Sarajmen wrote:
Hvala na dopuni @Ramzes, a na predhodnim stranama sam vidio par fotografija na kojim su pripadnici ''Crnih mambi'' , od kojih je jedna očito napravljena na mjestu gdje se gazi rijeka Dobrinja . Ne tvrdim, ali mi se nekako uklapa u tu priču o pominjanom pravcu koritom rijeke .
Po meni, dobro bi bilo da ovaj napad bacimo na neku mapu iz ptičje perspektive i tako ponudimo dodatna saznanja i onim koji ne poznaju baš najbolje ovaj dio ratišta Dobrinje.
Jedini nesmetan ulaz je bio koritom, znam jer smo mi vec ulazili tim koritom radi sakupljanja podataka, a evo da kazem i ko je prvi poceo koristiti korito - Muamera Meri, (samozvana medicinska sestra, imala volje ali ne I znanja

) poslije proglasena humanistom godine, ulazila je u Dobrinju 4 i po napustenim stanovima sakupljala lijekove za bolnicu, sakrivala se od cetnika. Tu smo je I nasli, ispod stepenica.
To ovi mudrijasi sigurno nisu culi a tesko im je i povjerovati. Neki su radili akcije za koje mudrovi nisu ni culi, niti su bili kadri nesto takvo uciniti. Borci sa linije znaju, I to je bitno. Ismeta I komandu nismo zarezivali nimalo. Jah, dva puta smo mu zarobili komandu, jednom jer nam je elektroprivreda presjekla struju za kuhinju, drugi put jer nas je htio poslati na bataljonski kazan pa nam ukinuo sljedovanje hrane.
Koritom se zalazi iza ledja tih prvih zgrada koje su napadnute sa cela.
Vjerovatno je bio u planu upad kroz korito jer je upad u zgrade traljavo planiran. Mi kad smo ulazili penjali smo se uz balkone na treci sprat jer su cete drzali strazu na drugom.