Ova slika nema blage veze sa ratom u BiH!!seln wrote:Jadna majko svoja, moraju peci jaja na lopati...a svi u novim uniformama, satovi na ruci a rova ni na vidiku.Woody wrote:Nisu prošli kroz šta smo mi prošli.... Jah...Ramzess Veliki wrote: Jedno mi nije jasno - od kakve smo mi to japije? Prošli onakav pakao, poslije toga te država ostavi na ulici da gubiš nerve po šalterima, plate male, život pun stresa ... do sada bi pola stranih vojnika skočilo sa zgrade ili se odalo drogi, alkoholu ...
@Woody, ne znam sta ste vi u VRS prosli, ali ne pricaj u ime drugih.
Snajperisti u Sarajevu..
- Red Wolf
#3076 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#3077 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Fino co'jek rece da je imao 15 dinago ba...kakve Ose i Labudovi 
-
Eborg
#3079 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da li je ovakva "naprava", tj. AK-47 uz Bog zna kakvu optiku imala ikakvu svrhu, s obzirom na uslove borbe u Sarajevu i razdaljine?

- smurf
#3080 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Razdaljina je bila na nekim mjestima da si kamenom protivniku mogao razbiti glavu, ali tu opticki nisan nije "pio vode". Vidjao sam optike na svakakvim puskama osim na lovackim dvocjevkama a o njihovoj efektnosti nisam ni tada kao klinac ozbiljno razmisljao, mada ne smijem tvrditi da neko nije nasao "svrhu" osim foliranja/manekenisanja.
- smurf
#3081 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da ali to je bas puska, a AP je sa sasvim desetom namjenom. Tandzaru ako fino ne namjestis prilikom okidanja izvalit ce ti kljucnu kost 
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3082 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro upucan M-48 sa optikom u pravim rukama je na daljinama do 800 metara Grimm ripper
Nisu džaba ovi okupatori tražili da se unište njihove zalihe.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3083 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da se i to korigovati
korigovanje kundaka i amortizer na isti i nemaš problema, ja sam pucao iz takve prerađene M-48 za lov i mogu reći da je baš mašina za ubijanje
Plus malo kvalitetnija municija 
- karanana
#3085 Re: Snajperisti u Sarajevu..
novi momak. desno bolan, desno.
-
zocurious
#3086 Re: Snajperisti u Sarajevu..
http://cdn.theatlantic.com/static/infoc ... 300379.jpg
"A top sniper, codenamed 'Arrow,' loads her gun in a safe room in Sarajevo, Tuesday, June 30, 1992. The 20-year old Serb who shoots for the Bosnian forces says she has lost count of the number of people she has killed, but that she finds it difficult to pull the trigger. The former journalism student says most of her targets are other snipers on the Serbian side."
Radi se o 20-godišnjoj studentici novinarstva koja je postala snajperistica kodnog imena "Strijela", o Srpkinji koja je branila Sarajevo pucajući na snajperiste VRS-a. Slučajno naiđoh na njenu sliku, a sada sam veoma zaintrigiran. Našao sam dva članka o njoj, oba na engleskom:
*http://news.google.com/newspapers?nid=1 ... 2453,26553
*http://community.seattletimes.nwsource. ... ug=1679759
Članci kažu da je koristila ime "Strijela" kako bi zaštitila sebe i svoju porodicu od buduće osvete, jer je za vlasti RS-a ona bila "najtraženiji ratni zločinac" nakon Dragana Vikića. Bila je kćerka policajca, te se u djetinjstvu bavila streljaštvom. "Strijela je također Srpkinja koja ubija Srbe, jedna od nebrojeno mnogo [Srba] koji su odanost svom gradu stavili ispred nacionalnog opredjeljenja." U intervju je istakla da nikada nije gađala civile, već isključivo snajperiste i vojnike VRS-a, a da joj slike ubijenih starica i djece njenog grada pomažu da povuče okidač. Drugi članak izvještava da je ranjena i u bolnici.
Moje pitanje: zašto nisam uspio pronaći apsolutno ništa o njoj na našem jeziku? Ono malo rezultata Google pretrage na našem jeziku se odnose na roman The Cellist of Sarajevo, u kojem se nalaze likovi inspirisani čelistom Vedranom Smailovićem i "Strijelom". Zar je moguće da su o njoj pisali stranci, a mi nikako?
"A top sniper, codenamed 'Arrow,' loads her gun in a safe room in Sarajevo, Tuesday, June 30, 1992. The 20-year old Serb who shoots for the Bosnian forces says she has lost count of the number of people she has killed, but that she finds it difficult to pull the trigger. The former journalism student says most of her targets are other snipers on the Serbian side."
Radi se o 20-godišnjoj studentici novinarstva koja je postala snajperistica kodnog imena "Strijela", o Srpkinji koja je branila Sarajevo pucajući na snajperiste VRS-a. Slučajno naiđoh na njenu sliku, a sada sam veoma zaintrigiran. Našao sam dva članka o njoj, oba na engleskom:
*http://news.google.com/newspapers?nid=1 ... 2453,26553
*http://community.seattletimes.nwsource. ... ug=1679759
Članci kažu da je koristila ime "Strijela" kako bi zaštitila sebe i svoju porodicu od buduće osvete, jer je za vlasti RS-a ona bila "najtraženiji ratni zločinac" nakon Dragana Vikića. Bila je kćerka policajca, te se u djetinjstvu bavila streljaštvom. "Strijela je također Srpkinja koja ubija Srbe, jedna od nebrojeno mnogo [Srba] koji su odanost svom gradu stavili ispred nacionalnog opredjeljenja." U intervju je istakla da nikada nije gađala civile, već isključivo snajperiste i vojnike VRS-a, a da joj slike ubijenih starica i djece njenog grada pomažu da povuče okidač. Drugi članak izvještava da je ranjena i u bolnici.
Moje pitanje: zašto nisam uspio pronaći apsolutno ništa o njoj na našem jeziku? Ono malo rezultata Google pretrage na našem jeziku se odnose na roman The Cellist of Sarajevo, u kojem se nalaze likovi inspirisani čelistom Vedranom Smailovićem i "Strijelom". Zar je moguće da su o njoj pisali stranci, a mi nikako?
- Edin H.
#3087 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro si ti ovo iskopao, interesantan clanak.
-
zocurious
#3088 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mnogo ratnih ličnosti nije, pa se ipak može naći nešto o njima. Znaš li nešto o njenoj smrti? Sudeći prema članku u novinama, oporavljala se od ranjavanja.Sarajmen wrote:Nije odavno živa.
Evo upravo vidjeh da je spominjana u ovoj temi 2013. godine. Pored citiranog članka, napisano je još samo ovo:
Opet kažem, čudno mi je da se o njoj ne može pronaći nijedan tekst na našem jeziku.Dozer wrote:Da. Ranjena u Otesu, 12/92, sijacem u lijevi kuk, tj. malo iznad bubrega. Nakon toga se nije vracala "na pos'o" nego je prebacena na kancelarijske poslove.
- insomnia78
#3089 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zato sto je preuvelicano i prenapuhano za strance
- Dozer
#3090 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A onda su je upravo stranci provjerili i utvrdili da je sve bila suplja i pumpanje.
- insomnia78
#3091 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Satrase se novinari provjeravajuci ratne priceDozer wrote:A onda su je upravo stranci provjerili i utvrdili da je sve bila suplja i pumpanje.
Toliko je bosanski rat bio bitan
Neko im nakitio pricu o zeni, srpkinji koja puca na svoje, ovima dobro doslo da popune koji stupac, stranci procitali i zaboravili za pet minuta
Taman ko kad ti sad procitas o zeni sitkinji koja ubija site za sunitsku stranu u Iraku
- salik79
#3092 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa i u Tuzli smo imali kcerku i oca, pravoslavce, koji su prije rata bili aktivni/takmicari u streljastvu, a u ratu oboje snajperisti.insomnia78 wrote:Zato sto je preuvelicano i prenapuhano za strance
Ne mogu im se sjetiti imena, ali znam da su bili u rahmetli Hosetovoj jedinici. On im je bio klupski trener.
- Red Wolf
#3093 Re: Snajperisti u Sarajevu..
a ko su siti i sitkinja????insomnia78 wrote:Satrase se novinari provjeravajuci ratne priceDozer wrote:A onda su je upravo stranci provjerili i utvrdili da je sve bila suplja i pumpanje.
Toliko je bosanski rat bio bitan
Neko im nakitio pricu o zeni, srpkinji koja puca na svoje, ovima dobro doslo da popune koji stupac, stranci procitali i zaboravili za pet minuta
Taman ko kad ti sad procitas o zeni sitkinji koja ubija site za sunitsku stranu u Iraku
- insomnia78
#3094 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA
- Red Wolf
#3095 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kad se pravis pametna a suplja si ki sito a ne siti,kaze se zapamti ŠIITI a ne ŠITI,znaci sa dva ii,pametnice pariskainsomnia78 wrote:Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA
- salik79
#3096 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ehhmm, to je ONRed Wolf wrote:kad se pravis pametna a suplja si ki sito a ne siti,kaze se zapamti ŠIITI a ne ŠITI,znaci sa dva ii,pametnice pariskainsomnia78 wrote:Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA,nasla se ona pametovat a ...
- Red Wolf
#3097 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ma znamsalik79 wrote:Ehhmm, to je ONRed Wolf wrote:kad se pravis pametna a suplja si ki sito a ne siti,kaze se zapamti ŠIITI a ne ŠITI,znaci sa dva ii,pametnice pariskainsomnia78 wrote:Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA,nasla se ona pametovat a ...
-
shandrprcSA
#3098 Re: Snajperisti u Sarajevu..
samo bez ovogaRed Wolf wrote:kad se pravis pametna a suplja si ki sito a ne siti,kaze se zapamti ŠIITI a ne ŠITI,znaci sa dva ii,pametnice pariskainsomnia78 wrote:Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA,nasla se ona pametovat a ...
- Red Wolf
#3100 Re: Snajperisti u Sarajevu..
to mora stajati kad je taj lik u pitanju,iz hiljadu i jednog razloga,pametnica se pravi a supalj ko sitosalik79 wrote:I bez ovoga![]()