Bášča
Moderator: anex
-
CvjetnaOaza
#3076 Re: Bášča
200 sjemenki, svaka vam čast Senći.
Uh kako volim čitati ovakve komentari.
- Mu'min
#3077 Re: Bášča
Znači Senči ti ne pikiraš?
Ekonomičnije je da si u 4x posude po 50 sjemenki rukom isreso. Em manje zemlje, em manje posla.
I što nikne poslje pikiraj u te jogurt lončiće da dalje raste dok ne bude vakat za njivu.
Ekonomičnije je da si u 4x posude po 50 sjemenki rukom isreso. Em manje zemlje, em manje posla.
I što nikne poslje pikiraj u te jogurt lončiće da dalje raste dok ne bude vakat za njivu.
- beautyfool
#3078 Re: Bášča
Eh evo i mena malo kod vas, primate li me u drustvo
Ja imam jednu minijaturnu basticu iza kuce u koju svake godine sadim cvjece, plus saksije pa sam sad htjela mjenjati i pokusati s nekim povrcem. Tek toliko da probam nesto domace, jer zaista nemam nikoga u okruzenju ko se bavi tim tako da nisam u mogucnosti nabaviti domace povrce.
Taj dio baste je na istocnoj strani, ljeti sunce grije negdje max do 13h-14h i onda ostatak dana je u hladovini.
Zanima me sta bi mogla tu uspjesno posaditi
Recite mi jeli moram ja sad mjenjati zemlju, neku namjenski za rasad
ili mogu nesmetano i u ovo saditi povrce ?
Sad bih pokusala prvo u kuci da zasadim sjemenke za cherry paradajz, jeli mogu njega u saksiju u kojoj je bila zemlja od cvjeca ili moram mjenjati
Joj ja sam pravi pocetnik, nemojte sta zamjeriti
Ja imam jednu minijaturnu basticu iza kuce u koju svake godine sadim cvjece, plus saksije pa sam sad htjela mjenjati i pokusati s nekim povrcem. Tek toliko da probam nesto domace, jer zaista nemam nikoga u okruzenju ko se bavi tim tako da nisam u mogucnosti nabaviti domace povrce.
Taj dio baste je na istocnoj strani, ljeti sunce grije negdje max do 13h-14h i onda ostatak dana je u hladovini.
Zanima me sta bi mogla tu uspjesno posaditi
Recite mi jeli moram ja sad mjenjati zemlju, neku namjenski za rasad
Sad bih pokusala prvo u kuci da zasadim sjemenke za cherry paradajz, jeli mogu njega u saksiju u kojoj je bila zemlja od cvjeca ili moram mjenjati
- vrtlar
#3079 Re: Bášča
beautyfool wrote:Eh evo i mena malo kod vas, primate li me u drustvo![]()
Zanima me sta bi mogla tu uspjesno posaditi![]()
Recite mi jeli moram ja sad mjenjati zemlju, neku namjenski za rasadili mogu nesmetano i u ovo saditi povrce ?
Sad bih pokusala prvo u kuci da zasadim sjemenke za cherry paradajz, jeli mogu njega u saksiju u kojoj je bila zemlja od cvjeca ili moram mjenjati![]()
Dobro dosla
Ako obecas da ces sa nama ostati i postavljati slike iz tvoje baste onda ce i drugi a i ja ti pomoci oko baste znaci prvo obecanje
- Mu'min
#3080 Re: Bášča
Dobrodošla!beautyfool wrote:Eh evo i mena malo kod vas, primate li me u drustvo![]()
Evo FLAG-u društva.beautyfool wrote: Ja imam jednu minijaturnu basticu iza kuce u koju svake godine sadim cvjece,
Slobodno kombinuj cvijeće i povrće tako ćeš namamiti pčelice a i ne moraš se jednog odricati u cjelini.beautyfool wrote:plus saksije pa sam sad htjela mjenjati i pokusati s nekim povrcem.
Bilo bi super kada bi više familija bila tako ekološko usmjereno i da skupa naručuju. Tako bi se lakše našlo rješenje za domaće voće i povrće po normalnim cijenama.beautyfool wrote: Tek toliko da probam nesto domace, jer zaista nemam nikoga u okruzenju ko se bavi tim tako da nisam u mogucnosti nabaviti domace povrce.
Sve što more inače u Bosni. A sa malo više znanja i što drugim još nije uspjelo.beautyfool wrote:Taj dio baste je na istocnoj strani, ljeti sunce grije negdje max do 13h-14h i onda ostatak dana je u hladovini.
Samo naprijed
Jel ti misliš saditi samo u saksije ili onako na otvorenom.beautyfool wrote: Recite mi jeli moram ja sad mjenjati zemlju, neku namjenski za rasadili mogu nesmetano i u ovo saditi povrce ?
Ako je saksije normalno je da mijenjaš zemlje a ako je na otvorenom onda treba dognojavati, brinuti itd.
Ovo ćemo ti odgovori kad daš obećanje koje je napisao vrtlar.beautyfool wrote: Sad bih pokusala prvo u kuci da zasadim sjemenke za cherry paradajz, jeli mogu njega u saksiju u kojoj je bila zemlja od cvjeca ili moram mjenjati![]()
- Senći
#3081 Re: Bášča
Osim ovih 200 u čašama imam i ovoCvjetnaOaza wrote:200 sjemenki, svaka vam čast Senći.

Ovo pikiram, toga ja posijem malo više jer mi u selu višak podijelimo i mijenjamo kome šta treba.Mu'min wrote:Znači Senči ti ne pikiraš?
-
Oticon
#3082 Re: Bášča
Dobrodošao Senći...dobrodošla Beautyfool.
Senći, gdje u Konjicu nađe ovu pasirku od inox-a
, ja je u Sarajevu nemogu naći nikako.
Senći, gdje u Konjicu nađe ovu pasirku od inox-a
- Senći
#3083 Re: Bášča
Dobrodošla kad su primili mene zašto nebi i tebe što se mene tiče primljena. Ja mislim da ti tu možeš saditi svako povrće koje i mi sadimo jer jutarnje sunce je najbitnije. Što se zemlje tiče ovu u saksijama promjeni ili je bar pomjesaj sa novom a u bašti ako je dobra zemlja nece smetati da ostane. A i ostali neka kazu svoje misljenje.beautyfool wrote:Eh evo i mena malo kod vas, primate li me u drustvo![]()
Recite mi jeli moram ja sad mjenjati zemlju, neku namjenski za rasadili mogu nesmetano i u ovo saditi povrce ?
Sad bih pokusala prvo u kuci da zasadim sjemenke za cherry paradajz, jeli mogu njega u saksiju u kojoj je bila zemlja od cvjeca ili moram mjenjati![]()
Hvala Oti našao sam je u poljoprivrednoj apoteci imaju ih uvijek bar tako kažu, ako želiš mogu je ja kupit pa nekad kad krenem u Sarajevo (ako se nevaram ti si iz Sa) da je ponesem.Oticon wrote:Dobrodošao Senći...dobrodošla Beautyfool.
Senći, gdje u Konjicu nađe ovu pasirku od inox-a, ja je u Sarajevu nemogu naći nikako.
- Mu'min
#3084 Re: Bášča
Ona pasirka je italijanske proizvodnje, ja je imam i vrlo zadovoljan.Oticon wrote:Dobrodošao Senći...dobrodošla Beautyfool.
Senći, gdje u Konjicu nađe ovu pasirku od inox-a, ja je u Sarajevu nemogu naći nikako.
- beautyfool
#3085 Re: Bášča
Svecano obecajem da cu rado postavljati slike iz moje mini bastice
ako bude sta niklo naravno
I hvala na dobrodoslici, malo ste me motivisali
Eh sad, ja sam juce kupila sjemena od Green Garden:
Blitva lisnata -erbette
Krastavac -suncani potok
Persin lisnati - domaci liscar
Spinat - matador
Cvekla- egipatska
Salata - atrakcija
Tikva - duga bijela bez vrijeze
Patlidzan - domaci srednje dugi
Kupus bijeli - slava
Rajcica - jabucar
Paprika - rotund zuta
Paprika - soroksari
Od bastice, recimo imam 2 odvojena dijela, nije to nista veliko ali eto volila bih da mi bar 20% onog sto posijem uspije i plus bi sadila u saksije.
Eh sad ova sjemena imaju rok do 2016 tako da nemoram to sve posaditi
Sta mi vi predlazete s cim da sadim sta, i pretpostavljam da je sad negdje vrijeme da sjemena zasadim u neke posudice u kuci kao sa slike senci, kako je sve divno poredano
mumin super za cvjece, ubacim onda po koji cvjetic u basticu
S obzirom da je i u basti samo cvjece sadjeno onda bolje i tamo da ubacim zemlju za rasad, koja je najbolja i sta mi jos treba.
I hvala na dobrodoslici, malo ste me motivisali
Eh sad, ja sam juce kupila sjemena od Green Garden:
Blitva lisnata -erbette
Krastavac -suncani potok
Persin lisnati - domaci liscar
Spinat - matador
Cvekla- egipatska
Salata - atrakcija
Tikva - duga bijela bez vrijeze
Patlidzan - domaci srednje dugi
Kupus bijeli - slava
Rajcica - jabucar
Paprika - rotund zuta
Paprika - soroksari
Od bastice, recimo imam 2 odvojena dijela, nije to nista veliko ali eto volila bih da mi bar 20% onog sto posijem uspije i plus bi sadila u saksije.
Eh sad ova sjemena imaju rok do 2016 tako da nemoram to sve posaditi
Sta mi vi predlazete s cim da sadim sta, i pretpostavljam da je sad negdje vrijeme da sjemena zasadim u neke posudice u kuci kao sa slike senci, kako je sve divno poredano
mumin super za cvjece, ubacim onda po koji cvjetic u basticu
S obzirom da je i u basti samo cvjece sadjeno onda bolje i tamo da ubacim zemlju za rasad, koja je najbolja i sta mi jos treba.
-
CvjetnaOaza
#3086 Re: Bášča
Dobro došla i lijepo se snama družila.beautyfool wrote:Eh evo i mena malo kod vas, primate li me u drustvo![]()
A sad odgovori na tvoja pitanja.
Moraš li mijenjati tj. obogatiti tvoju zemlju u bašti zavisi kakvu zemlju imaš; pjeskovitu, humusnu, glinu itd.
Sjeme se sije u "siromašnu" zemlju i ako si u tim saksijama imala humusnu zemlju ona ti nije za sjetvu. Ako si imala zemlju za kaktuse onda bi moglo ići s tim da dodaš još baštenske zemlje i eventualno sitnijeg perlita.
Za sve treba malo iskustva, a ono se stiče vremenom.
- beautyfool
#3087 Re: Bášča
CvjetnaOaza, hvala na dobrodoslici.
Ja sa povrcem zaista nemam nikakvo iskustvo, kao sto sam navela bas sam pocetnik, jedino sta sam sadila je bilo cvjece, dakle kupim zemljiste namjenski za cvjece plus gnojivo i to je to od mene, ja zalivam redovno,uklanjam uvele dijelove, cvjece cvjeta ja uzivam i eto to je to
Hajde da racunamo da ova zemlja ne valja
jer zaista ne znam jeli pogodna za povrce tako da cu radije kupiti sve sto mi treba nego razmisljati hoce li sta niknuti ili ne.
Gdje da kupim i sta da trazim
Ja sa povrcem zaista nemam nikakvo iskustvo, kao sto sam navela bas sam pocetnik, jedino sta sam sadila je bilo cvjece, dakle kupim zemljiste namjenski za cvjece plus gnojivo i to je to od mene, ja zalivam redovno,uklanjam uvele dijelove, cvjece cvjeta ja uzivam i eto to je to
Hajde da racunamo da ova zemlja ne valja
Gdje da kupim i sta da trazim
- Mu'min
#3088 Osnovni pojmovi!
Tek nakon 3. sezone nešto će ti se otkriti šta radiš pogrešno a šta ne. Tako je bar meni. Inače najbolji način je kilometrina (što više sezona, što više sadnica i što više čitanja po forumu).beautyfool wrote:Sad bih pokusala prvo u kuci da zasadim sjemenke za cherry paradajz, jeli mogu njega u saksiju u kojoj je bila zemlja od cvjeca ili moram mjenjati![]()
Pošto je obećanje palo evo moj komentar na tvoje "cherry paradajz pitanje":
Najprija da razjasnimo osnovne pojmove:
sijanje - stavljanje sjemena u zemlju
pikiranje - transplantacija tj. prebacivanje sadnice iz skupne posude u posjedinačne posudice.
sađenje - prebacivanje već odrasle sadnice na stalno mjesto, obično je to na otvorenom u zemlju.
Cherry paradajz (veličina golf loptice) predlažem da sadiš vani, ne u posude jer paradajz formira jak korijenski sistem i samo se džabe muči.Ja prije 2 godine posadio sadnicu paradjaz u posudu oko 20l (veliko za vidjeti) i džabe sva muka.
Što se tiče sijanja paradajza pa i ovog tvog cherry najbolje je u skupnu posudicu, pa kad nikne, pikiraš i poslije 1.maja kad bude vakat posadiš vani.
Kadifica je jako dobra kao zaštita, ker zbog smrada odbija razne štetočine.To ćeš dosta puta pročitati.beautyfool wrote:mumin super za cvjece, ubacim onda po koji cvjetic u basticu
- Mu'min
#3089 Sijemo ili sadimo?
Napisao sam ove pojmove jer sam opazio da dosta puta pitamo za sijanje a mislimo na sađenje pa tako se paradajz (po mom mišljenju) sije u posude al nikad ga ne bi sadio u posude osim onih bonsai sorti.
-
CvjetnaOaza
#3090 Re: Bášča
Senći ovo negira onu tvrdnju koju često čujemo: ne isplati se.Senći wrote:Osim ovih 200 u čašama imam i ovoCvjetnaOaza wrote:200 sjemenki, svaka vam čast Senći.
Ovo pikiram, toga ja posijem malo više jer mi u selu višak podijelimo i mijenjamo kome šta treba.Mu'min wrote:Znači Senči ti ne pikiraš?
Izuzetno cijenim vrijedne ljude, a ovi je zbilja fascinantno.
Nadam se da ćeš nam redovno pokazivati svoje aktivnosti.
- Mu'min
#3091 Re: Bášča
Senći je iz prve krenuo u tešku kategoriju. 
-
bizet
#3092 Re: Bášča
pozdrav novoj raji i veteranima
flag, ti rece, koliko se sjecam, i luk pod foliju ove godine...kako?
takodje,ako se sjecam, ti si sadio paradajz i paprike u 3 reda...gdje si kupio takvu foliju? ili si sam pravio rupe? jer ja koliko sam vidjela u poljo prodavnicama imaju samo foliju za jagode koja ima 4 rupe u nizu, sto je pregusto, ili bez rupa
hvala
flag, ti rece, koliko se sjecam, i luk pod foliju ove godine...kako?
takodje,ako se sjecam, ti si sadio paradajz i paprike u 3 reda...gdje si kupio takvu foliju? ili si sam pravio rupe? jer ja koliko sam vidjela u poljo prodavnicama imaju samo foliju za jagode koja ima 4 rupe u nizu, sto je pregusto, ili bez rupa
hvala
- Senći
#3093 Re: Bášča
Naravno da ću se javljati i pokazivati svoje aktivnosti posebno kad se aktivno krene sa proljetnim radovima.CvjetnaOaza wrote: Senći ovo negira onu tvrdnju koju često čujemo: ne isplati se.
Izuzetno cijenim vrijedne ljude, a ovi je zbilja fascinantno.
Nadam se da ćeš nam redovno pokazivati svoje aktivnosti.
Mu'mine ja se poljoprivredom bavim već duže vremena, ali ne sam vrlo je bitno imati podrsku a moja podrska je moja Hanuma. Nisam novi u poljoprivredi, nego samo na forumu.Mu'min wrote:Senći je iz prve krenuo u tešku kategoriju.
- Mu'min
#3094 Re: Bášča
Onda iznosi svoja iskustva, poduči nas šta!Senći wrote:Mu'mine ja se poljoprivredom bavim već duže vremena, ali ne sam vrlo je bitno imati podrsku a moja podrska je moja Hanuma. Nisam novi u poljoprivredi, nego samo na forumu.
- beautyfool
#3095 Re: Bášča
Mumin hvala na objasnjenju za pojmove, sad se lakse snalazim....a za kadifice, super info, moja mama uvijek sacuva sjeme tako da cu uzeti od nje.
Nasla sam neku tablicu kompatibilnosti biljaka tako da cu gledati da se orjentisem po njoj prilikom sadnje, valjda je uredu
http://www.alternativa-za-vas.com/index ... h-biljaka/
Nasla sam neku tablicu kompatibilnosti biljaka tako da cu gledati da se orjentisem po njoj prilikom sadnje, valjda je uredu
http://www.alternativa-za-vas.com/index ... h-biljaka/
-
flag
#3096 Re: Bášča
Aman jarabi.... osim što kašljem, kišem i šmrcam, još mi se i štuca koliko me ovaj cvjećar Mu'min spominje
.
Nije da se hvalim...ali i ja sam bio ovaj vikend vrijedan... bodrio sam moju ženu dok je sadila paprike
!
Ja sam dobio poštedu zbog prehlade (pokupio sam vrtlarove folove).
Mu'mineeee, posađene su i one tvoje karabituše!!!

izbušim rupe na potrebnom razmaku i to je to. Luk planiram također saditi na ovu agro foliju. Prošla godina je bila
( znaš i sama) da Bog sačuva sušna - ipak ja sam imao sasvim pristojnu baštu. Negdje do kraja avgusta nisam imao nikako vode... Ova folija je spasila stvar - nema okopavanja, nema trave, čuva vlagu u zemlji... Ma ljepota. Ove godine ću ako Bog da na foliju sve što se može saditi i sijati.
ps
Za eventualne informacije i nejasnoće o uzgoju cvijeća...
Molim kontaktirati Mu'mina i cvjećara ups...
Vrtlara. Hvala
Nije da se hvalim...ali i ja sam bio ovaj vikend vrijedan... bodrio sam moju ženu dok je sadila paprike
Kupovao sam u Agricomu u Hadžićima. Mislim da ima kupiti u svakom rasadniku. Ako se ne varam, za povrće postoje već pripremljene (izbušene) folije i ove kao kod mene - bez rupa. Ovom sadilicombizet wrote: flag, ti rece, koliko se sjecam, i luk pod foliju ove godine...kako?
hvala

izbušim rupe na potrebnom razmaku i to je to. Luk planiram također saditi na ovu agro foliju. Prošla godina je bila
( znaš i sama) da Bog sačuva sušna - ipak ja sam imao sasvim pristojnu baštu. Negdje do kraja avgusta nisam imao nikako vode... Ova folija je spasila stvar - nema okopavanja, nema trave, čuva vlagu u zemlji... Ma ljepota. Ove godine ću ako Bog da na foliju sve što se može saditi i sijati.
ps
Za eventualne informacije i nejasnoće o uzgoju cvijeća...
Molim kontaktirati Mu'mina i cvjećara ups...
- Senći
#3097 Re: Bášča
Važi Mu'min sve što budete pitali, a ja budem znao kažem, ali po svemu sudeći ti imaš više iskustva (znanja) od mene.Mu'min wrote:Onda iznosi svoja iskustva, poduči nas šta!
Ja radim onako kako sam naučio od svojih roditelja uglavnom je to organska proizvodnja sa stajskim gnojivom i bez ikakvog prskanja. Ove godine ću pokušati sa ovim što sam saznao od vas kopriva, luk itd.
-
CvjetnaOaza
#3098 Re: Bášča
Flag sigurno si se dobro umorio bodreći ženu. Nije to nimalo lako, uh........
Senći ja se već sad radujem tvojim slikama.
Senći ja se već sad radujem tvojim slikama.
- Mu'min
#3099 Re: Bášča
Zaboravio si napisati da si i promuko od navijanja i bodrenja žene. Al nejsum, tvoje je cvijeće, žena mora ostalo.flag wrote:Aman jarabi.... osim što kašljem, kišem i šmrcam, još mi se i štuca koliko me ovaj cvjećar Mu'min spominje.
Nije da se hvalim...ali i ja sam bio ovaj vikend vrijedan... bodrio sam moju ženu dok je sadila paprike!
Znači kaarbituše otišle u zemlju. Hajd Bože ne hajr. Ako uspije moreš kompot otvorit ZR "Suzavac" i praviti od njih suzavaca za potrebe MUP KS.
Ja bi samo dodao 1 stvar koju mnogi znamo nevidjeti a to je da zemlja mora biti isfrezana u nulu, da bude prah.flag wrote: Ova folija je spasila stvar - nema okopavanja, nema trave, čuva vlagu u zemlji... Ma ljepota.
A ne ko ja prije 2-3 godine reko da probam sa onom tvojom gore sadilicom. Ja roknem u zemlju ono busjen iščupa. Nema ba kad nemaš freze i sličnih džidža nije svačije po putu pjevati.
Slobodno. Pošto mi samo primamo pitanja riješi ćemo ako šta znamo inače ide dr. Flagu Cvjetkoviću u analizu i odgovor.flag wrote: Za eventualne informacije i nejasnoće o uzgoju cvijeća...
Molim kontaktirati Mu'mina i cvjećara ups...![]()
Vrtlara. Hvala
- Mu'min
#3100 MUP metoda
Ma svi mi ovdje smo samouci. Možda ima ko (nisam išao za tim) da ima kakvu agroškolu i njega trebamo čuvati ko malo vode na dlanu. Inače više manje svi radimo Senći po MUP metodi.Senći wrote:Važi Mu'min sve što budete pitali, a ja budem znao kažem, ali po svemu sudeći ti imaš više iskustva (znanja) od mene.Mu'min wrote:Onda iznosi svoja iskustva, poduči nas šta!
Ja radim onako kako sam naučio od svojih roditelja uglavnom je to organska proizvodnja sa stajskim gnojivom i bez ikakvog prskanja. Ove godine ću pokušati sa ovim što sam saznao od vas kopriva, luk itd.
MUP metoda ti je skraćenica za: Metoda Uzaludnih Pokušaja