Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
daramo wrote:To je sreca sto je proslo bez carine, narucito mobitel, blago vama barem imate nekakve sanse, kroz carinu Mostar nista ne moze proci bez pregleda
nemoj naručivati preko Mostara i riješio si problem
lijepo navedeš slijedeću adresu
Ime i prezime
Poste restante
najbliža BH pošta ili pošta Srpske
Mehemed wrote:Ja sam prije naručivao sa DX-a (pa sam onda prešao na ebay) i nikada nije prošlo više od 25 dana od narudžbe do prijema. Znalo je doći za 10 dana najbrže, 10-25 dana, imao sam nekih 15-ak narudžbi sa dx-a
evo meni ne dolazi ima već 31 dan. čekam još 10-ak i pokrećem slučaj ili kako se to već kaže na paypalu.
Loše to u vas nešto, ja sam imao 15-ak narudžbi sa DX-a i niti jednoj nije trebalo više od mjesec dana(i to u slučaju kada se zadrži 5-6 dana na carini), ali je posljednja narudžba bila u 7. mjesecu prošle godine, prešao sam samo na ebay jer je jeftinije, to što duže čekam ne igra mi ulogu ako je jeftinije, možda su sada sporiji nego što su bili
hopcup wrote:ponukan ovim problemom sad sam i ja provjerio svoju zadnju transakciju i fakat je i meni obračunao više prilikom konverzije valute. doduše, mala je svota u pitanju, 2-3 marke više, ali svejedno...
mehmede, aferim, un1tede da ne bi tvog problema, mnogi bi ga glabnuli
a brate vec su ga glabare. danas treca transakcija i skoro 100 km ode bezveze!!
vec sam mislio da nema druge osim deviznog, mehmed me obradovao pravo!
a u zadnjoj trans. vidim ovu opciju sto nam je dao, ali uopste nisam procitao niti obracao paznju. ostavio onako kako je i bilo. hahah
tijsvervest wrote:
a brate vec su ga glabare. danas treca transakcija i skoro 100 km ode bezveze!!
vec sam mislio da nema druge osim deviznog, mehmed me obradovao pravo!
a u zadnjoj trans. vidim ovu opciju sto nam je dao, ali uopste nisam procitao niti obracao paznju. ostavio onako kako je i bilo. hahah
Kupio sam preko Kineskog Fasttech-a e cigaretu svd, i punjac nitecore i2(cijena 52$). Ali mi paket nije stigao u onih 45 dana do kad imam mogucnost paypal dispute. Tako da sam pokrenuo dispute, i nakon odgovora od Fasttech-a kako im treba jos najmanje dva mjeseca da dobiju informaciju od sing posta gdje je paket, pretvorio sam dispute u claim. I vratio sam novac nazad. I danas slucajno da vidim na Jp bh posta track&trace sistemu da nije slucajno stigao paket , kad ono jeste. Znaci vratio sam novac, i izgleda da cu dobiti i paket. Paket narucen prije tacno 85 dana, 74 dana u transportu iz sing posta prema Bih. I sad sam u dilemi da li da im vratim taj novac sto sam vratio paypal claimom, ili da se "usutim". Oni izgleda da nemaju informaciju da je paket stigao.
sigs wrote:Kupio sam preko Kineskog Fasttech-a e cigaretu svd, i punjac nitecore i2(cijena 52$). Ali mi paket nije stigao u onih 45 dana do kad imam mogucnost paypal dispute. Tako da sam pokrenuo dispute, i nakon odgovora od Fasttech-a kako im treba jos najmanje dva mjeseca da dobiju informaciju od sing posta gdje je paket, pretvorio sam dispute u claim. I vratio sam novac nazad. I danas slucajno da vidim na Jp bh posta track&trace sistemu da nije slucajno stigao paket , kad ono jeste. Znaci vratio sam novac, i izgleda da cu dobiti i paket. Paket narucen prije tacno 85 dana, 74 dana u transportu iz sing posta prema Bih. I sad sam u dilemi da li da im vratim taj novac sto sam vratio paypal claimom, ili da se "usutim". Oni izgleda da nemaju informaciju da je paket stigao.
Nas pitas o svom osjecaju postanja i svajesti? Mislim da ces morati sam odgovoriti na pitanje da li si postena osoba ili nisi.
Kako da podesim da mi u ovim transakcijama odmah pokaže koliki je iznos u BAM, u zagradi kao na ovoj slici? Jer obično plaćanje ide u GBP ili USD, pa se vrši konverzija valuta. Podesio sam da konverzija ne ide preko PayPala već onu drugu opciju, prema Mehemedovom tutorijalu. Tako da želim svaki put vidjeti koliko mi je tačno skinuto novca u BAM.
Neces to moci. Ako to hoces, morat ces opciju promjenit da paypal vrsi konverziju, jer sada Paypal nema nista sa konverzijom i on vidi kao da ti plasac sa stranin valutama a ne kao KM
dinooh wrote:Neces to moci. Ako to hoces, morat ces opciju promjenit da paypal vrsi konverziju, jer sada Paypal nema nista sa konverzijom i on vidi kao da ti plasac sa stranin valutama a ne kao KM
Dobro, i dok mi je bilo podešeno na PayPal konverziju, transakcije je pokazivalo samo u stranim valutama, nije mi nigdje pokazivalo koliki je to iznos u BAM. Ako vratim na PP konverziju, kako da podesim da mi uz iznos u GBP/USD pokazuje koliko zo iznosi u BAM?
sigs wrote:Kupio sam preko Kineskog Fasttech-a e cigaretu svd, i punjac nitecore i2(cijena 52$). Ali mi paket nije stigao u onih 45 dana do kad imam mogucnost paypal dispute. Tako da sam pokrenuo dispute, i nakon odgovora od Fasttech-a kako im treba jos najmanje dva mjeseca da dobiju informaciju od sing posta gdje je paket, pretvorio sam dispute u claim. I vratio sam novac nazad. I danas slucajno da vidim na Jp bh posta track&trace sistemu da nije slucajno stigao paket , kad ono jeste. Znaci vratio sam novac, i izgleda da cu dobiti i paket. Paket narucen prije tacno 85 dana, 74 dana u transportu iz sing posta prema Bih. I sad sam u dilemi da li da im vratim taj novac sto sam vratio paypal claimom, ili da se "usutim". Oni izgleda da nemaju informaciju da je paket stigao.
Nas pitas o svom osjecaju postanja i svajesti? Mislim da ces morati sam odgovoriti na pitanje da li si postena osoba ili nisi.
Vrijeme za druge pakete od Fasttech-a do Bih je bilo nekih 5-10 dana. Ovom paketu je trebalo 74 dana. Ja sam halalio ovaj paket , a mislim da su i oni. Prije neki dan sam narucio taj isti punjac preko ebaya, i e cig svd od Fasttecha ponovo. Sto znaci da cu imati duplo sve. A na njihovoj stranici pise da paket treba da putuje nekih typically 10 to 14 business days, ovaj je putovao 74, a narucen prije 85 dana.
Kataklinger wrote:
Kako da podesim da mi u ovim transakcijama odmah pokaže koliki je iznos u BAM, u zagradi kao na ovoj slici? Jer obično plaćanje ide u GBP ili USD, pa se vrši konverzija valuta. Podesio sam da konverzija ne ide preko PayPala već onu drugu opciju, prema Mehemedovom tutorijalu. Tako da želim svaki put vidjeti koliko mi je tačno skinuto novca u BAM.
I da ti odmah uzima dosta više nego što bi onako uzelo ?
Da li je neko kupovao preko dhgate?
Pretpostavljam da jeste, pa ako mi možete pomoći ukratko sa savjetima?
Da li da otvorim poseban račun, posebnu karticu? Na što trebam paziti?
Koliko su sigurni, da li je vrijeme isporuke koje je i naznačeno i tačno? Da li roba dođe na vrijeme?
Planirao sam naručiti sa ebay-a bateriju za laptop. Cijena je 44 dolara, lokacija Kina a dostava je besplatna. Obzirom da to u startu prelazi vrijednost od 50KM, koliko bi me maksimalno ovo sve izašlo sa porezima, carinama, šta već? I kako se vrši obračun toga svega na vrijednost artikla?
Dalje, prodavač ima +600 transakcija i 99% pozitivan feedback. Ako slučajno nešto krene po zlu, npr. oduži se dostava ili ne dobijem nikad artikal, mogu li kako vratiti novac?
Planirao sam naručiti sa ebay-a bateriju za laptop. Cijena je 44 dolara, lokacija Kina a dostava je besplatna. Obzirom da to u startu prelazi vrijednost od 50KM, koliko bi me maksimalno ovo sve izašlo sa porezima, carinama, šta već? I kako se vrši obračun toga svega na vrijednost artikla?
Dalje, prodavač ima +600 transakcija i 99% pozitivan feedback. Ako slučajno nešto krene po zlu, npr. oduži se dostava ili ne dobijem nikad artikal, mogu li kako vratiti novac?
Računa se cijena*1,1*1,01*1,17+15KM=ukupna cijena
možeš,otvoriš case ako do toga dođe
Dakle, 10% carina, 17% PDV-a na ocarinjenu vrijednost. Šta je ovo 1%? A šta ovo 15KM?
Po ovom se ne isplati ništa od +50KM naručivat preko ebay-a :/
vidi sa njim ako pristane da ti napise manju vrijednost na paketu, recimo 30$, mozda prodjes i bez carine
Računa se cijena*1,1*1,01*1,17+15KM=ukupna cijena
možeš,otvoriš case ako do toga dođe
Dakle, 10% carina, 17% PDV-a na ocarinjenu vrijednost. Šta je ovo 1%? A šta ovo 15KM?
Na kraju bi me baterija izašla skoro pa 100KM.
Po ovom se ne isplati ništa od +50KM naručivat preko ebay-a :/
1% je "usluga" carinske evidencije
10KM je administrativna taksa za carinsku tarifu
3,5KM carinski pregled
1,5KM uplatnice
Uglavnom legalna pljacka, najmanje sto te moze izaci carine je 45KM, u krasnoj drzavi zivimo, ja sam jednom narucio mobitel i kad su me oderali rekao sam nikad vise, odsad akotrebam nesto skuplje narucim preko Hrvatske, a posto mi EU nikad vidjeti necemo jos ce nas dugo pljackati i uzivati.