UnscarD wrote:fatality wrote:UnscarD wrote:
DLNA standard je dizajniran tako da predstavlja most između vašeg digitalnog sadržaja pohranjenog na računaru, koji se pomoću ovog standarda može jednostavno prikazati na vašem Connected TV, mobilnom telefonu, tablet uređaju sa podrškom za DLNA standard.
Naravno, na tržištu su dostupni i printeri sa podrškom za DLNA, pa tako na veoma jednstavan način možete odštampati omiljene fotografije pohranjene na nekom od računara ili mobilnih telefona.
DLNA standard za svoj rad zahtjeva postojanje i integraciju mrežne tehnologije u uređaju. Standard samim tim nije ograničen na žičnu ili bežičnu (Wifi) konekciju, ali ukoliko koristiti bežičnu konekciju morate osigurati dovoljan protok (bandwidth) kako bi mogli streamati materijale sa većim bitrateom, te se svakako za DLNA preko Wifi preporučuje 802.11n standard.
http://teve.ba/article/9158/sve-o-dlna-standardu
Pa u sustini je ovaj DLNA super stvar. Ja sam u kuci sve povezao sa tv-om samo haman sto sa sporeta i mikrovalne ne mogu pustit klip na tv-u.
E jedini problem su strimovi, za njih je nazalost jos uvijek jedino (najbolje) rjesenje HDMI kabal (tako da kada gledam tekmu preko strima razvucem kabal od cca 10 m preko stana

)
DLNA je za sadrzaj "pohranjen" na racunaru, ali nazalost jos nije nista izmisljeno za bezicni prenos kompletne slike na tv (sa bezicni mislim da racunar i tv nisu direktno spojeni, nego da ide preko rutera)
Al interesantno da za mobitele takvo nest vec postoji.
Ja npr naslonim svoj telefon na daljinski od tv-a i on mi oslikava trenutnu sliku sa mobitela na tv (znaci sve sto radim na mobu vidi se u real time na tv-u)
sa fontela)
Ono kod tebe bi onaj strasni 46W9

? To je screen mirroring ... moze li se primiti i poziv preko tv-a ? Logika kojom su isli prilikom razvoja iako mnogi zamjeraju sto ne podrzava tastaturu ...oni kontaju da danas svako ima smart dobar telefon i da onda mozes telefon koristiti kao tastaturu da bi imao jos jedan uredjaj po stolu....meni ima smisla ....mada meni sve te funkcije i mhl, i screen mirroring i dlna ...nista nema smisla jer je meni PC nakacen na TV i sve sto oni integrisu ja mogu brze i bolje preko PC-a

da kod mene je w905. Kako mislis primiti poziv ? Vidis na tvu kad te neko zove, ali nisam pokusao preko daljinskog primiti poziv i pricati(morat cu pretraziti i to, nisam ni razmisljao o tome

). A naravno ako ti je PC spojen da vecina ovih stvari pada u vodu. No meni je npr spojen jedan server na tv. Na tom serveru imam "PS3 Media Server" i u njemu imam definisan folder sa filmovima. I sad kad sam na poslu, nadjem film, skinem ga, upload na ftp kuci i kad dodjem uzmem daljinski od tv-a zavalim se u fotelju i gledam. Znaci nema nikakvih povezivanja i cackanja. Il kad imas vise laptopa u kuci i imas vise video sadrzaja, svi samo odrade upload na moj server i sve mozemo komotno gledat preko tv-a bez da iko ustane i nesto prespaja

.
Ali ono sto je mene najvise zacudilo je youtube

. "Pair-ujes" ga sa tv-om i preko laptopa pustam klipove na tv-u. Na youtube ti se pojavi ikonica koja inace nije vidljiva, i kad je pritisnes on pusti taj klip preko tv-a, to me nekako najvise impresioniralo

. A ima ona app on sony-ja za tv, pa preko nje (ako si u istoj mrezi) imas jos dosta dodatnih funkcija (npr mozes program za citav dan vidjet poredan po kanalima koje imas, ili ti kaze sta je trenutno na tv-u, i klikom na ime filma on ti prebaci na kanal). Meni je djevojku jako impresioniralo kada sam iz spavace gasio preko mob-a tv u dnevnoj (mrsko oboma bilo ustat).
Nisam uzeo kameru za skype al mislim da cu i to uzet, svidja mi se to kada gledas tekmu mozes paralelno sa nekim pricat (il se svadjat jel) o tekmi (slika u slici).
Ah da, na app-u na telefonu imas i tastaturu, ali kada god sam je htio koristiti kaze mi da u trenutnom kontekstu ne mogu da je koristim. Al moram priznat da se nisam previse zamarao (citaj cackao po netu) u vezi toga, al cu i to morati precesljati.