FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#3076 Re: FIAT KONZUMENTI
To su sve standardne obavijesti kod Stila kad je loš akumulator...i ovdje je sigurno ista situacija...ne treba ti nikakav jači, samo uzmi iste jačine nov...
-
530i
#3077 Re: FIAT KONZUMENTI
Ako auto vergla, a ne pali nije problem do akumulatora. I može biti do brave tj. kod ključa. Ako je akumulator slab on može malo duže verglati, usto i sporije, ali mora upaliti, to je mali benzinac i ne treba mu naročito velik akumulator za paljenje. Ne znamo koliko je auto star, do baterije svakako može biti, uzmi neki kvalitetan akumulator i zamijeni, ako bude palio normalno - problem si riješio.Proposition Joe wrote:Uzeo ljetos Fiat Punto mk2 Classic, benzin 1.2 od 60 ks i time se pridruzio Fiat klubu. U pocetku bilo sve ok ali kako je jesen isla i s njom hladnija jutra pojavljivao mi se problem sa paljenjem. Dakle, ujutro kad se spusti oko 0 stepeni temperature, meni odvergla 2-3 puta pa tek onda upali... Kako je vrijeme odmicalo i sve vise hladnih jutara bilo (a realno nije bilo uopste ozbiljnih minusa) problem je dolazio sve vise do izrazaja. Majstor mi rece da je problem oko brave, te da trebam da malo "pogodim" sa kljucem kada palim. Ok, al zasto samo kad je hladno? Uglavnom, prosli vikend sam zaglavio u jednom selu na planini, gdje sam i prenocio i naravno ujutro nema teorije da upali. Nakon visestrukog verglanja pocela mi se gasiti kontrolna ploca i verglanje je prestajalo sto znaci da sam akumulatoru dusu izvukao. Sutradan mi jedan tu jedan lokalni majstor pogledao i kaze da je do akumulatora, da mi treba jaci i da nece biti problema. Napomenuti moram da mi se par puta desilo da se gasio servo a rijec je bilo o kracim voznjama. U tim situacijama ugasim auto i ponovo upalim i sve OK.
Problem nisam rijesio, koristim trenutno drugi auto, ali me zanima vase misljenje da li se moze zakljuciti o cemu se radi na osnovu iznad navedenog opisa? Meni nekako nelogicno da bude brava, akumulator mi je svakako kupiti, naravno jaci tj. prije svega jace udarne snage. Koji akumulator uzeti i koje snage ? Ovo sa servom, jel vjerovatno da je posljedica slabog napajanja?
-
Proposition Joe
#3078 Re: FIAT KONZUMENTI
Uzeo jucer novi akumulator, postavio ga i odmah bez problema upalio...alii to je bilo u toku dana dok ga je sunce milovalo. Malo kasnije tj. navecer kad sam htio krenuti spustila se temperatura i opet isto
... vergla ali nece da upali. Malo ga gurnuo i odmah bez problema upalio.
Ici ce majstoru sutra ili prekosutra, kada stignem da ga odvucem.
Ici ce majstoru sutra ili prekosutra, kada stignem da ga odvucem.
-
530i
#3079 Re: FIAT KONZUMENTI
Vergla a ne pali ili ne može ni da zavergla dovoljno da upali? Ako je ovo drugo možda ti negdje nešto vuče struju....
-
Proposition Joe
#3080 Re: FIAT KONZUMENTI
ovo prvo tj. vergla a ne pali530i wrote:Vergla a ne pali ili ne može ni da zavergla dovoljno da upali? Ako je ovo drugo možda ti negdje nešto vuče struju....
- johntra
#3081 Re: FIAT KONZUMENTI
Nek ti majstor provjeri senzor temperature ili senzor radilice...pardon, ne radilice, nego bregaste...
-
Proposition Joe
#3082 Re: FIAT KONZUMENTI
Bio kod majstora, kaze otisla pumpa za gorivo...E sad, na osnovu mog iznad opisanog problema jel moguce da je do toga? Ponajvise pitam zbog toga sto po toplom vremenu pali a po hladnom nece...
- johntra
#3083 Re: FIAT KONZUMENTI
Moguće je...je li ti izmjerio pritisak iste?
-
zdruzdjo
#3084 Re: FIAT KONZUMENTI
Bas blesavo. Ja znam da raji se vise desava obrnuto. Znaci kad je pravo toplo onda zeza.Proposition Joe wrote:Bio kod majstora, kaze otisla pumpa za gorivo...E sad, na osnovu mog iznad opisanog problema jel moguce da je do toga? Ponajvise pitam zbog toga sto po toplom vremenu pali a po hladnom nece...
I meni je jednom to davno na marei bilo. Samo stalo auto. Zvao bihamk i oni dok dodjose auto upali. A bilo oko 35 napolju. Kaze majstor pumpa izdaje polako pa da znas.
-
Proposition Joe
#3085 Re: FIAT KONZUMENTI
Izvorni problem je ipak kljuc , pokazala dijagnostika
Pumpa za gorivo je bila na izdisaju i to je bila samo otezavajuca okolnost kod paljenja. Iz nekog razloga brava hoce ponekad da ne prepozna kljuca. Po iskustvu to posebno hoce po hladnom vremenu. Doduse, sada sa novom pumpom dosta lakse ide.
- kokuz_sa
#3086 Re: FIAT KONZUMENTI
imam isti problem ali sa 1.9 JTD
kada je toplo sastavi odmah..prosle zime vise parkiran bio nego sto se vozao..
ove odem kupim nov akumulator..
prosle zim vergla vergla i sve tako ali nece da sastavi..ali cim malo kao kahne..onda ocekuj da ce i upaliti..
i prije verglam i isprazni se i akumulator
sada kako sam kupio akumulator...dok je toplo pali na okret kljuca..odmah sastavi..a sada kako je minus ujutro..vergla po minut i onda upali..tacno pali na sirovu snagu novog akumulatora..
dajte preporuku gdje otici .. minusi pravi nisu jos ni poceli..a ja auto ujutro palim prije pola 7 kada je sve zaledjeno.unistit cu i ovako akumulator ovaj
kada je toplo sastavi odmah..prosle zime vise parkiran bio nego sto se vozao..
ove odem kupim nov akumulator..
prosle zim vergla vergla i sve tako ali nece da sastavi..ali cim malo kao kahne..onda ocekuj da ce i upaliti..
i prije verglam i isprazni se i akumulator
sada kako sam kupio akumulator...dok je toplo pali na okret kljuca..odmah sastavi..a sada kako je minus ujutro..vergla po minut i onda upali..tacno pali na sirovu snagu novog akumulatora..
dajte preporuku gdje otici .. minusi pravi nisu jos ni poceli..a ja auto ujutro palim prije pola 7 kada je sve zaledjeno.unistit cu i ovako akumulator ovaj
-
zdruzdjo
#3088 Re: FIAT KONZUMENTI
Za Hotu znam (za je skup hahahah)ElRe wrote:Hota ili Adin i Kina
Ko su ostala dvojica. I gdje su.
Fino je znati a da bog da ne zatrebali.
Uvijek sam fiat-e servisirao kod dine u barama.
- ElRe
#3089 Re: FIAT KONZUMENTI
Oni su radili kod Hote, sada su samostalni i nalaze se na Stupu, iza objekta gdje je nekada bio Motorex.zdruzdjo wrote:Za Hotu znam (za je skup hahahah)ElRe wrote:Hota ili Adin i Kina
Ko su ostala dvojica. I gdje su.
Fino je znati a da bog da ne zatrebali.
Uvijek sam fiat-e servisirao kod dine u barama.
Hota i njih dvojica su najozbiljniji majstori koji rade ITA vozila. Mozda to nekome i jeste skupo, ali bar znas da ces kasnije biti miran.
Ja licno nemam vremena da idem od majstora do majstora koji "nisu skupi" a da isti ne mogu da otklone problem.
- kokuz_sa
#3090 Re: FIAT KONZUMENTI
Meni Dino u Barama rece da nije on aman za struju dobar pa da nadjem nekog elektricara da pogleda..a Hota ko Hota..njega bi zaobisao iskreno.
- Ned071
#3091 Re: FIAT KONZUMENTI
mene zanima kakav je to model za 12 milja eura, koji motor, kakva oprema
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1073346
-
citroen xm
#3092 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa vjerovatno startni sa 1.4 benzincem od 95 KS i osnovnom opremom koja će imati sigurnosne sisteme(ESP, jastuke, zavjese),manuelnu klimu i ono osnovno tipa servo, centralna el. podizači naprijed. Za opremu pretpostavljam.
Mada ubrzo bi cijena trebala ići dole jer vidim već na akcijama Citroen Elize sa najvišim paketom opreme i 1.6 HDI 100 motorom za nešto ispod 24000 KM. A ista su klasa i konkurencija će biti kada se Tipo pojavi.
Mada ubrzo bi cijena trebala ići dole jer vidim već na akcijama Citroen Elize sa najvišim paketom opreme i 1.6 HDI 100 motorom za nešto ispod 24000 KM. A ista su klasa i konkurencija će biti kada se Tipo pojavi.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3093 Re: FIAT KONZUMENTI
citroen xm wrote:Pa vjerovatno startni sa 1.4 benzincem od 95 KS i osnovnom opremom koja će imati sigurnosne sisteme(ESP, jastuke, zavjese),manuelnu klimu i ono osnovno tipa servo, centralna el. podizači naprijed. Za opremu pretpostavljam.
Vala, c-elize djeluje k'o kakva mahindra pored fiata, iskreno, iako nije los auto u globalu.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3094 Re: FIAT KONZUMENTI
U Italiji osnovni starta sa 14.5k € 1.4 FIRE motor 95 KS.Ned071 wrote:mene zanima kakav je to model za 12 milja eura, koji motor, kakva oprema
Imali odmah neku akciju i popust od 2k € za odredjeni dio kupaca (npr kod njih Rapid SpaceBack sa 18k €,dok je Octavia na 19.5k €).
U Spaniji starta od 10 900 €,ali su imali akciju za prvih 100 kupaca za 9900 €. U Poljskoj starta od 45 000 zlota sto je cca 10.5k €,ali je manje opremljen nego Talijanska verzija.
Prosli vikend su prodali preko 1000 Tipa u Italiji,imali su neki fazon "dani otvorenih vrata" ili sl.
-
citroen xm
#3095 Re: FIAT KONZUMENTI
Slažem se da je Tipo dosta ljepše dizajniran, bar spolja. Ali oni su konkurenti, kvalitet izrade je pretpostavljam tu negdje i onda kada na to sve dodaš da je to budžet klasa u kojoj se traži što više za malo para, mislim da ne smije biti velika cjenovna razlika.konektovan wrote:
Vala, c-elize djeluje k'o kakva mahindra pored fiata, iskreno, iako nije los auto u globalu.
Meni je sasvim poštena ponuda kod Citroena za taj Elize ful opremljen dizel. Dakle 24000. Fiat sa sličnom ponudom kod nas ne bi smio ići preko 26000 jer se u toj klasi gleda svaki fening.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3096 Re: FIAT KONZUMENTI
citroen xm wrote:Slažem se da je Tipo dosta ljepše dizajniran, bar spolja. Ali oni su konkurenti, kvalitet izrade je pretpostavljam tu negdje i onda kada na to sve dodaš da je to budžet klasa u kojoj se traži što više za malo para, mislim da ne smije biti velika cjenovna razlika.konektovan wrote:
Meni je sasvim poštena ponuda kod Citroena za taj Elize ful opremljen dizel. Dakle 24000. Fiat sa sličnom ponudom kod nas ne bi smio ići preko 26000 jer se u toj klasi gleda svaki fening.
Eh, tek cemo vidjeti o cemu se tu radi. Kad uzivo vidimo tipo, onda mozemo rec' je li to budzet klasa ili nije.
-
530i
#3097 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa i ne baš, nije zadnja riječ ni tehnike, ni dizajna, ali veoma korektan auto. Plus cijena odlična, plus još daju popust i na napisane cijene...konektovan wrote:citroen xm wrote:Pa vjerovatno startni sa 1.4 benzincem od 95 KS i osnovnom opremom koja će imati sigurnosne sisteme(ESP, jastuke, zavjese),manuelnu klimu i ono osnovno tipa servo, centralna el. podizači naprijed. Za opremu pretpostavljam.
Fiat se kod nas mora potruditi i sa salonom i sa servisima i sa reklamama i svakako ići na povoljne cijene...
-
citroen xm
#3098 Re: FIAT KONZUMENTI
Svakako dok ne dođe u BiH i ne vidi se sve, sve je priča na slijepo.
Što se tiče pravog low cost-a, kao Logan, mislim da im nije u cilju. Ako to budu radili mislim da će ići sa drugom značkom. Zamisli new Zastava Yugo Flrida.
Što se tiče pravog low cost-a, kao Logan, mislim da im nije u cilju. Ako to budu radili mislim da će ići sa drugom značkom. Zamisli new Zastava Yugo Flrida.
- Ned071
#3099 Re: FIAT KONZUMENTI
Ovaj tipo uz 1.4 turbaka i miran pet godina... A josh i bordo
-
citroen xm
#3100 Re: FIAT KONZUMENTI
Nema turba koliko vidjeh.