini borac nije prosao bez ranjavanja. Imali su srece jer su cete ubacivale ofanzivne rucne granate a ne defanzivne, tako da su se nakupili onih kuglica ...
Koliko znam nije bilo neke bitne podrske specijalnih jedinica osim "Mambi" koji su sa BOV-a raspalili po nasoj zgradi umjesto po neprijatelju, a zatim se povukli da nastave piti.
Vjerovatno su poslije izmisljali junacke price o svojoj hrabrosti...
Mi kao izvidjaci smo znali za raspored vatre na Dobrinji 4 kao i na svim drugim pravcima ali nas "komanda" nikad nije konsultovala. Ja komande i govana, blago receno ...
Tako kad smo radili napad na Nedzarice iz Dobrinje 5 koji su vodile Delte, utrcao sam medju njih prije nego krenu i iscrtao im mrtve uglove neprijateljske pjesadijske vatre, I rasporedio nasu vatru na podrsci. Ta je akcija uspjela bez ijednog poginulog jurisnika.
decembar2017

#3094 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by decembar2017 »

Ramzess Veliki wrote:
Repetitor wrote:Sto se tice ove akcije,odnosno deblokade na pravcu Dobrinja 1-kuce Ikica-Donji Kotorac, ispostavilo se da je pametno bilo ,sto nista nije pokusano sa Dobrinjske strane. Akciju je opozvao Ismet i mislim dan danas da je uradio dobro,ma kako god ga ja ne gotivio.

Ali kakva je to koordinacija da Ismet zna a ne javi Pljevljaku?
Mislim da je to cista laz jer predsjednistvu nije politicki odgovaralo da se Sarajevo deblokira, jer su ga toliko godina koristili da kukaju na vijecu UN-a o stradanju civila u opkoljenom gradu.
Drugi faktor je broj od 40.000 registrovanih vojno sposobnih boraca koji bi deblokadom Sarajeva mogao aktivno ucestvovati u borbi na drugim frontovima, sto bi definitivno dovelo do brzog istorijskog poraza agresorskih snaga, sto opet nije odgovaralo odredjenim medjunarodnim faktorima, a svakako ne agresoru. Previse je pokusaja deblokade na sumnjiv nacin opstruirano od vrha predsjednistva da ne pomislimo da su ovo razlozi.
Gledao sam tu akciju sa zgrade na Dobrinji 1 kad su Fikrini upali u Kotorac, nije istina da je napad docekan. Nije bilo ni velikog otpora, akcija je tekla glatko. Koliko znam u akciji nije ucestvovala brigada, nego ID jedinica Cipelici, jer su bili malobrojni koliko sam mogao da vidim sa zgrade. Mi nismo imali nikakvu informaciju da se ikakva akcija planirala, a kako sam cuo da su Cipelici opozvani naredbom za povlacenje kad su vec bili na domak Dobrinje.
Znaci u vijecu UN nisu bili dovoljne slike koncentracionih logora sirom drzave, ogromnih kolona protjeranih civila sirom drzave, svakodnevnih granatiranja i ubijanja po citavoj drzavi , slika ubijanja civila po citavoj drzavi, opkoljenog Bihaca, Srebrenice, Gorazda, Zepe, u to vrijeme i Konjevic Polja pa je Predsjednistvo svjesno opstruriralo deblokadu Sarajeva da bi mogli da kukaju o Sarajevu :-)

Uvijek je lakse svaliti krivicu na " politicare " bez obzira koliko to bilo infantilno umjesto da se prizna da ni oficiri a ni vojnici nisu bili na visini zadatka , ni znanjem , ni sa naoruzanje i logistikom, ni motivacijom ( ma koliko se pricalo o tome bilo je obicno motivacije u odbrani ali u napadu mnogo manje ) , a pogotovo u organizaciji , od vrha pa sve do rova.

Ali eto , Predsjednistvo je bilo protiv deblokade :thumbup:
Ramzess Veliki

#3095 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

decembar2017 wrote: Uvijek je lakse svaliti krivicu na " politicare " bez obzira koliko to bilo infantilno umjesto da se prizna da ni oficiri a ni vojnici nisu bili na visini zadatka , ni znanjem , ni sa naoruzanje i logistikom, ni motivacijom ( ma koliko se pricalo o tome bilo je obicno motivacije u odbrani ali u napadu mnogo manje ) , a pogotovo u organizaciji , od vrha pa sve do rova.

A u kojoj si ti ulozi bio tokom rata kad toliko znas o nasoj nemotiviranosti?
Repetitor

#3096 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:Ismet nije mogao opozvati napad sa nase strane kad se mi uopce nismo spremali za bilo kakav napad.
Nemoj bolan ne bio lupati . I sam Ismet je to potvrdio i imas cak njegovo svjedocenje o tome negdje na yt.
Na kraju po kojoj logici si bas ti morao biti ukljucen u sve to?
U slucaju i da izuzmemo Ismeta iz ove price, svojim usima sam slusao covjeka koji je bio na suprotnoj strani i koji mi je potvrdio mnoge neke stvari. Od tih stvari mi je licno ispricao pricu o zarobljenim nasim,spomenuo ih imenom i prezimenom.
decembar2017

#3097 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by decembar2017 »

Ramzess Veliki wrote:
decembar2017 wrote: Uvijek je lakse svaliti krivicu na " politicare " bez obzira koliko to bilo infantilno umjesto da se prizna da ni oficiri a ni vojnici nisu bili na visini zadatka , ni znanjem , ni sa naoruzanje i logistikom, ni motivacijom ( ma koliko se pricalo o tome bilo je obicno motivacije u odbrani ali u napadu mnogo manje ) , a pogotovo u organizaciji , od vrha pa sve do rova.

A u kojoj si ti ulozi bio tokom rata kad toliko znas o nasoj nemotiviranosti?
Nikakvoj, gledao rat na CNN pa si zato ti potpuno u pravu da je vojska popunjena od ljudi koji su sve do aprila 1992 nosali zastave drzave koja se vec raspala i slike diktatora koji je umro 12 godina prije da ih on spasi a koji ni danas ne znaju jesu li posli ili dosli bili izuzetno motivisani, opremljeni, obuceni, organizovani i samo im je trebalo da im Predsjednistvo dopusti deblokadu. Al eto, Predsjednistvo nije dalo jel su htjeli da kukaju zbog Sarajeva u Vijecu UN :thumbup:
Tromblon

#3098 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

dimnjacar wrote:
Tromblon wrote:Zizina kuca se desila pocetkom jula 1993. Licno prisustvovao. Tada nije unisten nikakav nas oklop.
102. MtBr ?
Da. IDC. Ti?
Ramzess Veliki

#3099 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:
Ramzess Veliki wrote:Ismet nije mogao opozvati napad sa nase strane kad se mi uopce nismo spremali za bilo kakav napad.
Nemoj bolan ne bio lupati . I sam Ismet je to potvrdio i imas cak njegovo svjedocenje o tome negdje na yt.
Na kraju po kojoj logici si bas ti morao biti ukljucen u sve to?
U slucaju i da izuzmemo Ismeta iz ove price, svojim usima sam slusao covjeka koji je bio na suprotnoj strani i koji mi je potvrdio mnoge neke stvari. Od tih stvari mi je licno ispricao pricu o zarobljenim nasim,spomenuo ih imenom i prezimenom.
Ne lupaj ti. Ismet ti rekao a ja bio na licu mjesta, a poslije pricao i sa Fikrinim u hrasnici.
Imas nesto protiv sto sam bio svuda? Sto ti nisi bio umjesto mene ... a da, kahvenisao sa Ismetom pa nisi imao kad. :thumbup:
Ramzess Veliki

#3100 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Sarajmen wrote: Hvala na dopuni @Ramzes, a na predhodnim stranama sam vidio par fotografija na kojim su pripadnici ''Crnih mambi'' , od kojih je jedna očito napravljena na mjestu gdje se gazi rijeka Dobrinja . Ne tvrdim, ali mi se nekako uklapa u tu priču o pominjanom pravcu koritom rijeke .
Po meni, dobro bi bilo da ovaj napad bacimo na neku mapu iz ptičje perspektive i tako ponudimo dodatna saznanja i onim koji ne poznaju baš najbolje ovaj dio ratišta Dobrinje.
Jedini nesmetan ulaz je bio koritom, znam jer smo mi vec ulazili tim koritom radi sakupljanja podataka, a evo da kazem i ko je prvi poceo koristiti korito - Muamera Meri, (samozvana medicinska sestra, imala volje ali ne I znanja :lol: ) poslije proglasena humanistom godine, ulazila je u Dobrinju 4 i po napustenim stanovima sakupljala lijekove za bolnicu, sakrivala se od cetnika. Tu smo je I nasli, ispod stepenica. :lol:
To ovi mudrijasi sigurno nisu culi a tesko im je i povjerovati. Neki su radili akcije za koje mudrovi nisu ni culi, niti su bili kadri nesto takvo uciniti. Borci sa linije znaju, I to je bitno. Ismeta I komandu nismo zarezivali nimalo. Jah, dva puta smo mu zarobili komandu, jednom jer nam je elektroprivreda presjekla struju za kuhinju, drugi put jer nas je htio poslati na bataljonski kazan pa nam ukinuo sljedovanje hrane. :lol:

Koritom se zalazi iza ledja tih prvih zgrada koje su napadnute sa cela.
Vjerovatno je bio u planu upad kroz korito jer je upad u zgrade traljavo planiran. Mi kad smo ulazili penjali smo se uz balkone na treci sprat jer su cete drzali strazu na drugom.
Post Reply