Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Iker C

#3076 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Iker C »

Mi smo vakcine narucili preko COVAX mehanizma, sa Rusijom drzava BiH nije pregovarala jedino Zapadnohercegovacki kanton.
Lao Ce

#3077 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

splinter wrote: 15/02/2021 16:54
adsubzero wrote: 15/02/2021 16:08
Naslovnica wrote: 15/02/2021 16:03
Pijem ga redovno, Aspirin protect.
:thumbup:
A koliko je bezopasan govore brojevi.
Na 100 miliona ljudi, godišnje će u USA umrijeti 2300 ljudi.
Nekome je to dokaz da je bezopasan, a nekome je svaki od tih 2300 tragedija koja se mogla spriječiti.
Ja smatram da je siguran, pogotovu ako se zna ko ga smije uzimati, a ko ne smije.
Siguran kao i vakcine.
S tim da se za vakcine dugoročno se ne zna. Za godinu, dvije, pet. :thumbup:
A gdje podvlacimo crtu? Sta ako se sve pokaze sigurno za tih 5 godina, a za 10 se pojavi nesto?
Osim toga Aspirin ima jako antivirusno dejstvo na respiratorne RNA viruse, Od ranije se znalo za viruse influence ili Rhinoviruse ali i na ostale Coronaviruse, tako da djeluje i na ovaj virus.
Naravno da neka vrsta nadzora nad njegovom upotrebom treba da postoji, ali eto jeftin i dostupan lijek.
Bijeli luk, kiseli kupus su takođe namirnice koje pomažu kad čovjek ima gripu. Kiseli kupus diže iz mrtvih.
kio01

#3078 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Lao Ce wrote: 15/02/2021 18:23
Bijeli luk, kiseli kupus su takođe namirnice koje pomažu kad čovjek ima gripu. Kiseli kupus diže iz mrtvih.
Ma preopasan je kupus
"Leafy greens — including spinach, lettuce, cabbage, arugula and kale — were listed as the riskiest foods of 2009, according to the Center for Science in the Public Interest, which is regulated by the FDA. The group identified 363 separate outbreaks linked to the veggies last year; 240 of those cases were linked to food from restaurants. The majority of contaminations were linked to a pathogen called Nirovirus, which is usually spread by the unwashed hands of an ill food handler or consumer. Other contaminants include E. coli and salmonella, both of which can be introduced during the production phase if the greens come into contact with animal manure, contaminated water or wild animals."

http://content.time.com/time/specials/p ... 13,00.html
akcija007

#3079 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Iker C wrote: 15/02/2021 18:00 Mi smo vakcine narucili preko COVAX mehanizma, sa Rusijom drzava BiH nije pregovarala jedino Zapadnohercegovacki kanton.
Ja sam mislio na situaciju od prije par sedmica kada su entiteti i BD izrazili spremnost da se narzci ruska i kineska i kada je MCP poslalo pismo namjere .
Nema veze sa Covaxom i sa ZHK
Sanjarko

#3080 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Sanjarko »

Naslovnica wrote: 15/02/2021 16:03
spinel_ wrote: 15/02/2021 15:54
Naslovnica wrote: 15/02/2021 15:43
Godišnje umre otprilike 23 na milion (u USA).
Aspirin je siguran i jeftin bezreceptni lijek i donekle prevencija i za covid u smislu da ne bude nekih kompikacija jer smanjuje stvaranje krvnih ugrusaka.
Nuspojave kao i svaki lijek naravno da ima.
Pijem ga redovno, Aspirin protect.
A koliko je bezopasan govore brojevi.
Na 100 miliona ljudi, godišnje će u USA umrijeti 2300 ljudi.
Nekome je to dokaz da je bezopasan, a nekome je svaki od tih 2300 tragedija koja se mogla spriječiti.
Ja smatram da je siguran, pogotovu ako se zna ko ga smije uzimati, a ko ne smije.
Siguran kao i vakcine.
S tim da se za vakcine dugoročno se ne zna. Za godinu, dvije, pet. :thumbup:
Kaze moja stara odavno i nedavno mojoj doktorici u bolnici, psihijatrici da svi lijekovi imaju nuspojave i kad bi to citali i uzimali zdravo za gotovo ne bi niko popio nikad ni jedan lijek.

Istina neki su neprovjereni dovoljno ili imaju teze nuspojave jer su jaci lijekovi kao primjerice pencilin pa sam imao sok od njega ili leponeks sto mi je nedavno davalo i ukinulo jer su mi otekle noge od njega. Sad sa svrabom se borim da li od otoka ili od jos nekog lijeka.

Cijelo tijelo upaljeno svrbi skoro. Dalo me da snimam abdomen da vide da nije nesto opet s jetrom ili je sa zuci nesto novo. Ali ja moram bit na nekoj terapiji jer je sizofrenija takva bolest.

Moram bolest drzati pod kontrolom a to mogu samo s lijekovima, koji kazem svi imaju neke nuspojave.
covir33

#3081 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by covir33 »

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3082 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Ima li kakvih novosti kad nam stizu vakcine? Prodje sredina februara a jos nista.

EDIT: https://zurnal.info/novost/23772/vakcin ... a-ce-doci-

DA SE NE LAŽEMO: Vakcine niko ne traži, niti se zna kada će doći
Objavljeno: 16.02.2021. u 14:50h
"BiH ima ukupno stanovnika kao jedno pregrađe u Londonu, i mi govorimo o direktnoj nabavci. Sad da raspišem natječaj, zar mislite da bi se ijedan od tih dobavljača nama javio zbog million i po vakcina koliko mi trebamo", smatra Goran Čerkez

Pišu: Branka Mrkić-Radević i Zinaida Đelilović

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u okruženju koja još nije počela sa vakcinacijom stanovništva protiv COVID-19, barem onom minimalnom. Vakcina nema, niti iko zna kada će ih biti.

BiH je, podsjetimo, uplatila cjelokupan iznos za 1.230.00 doza vakcina koje trebaju stići kroz sistem COVAX. S obzirom na to da se sa isporukom kasni, donesena je odluka da se krene u direktnu nabavku vakcina od Pfizera (iako trebaju stići i kroz sisteme COVAX i EU), ali i vakcina ruskih i kineskih proizvođača. Ni od jedne opcije trenutno nema ništa.

Neefikasna država

“Jedine informacije koje o nabavci vakcina dobijamo jesu od Ministarstva civilnih poslova. Generalno je veliki nedostatak vakcina u Evropi, pola evropskih zemalja nema imunizacije. Fabrike ne isporučuju, problemi su i sa ugovaračima… I danas imamo sastanke, pokušavamo da vidimo šta uraditi”, ističe pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH Goran Čerkez za Žurnal, dodavši da mu je žao što država nije efikasnija i što nije obavila potrebne razgovore i pregovore o nabavci vakcina.

Za primjer navodi da je u Danskoj prekinuta vakcinacija, Hrvatska nije dobila drugu dozu Pfizer vakcine, te da je Amerika 21. januara za borbu protiv Covida izdvojila 400 milijardi dolara, ali da su isti dan na 200 strana objavili Strategiju prema kojoj u svakom momentu mogu zabraniti izvoz vakcina ili komponenti za vakcine.

“Na tržištu nema vakcina, one se mogu pokušati dobiti iz izvora koji nisu povjerljivi i sigurni. U svom ovom jadu da još ugrozimo stanovništvo. Vakcine su suviše ozbiljan proizvod da bi se na tržište išlo grlom u jagode. Pitanje je sigurnosti zdravlja ljudi, ne može se ovdje tek tako pregovarati s nekim drugim, trećim ili četvrtim rukama za koje vi ne znate čime se bave. Sve više je toga na tržištu i morate pregovarati direktno sa proizvođačem”, naglasio je Čerkez.

Navodi da je država jedini nosilac pravnog međunarodnog subjektiviteta, te da Pfizer neće ni da čuje da pregovara s nekim mimo države. Prema Čerkezovim riječima, onaj s kim pregovarate mora garantovati i “hladni lanac” i to od trenutka pokretanja cijelog procesa.

“Realno bi bilo ove godine očekivati da cijeli svijet bude vakcinisan, ali vidite da su stalno neki problemi. To je zbog toga jer se nije krenulo korak po korak, zajedno i svi u isto vrijeme, nego je 95 posto svjetske proizvodnje otišlo u 10 država. BiH ima ukupno stanovnika kao jedno pregrađe u Londonu. I mi govorimo o direktnoj nabavci. Sad da raspišem natječaj zar mislite da bi se ijedan od tih dobavljača nama javio zbog million i po vakcina koliko mi trebamo. Mi mislimo da smo veliki i to je naš problem. Govorim realno, kakva je stvarna situacija”, smatra Čerkez, te naglašava da pokušavaju pronaći rješenje.

Pandemija koronavirusa na površinu je izbacila sve manjkavosti našeg zdravstvenog sistema, ali i rascjepkanost nadležnosti između države i entiteta. Dodatni problem je, navodi izvor Žurnala, što kod svih trenutno postoji i doza “straha” zbog afera s početka pandemije sa respiratorima Srebrene maline u FBiH i mobilne bolnice u RS-u.

“Niko se više ne osuđuje poduzimati ishitrene korake”, kaže isti izvor.

Podsjetimo i na saopćenje Ministarstva civilnih poslova BiH iz septembra prošle godine da je potpisan ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i da će građani BiH zahvaljujući tom ugovoru među prvima dobiti vakcine. Suvišno je i spominjati da je Federacija kasnila sa uplatom sredstava za nabavku vakcina preko COVAX mehanizma u predviđenom roku i to samo četiri mjeseca nakon čuvene izjave premijera Fadila Novalića: “Nešto drugo ćemo žrtvovati da bismo se oslobodili ove napasti. Nema cijene koju Federacija neće platiti za vakcinu kada se ona pojavi”.

"Niko nije kriv"

Državni čelnici u nekoliko navrata su najavljivali dolazak vakcina. Za drugu polovicu januara vakcine su najavljivali ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Potom se pojavila informacija da prvi kontigent vakcina treba stići do 10. februara. No, iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Žurnal su to negirali, navodeći da oni takav podatak nikada nisu objavili:

“Informacija kojom Ministarstvo raspolaže jeste zvanično obavještenje tajništva GAVI alijanse u kojem stoji da će isporuke cjepiva u okviru COVAX mehanizma početi od sredine februara i trajaće tokom prvog kvartala ove godine”.

Na pitanje ko je odgovoran što vakcine u BiH još nisu stigle iz Ministarstva odgovaraju da oni to ne mogu reći jer “odgovornost nije na bilo kojoj instituciji u BiH, ukoliko se govori o COVAX narudžbi vakcina, jer je BiH ispunila sve što je traženo”.

“Svoje obaveze je ispunila u cjelosti i na vrijeme. Isporuke cjepiva zavise isključivo od COVAX mehanizma, a ne od bilo koje institucije u BiH”, kažu u Ministarstvu.

Direktna nabavka

S obzirom na kašnjenje isporuke prvih vakcina kroz COVAX sistem, BiH se u međuvremenu odlučila na pokretanje direktne nabavke od Pfizera, ali i proizvođača iz Rusije i Kine, što je potvrdio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka 21. januara sa Novalićem, predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem, te entitetskim ministrima zdravstva.

“Sve ono što je bio dio zajedničkih dogovora sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) je završeno, vezano za pripreme i cijeli proces vakcinacije”, rekao je tada Tegeltija.

Prve vakcine u RS-u

Zbog sporog postupka nabavke vakcina, podsjetimo, ranije su se bunili i iz sindikata zdravstva Federacije. Oni su u nekoliko navrata isticali da je cijeli proces nabavke odrađen traljavo, te da ukoliko se već išlo u COVAX mehanizam trebalo se ući u posebne pregovore sa proizvođačima vakcina. Mnogi u zdravstvu smatraju i da se u direktnu nabavku trebalo ući mnogo ranije.

I dok se u Federaciji na prve vakcine i dalje čeka, podsjetimo da su u RS-u prvi zdravstveni radnici već primili prve doze ruskog Sputnjika V, a najavljuje se i novi kontigent vakcina.

ZHK ostao bez Sputnika

Zavod zdravstvenog osiguranja Zapadnohercegovačkog kantona planirao je uz pomoć javnih sredstava i javnih institucija Federacije BiH vakcinisati i državljane Republike Hrvatske. Distributer vakcina trebala je biti kompanija do koje je direktorica Zavoda Andrea Jurić došla privatnim vezama.

Zavod za javno zdravstvo očekivao je da će Federalno ministarstvo zdravstva dati garanciju kako bi vakcine uvezla privatna kompanija odabrana bez ikakve procedure javnih nabavki.

Jutarnji list objavio je kako se građani Hrvatske mogu predbilježiti kod ovog Zavoda za imunizaciju:

- Iz Hrvatske ste, ma da, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, nema veze što ste iz Hrvatske, slobodno vas možemo upisati – navodi se dio razgovora sa službenicima Zavoda u tekstu Jutarnjeg lista od 15. februara.

Sada će i imunizacija državljana Hrvatske, baš kao i BiH, biti malo vjerovatna na ovaj način jer je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH odbilo zahtjev Zavoda da bude garant za uvoz vakcina:

- Mi (Federalno ministarstvo zdravstva) želimo da nabavimo za ZHK 20.000 vacina Sputnik V, po režimu urgentno-interventnog uvoza. Ovom prilikom obavještavamo da će vakcina Sputnik V na naše tržište biti prihvaćena bez dodatnih ispitivanja, te da će sev troškove u vezi sa nabavkom snositi država u saradnji sa distributerom – navedeno je u dopisu Zavoda Ministarstvu, a koji je objavio Klix.ba.

Nakon odbijanja Ministarstva, direktorica Zavoda Andrea Jurić izjavila je da je očigledno da se Ministarstvo zdravstva Federacije BiH nema namjeru baviti nabavkom vakcina.

Građanima BiH to je bilo jasno i prije ove odluke Ministarstva, ali način na koji je Zapadnohercegovački kanton ušao u nabavku vakcina prilično je sporan.Ne samo da su od Ministarstva tražili garancije koje ovo tijelo ne može dato već je izbor distributera bio netransparentan.

Iako se u javnosti prvo pojavila informacija kako je distributer vakcine firma Eliksir iz Posušja, ubrzo je iz Zavoda i kompanije to demantovano. Vlasnik kompanije Eliksir je Vjekoslav Bakula, bivši federalni zastupnik ispred HDZ-a 1990 i bivši ministar finansija u Vladi zapadnohercegovačkog kantona.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić za Žurnal je prije odbijanja ovog zahtjeva rekla kako je Zavod “jedva našao veledrogerije” koje bi ispunjavale uslove i mogle uvesti vakcinu. Nije bilo javnih poziva veledrogerijama već je Hercegovinalijek odabran – privatnim kanalima.

Kako ste došli do potencijalnog uvoznika – pitali smo.

- Pomogao je gospodin Vjeko Bakula – kaže direktorica Jurić.

Na pitanje otkud u toj priči Vjekoslav Bakula, da li je riječ o nekom javnom pozivu ili odabiru, direktorica Jurić kaže kako je “ranije radila kod Vjeke Bakule”, pa ju je on zahvaljujući svojim privatnim vezama povezao sa potencijalnim uvoznikom.

A potencijalni uvoznik, koji je bio nadomak ostvarenja prilične zarade, je Hercegovinalijek, kompanija koja je prema podacuima portala akta.ba u 2019. imala promet od 241 milion KM i sveobuhvatnu dobit od šest i po miliona KM.

Suvlasnik Hercegovinalijeka je Mensur Mušija, koji je ranije osuđivan zbog utaje poreza posredstvom druge firme čiji je vlasnik, o čemu smo više puta pisali.

(zurnal.info)
akcija007

#3083 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Nema nista jos. Prosle sedmice je pisalo da danas 17.02 dolaze 24 000 kom Pfizer ali mislim da nista od toga.
Hrvatska iduce sedmice kupuje 1-2 mil doza ruske vakcine. Sta uradi diplomatija.
Jedine vakcine u BiH su ove sto RS kupuje i sto ce od danas krenuti doktori iz RS u Srbiju na vakcinaciju
akcija007

#3084 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

@banjaluka078 imas li nove info od drugova sa covid odjela, kakva je situacija sa vakcinacijom i eventualnim odlaskom u Srbiju od danas ?
banjaluka078

#3085 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

akcija007 wrote: 17/02/2021 08:54 @banjaluka078 imas li nove info od drugova sa covid odjela, kakva je situacija sa vakcinacijom i eventualnim odlaskom u Srbiju od danas ?
Za odlazak u Srbiju nisu pitali samo osoblje iz kovida, nego i s drugih odjela i drugih bolnica. Toliko znam. Moj momak je odlučio da čeka i primi ovdje kad budu vakcinisali osoblje, ne sviđa mu se ideja da satima bude u malom prostoru s ostalim kolegama do Srbije i nazad, pa tako dva puta. Kad se već sačuvao do sad, da ne fasuje na putu do vakcine.
Pročitah juče da se ostatak vakcina ovdje očekuje 28.02.
Van Halen

#3086 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Van Halen »

Mozemo li se mi iz Sarajeva prijaviti za vakcinu u Srbiji , komercijalno ?
Labirint

#3087 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Labirint »

Možeš, imaš preko njihovog weba Batut instituta. Ovdje od vakcina nema ništa niti će sta biti, srpska strana će uvoziti povremeno sputnika, za kovaks tegeltiju briga novalic se kao što vidimo ni u šta ne petlja dakle po milijarditi put smo kao ovce prepušteni sami sebi...
elcaliente

#3088 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by elcaliente »

Lao Ce wrote: 15/02/2021 18:23
splinter wrote: 15/02/2021 16:54
adsubzero wrote: 15/02/2021 16:08
A gdje podvlacimo crtu? Sta ako se sve pokaze sigurno za tih 5 godina, a za 10 se pojavi nesto?
Osim toga Aspirin ima jako antivirusno dejstvo na respiratorne RNA viruse, Od ranije se znalo za viruse influence ili Rhinoviruse ali i na ostale Coronaviruse, tako da djeluje i na ovaj virus.
Naravno da neka vrsta nadzora nad njegovom upotrebom treba da postoji, ali eto jeftin i dostupan lijek.
Kiseli kupus moze prouzrokavati karcinom bubrega. To je neki mit koji kod nas vlada da je kiseli kupus jako zdrav.
Ima naravno puno vitamina C, ali sol ko je nalazi u njemu laicki receno raraza unutrasnje organe. Pitaj bilo kojeg doktora svi ce ti preporuciti, konzumacija maksimalno jedanput sedmicno.
Horke

#3089 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Horke »

Labirint wrote: 17/02/2021 10:00 Možeš, imaš preko njihovog weba Batut instituta. Ovdje od vakcina nema ništa niti će sta biti, srpska strana će uvoziti povremeno sputnika, za kovaks tegeltiju briga novalic se kao što vidimo ni u šta ne petlja dakle po milijarditi put smo kao ovce prepušteni sami sebi...
Gdje na stranici? ja ne vidim da se igdje stranci mogu prijaviti?
Labirint

#3090 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Labirint »

Horke wrote: 17/02/2021 10:51
Labirint wrote: 17/02/2021 10:00 Možeš, imaš preko njihovog weba Batut instituta. Ovdje od vakcina nema ništa niti će sta biti, srpska strana će uvoziti povremeno sputnika, za kovaks tegeltiju briga novalic se kao što vidimo ni u šta ne petlja dakle po milijarditi put smo kao ovce prepušteni sami sebi...
https://imunizacija.euprava.gov.rs/#novaprijava
nocnaptica986

#3091 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by nocnaptica986 »

posto se mnogo gluposti i teorija zavjera vrti oko vakcine pokusacu da jednostavno objasnim kako vakcina djeluje

sama tehnologija kod svih je ista ali postoji razlika u pocetnoj poziciji

moderna Pfizer i BioNTech koriste mRNA
mRNA je dio RNK koji je zaduzen za sintezu proteina kod virusa a koji mu omogucava da se poveze sa nasIm stanicama
AstraZeneca i oxford koriste DNK

mRNA i DNKsu omotani u ljusku koja sluzi kao transport do prve stanice domacina..ljuska je vecinom lipid

kada lipid dodje do prve stanice on se veze za stanicu domacina i ispusta mRNA/DNK
ubaceni mRNA/DNK se vezu za ribosom u stanici (Ribosom je substanična čestica koja pretvara genetske upute u bjelančevinu ili protein) i pocinje stvaranja proteina
kada se stvori protein on ce izaci i prezentovati se na dva proteina sa vanske strane....mhc 1 i mhc2....
mhc2 je posebno bitan je on reagira sa T pomocnim stanicama..kada T pomocne stanice sa svojim tcr i cd4 proteinima nadju podudarnost sa mhc2 proteinom oni se pocinje vezati...to je hajmo reci trenutak stvaranja prvog prototipa antitjela....
tada pocinje lancana reacija..aktivirane T pomocne stanice daju signal B pomocnih stanicama (B stanice su tvornica antitjela koja proizvodi ogrmne kolicine antitjela ) da se pocinju umnozavati i mutacijom nastaju 2 vrste B stanica.. plazma B sells i B memory sell..plazma B SELL pocinju proizvodnja antitjela koja se vezu za virus i unistavaju ga
BONUS ZA STEBERE
(prilikom sazrijevanja t sell stanice imaju na sebi 3 proteina tcr i cd4 i cd8..kada je proces sazrijevanja zavrsen t stanice zavrse sa 2 proteina tj 2 vrste t sell stanica ..tcr i cd4 (pomocne t sell) ili tcr cd8 T cytotoxic

Image
Horke

#3092 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Horke »

Labirint wrote: 17/02/2021 11:26
Horke wrote: 17/02/2021 10:51
https://imunizacija.euprava.gov.rs/#novaprijava
noviforumas

#3093 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by noviforumas »

Malo seljacki napisan tekst, da tako kazem, ali poenta stoji: https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlast-n ... /210217041

Mislim da je bolje za sve da prihvatimo da se necemo vakcinisati sve dok vakcine ne budu maosvne dostupne na trzistu. Mi drzave nemamo, tako da se ne treba oslanjati na to. Jednostavno, nadati se da ce nekad postojati mogucnost da se cjepivo kupi i vakcinacija odradi privatno, bilo ovdje ili vani.
banjaluka078

#3094 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

akcija007 wrote: 17/02/2021 08:54 @banjaluka078 imas li nove info od drugova sa covid odjela, kakva je situacija sa vakcinacijom i eventualnim odlaskom u Srbiju od danas ?
Danas je počelo vakcinisanje i osoblja centra za fizikalnu rehabilitaciju, a spiskovi se prave u centrima za dijalizu i po privatnim stomatološkim ordinacijama (za nekoliko ih znam da idu u Srbiju).
U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske od petka je vakcinisano ukupno 300 zdravstvenih radnika. Vakcinacija je nastavljena i u bolnicama. Stputnik V prvog dana vakcinacije u Bijeljini, primilo je 40 je radnika bolnice Sveti Vračevi, dok je u Prijedoru taj broj 35.

Danas je u Šapcu otpočela vakcinacija prvih medicinara iz Republike Srpske koji će biti vakcinisani u Srbiji.

Ova država obezbijedila je vakcine za 5 000 osoba, a kako se prijavilo nešto više od 2000 zdravstvenih radnika iz javnih ustanova, opseg će biti proširen i na privatne, te radnike domova za stare.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ika-631200
akcija007

#3095 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Ovo je izjavila hrvatska epidemiologinja iz HZJZ za interventni uvoz ruske vakcine u HR kao sto je Madjarska uradila: " To bi značilo da odgovornost za nuspojave preuzima Mađarska, a ne proizvođač cjepiva. "Centralizirano odobrenje cjepiva ima puno prednosti. Ako se nešto dogodi, onda je odgovornost na proizvođaču, a ako nema centraliziranog odobrenja, dio odgovornosti preuzima država", pojašnjava. "

Kod nas sto je odobren isto interventno Sputnik V, a sutra kada dodju i ostale ove vakcine preko Covax-a, da li je iko odgovoran (drzava, proizvodjac, veledrogerija i sl...) za eventualne nus pojave ili nije niko ?
Van Halen

#3096 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Van Halen »

Ja mislim da su nasi politicari u velikom broju vakcinisani. Dosta ih se sad slika bez maske a cijelo vrijeme su bili pod maskama. Nema teorije da se oni nece obezbijediti a narod nek crkne
covir33

#3097 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by covir33 »

nocnaptica986 wrote: 17/02/2021 13:39 posto se mnogo gluposti i teorija zavjera vrti oko vakcine pokusacu da jednostavno objasnim kako vakcina djeluje

sama tehnologija kod svih je ista ali postoji razlika u pocetnoj poziciji

moderna Pfizer i BioNTech koriste mRNA
mRNA je dio RNK koji je zaduzen za sintezu proteina kod virusa a koji mu omogucava da se poveze sa nasIm stanicama
AstraZeneca i oxford koriste DNK

mRNA i DNKsu omotani u ljusku koja sluzi kao transport do prve stanice domacina..ljuska je vecinom lipid

kada lipid dodje do prve stanice on se veze za stanicu domacina i ispusta mRNA/DNK
ubaceni mRNA/DNK se vezu za ribosom u stanici (Ribosom je substanična čestica koja pretvara genetske upute u bjelančevinu ili protein) i pocinje stvaranja proteina
kada se stvori protein on ce izaci i prezentovati se na dva proteina sa vanske strane....mhc 1 i mhc2....
mhc2 je posebno bitan je on reagira sa T pomocnim stanicama..kada T pomocne stanice sa svojim tcr i cd4 proteinima nadju podudarnost sa mhc2 proteinom oni se pocinje vezati...to je hajmo reci trenutak stvaranja prvog prototipa antitjela....
tada pocinje lancana reacija..aktivirane T pomocne stanice daju signal B pomocnih stanicama (B stanice su tvornica antitjela koja proizvodi ogrmne kolicine antitjela ) da se pocinju umnozavati i mutacijom nastaju 2 vrste B stanica.. plazma B sells i B memory sell..plazma B SELL pocinju proizvodnja antitjela koja se vezu za virus i unistavaju ga
BONUS ZA STEBERE
(prilikom sazrijevanja t sell stanice imaju na sebi 3 proteina tcr i cd4 i cd8..kada je proces sazrijevanja zavrsen t stanice zavrse sa 2 proteina tj 2 vrste t sell stanica ..tcr i cd4 (pomocne t sell) ili tcr cd8 T cytotoxic

Image
To je teorija, a u praksi je nešto drugo. Ovo je jedan eksperiment prvi puta primijenjen na ljudima.
mRNA nikada do sada nije testirana na ljudima i svi koji žele da se vakcinišu upuštaju se u nešto nepoznato.
Na ovom linku je upustvo kako pretražiti oficijelne podatke u Americi o nus pojavama:
https://www.brighteon.com/caf2388e-7ce2 ... 48cfc1eb9b

Zanimljivo je da sam proizvođač moderna vakcinu poredi sa Operativnim sistemom, a mRNA naziva aplikacijom ili programom:

https://www.modernatx.com/mrna-technolo ... evelopment

Image

Fino tako piše, da ne bude da su neke teorije zavjere.

Samo se pitam, šta ako u ovoj aplikaciji ili programu bude nekih bugova :-) ? Tj. ako ne radi kako treba?

Jedno je sigurno, proizvođač aplikacije oslobođen je bilo kakve odgovornosti.
Haris.ba

#3098 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

Van Halen wrote: 17/02/2021 21:20 Ja mislim da su nasi politicari u velikom broju vakcinisani. Dosta ih se sad slika bez maske a cijelo vrijeme su bili pod maskama. Nema teorije da se oni nece obezbijediti a narod nek crkne
To ono ko kad je bio lokdaun. Svi podsisani, svima rodice frizerke. :D

Eno u Hrvatskoj nema ko se nije preko stele vakcinisao. Jedni u Srbiju, drugi u Hrvatsku, treci u Tursku na vakcinu.
Zato i ne zure sa vakcinacijom kod nas.
Lao Ce

#3099 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Kod gripe se največim dijelom uvijek vakcinisalo starije stanovništvo. Naravno, ko je htio da se vakciniše. Nisam nikad čuo da se netko mlađi vakciniše tek tako, čio, mio, zdrav i prav. Tako je i sa ovom verzijom gripe. Treba zaštiti stariju populaciju. Ali problem sa ovim vakcinama što od nje stradavaju stariji baš kao i od covida, s tim što kod covida nije dokazano da stradavaju od covida jer se ne rade obdukcije. Ni jedan slučaj covida nije dokazan kao covid smtr. Druga je stvar šta nam se potura pod covid smrt.

Kažu da vakcina sprečava vakcinisanog od težih oblika bolesti, ali ne sprečava da isti ne prenosi zarazu. Znači, pristajanjem na vakcinaciju čovjek štiti samo samog sebe od težih oblika bolesti i to je ok. Tako kažu, ali u praksi ne mora tako da znači. Vidjećemo.

Od posljedica vakcine najviše umiru stari, kao i od posljedica covida. Neka svatko radi od svog tijela šta hoće.
last mohicans

#3100 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

Veli TELE-getija mi smo se opredjelili za sistem COVAXa koji je naefikasniji i najsigurniji. Kako, konju jedan, mart pred vratima, mi stotinjak vakcinisanih ljudi u RS imamo.
Locked