Realovac23 wrote:
nikakva to nije prevara, da su trazili račun da im pošaljem poslao bi im, a ja sam samo napravio grijeh što sam slagao, nitko im nije kriv sto su povjerovali
Mene ne interesuju licni grijesi neke osobe, vec sam te prijateljski upozorio da je to krsenje zakona, i da, to je krsenje zakona i objasnit cu ti u nastavku poruke zasto.
EmiRem wrote:
Ma koje krivicno djelo ? Nema vecih prevaranata od ovih nasih iz Poste. ja nisam stigao preuzeti paket jer sam bio vani za praznike 1. maj , i kad sam se vratio da pokupim kazu istekao rok za podizanje paketa i tu su mi racunali 1-2. maj u te dane. Kaze vratili paket nazad, ja kontaktiram ponovo prodavca da mi ponovo posalje kad stigne, prodavac stvarno ljubazan, da ne duzim, ispostavilo se na kraju da paket NIJE poslan nazad , nego je neki usljo iz poste sebi ''zarobio'' paket. Toliko o krivicnom djelu....
Izbjegavanje placanja onoga sto je propisano zakonom, a dolazeci do toga pruzanjem pogresnih informacija osobama koje provode taj zakon jeste krivicno djelo i mozes odgovarati. Zamisli da uradis takvo nesto u nekoj razvijenijoj zemlji, pa nikada vise ti ne bi palo na pamet da pokusas isto to.
No u potpunosti vas shvatam, nameti su PREVISOKI za naruzbe do 50KM. Normalno bi bilo da se ne carini do 200KM, no poznavajuci nasu zemlju to se nikada nece desiti. Mozemo se izboriti do maksimalno 100KM da se ne carini i to bi bilo donekle prihvatljivo.
Opet cu ponoviti, shvatam ovaj problem, no nikako ne podrzavam "laganje" i "muljanje" da bi se izbjeglo ono sto je zakonom propisano.
@EmiRem
Sto se tice tvoga problema to je apsolutno do tebe i sto nisi znao svoja prava i obaveze. Na onom zutom listicu je JASNO NAVEDENO da praznici ne ulaze u rok za podizanje paketa tako da te je neko nasamario SAMO RADI TVOGA NEZNANJA.
Kazes da je neko posiljku uzeo !? Meni se to nikada ne bi desilo ako imam tracking number

Istrajao bih do kraja da nadjem gdje je tacno zavrsila i je li napustila BIH. To barem mozes provjeriti...
Jos nesto bih ti napomenuo, a to je da mozda i prodavac laze da nije dobio paket nazad iz razloga sto TN kada se salje iz BIH k vani radi samo dok ne izadje iz BIH

Na zalost...tako da budite svjesni kada vracate nesto posiljaocu ako to radite putem BHPoste moze doci do toga da se on jednostavno napravi budala i kaze da nije doslo, a vi ostanete i bez artika i bez novca.
Jos jednom ponavljam, nije uspjeh zeznuti carinika, nije uspjeh napraviti krivicno djelo i slagati vrijednost, jer ce to na kraju platiti neko drugi za vas. Vama nece ocariniti 200KM, ali meni hoce 60KM i tako u krug dok ne postignu neku "kvotu"" za danas. Ono sto mozemo je krenuti u "borbu" da se izmjeni carinska stopa do koje se carini.
Pozz