Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zanzakpizdolizije

#3076 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zanzakpizdolizije »

Kupljene GY UG9 195/65/15 za 460 km sve 4 gume. :-D
Jahta

#3077 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Jahta »

O'zone wrote:
ami8 wrote:
Spektakluk wrote:Pozdrav svima,

danas sam boravio u "gumam" u namjeri da kupim nove zimske gume. S obzirom na dosadasnja iskustva, htio sam kupiti sava eskimo s3 medjutim prodavci su mi toplo preporucili (za nizi cjenovni razred) Matador Sibir Snow MP92. Iako vrlo skeptican prem ovom proizvodjacu, sugerisali su mi da pogledam rezultate testova i npr. zaista ADAC test za 2014 spominje MP92 kao dovoljnu za ovu primjenu a takodje je spominju i Hr testovi koje je neko pomenuo ranije. Save S3 uopste nije bio na ADAC testovima zimskih guma.

S obzirom da sam se odlucio za nizi cjenovni rang, zanima me da li je neko vec imao iskustva s ovim gumama, te da li ih moze preporuciti.
Dakle, dilema mi je eskimo s3 ili sibir snow MP92.

Hvala
S obzirom da si se odlučio za niži cjenovni rang kupiš "Tigar Wintera" i prst u uho. Ne šalim se, ta guma je više nego dobra za cijenu po kojoj se nudi, malte ne cijena je skoro u rangu sa protektom, i ne reklamiram ali u Total trade u I.Sarajevu su ubjedljivo najjeftinije, čak 5-6 maraka jeftinije po komadu u odnosu na makbel.ba. Naravno sa ugradnjom i balansiranjem. Matador ne bih komentarisao, znam samo da je prijatelj koji ih je dobio fabrički na škodi pri malo većem bljuzga-snijegu vozio u mjestu. Ne mora biti da su ovi novi modeli isti kao stari.
Ja evo Tigar vozim već 4-5 dana i mogu reći par stvari.

Guma je pravo tiha čak za nepovjerovati prijašnja mi je bila Debica Frigo 2

Mekana je i trošit će se puno brže nego Sava na toplom vremenu mislim da joj je vjek trajanja za one koji čitavu godinu voze na istim gumama na žalost samo tu jednu godinu. To sam doduše i vidio kad su mi mjenjali gume kod vulkanizera jer su isto vrijeme mjenjali gume na jednom Focusu Tigar wintera sa DOT-om 3113 a izlizane kao da se voze najmanje tri sezone.

Forsirao sam nagla kočenja na par mjesta gdje je bio mokar kolovoz nije biklo proklizavanja dok sam na Debici tu redovno proklizavao.

Mislim da 64,30 KM trenutno nije moguće naći bolju gumu pa čak i da je vozite samo jednu sezonu.
Prijatelju koje su dimenzije za te pare?
Ja sam već četiri zime odvezao na zimskom Tigru (kojeg sam iskreno kupio teškog srca, ali kupim ih na nagovor starog vuka sa asfalta koji mi tad reče mani su budalasanja za grada samo neka su zimske nove i bit će odlično) pa red je da malo promijenim :-D Čak sam htio prošle zime da mijenjam kad ovaj moj vulkanizer (kad sam došao da skinem ljetne Mišelinke i da mi stavi zimske) mi govori nema potrebe, dobre su i ja produžio još jednu zimu. Možda mi bude savjetovao još jednu :-D , ali makar dvije nove da uzmem.
Prešao sam za te četiri zime sigurno preko 20000 i to samo gradske vožnje (bljuzga, mokrina i ostalo, snijeg je rijetkost) i za te uslove Tigar je tito za normalnu gradsku vožnju i stvarno nema potrebe da bacam pare. Prije 4 godine kad sam ih kupovao bilo su baš tako oko 60KM po komadu za 185/65/R15 i to friške bile samo dvije hefte stare.
Vidim preporučuje raja Total Trade u Lukavici kao najpovoljnije što se tiče cijene, nadam se da su friške.
530i

#3078 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Pirelli drži Unitrade u svojim poslovnicama, kupite današnji avaz kao što već rekoh :)

Premium ili ne, kupiti što bolje gume, a to određuje budžet...ko ima 400KM ok, ko se može protegnuti na 5 ili 6 stoja onda neka to i uradi. Ove sezone nisam kupovao gume, ali prošle godine i prošlih godina znam da se davao popust i po 10% za plaćanje kešom recimo...
O'zone
Globalni moderator

#3079 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Jahta wrote:
O'zone wrote: Ja evo Tigar vozim već 4-5 dana i mogu reći par stvari.

Guma je pravo tiha čak za nepovjerovati prijašnja mi je bila Debica Frigo 2

Mekana je i trošit će se puno brže nego Sava na toplom vremenu mislim da joj je vjek trajanja za one koji čitavu godinu voze na istim gumama na žalost samo tu jednu godinu. To sam doduše i vidio kad su mi mjenjali gume kod vulkanizera jer su isto vrijeme mjenjali gume na jednom Focusu Tigar wintera sa DOT-om 3113 a izlizane kao da se voze najmanje tri sezone.

Forsirao sam nagla kočenja na par mjesta gdje je bio mokar kolovoz nije biklo proklizavanja dok sam na Debici tu redovno proklizavao.

Mislim da 64,30 KM trenutno nije moguće naći bolju gumu pa čak i da je vozite samo jednu sezonu.
Prijatelju koje su dimenzije za te pare?
Ja sam već četiri zime odvezao na zimskom Tigru (kojeg sam iskreno kupio teškog srca, ali kupim ih na nagovor starog vuka sa asfalta koji mi tad reče mani su budalasanja za grada samo neka su zimske nove i bit će odlično) pa red je da malo promijenim :-D Čak sam htio prošle zime da mijenjam kad ovaj moj vulkanizer (kad sam došao da skinem ljetne Mišelinke i da mi stavi zimske) mi govori nema potrebe, dobre su i ja produžio još jednu zimu. Možda mi bude savjetovao još jednu :-D , ali makar dvije nove da uzmem.
Prešao sam za te četiri zime sigurno preko 20000 i to samo gradske vožnje (bljuzga, mokrina i ostalo, snijeg je rijetkost) i za te uslove Tigar je tito za normalnu gradsku vožnju i stvarno nema potrebe da bacam pare. Prije 4 godine kad sam ih kupovao bilo su baš tako oko 60KM po komadu za 185/65/R15 i to friške bile samo dvije hefte stare.
Vidim preporučuje raja Total Trade u Lukavici kao najpovoljnije što se tiče cijene, nadam se da su friške.
185/60/14, Total trade, DOT 4114
Jahta

#3080 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Jahta »

Hvala na odgovoru.
Ono što sam ja mogao naći online je samo ovo:
http://cijenaguma.ba/auto-gume/42

I cijena je oko 87-88 KM. U Lukavici ih nema sve se prodalo po cijeni od 73 KM, tek možda za 20 dana.
Ko još tuši Tigra u gradu, a da ima solidnu cijenu?
O'zone
Globalni moderator

#3081 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Jahta wrote:Hvala na odgovoru.
Ono što sam ja mogao naći online je samo ovo:
http://cijenaguma.ba/auto-gume/42

I cijena je oko 87-88 KM. U Lukavici ih nema sve se prodalo po cijeni od 73 KM, tek možda za 20 dana.
Ko još tuši Tigra u gradu, a da ima solidnu cijenu?
Makbel 73 KM po komadu za tvoju 185/65/15

http://www.makbel.ba/autogume/listings/ ... 5/65/1601/
supercali

#3082 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

jesu oni sa skenderije tamek son preselili negdje iznad bosmala ona glavna ulica?
zilla_

#3083 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

Ja sam mislio uzet SAVA Eskimo HP ali čitajući sve ove postove skonto sam da je možda bolje doturit još koju marku i uzet malo bolju gumu...

Ima li neko iskustvo sa UNIROYAL PLUS-77 gumama?

Meni idu gume u dimenziji 195 55 r15 i za ovu savu bi dao 125 KM po gumi a za ove uniroyal gume 140 KM po gumi. Razlika nije velika al opet pitanje je koliko bi dobio bolju gumu.
supercali

#3084 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

195/65 15 kod tameka 115 maraka michelin alpin 4 cini mi se
O'zone
Globalni moderator

#3085 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

supercali wrote:jesu oni sa skenderije tamek son preselili negdje iznad bosmala ona glavna ulica?
Nije, nego otvorio je poodavno i onu drugu radnju kod restorana Ruža.
supercali

#3086 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

naletim na njihov fb pa mi cudno a znam da su bili zatvoreni na skenderiji jer se radila ulica pa zato
O'zone
Globalni moderator

#3087 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

supercali wrote:naletim na njihov fb pa mi cudno a znam da su bili zatvoreni na skenderiji jer se radila ulica pa zato
Ja koliko znam Tamek je radio cijelo vrijeme i dok se radila ulica ulazilo se sa autima od zgrade VIK-a. Ovu prodavnicu u Hrasnom imaju sigurno oko godinu dana ako ne i malo više.

Zatvorila se ona praonica koja je bila do Tameka na Skenderiji a on je koliko sam vidio onda uzeo i onaj prostor
supercali

#3088 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

jednom sam prolazio i nije radilo pa zato al nema veze
nego ja sam jednom u makbelu uzimao gume i nisu imali na stanju pa su h dovukli od tameka
eto cisto da je tamek veci od makbela sto se tice michelina pa vjerovatno cete michelin jeftinije naci u tameku nego u makbelu
nicname1221

#3089 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nicname1221 »

zdravo! treba mi protekt za kamion, 11 R 22.5. gdje mogu kupiti na području us kantona?
Sodom1

#3090 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

.
pajero

#3091 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

zilla_ wrote:Ja sam mislio uzet SAVA Eskimo HP ali čitajući sve ove postove skonto sam da je možda bolje doturit još koju marku i uzet malo bolju gumu...

Ima li neko iskustvo sa UNIROYAL PLUS-77 gumama?

Meni idu gume u dimenziji 195 55 r15 i za ovu savu bi dao 125 KM po gumi a za ove uniroyal gume 140 KM po gumi. Razlika nije velika al opet pitanje je koliko bi dobio bolju gumu.
Ako ces je koristiti samo zimi onda uzmi 185/60/15. Razlika u voznji je nikakva ali kod kesiranja za nove gume uuuuuu...

Ja sam Conti TS850 kupio za 125KM u ovoj dimenziji a 195/55/15 i bila 190KM...
kritichar

#3092 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kritichar »

unionkomerc u zenici daje 15% popusta na keš
stavio sam 4 tigra 69 po komadu, sa montažom
185/65
puno kalulacija, koje gume...... i onda vidim da firma na službeno stavlja tigrove, mogu vala i ja
zilla_

#3093 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

Nakon raznih kalkulacija danas u gumam uzmem UNIROYAL PLUS-77. Šara joj super izgleda :mrgreen:

Image

Inače ova guma je skuplja nekih 20 KM od save al mislim da je puno bolja. I momak iz gumam mi reče da da ova guma spada u sam vrh ponude zimskih guma i da je za klasu bolja od save.
l33t

#3094 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by l33t »

mogu li lanci oznake(grupe) 70 da se stave na 195/65 R15 gume ? zna li iko

i gdje da uzmem lance za michelin 195 / 65 R15 91h gume ?
LeKo

#3095 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

l33t wrote:mogu li lanci oznake(grupe) 70 da se stave na 195/65 R15 gume ? zna li iko

i gdje da uzmem lance za michelin 195 / 65 R15 91h gume ?
70 ne mogu na 195-65-15. Lanci se kupuju prema veličini gume, ne prema proizvođaču, kupuješ ondje za gdje imaš love od Thule prodavnice do auto pijace.
Ridjobrki

#3096 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Našao i rezervisao Fuldu po cijeni onog Vredesteina. :)
mufa1

#3097 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mufa1 »

Fakat kako cojk nafali uniroyal i šaru, ja na trenutak pomislio da ce Goodyear, Michelin, Dunlop sutra zatvorit firme, nema potrebe da postoje... Al ako je momak sto montira tako reko, onda nema potrebe da se njegova tvrdnja dovodi u pitanje...
Sodom1

#3098 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

Ja bi zamolio sve ljude dobre volje da ne uzimaju zdravo za gotovo sta kazu ,sta preporuce vulkanizeri,majstori.
Oni supljiraju 99%
Bog dao interneta,youtuba ,informisati se vala moze ko god ima imalo dobre volje.Ako nista da budes ravnopravan u tim razgovorima a ne da te svaka budala levati kako hoce i da ti podmece muda pod bubrege
zilla_

#3099 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

Za moje auto razlika srednja klasa - premium klasa je minimum 50KM po gumi. Nisam htio savu jer se gume troše nenormalno brzo i nakon par penjanja na trotoar obavezno dobije bubreg. Uniroyal po onome što sam pročitao i po samoj kategorizaciji "viša srednja klada" mi se činila ok guma a samo 20KM skuplja od Save. Kako god mislim da je bolja guma od save a svakako da se ne može poredit sa mišelinom, kontinentalom i sl gumama. Za moju fabiu je više nego dobar izbor. :kiss:
ovom sto je kupio Uniroyal,da ne kvotam cijel post sa slikom, ja imam Uniroyal rainexpert, ,sara sto kazes haos dobra ,al i sto su pocele da huce ,katastrofa ,isto avion kad polijece ...bacit cu ih sve sa super sarom
da bacit ćeš ih na pik za par stoja nakon što si im duši izvadio bar 3 sezone :evil:
Fakat kako cojk nafali uniroyal i šaru, ja na trenutak pomislio da ce Goodyear, Michelin, Dunlop sutra zatvorit firme, nema potrebe da postoje... Al ako je momak sto montira tako reko, onda nema potrebe da se njegova tvrdnja dovodi u pitanje...
ja sam samo rekao da mi je šara ok i da mislim da je bolja guma od save. niko me nije ubijedio da kupim baš tu gumu nego kad sam otišao u gumam i tražio baš tu gumu, ovaj me pitao što uniroyal, ja mu rekao da sam mislio uzet savu hp ali odustao zbog lošeg iskustva sa tim gumama kod drugih meni poznatih ljudi... onda mi je taj lik rekao da je uniroyal puno bolja guma od save i da spada u neku višu srednju klasu i da mi je dobar izbor.

Danas sam vozio nekih 50 km i meni što se buke tiče nema nikakve razlike u odnosu na ljetne gume... kao će se ponašat na snigegu i mokroj cesti to ćemo da vidimo :thumbup:
mufa1

#3100 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mufa1 »

Ma da one tebe dobro posluže, i da ne bude potrebe za intervencijom u kriticnim situacijama, a sve ostalo je manje vise nebitno... Živio :thumbup: :thumbup:
Post Reply