Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
MarcusTulliusCicero

#3076 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

Jedna starija kolumna, ali brucoši je vjerovatno nisu čitali. Ista je situacija i danas na faksu. :thumbup:

“Bolonja” i Pravni fakultet u Sarajevu iz ugla jednog studenta
http://studomat.ba/vijesti/studentske-n ... umne/1854/
lavorpunvode

#3077 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

Image
Desnik

#3078 Re: Pravni fakultet

Post by Desnik »

lavorpunvode wrote:Image
Otiđi na stomatologiju ili medicinu,
pa ćeš te stolice iz donjeg reda vidjeti prepune nervoznih studenata,
koji na svakom predavanju bivaju ocjenjivani,
i to ne za prisutnost, jer se ona podrazumijeva,
nego za znanje iz materije koja se upravo radi.
MarcusTulliusCicero

#3079 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

Pa dobro, tema je Pravni fakultet, a na Pravu je upravo tako kao i na slici. :bih:
jasko_ba

#3080 Re: Pravni fakultet

Post by jasko_ba »

sa Havaza :lol:
Tragom anonimnog pisma apsolventice Pravnog fakulteta u Zenici
Studenti optužili profesora za prestroge ispitne kriterije

U anonimnom pismu koje je stiglo na našu adresu, apsolventica Pravnog fakulteta u Zenici, koja tvrdi da iznosi i stav svojih kolega, ističe da je neuobičajeno teško položiti ispite kod profesora doc. dr. Zlatana Meškića, a koji na ovom fakultetu predaje četiri predmeta.

Konsultirali vještake

Ova studentica tvrdi i da su praktični slučajevi na pismenom dijelu ispita, po ocjeni advokata s kojima su se konsultirali, više ispiti za profesionalne vještake te i da zbog toga više od 40 studenata samo još ispit iz predmeta „Međunarodno pravo" s četvrte godini treba položiti do diplomskog.

- Ima situacija da ljudi izlaze po dvije godine na taj ispit i ne mogu položiti, uključujući i apsolventske rokove. Naravno, uvijek se može povući ono staro da studenti ne uče, međutim to nije tačno jer poznajemo kolege koji nikada nisu obnovili godinu, a izlazili su na Međunarodno pravo po godinu i po. Ovaj problem s profesorom Meškićem traje nekoliko godina i cijeli Univerzitet u Zenici bruji o tome, ali niko ništa ne poduzima jer se boje posljedica - navodi se u pismu.

Dalje, studentica kao dokaz za svoje tvrdnje navodi podatke s oficijelne stranice Pravnog fakulteta gdje se pod odjeljkom Oglasna ploča za dodiplomski studij nalaze rezultati svih rokova do sada.

- Bilo je slučajeva da od 77 studenata koji izađu na ispit, 74 ne položi - navodi se u pismu.

S druge strane, profesor Meškić tvrdi da ove optužbe nisu utemeljene.

- Studenti u okviru konsultacija, javnih uvida u rad, putem e-maila i izvan službenih termina za konsultacije imaju stalnu mogućnost komuniciranja sa svim profesorima, pa tako i sa mnom, a sve u svrhu poboljšanja znanja i što bolje pripreme za ispit. Ako student smatra da nije objektivno ocijenjen, po Statutu ima mogućnost polaganja ispita pred komisijom, što, kako vidim ovdje, nije slučaj. A svaki pokušaj da se na drugačiji način položi ispit, predstavlja korupciju - objašnjava Meškić.

Neograničen broj

On dodaje i da se prolaznost poboljšava i davanjem predrokova, a studenti koji su odslušali završnu godinu, putem apsolventskih rokova, imaju mogućnost da na neograničen broj ispita, u okviru jednog roka izlaze svaki mjesec.

Predsjedavajući Naučno-nastavničkog vijeća Pravnog fakulteta u Zenici, doc. dr. sc. Spahija Kozlić ističe da apsolutno podržava rad prof. Meškića te da su i kriteriji ocjenjivanja i autonomno pravo svakog profesora.

- Koliko je meni poznato, službenih pritužbi na rad prof. Meškića i zahtjeva za polaganje ispita pred komisijom nije bilo. Ovakav pokušaj izlaska studenata u javnost može se smatrati pokušajem pritiska i korupcije - ističe Kozlić.
Revolucionar ★

#3081 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

Kao kod nas obligacije i EU :evil:
idanaa

#3082 Re: Pravni fakultet

Post by idanaa »

Zanima me koliko jos studenata primaju u drugom upisnom roku. I da li se vanredno nastava odvija vikendom?
Pro

#3083 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

VenomousV wrote:ljudi, ne bih da budem bezobrazna ili da ispadne da se "hvalim", ili jos gore da zbog mene neki brucos manje uci ali ja sam sve te predmete za nekih 7-10 dana spremala...
rim 7 dana jedna parcijala, 7 dana druga, obligacije 7 dana ucenja i 3 dana ponavljanja... dosta predmeta samo 3-4 dana... jedino sam EU ucila nekih 15 dana + 5 dana ponavljanja.
i kad kazem 7 dana to je po 3 sata ujutro i to je to, eventualno pred ispit vise puta dnevno ponavljam :D

doduse, mozda vi imate samo devetke i desetke :D

Image

Ili si Albert Einstein ili dobro izgledaš, treće opcije nema. Da neko sa strane pročita tvoj post smatrao bi Pravni fakultet kao Kindergarten. Maksimalno si umanjila vrijednost tog fakulteta.
VenomousV

#3084 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

hajmo probat drugacije:
ne uce svi na isti nacin, ne shvataju svi sve isto
ljudi izlaze na srecu kad znaju da nesto nisu dobro spremili u nadi da ce ih potrefiti pitanja, ja to ne radim
neka materija nekima bas lezi (da, glup izraz) pa im nije problem da to uce dok nekima treba vise vremena (ja sam npr crkavala uceci medjunarodno finansijsko i ugovorno poslovno jer me ne privlace predmeti i zaista nisam imala volje, opcenito finansijske predmete ne mogu organski i apsolutno me ne zanimaju)
jedan sam ispit izasla na srecu jer su me drugi nagovorili, kod petrovica na trecoj. prelagan predmet rekle bi kolege, ali je to bio onaj period kad su on i ass odlucili da nas trzaju, dobila 6.
nikad nisam ponistavala ocjenu cak i kad znam da zasluzujem vise (u slucaju petrovica i tog predmeta definitivno nisam znala vise jer sam samo citala skriptu dva sata pred ispit - tad je bio pismeno, usmeno bi me bilo stid da izadjem a da nisam spremila)

i opet kazem, mozda svi koji se zale imaju devetke i desetke, ali meni ocjena nista ne znaci niti je smatram mjerilom znanja. with that said, prosjek mi nije kakav, prosjecan je :D ali kad ucim ne ucim napamet nego se trudim da povezem sa nekim slucajem u glavi kako bi lakse shvatila. radije provodim sat vremena citajuci jednu stranicu ako nisam odmah skontala.

i ja mrzim ljude koji tvrde da nista nisu ucili pa dobiju dobre ocjene, nisam jedna od tih, samo kazem da je meni za dosta predmeta trebalo manje vremena ali nemam sve same desetke i devetke, again, po ocjenama sam prosjek :D

nisam einstein, normalno izgledam :D

P.S. veliki uticaj na ispitima ima i sreca, htjeli mi to priznati ili ne :roll:
Pro

#3085 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Sreća je svakako sastavni dio nekog ispita. Možeš da učiš danima, mjesecima a može te uvijek zapasti neko "ludo" pitanje.

Namjera mi nije bila da te omaložavam ili nešto, no učiti 7 dana po 3 sata za predmete kao što su Rim, Obligaciona pravo itd je za mene nelogično. Možda si nadarena i imaš veliki potencijal. Prethodan post je bio isključivo vezan za Pravni fakultet i čitanje nekoga sa strane koji će smatrati taj fakultet amaterskim i lahkim radi tvoga posta.

Ne studiram pravo, no znam mnoge koji su završili taj fakultet, te trud koji je uložen u pripremi pojedinih ispita.
JThomas

#3086 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

na ispitima svašta nešto može da bude. al' znaš šta stvarno možeš naučiti iz obligacija za sedam dana? ništa.
mad mike

#3087 Re: Pravni fakultet

Post by mad mike »

jel se zna kad pocinju predavanja ?
Ali-sa

#3088 Re: Pravni fakultet

Post by Ali-sa »

mad mike wrote:jel se zna kad pocinju predavanja ?
7.10 na većini fakulteta :)
Erased

#3089 Re: Pravni fakultet

Post by Erased »

Pro wrote:
VenomousV wrote:ljudi, ne bih da budem bezobrazna ili da ispadne da se "hvalim", ili jos gore da zbog mene neki brucos manje uci ali ja sam sve te predmete za nekih 7-10 dana spremala...
rim 7 dana jedna parcijala, 7 dana druga, obligacije 7 dana ucenja i 3 dana ponavljanja... dosta predmeta samo 3-4 dana... jedino sam EU ucila nekih 15 dana + 5 dana ponavljanja.
i kad kazem 7 dana to je po 3 sata ujutro i to je to, eventualno pred ispit vise puta dnevno ponavljam :D

Image

Ili si Albert Einstein ili dobro izgledaš, treće opcije nema. Da neko sa strane pročita tvoj post smatrao bi Pravni fakultet kao Kindergarten. Maksimalno si umanjila vrijednost tog fakulteta.
Za sve ti mogu povjerovat ali za obligacije ne. Ako je jos i dalje Bikic (jer sam diplomirao 2002. pa ne znam), bogami za 10 dana spremit, ti si stvarno fenomen.
lavorpunvode

#3090 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

Erased wrote:
Pro wrote:

Image

Za sve ti mogu povjerovat ali za obligacije ne. Ako je jos i dalje Bikic (jer sam diplomirao 2002. pa ne znam), bogami za 10 dana spremit, ti si stvarno fenomen.

uvijek je bilo furaca, nek te ne cudi :D jeste, bikic je ostao i dalje, kao i vecina drugih profesora.
wickerman

#3091 Re: Pravni fakultet

Post by wickerman »

Jaranice,za 10 dana mozes jedno 2-3 puta procitati knjigu od 300-350 strana,a ako ti treba samo tri puta da procitas knjigu da bi polozila oblgacije,onda ti je mjesto na Harvardu,a ne u Sarajevu. Jedino ako si nacuila 3-4 testa pa te potrefilo,ovako nemozes fizicki stici. Ove ostale ne znam koliki dugi su dijelovi ispita tipa rimsko,gradjansko jer sam ja ipak bio stari sistem.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3092 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

JThomas wrote:na ispitima svašta nešto može da bude. al' znaš šta stvarno možeš naučiti iz obligacija za sedam dana? ništa.
Moze bogam', uvod. :mrgreen:
VenomousV

#3093 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

zaista mi nije jasno sto se toliko zamarate mojim "famoznim" postom :D

ucila 10 dana i polozila, vi ucili vise i polozili, pa?

inace, nastavite ako vec zelite, meni ni iz dzepa ni u dzep :D
Darko12

#3094 Re: Pravni fakultet

Post by Darko12 »

Sto mrzim ove "studente", oni su sve polozili za 2,3 dana ucenja, cudi me da nisu fakultet zavrsili za godinu dana.

Kako mozes kpp od 600 stranica, medjunarodno javno od 1000 stranica, obligacije od 600 stranica, radno od 600 stranica nauciti za par dana? Prosjecan covjek ne moze za sedam dana iscitati s razumijevanjem ovakve predmete, pogotovo krivicno procesno koje je meni uzasno zbog mase detalja, al tebi je bila dovoljna noc prije ispita da naucis i utvrdis. :lol:

Na mom fakultetu od nas upisanih 180, ostalo nas je oko 60 na trecoj godini, s tim da nas ima 27 iz iste generacije. To govori da bas i nije tako kako ti pricas, osim ako studiras na Apeironu.
Eborg

#3095 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

A ne znam što se palite toliko. Ja razumijem vašu frustraciju ako je vama trebalo 15, 30, 45 dana ili koliko već za pojedine ispite, ali ako je cura uspjela, onda je to njoj dobro i neka se riješila. I ja sam gledao kako drugi plaču za rimskim i ustavnim pravom zbog kojih se gubilo 2-3 godine pa sam ga položio k'o iz pičke bez da sam se oznojio a napatio se na komparativnoj pravnoj historiji, međunarodnom krivičnom pravu i ostalim "bezveze" predmetima koje su drugi polagali za dan-dva učenja.

Naravno da je teško očekivati da se svaki predmet položi sa 7-10 dana učenja, ali ako se neke stvari poklope onda je moguće. Npr. ja sam međunarodno javno pravo čitao i ranije na netu i iz raznih knjiga jer me interesovalo, tako da je učenje tog "teškog" predmeta trajalo 2-3 dana iako do tada nisam ni pogledao tu knjigu i imam dvije visoke ocjene. Dakle, sve je to individualno.

Zaboravljate da na našem faksu ima djece pravnika koja već na prvoj godini znaju razliku između vjerovnika i dužnika, simuliranog i disimuliranog posla tako da im je to dosta "prirodno" i samo "klikne" u glavu već prilikom prvog čitanja, da ne govorim da im se može pojasniti ono što nama ostalima nije jasno na prvu.
Pro

#3096 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Pokraj tako sposobnih studenata ne gine nam bolja i svjetlija budućnost naše drage :bih:
Ponosan

#3097 Re: Pravni fakultet

Post by Ponosan »

Darko12 wrote:Sto mrzim ove "studente", oni su sve polozili za 2,3 dana ucenja, cudi me da nisu fakultet zavrsili za godinu dana.

Kako mozes kpp od 600 stranica, medjunarodno javno od 1000 stranica, obligacije od 600 stranica, radno od 600 stranica nauciti za par dana? Prosjecan covjek ne moze za sedam dana iscitati s razumijevanjem ovakve predmete, pogotovo krivicno procesno koje je meni uzasno zbog mase detalja, al tebi je bila dovoljna noc prije ispita da naucis i utvrdis. :lol:

Na mom fakultetu od nas upisanih 180, ostalo nas je oko 60 na trecoj godini, s tim da nas ima 27 iz iste generacije. To govori da bas i nije tako kako ti pricas, osim ako studiras na Apeironu.
sestra mi studira pravni fakultet,hm,zavrsila je drugu gimnaziju,odlicanim uspjehom naravno,u srednjoj skoli rjetko kad bi dobila cetvorku,dakle sve petice,ali na faxu se prilicno napatila..... ima jako dosta zahtjevnih predmeta a i profesora,i pricajuci sa drugim studentima na drustvenim fakultetima mislim da se svi slazu u jednom da je Pravni fakultet mozda i najtezi drustveni fakultet na univerzitetu u sarajevu,e sad sto pojedini studenti ili ti ga tatini sinovi neke ispite poloze za 2-3 dana ucenja uz stelu i korupciju i onda se hvale kako su oni eto ucili 2-3 dana i polozili neke ispite i stanu prosipatu maglu drugim kako su oni kao neko i nesto a sam fakultet je kao nista,i neki provincijalci povjeruju u to ne vrijedi komentarisati.... ali samo imena pojedinih profesora kao sto su Lucic,Milicevic,Golic,Saltaga,Duvnjak,Bikic,Sijercic,Boric,Muminovic,Jahic,Trivun,Misita,Povlakic,Sadikovic,Durakovic itd itd dovoljno govori o ispitima koje treba poloziti kod tih profesora,ito samo uz jako dobro zagrijanu stolicu...neki od profesora su u medjuvremenu preselili,ali u svakom slucaju mislim da je pravni fakultet najjaci drustveni fakultet poslije rata u Sarajevu..
Revolucionar ★

#3098 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

VenomousV wrote:zaista mi nije jasno sto se toliko zamarate mojim "famoznim" postom :D

ucila 10 dana i polozila, vi ucili vise i polozili, pa?

inace, nastavite ako vec zelite, meni ni iz dzepa ni u dzep :D

ma nema sanse ..nezamislivo :D
VenomousV

#3099 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

Zao mi je sto vas moram razocarati ali nemam stelu, mama ima srednju strucnu spremu, otac je poginuo (kao CŽR pa nemam ni privilegije kao djeca RVI i sl), samofinansirajuci sam student (da i ovdje naglasim da je mama u penziji pa sam odgovorna kad je u pitanju trosenje novca na moje obrazovanje), ne poznajem advokate i notare, nisam radila u advokatskom ili notarskom uredu. Nikad nisam sjedila u prvim klupama kako bi me neki profesor zapazio a rijetko kad sam isla i na konsultacije iz istog razloga.

Sve sto sam postigla, postigla sam svojim radom, trudom i zalaganjem. Zao mi je ako vas rad, trud i zalaganje nisu doveli do zeljenih rezultata, ali kao sto kolega Eborg rece, svoje frustracije (a bogme i cinizam) ne ispoljavajte na meni.

I jos nesto, sto procitah sinoc na studomatskom forumu, tema Obligacije - opći dio
Nova knjiga ce se koristiti od nove skolske godine, a sto se tice spremanja ispita to zavisi od osobe do osobe, neko spremi za 10-tak dana, a neko za mjesec ...
Na ovom forumu su se ocito nasle osobe iz posljednjeg dijela citirane recenice kojima je prosto nevjerovatno da neko spremi obligacije za 10 dana
lavorpunvode

#3100 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

Nova knjiga ce se koristiti od nove skolske godine, a sto se tice spremanja ispita to zavisi od osobe do osobe, neko spremi za 10-tak dana, a neko za mjesec ...
Na ovom forumu su se ocito nasle osobe iz posljednjeg dijela citirane recenice kojima je prosto nevjerovatno da neko spremi obligacije za 10 dana
nemoj sad na socijalu okretati.
mozda bi ti neko povjerovao da si onako slabo, ali eto ipak nekako spremila da si rekla da je tih 10 dana- zaista 10 DANA

nego kazes, 7-10 dana, po 2-3 sata ujutro... kako da ne.

ja znam ljude koji toliko vremena spremaju dzonove, ucenje je ipak nesto drugo.
eto tih par sati u tih par dana je sasvim dovoljno da se pripreme fini dzonovi.
Post Reply