Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dowydyenya

#3076 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

123456789 wrote:Sve se carini sto je vrijednosti iznad 50KM, a toaletne vode, parfemi, alkohol i duhan se carine neovisno o cijeni. Prije 2 godine ja mislim da je granica do koje se carini bila 100KM. Tako da nemoj da te iznenadi ako ti napalte carinu na farmerke.

Ok to postujem i nije problem da je platim ali na to sve necu im sigurno dodati jos 9.5 km nego cu postupiti po tvojim uputama a prije svega cu postara da opomenem.

Hvala
pathyeshme

#3077 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pathyeshme »

Meni ocarinili šminku vrijednosti 8$. Uzeli mi 5 KM.

EDIT: Poštar mi je uzeo petaka, ali pretpostavljam da mu je carina naredila.

Sent from my XT701 using Tapatalk 2
seoBIH

#3078 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Stvarno ne shvatam. Zasto ne trazite potvrdu za ono sto paltite, zasto dopsutate da vas neko levati !? Ti si dala (preptostavljam) 3,5KM za carinski pregled, a 1,5KM postaru na kafu. Toliko :!: levatom te napravio :skoljka:

Samo da napomenem, to nije carina niti pdv :) Da su ocarinili iznos ne bi bio manji od 40KM.
Chuckie

#3079 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Ako ne placate 4 uplatnice za carinu, pdv i takse ne placate carinjenje, vec carinski pregled koji je 3.5KM.
dowydyenya

#3080 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

123456789 wrote:Stvarno ne shvatam. Zasto ne trazite potvrdu za ono sto paltite, zasto dopsutate da vas neko levati !? Ti si dala (preptostavljam) 3,5KM za carinski pregled, a 1,5KM postaru na kafu. Toliko :!: levatom te napravio :skoljka:

Samo da napomenem, to nije carina niti pdv :) Da su ocarinili iznos ne bi bio manji od 40KM.
Vidim da se dobro kontas u ove stvari.E sada ako su tole 40 dolara da li ce oni cariniti robu na taj iznos i koliko cu platiti carinu ili ce se na tu cijenu dodati i 25 dolara sto platim dostavu selleru.Znaci da li mi carine 40 ili ukupnu cijenu od 65 dolara , mada mi je to malo nelogicno?
seoBIH

#3081 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Carini se ukupna vrijednost posiljke s uracunatim transportom. Znaci, ukoliko si platio nesto 40$ i 25$ transporta, konacna cifra koja ce se cariniti je 65$. Nelogicno je i meni, iako su neki ovde misljenja da je "normalno" da se carina i pdv racuna i na transport. Ja nikako ne mogu shvatiti kako se moze na nesto imaginarno racunati carina i pdv, ali jbga to je :bih:

Gruba procjena da ces platiti oko 50-60KM carine i PDV-a na tu vrijednost, zao mi je ali tako je.

Treba se nekako zalagati da se vrijedonost do koje se ne carini podigne na 100KM.
dowydyenya

#3082 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

Ok hvala
quarterback

#3083 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

123456789 wrote:Sve se carini sto je vrijednosti iznad 50KM, a toaletne vode, parfemi, alkohol i duhan se carine neovisno o cijeni. Prije 2 godine ja mislim da je granica do koje se carini bila 100KM. Tako da nemoj da te iznenadi ako ti napalte carinu na farmerke.
prema njihovim rijecima zakonski je 50 KM s tim da progledaju kroz prste do 70
newera86

#3084 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by newera86 »

:skoljka:
Last edited by newera86 on 21/07/2013 13:22, edited 1 time in total.
kako to

#3085 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kako to »

Mogu li privatna lica narucivati sa alibaba.com? ima li neko iskustva s njima?
seoBIH

#3086 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Mozes, ali ne vece kolicine, jer ce to smatrait kao komercijalnu robu i vratit ce posiljaocu.
marshall_bug

#3087 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by marshall_bug »

123456789 wrote:Carini se ukupna vrijednost posiljke s uracunatim transportom. Znaci, ukoliko si platio nesto 40$ i 25$ transporta, konacna cifra koja ce se cariniti je 65$. Nelogicno je i meni, iako su neki ovde misljenja da je "normalno" da se carina i pdv racuna i na transport. Ja nikako ne mogu shvatiti kako se moze na nesto imaginarno racunati carina i pdv, ali jbga to je :bih:

Gruba procjena da ces platiti oko 50-60KM carine i PDV-a na tu vrijednost, zao mi je ali tako je.

Treba se nekako zalagati da se vrijedonost do koje se ne carini podigne na 100KM.
Vjerovatno carine zajedno vrijednost artikla + transport zato sto bi bile moguce malverzacije ukoliko ne bi carinili oboje.
Npr. na ebay imas artikal koji kosta 25$ i postarina je 5$, a pored njega odmah imas isti taj artikal kojem je cijena 5$ a postarina 25$, vidio sam dosta takvih artikala (oprema za mobitele uglavnom).
Ti bi onda svaki put sa kinezom sa ebay-a mogao dogovoriti da stavi na artikal cijenu 5$ i postarinu 25$ pa da ga onda kupis.
seoBIH

#3088 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Moguce, no oni vrlo lahko mogu doci do podatka koliko kosta transport od tacke A do tacke B. Posebno ako se radi o vecim vrijednostima, jer nema sanse da transport od tacke A do tacke B bude 2x veci nego sto stoji na stranici (ili kako vec dodoju u kontakt s postom odakle je poslato) sa polazne tacke A.

To sto su negdje tolike vrijednosti kao sto si ti naveo primjer, 5$ artikal, a postairna 25$ je samo na papiru toliko. On postarinu plati (recimo) 10$ i onda cijena artikla izadje 20$ bas kao i kod ostalih gdje je postarina 10$. To su sve sheme kojima bi se privukli kupci, bas kao i ono kada vidis popust do 90%, i kada odes i provjeris, svi skuplji artikli su max 10% jeftinij, dok je neki artikal od 1$ snizen za 90% :)

Ja i dalje postavljam pitanje, kako se moze cariniti i obracunavati PDV na nesto imaginarno !? Vjerujem da je i u drugim zemljama toliko, ali ne mogu shvatiti zasto se to placa nasoj drzavi, a ne recimo drzavi posiljaoca !?
EmiRem

#3089 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EmiRem »

Ma kod nas nema pravila, dva puta narucujem isti artikal od jednog istog prodavaca, jednom nista, jednom 3,5 km, al hajd. Narucim cvike, na kutiji cijena 104 $ vidi se iz aviona, samo mi dadose bez ikakve carine. Apsurdistan ko i u svemu....
Narucujem stalno s ebaya i nikad nisam platio carinu za nesto sto je ispod 100 km,a vecina stvari koje narucim su oko 50-60 km i nikad nisam platio carine. Preko 100 km da,al eto u ovom slucaju s cvikama regularno mi frajer uruci bez ikakve carine
seoBIH

#3090 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Svi ovi koji kazu da nisu platili carinu a trebali su, vjerujte to je neko platio za vas :) Ti ne platis na 100, ili 200KM vrijednosti, ali zato neko treci plati na 50 ili 60KM vrijednosti. Licno sam imao slucaj gdje sam za artikal od 55KM platio 38KM dazbina drzavi od cega je 15KM bilo samo taksi.

Ponavljam, ono sto ti ne platis neko drugi plati za tebe, jer oni moraju namirit neku "kvotu".

PS: konretno oko tvog slucaja, jendom je otislo na carinu, a drugi put ne. Zato i jesi platio 3,5KM za carinski pregled.
Last edited by seoBIH on 12/06/2013 16:45, edited 1 time in total.
EmiRem

#3091 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EmiRem »

123456789 wrote:Svi ovi koji kazu da nisu platili carinu a trebali su, vjerujte to je neko platio za vas :) Ti ne platis na 100, ili 200KM vrijednosti, ali zato neko treci plati na 50 ili 60KM vrijednosti. Licno sam imao slucaj gdje sam za artikal od 55KM platio 38KM dazbina drzavi od cega je 15KM bilo samo taksi.

Ponavljam, ono sto ti ne platis neko drugi plati za tebe, jer oni moraju namirit neku "kvotu".
Vjeruj mi narucujem minimum 10 stvari mjesecno i da mi se bas nikad desilo da platim carinu za proizvod ispod 100 km, mislim super ne zalim se, samo mi malo cudno :D
seoBIH

#3092 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Sta tacno narucujes ?! :) Ako su manje stvarcice oni ne salju na carinu. Prilikom sortiranja glavno sto gledaju je vrsta pakovanja i velicina tog pakovanja. Sto je bolje upakovano i vece zapremine ide na carinski pregled, iako bi po nekom normalnom shvatanju sve trebalo ici na carinski pregled, a naplatiti samo ono sto se i carini (one 3,5KM).

Ovako je lutrija :)
EmiRem

#3093 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EmiRem »

Uglavnom majice i odjecu i sto jest , paketi su u 90 % slucajeva ''small packets'' tj skoro stalno stanu u sanduce, tako da mozda zbog njihove velicine ne idu na carinu
seoBIH

#3094 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

To je to :)

Evo ti par primjera kada ce otici na carinu. Naruci recimo neku igracku, autic duzine 30cm i plati 10$. To ce ti biti upakovano u malo veci paketic, pa ce na sortiranju odmah pomislit da se radi o vecoj vrijednost i ide na otvaranje na carini. Ukoliko nebudu mogli procijeniti vrijednost, dobit ces preporuceno da im dostavis dokaz o placanju pa da mogu cariniti.

Otvaranje i provjeravanje ce ti se naplatiti 3,5KM pa da znas ubuduce sto si platio 3,5KM.

Naruci jednu majicu, plati 100KM ona vjerovatno nece ici na carinu jer je pakovanje malo i nije im "zanimljivo", te nece ici na carinu, vec odmah sutradan tebi i neces platiti ni marke.

Sa druge strane, ukoliko bi narucio te majice preko DHL,Fedex ili UPS ti bi zasigurno platio carinu i pdv i jos stosta jer se kod njih provuci ne moze :D
EmiRem

#3095 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EmiRem »

123456789 wrote:To je to :)

Evo ti par primjera kada ce otici na carinu. Naruci recimo neku igracku, autic duzine 30cm i plati 10$. To ce ti biti upakovano u malo veci paketic, pa ce na sortiranju odmah pomislit da se radi o vecoj vrijednost i ide na otvaranje na carini. Ukoliko nebudu mogli procijeniti vrijednost, dobit ces preporuceno da im dostavis dokaz o placanju pa da mogu cariniti.

Otvaranje i provjeravanje ce ti se naplatiti 3,5KM pa da znas ubuduce sto si platio 3,5KM.

Naruci jednu majicu, plati 100KM ona vjerovatno nece ici na carinu jer je pakovanje malo i nije im "zanimljivo", te nece ici na carinu, vec odmah sutradan tebi i neces platiti ni marke.

Sa druge strane, ukoliko bi narucio te majice preko DHL,Fedex ili UPS ti bi zasigurno platio carinu i pdv i jos stosta jer se kod njih provuci ne moze :D
Svaki info dobro dosao. Thanx :thumbup:
Realovac23

#3096 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Realovac23 »

123456789 wrote: Sa druge strane, ukoliko bi narucio te majice preko DHL,Fedex ili UPS ti bi zasigurno platio carinu i pdv i jos stosta jer se kod njih provuci ne moze :D
ja sam se provukao sa DHL-om, narucio haljinu koja je plačena oko 99KM, za 4 dana stigla, zovu iz Sarajeva i pitaju koliko je haljina plačena, ja kazem 40KM, kazu uredu je, sutra dan dosli kuci i donijeli haljinu, nisam ni marke platio.
seoBIH

#3097 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

To je vec prevara i krivicno djelo. Da smo pravna drzava ti bi po kratkom postupku bio sankcionisan samo zbog ovog posta. Preporucujem ti da se ne hvalis i da takvo nesto ne ponovis, prosto iz razloga sto sljedeci put mogu zahtjevati detaljnu dokumentaciju i dokaz o placanju (bankovni izovod) te bi imao velike probleme ukoliko se dokaze da si poksuao prevariti i izbjeci zakonom propisane duznosti. :bih:
Realovac23

#3098 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Realovac23 »

123456789 wrote:To je vec prevara i krivicno djelo. Da smo pravna drzava ti bi po kratkom postupku bio sankcionisan samo zbog ovog posta. Preporucujem ti da se ne hvalis i da takvo nesto ne ponovis, prosto iz razloga sto sljedeci put mogu zahtjevati detaljnu dokumentaciju i dokaz o placanju (bankovni izovod) te bi imao velike probleme ukoliko se dokaze da si poksuao prevariti i izbjeci zakonom propisane duznosti. :bih:
nikakva to nije prevara, da su trazili račun da im pošaljem poslao bi im, a ja sam samo napravio grijeh što sam slagao, nitko im nije kriv sto su povjerovali
EmiRem

#3099 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by EmiRem »

Realovac23 wrote:
123456789 wrote:To je vec prevara i krivicno djelo. Da smo pravna drzava ti bi po kratkom postupku bio sankcionisan samo zbog ovog posta. Preporucujem ti da se ne hvalis i da takvo nesto ne ponovis, prosto iz razloga sto sljedeci put mogu zahtjevati detaljnu dokumentaciju i dokaz o placanju (bankovni izovod) te bi imao velike probleme ukoliko se dokaze da si poksuao prevariti i izbjeci zakonom propisane duznosti. :bih:
nikakva to nije prevara, da su trazili račun da im pošaljem poslao bi im, a ja sam samo napravio grijeh što sam slagao, nitko im nije kriv sto su povjerovali
Ma koje krivicno djelo ? Nema vecih prevaranata od ovih nasih iz Poste. ja nisam stigao preuzeti paket jer sam bio vani za praznike 1. maj , i kad sam se vratio da pokupim kazu istekao rok za podizanje paketa i tu su mi racunali 1-2. maj u te dane. Kaze vratili paket nazad, ja kontaktiram ponovo prodavca da mi ponovo posalje kad stigne, prodavac stvarno ljubazan, da ne duzim, ispostavilo se na kraju da paket NIJE poslan nazad , nego je neki usljo iz poste sebi ''zarobio'' paket. Toliko o krivicnom djelu....
seoBIH

#3100 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Realovac23 wrote: nikakva to nije prevara, da su trazili račun da im pošaljem poslao bi im, a ja sam samo napravio grijeh što sam slagao, nitko im nije kriv sto su povjerovali
Mene ne interesuju licni grijesi neke osobe, vec sam te prijateljski upozorio da je to krsenje zakona, i da, to je krsenje zakona i objasnit cu ti u nastavku poruke zasto.
EmiRem wrote: Ma koje krivicno djelo ? Nema vecih prevaranata od ovih nasih iz Poste. ja nisam stigao preuzeti paket jer sam bio vani za praznike 1. maj , i kad sam se vratio da pokupim kazu istekao rok za podizanje paketa i tu su mi racunali 1-2. maj u te dane. Kaze vratili paket nazad, ja kontaktiram ponovo prodavca da mi ponovo posalje kad stigne, prodavac stvarno ljubazan, da ne duzim, ispostavilo se na kraju da paket NIJE poslan nazad , nego je neki usljo iz poste sebi ''zarobio'' paket. Toliko o krivicnom djelu....
Izbjegavanje placanja onoga sto je propisano zakonom, a dolazeci do toga pruzanjem pogresnih informacija osobama koje provode taj zakon jeste krivicno djelo i mozes odgovarati. Zamisli da uradis takvo nesto u nekoj razvijenijoj zemlji, pa nikada vise ti ne bi palo na pamet da pokusas isto to.

No u potpunosti vas shvatam, nameti su PREVISOKI za naruzbe do 50KM. Normalno bi bilo da se ne carini do 200KM, no poznavajuci nasu zemlju to se nikada nece desiti. Mozemo se izboriti do maksimalno 100KM da se ne carini i to bi bilo donekle prihvatljivo.

Opet cu ponoviti, shvatam ovaj problem, no nikako ne podrzavam "laganje" i "muljanje" da bi se izbjeglo ono sto je zakonom propisano.

@EmiRem
Sto se tice tvoga problema to je apsolutno do tebe i sto nisi znao svoja prava i obaveze. Na onom zutom listicu je JASNO NAVEDENO da praznici ne ulaze u rok za podizanje paketa tako da te je neko nasamario SAMO RADI TVOGA NEZNANJA.
Kazes da je neko posiljku uzeo !? Meni se to nikada ne bi desilo ako imam tracking number :) Istrajao bih do kraja da nadjem gdje je tacno zavrsila i je li napustila BIH. To barem mozes provjeriti...

Jos nesto bih ti napomenuo, a to je da mozda i prodavac laze da nije dobio paket nazad iz razloga sto TN kada se salje iz BIH k vani radi samo dok ne izadje iz BIH :( Na zalost...tako da budite svjesni kada vracate nesto posiljaocu ako to radite putem BHPoste moze doci do toga da se on jednostavno napravi budala i kaze da nije doslo, a vi ostanete i bez artika i bez novca.

Jos jednom ponavljam, nije uspjeh zeznuti carinika, nije uspjeh napraviti krivicno djelo i slagati vrijednost, jer ce to na kraju platiti neko drugi za vas. Vama nece ocariniti 200KM, ali meni hoce 60KM i tako u krug dok ne postignu neku "kvotu"" za danas. Ono sto mozemo je krenuti u "borbu" da se izmjeni carinska stopa do koje se carini.

Pozz
Post Reply