Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
-
febo_acm
#3076 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ja sam to odmah rekao, ali ti rece da joj vjerujete. Ma trazi drugu dadilju za cuku 
-
xxfmanxx
#3077 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
zamolio bih iskusnije vlasnike pasa da mi napisu njihova iskustva tj. nacin kako se postavit npr. kad setam sa svojim psom i kad naidjem na copor lutalica. zelim u skorijoj buducnosti da nabavim psa tj. stene, ali blizu moje kuce se nalaze dva copora lutalica, koje i sam cesto hranim i nemam nista protiv njih naravno
i zelio bih ako je to moguce da lokalne lutalice naviknem na svog psa i tako izbjegnem potencijalne sukobe, jer sam par puta svjedocio kako lutalice napadaju slucajnog prolaznika sa psom koji su prolazili kroz teritoriju na kojoj oni inace provode vrijeme.
hvala puno u naprijed na svim sugestijama i savjetima
- Internetowska
#3078 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Socijaliziraj svog štenca od početka, navikavaj ga/ju na prisustvo drugih pasa i mislim da nećeš imati nikakvih problema. Moj pas (usvojen već odrastao) nije socijaliziran (radim na tome intenzivno), laje i histeriše na druge pse i daleko više problema su mi pravili drugi vlasnički psi (zajedno sa svojim neupućenim vlasnicima), nego lutalice. Ulični psi su veliki flegmani i obično samo na mog psa gledaju sa izrazom 'koji ti je ba?' 
-
febo_acm
#3079 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nas su napadali u početku mnogo kada je imala 4-5 mjeseci... A ne znam, ja samo lupim nogom od pod i oni odu ili stanem ispred i onako grubim tonom kažem "nazad" i uspijevalo je
Jednom je bila malo teža situacija kada je jedan kavkaski ovčar
izletio iz kruga neke firme i krenuo na nas blizu Rimskog mosta. Ja se stvarno nikad nisam prepao ni bojao kerova u životu, ali to je bila jedna od dvije situacije. Ja sam se sageo i uzeo ciglu u ruku i u momentu sam kontao šta bude bude. Ja ne znam šta se desilo, ali to pašče je prišlo nama na metar, stalo i vratilo se nazad. Stvarno je bilo zajebano.
Druga scena je bila ovdje u mahali kada je srednjeazijski ovcar pusten, inace ga tako puste, presreo nas na ulici i došao pred nas i skočio na zadnje noge i počeo da reži. Ovako je to bilo

Ja sam samo stao i onda počeo da lagano koračam unazad i pašče je ostalo da reži. Kasnije sam išao kod tog čovjeka koji ga je pustio i rekao sam da ću slijedeći put napraviti belaj i da mu se ker neće vratiti u avliju.
To dok je bila dosta mala, danas već pustim da se približe i onjuškaju i obično se na tome završi. Ako koji zalaje, ona odma skoči konta da se igraju i oni se povuku
izletio iz kruga neke firme i krenuo na nas blizu Rimskog mosta. Ja se stvarno nikad nisam prepao ni bojao kerova u životu, ali to je bila jedna od dvije situacije. Ja sam se sageo i uzeo ciglu u ruku i u momentu sam kontao šta bude bude. Ja ne znam šta se desilo, ali to pašče je prišlo nama na metar, stalo i vratilo se nazad. Stvarno je bilo zajebano.
Druga scena je bila ovdje u mahali kada je srednjeazijski ovcar pusten, inace ga tako puste, presreo nas na ulici i došao pred nas i skočio na zadnje noge i počeo da reži. Ovako je to bilo

Ja sam samo stao i onda počeo da lagano koračam unazad i pašče je ostalo da reži. Kasnije sam išao kod tog čovjeka koji ga je pustio i rekao sam da ću slijedeći put napraviti belaj i da mu se ker neće vratiti u avliju.
To dok je bila dosta mala, danas već pustim da se približe i onjuškaju i obično se na tome završi. Ako koji zalaje, ona odma skoči konta da se igraju i oni se povuku
-
pakica_
#3080 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
cim vakcinises svog pujdu i kad mogne medju druge kerove, odmah uprti kesu hrane i pujdoslava i medju njihxxfmanxx wrote:zamolio bih iskusnije vlasnike pasa da mi napisu njihova iskustva tj. nacin kako se postavit npr. kad setam sa svojim psom i kad naidjem na copor lutalica. zelim u skorijoj buducnosti da nabavim psa tj. stene, ali blizu moje kuce se nalaze dva copora lutalica, koje i sam cesto hranim i nemam nista protiv njih naravnoi zelio bih ako je to moguce da lokalne lutalice naviknem na svog psa i tako izbjegnem potencijalne sukobe, jer sam par puta svjedocio kako lutalice napadaju slucajnog prolaznika sa psom koji su prolazili kroz teritoriju na kojoj oni inace provode vrijeme.
-
pakica_
#3081 Re: njemaćki ovćar
izvodi ga redovno, kad se umori, nece imat kad grist nista, niti tersat..nale1 wrote:molim da mi neko pomogne usvoio sam nj.ovćara star 7 god. i sve je super kada je prošlo 2 do 3 dana poćeo je da cvil,laje i odjednim da grize boks trga mrežu od boksa . hvala
http://www.degagnant.net/Haman wrote:Ko su najbolji izgajivaci dobermana u BiH. Cuo sam da ima jedan dobar uzgajivac u Konjicu. Da li je to tacno. Ako jest, da li neko ima link odgajivacnice.![]()
![]()
![]()
http://delkambi.com/joomla/
http://www.blacknovak.co/
-
Haman
#3082 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Puno hvala. Nekako mi se vise dopadaju psi uzgajivaca iz Konjica. Nisu losi psi ni kod uzgajivaca iz Banja Luke. Prije rata u Omarskoj je bio vlasnik dobermana koji je imao muzjaka i zenku. I muzjak i zenka su bilki prvaci YU. Dakle, imao je odlicne preduslove da bude vrhunski uzgajivac, ali ne znam da li se sad bavi uzgojem.
Evo jedna dobra fotografija izvanrednih mladih dobermana.

-
pakica_
#3083 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
ovaj iz konjica i nema neku Bog zna kakvu stranicuHaman wrote:Puno hvala. Nekako mi se vise dopadaju psi uzgajivaca iz Konjica. Nisu losi psi ni kod uzgajivaca iz Banja Luke. Prije rata u Omarskoj je bio vlasnik dobermana koji je imao muzjaka i zenku. I muzjak i zenka su bilki prvaci YU. Dakle, imao je odlicne preduslove da bude vrhunski uzgajivac, ali ne znam da li se sad bavi uzgojem.
![]()
![]()
![]()
uzgajivacnica iz orasja ima pse koje bih ja bez ikakvog premisljanja i nacoravo narucila da mi dostave, jer znam da im je svaki pas vrhunski primjerak.. jesu papreni sto se tice cijene, ali platis pa se klatis.. plus dobijes stene sa tri vakcine, cipom, kupirano, papiri, sve sve..
sto se tice black novaka, moja prijateljica ima psa iz njihovog uzgoja i malo je velik za moj ukus, al' je inace ker k'o beton
helem, bilo kako bilo, mene je ova rasa kupila za sva vremena

-
febo_acm
#3084 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Hahahah, vidi vanzemoljaca gore 
Meni se ovi smeđi mnogo sviđaju, imam jednog u mahali i beton je. Imaju dva crna koji su mlađi i oni su beton
@pakice, slikaj kontra sunca
Meni se ovi smeđi mnogo sviđaju, imam jednog u mahali i beton je. Imaju dva crna koji su mlađi i oni su beton
-
pakica_
#3085 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
necuuuuu, ovo je bio arty-shit day i sve slike taj dan su mu 'vakveZhìxin wrote:Hahahah, vidi vanzemoljaca gore
meni vala smedji nekako *meh*.. uvijek bih prije uzela crnog
mada mi je ona smedja curica sto je bila gost kod mene ukrala srce do kraja zivota

- corsa
#3086 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Moj dajdza ima smedjeg dobermana iz odgaivacnice u Orasju. Pas je dobar, ima sve odlicne karakteristike i nevjerovatno je blage naravi. Medjutim, ja licno imam zamjerke na tog odgaivaca. Naime, pas ima bijelu liniju na prsima i kada je kupovan od doticnih, gazda je rekao da ce to izrasti u smedju dlaku, sto moj dajdza kao laik nije znao da je nemoguce. I jos je rekao da ako ne izraste, kao on ce ga uzeti sebi i vratiti pare. Smijesno, jer je i on bio svjestan da niko nece vratiti psa kojeg zavoli. Ne bi ga dali za milion.
P.S. Pas je "masno" placen za nase uslove.
P.S. Pas je "masno" placen za nase uslove.
-
xxfmanxx
#3087 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hvala puno na savjetima, puno mi znaci stvarno. ovo cu s hranom definitvno pocet praktikovat od prvog dana, kad naidjem na njih, bacim malo hrane da ih smirim i malo po malo valjda ce bit dobro 
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3088 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nemoj da ti bude kao menixxfmanxx wrote:hvala puno na savjetima, puno mi znaci stvarno. ovo cu s hranom definitvno pocet praktikovat od prvog dana, kad naidjem na njih, bacim malo hrane da ih smirim i malo po malo valjda ce bit dobro
-
Haman
#3089 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

Za mene je doberman izvanredan pas, ali samo ako je pravi predstavnik svoje pasmine. Gledao sam puno dobermana kod ljudi, ali da mi ga dzaba daju ili bolje receno da mi jos plate, ja ga ne bih uzeo. Dakle doberman, ali pravi predstavnik svoje rase, sto znaci da ce na svakoj izlozbi biti ocijenjen odlicnom ocjenom. Da li ce osvojiti neku nagradu, zavis od konkurencije, jer nije isto dobiti nagradu-priznanje Doboju ili u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu i Sarajevu.
Ako se odlucim da kupoim psa, ranije sam imao dobermana, onda cu obici pomenute tri uzgajivacnice, i opredijeliti za jednog od njih. Naravno, treba viditi racuna i o cijeni. Vakcinacije su obavezne, kupiranja usiju i repa nije obaveza, to radi kupac. Sobzirom da zelim imati dobermana sa kupiranim usima i repom, onda se prije trebam dogovoriti sa uzgajivacem. Ranije je kupiranje repa bilo obavezno, a to se radi jos dok je stene sasvim malo. Sad kada to nije obaveza, onda kupac treba da se dogovori sa uzgajivacem sta tacno zeli, kakve usi zeli da ima njegoiv pas,a koliko prsljenova rep. itd.
-
pakica_
#3090 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
moj nit' ide na izlozbe, nit se takmici, nit ovo nit ono, nema ocjenu 5, nema cac, bob, rac, klinac, palac, ali za mene je najljepsiHaman wrote: Za mene je doberman izvanredan pas, ali samo ako je pravi predstavnik svoje pasmine. Gledao sam puno dobermana kod ljudi, ali da mi ga dzaba daju ili bolje receno da mi jos plate, ja ga ne bih uzeo. Dakle doberman, ali pravi predstavnik svoje rase, sto znaci da ce na svakoj izlozbi biti ocijenjen odlicnom ocjenom. Da li ce osvojiti neku nagradu, zavis od konkurencije, jer nije isto dobiti nagradu-priznanje Doboju ili u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu i Sarajevu.
Ako se odlucim da kupoim psa, ranije sam imao dobermana, onda cu obici pomenute tri uzgajivacnice, i opredijeliti za jednog od njih. Naravno, treba viditi racuna i o cijeni. Vakcinacije su obavezne, kupiranja usiju i repa nije obaveza, to radi kupac. Sobzirom da zelim imati dobermana sa kupiranim usima i repom, onda se prije trebam dogovoriti sa uzgajivacem. Ranije je kupiranje repa bilo obavezno, a to se radi jos dok je stene sasvim malo. Sad kada to nije obaveza, onda kupac treba da se dogovori sa uzgajivacem sta tacno zeli, kakve usi zeli da ima njegoiv pas,a koliko prsljenova rep. itd.
![]()
par puta su nas ganjali specijalci i pitali me: kol'ko trazis za tog kera.. ja ih onako blijedo pogledam i kazem: komplet budzet nema toliko para za koliko bih ga dala! i moje pasce i ja dignute glave odguzeljamo u sumrak
-
Haman
#3091 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

Razumijem ja tebe. Svako ima svoj uskus, a po onoj narodnoj " o ukusima se ne moze diskutivati". I ja ne trazim da moj pas bude prvak, da ima ovu ili onu titulu ili titule, ali zelim da bude pravi predstavnik svije pasmine, to jest da ima sve one propisane karakteristike, pocev od naravi, pa do izgleda. Ja volim mocne pse ali ne agresivne, pse koji plijene svojim izgledom. Ja u tome uzivima, pa kad vec izdvajam novac za pravilnu ishranu, onda nek to bude dobar pas pravi predstavnik svije pasmine.
-
febo_acm
#3092 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Prije svega meni nije jasno šta ti želiš? Ljubimca, odgajivačnicu ili nešto treće? Ako želiš pravog predstavnika rase skokneš do Njemačke i izvališ 1200-1700 € i dobiješ štene čiji su roditelji prošli sve ispite i testove i gdje kinološke sudije nisu korumpirane i gdje nema hiperprodukcije. Kod nas, a i u regiji je kupiranje zabranjeno, ali eto kinološke sudije to tolerišu. Izvedi štene rođeno poslije 2013 ili 2014 na izložbu u EU sa kupiranim ušima... Baš me zanima kako ćeš proći. Nego ti nas učiš kako se štene uzima ili te zanima gdje ima uzeti štene?Haman wrote:
Za mene je doberman izvanredan pas, ali samo ako je pravi predstavnik svoje pasmine. Gledao sam puno dobermana kod ljudi, ali da mi ga dzaba daju ili bolje receno da mi jos plate, ja ga ne bih uzeo. Dakle doberman, ali pravi predstavnik svoje rase, sto znaci da ce na svakoj izlozbi biti ocijenjen odlicnom ocjenom. Da li ce osvojiti neku nagradu, zavis od konkurencije, jer nije isto dobiti nagradu-priznanje Doboju ili u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu i Sarajevu.
![]()
-
Haman
#3093 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

Ici na izlozbe sa psom je jako zahtjevan posao, posebno ici vani. Otici na jednu izlozbu u Zagreb, Sarajevo je sasvim dovoljno i odobiti ocjenu psa, da znam sta sam kupio i sta imam. Ako neki zeli imati izvanrednog psa, moze to naci i u Hrvatskoj. Jedan od 3-4 najboljih uzgajivaca u Evropi bio je Stjepan Belko iz Zagreba. Medjutim, cijene kod nejga su evropske, ali je i kvalitet vrhunski, pa ko voli nek izvoli.
Dakle,ako se odlucim na kupnju dobermana, onda cu gledati kvalitet odgajivacnice, to jest da li mi ona moze pruziti ono sto zelim, da imam psa ali pravog predstavnika svoje pasmine. Ne namjeravam ici na izlozbu u neki evropski grad, mozda na neku ali rijetko u BiH.Ako je u BiH zabranjeno kupiranje, onda ne moram ni ici na izlozbu, kvalitet steneta se da uociti i prilikom kupnje, posebno ako imas iskustva.
Pregledajuci ponudjene linkove od kolege primijetio sam, da u BiH imaju dva izvanredna uzgajivaca. Jedan je u Konjicu a drugi u Orasju, samo ne znam kakve su im cijene. Kolega kaze da su u Orasju paprene, ali ukljucuju tri vakcinacije, kupiranje repa i usiju, naravno po zelj.
-
pakica_
#3094 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
u del kambi uzgajivacnici ti je stene izmedju 500 i 700 eura.. koliko JA znam
ako lazem, nek' me neko ispravi 
-
Haman
#3095 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Zlostavljani pas koji je bačen u smeće preživio torturu
'U New Jerseyu, u kontejneru ispred jedne zgrade, pronađen je Patrik, umotan u kese za smeće, napušten, izgladnio i beživotan.
Ime je dobio jer je pronađen dan prije Svetog Patrika. Iako su svi mislili da neće preživjeti ni naredna 24 sata, ovaj pas je sve iznenadio svojim čudesnim oporavkom.
Kisha Kurtis (27), nekadašnja Patrikova vlasnica, navodno ga je ostavila vezanog za ogradu ispred zgrade na sedam dana, ali ostalo je nerazjašnjeno kako je na kraju završio u kontejneru.
Kada je stigao u bolnicu, bio je težak 19 kilograma. Njegova tjelesna temperatura je bila toliko niska, da termometar nije mogao da je registruje.
Nakon nekoliko infuzija i postepenog oživljavanja, Patrik je polako pokazivao znakove života i, kada su prošli krizni sati, bilo je jasno da će ovaj mali borac povratiti svoju snagu.
Ubrzo je postao junak interneta, pa su počeli da pristižu sa svih strana novac, lijekovi i hrana.
Ovaj pas dao je ozbiljan domaći zadatak svima i pokazao šta je jaka volja i želja za životom.'
http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/zlosta ... io-torturu

'U New Jerseyu, u kontejneru ispred jedne zgrade, pronađen je Patrik, umotan u kese za smeće, napušten, izgladnio i beživotan.
Ime je dobio jer je pronađen dan prije Svetog Patrika. Iako su svi mislili da neće preživjeti ni naredna 24 sata, ovaj pas je sve iznenadio svojim čudesnim oporavkom.
Kisha Kurtis (27), nekadašnja Patrikova vlasnica, navodno ga je ostavila vezanog za ogradu ispred zgrade na sedam dana, ali ostalo je nerazjašnjeno kako je na kraju završio u kontejneru.
Kada je stigao u bolnicu, bio je težak 19 kilograma. Njegova tjelesna temperatura je bila toliko niska, da termometar nije mogao da je registruje.
Nakon nekoliko infuzija i postepenog oživljavanja, Patrik je polako pokazivao znakove života i, kada su prošli krizni sati, bilo je jasno da će ovaj mali borac povratiti svoju snagu.
Ubrzo je postao junak interneta, pa su počeli da pristižu sa svih strana novac, lijekovi i hrana.
Ovaj pas dao je ozbiljan domaći zadatak svima i pokazao šta je jaka volja i želja za životom.'
http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/zlosta ... io-torturu
Last edited by Haman on 10/04/2014 19:53, edited 2 times in total.
-
Haman
#3096 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Hvala na informaciji. Ako se odlucim na kupovinu pokusat cu ih kontaktirati uzgajivaca u Konjicu i Orasju vezano za cijenu, izbor stenca, kupirane usiju i repa. U obje uzgajivacnice psi imaju lijepo kupirane usi

Evo zasto je vazno imati pravog predstavnika svoje rase. To najbolje pokazuje ova fotografija. Ja vjerujem da se u ovom slucaju radi o izvanrednom psu sa mnogo tituala.

Evo zasto je vazno imati pravog predstavnika svoje rase. To najbolje pokazuje ova fotografija. Ja vjerujem da se u ovom slucaju radi o izvanrednom psu sa mnogo tituala.
-
febo_acm
#3097 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Jarane daj molim te... Šta ti možeš znati na osnovu ove slike? Pa možda ima displaziju, možda ima 8 prstiju na šapi, možda mu oči nisu iste boje, možda "zubalo" nije pravilo... Fakat zapeo si za tu frazu pravi predstavnik svoje rase i samo je ponavljaš... Brate kupi sebi najskupljeg i najboljeg dobermana, ali ono malo se smiri 
-
pakica_
#3098 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Zhìxin wrote:Jarane daj molim te... Šta ti možeš znati na osnovu ove slike? Pa možda ima displaziju, možda ima 8 prstiju na šapi, možda mu oči nisu iste boje, možda "zubalo" nije pravilo... Fakat zapeo si za tu frazu pravi predstavnik svoje rase i samo je ponavljaš... Brate kupi sebi najskupljeg i najboljeg dobermana, ali ono malo se smiri
evo i ja gledam: predstavnik svoje rase pa predstavnik svoje rase.. sta to fali mom, a nema nijedne titule
-
febo_acm
#3099 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Tvoj očigledno nije predstavnik svoje rase... 
-
Haman
#3100 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Cudno je to kako nekad ljudi mogu biti nedobronamjerni. Ja iznosim svoje misljenje. Ne mozemo svi isto misliti, ne mozemo svi imati isti ukus. Ja npr. preferimam prvo eksterijer. Dakle, gledam kako taj pas izgleda, a to se da primijetiti na prezentiranoj fotografiji. Ako taj kriterij mene zadovoljava onda gledam i ostalo, narav, zubalo itd.
Svjestan sam cinjenice da je veoma dobar pas skup. Ako kupujers takvog psa, onda uzgajivac ponekad trazi od tebe da ucestvujes na izlozbama, jer zna da ti je prodao izvanrednog psa. Na taj nacin on popularise svoju uzgajivacnicu. Ucestvovati na izlozbama je zahtjevan posao u materijalnom smislu, plus vrijeme koje covjek mora izdvojiti. Dakle, to nije za mene iz prvog ali i iz drugog razloga, ali u svakom slucaju ja zelim imati psa bez mane sa dobrim eksterijerom, bio to doberman ili neki drugi pas.

Ja nemam nista protiv ako neko drukcije misli. Svako nabavlja sebi ono sto zadovoljava njegov ukus i naravno njegivu dubinu dzepa.Da li ja ovdje nekom prigovaram sto drukcije misli od mene. Naravno da ne prigovaram, jer sam svjestan postojanja razlicitih ukusa kod ljudi, bilo da biraju psa, kupuju kola, prave vikendicu, sade vocke , slusaju muziku itd. Iz tog razloga ne razumijem tu nedobronamjernost.

Svjestan sam cinjenice da je veoma dobar pas skup. Ako kupujers takvog psa, onda uzgajivac ponekad trazi od tebe da ucestvujes na izlozbama, jer zna da ti je prodao izvanrednog psa. Na taj nacin on popularise svoju uzgajivacnicu. Ucestvovati na izlozbama je zahtjevan posao u materijalnom smislu, plus vrijeme koje covjek mora izdvojiti. Dakle, to nije za mene iz prvog ali i iz drugog razloga, ali u svakom slucaju ja zelim imati psa bez mane sa dobrim eksterijerom, bio to doberman ili neki drugi pas.

Ja nemam nista protiv ako neko drukcije misli. Svako nabavlja sebi ono sto zadovoljava njegov ukus i naravno njegivu dubinu dzepa.Da li ja ovdje nekom prigovaram sto drukcije misli od mene. Naravno da ne prigovaram, jer sam svjestan postojanja razlicitih ukusa kod ljudi, bilo da biraju psa, kupuju kola, prave vikendicu, sade vocke , slusaju muziku itd. Iz tog razloga ne razumijem tu nedobronamjernost.