Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
MorningStar

#3076 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Gerro wrote: 17/03/2021 11:06
MorningStar wrote: 17/03/2021 10:53
Gerro wrote: 17/03/2021 10:42
Ja sam ubjedjen da se moze naci neko rjesenje. Skini drzavnicima 30% plate i finansiraj privatni sektor.
Jel to ukljucuje medicinare,policiju,opstine,sudove itd ?

Da ih upitamo hocel se zalit na smanjenje plate ?
Pa mislio sam na ove koji nece raditi u to vrijeme LD.
Jesi siguran da 30% od malog broja drzavnih sluzbenika (relativnno) koji nece raditi moze pokriti 100% od velikog broja iz realnog sektora , mislim ne ide mi matematika dobro.

O da i ja sam za minimum 3 sedmice loka.. hmmmmmmm mmmmm
kakotakonikako

#3077 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakotakonikako »

Gerro wrote: 17/03/2021 11:05
kakotakonikako wrote: 17/03/2021 11:01
Gerro wrote: 17/03/2021 10:34

Nisam budzetski radnik ali sam za lockdown. Cisto da ti pobijem tu tvrdnju.
E jesi je pobio :?
Covjek je rekao za budzetske radnike a ne za vas ne budzetske.
Ne znas citati jelde.

Pa bas sto nisam budzetlija a jesam za LD govori to da sam mu pobio teoriju da su samo budzetlije za LD.
Bogami citaj ti malo bolje. Gdje je covjek rekao da su SAMO budzetlije za lock-down ??????
Trappist

#3078 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

daddy-kool wrote: 17/03/2021 10:56
Trappist wrote: 17/03/2021 10:47 Gledaj zahtjeva uhljeba koji prizeljkuju lockdown:
"- Predlaže se da se u organima državne službe Kantona Sarajevo gdje je to moguće uvede rad od kuće, kako bi se smanjilo grupisanje višeg broja uposlenika u prostorijama gdje nije moguće
održavati socijalnu distancu,
- Da se u šalter salama ovih institucija ukoliko je to moguće organizuje rad na način da se omogući dvokratno radno vrijeme - rad u smjenama,
- Da se u organima državne službe Kantona Sarajevo gdje je to moguće uvede rad na principu svaki drugi dan određena manja skupina uposlenika,
- Da se obavezno skrati radno vrijeme prijema stranaka,

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo

- Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta, sudskih i tužilačkih, u narednom periodu, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da se o tome hitno obavijeste svi učesnici u postupku,"

U prevodu radit cemo duplo manje sedmicno a primati istu platu :izet:
Svašta, ovi su odrođeni od naroda. :roll:
Skratit ce radno vrijeme prijema stranaka sto ce znaciti jos vece guzve u kracem vremenskom periodu. Ludilo covjece...
hurmasica

#3079 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by hurmasica »

TESLA_EDISON wrote: 17/03/2021 09:46
insaneinthebrain wrote: 17/03/2021 09:42
Gerro wrote: 17/03/2021 09:38 824 zarazenih u Kantonu. Kazu eksperti ovdje da cifra ne moze rasti. Zatvaraj sve
katastrofa. ne izlazite ljudi ako ne morate
:-? :( :roll:
Normalno da rase kada je preko 2000 testiranih.

Koliko bi bilo da je testiranih 300, koliko se testiralo u januaru?
Normalno da je veci broj testiranih jer je veci broj suspektnih na covid. Nece se raja nako ici testirat...testiraju se kad dobiju simptome i od tog broja negativnih vise od pola ih je lazno negativnih jer su se ili kasno ili nepravilno testirali. Tako da na ovu cifru pozitivnih dodaj jos 30 posto slobodno. Kod mene u familiji 6 bolesnih, cetiri pozitivna a dva negativna na testu. Oba sa upalom pluca. Nego sta su nego pozitivni samo nisu usli u statistiku.
NelsonM

#3080 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

Mozda nekome pomogne, ovdje je prikazan protokol za preventivno i rane faze tretmana, u Njemackoj dosta ljudi se vodi ovim :

https://swprs.org/on-the-treatment-of-covid-19/

Mi smo svojima starijima ukljucili sve iz preventivne faze osim ivermektina, jer ova faza nije stetna ni ako je u pitanju prehlada. Ja znam da su kod nas ti porodicni opsjednuti antibiotikom, ali u prici sa doktorima koje znam iz sarajeva iz kcusa i opste , niko od njih nije koristio antibiotik osim ako je temperatura trajala nekoliko dana - jer je onda moguce da se nakaci i bakterijska upala pluca . Nekoliko starijih je uzelo faviru odmah po pojavi prvih simptoma (nema koristi od nje nakon 5.og dana) i po potrebi steroide. U svakom slucaju mislim da je najbitnije krenuti i prije nego sto se dodje do testiranja, posebno sad kad je sistem pao :( .
Better Man

#3081 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

Iker C wrote: 17/03/2021 10:32 Prica sa pocetka pandemije da postoje asimptomatski slucajevi je izgleda lazna, Sarajeveo je relativno mali grad a ima evo zadnjih 15 dana preko 500 slucajeva. U oktorbru i novembru je bilo oko 300 slucajeva dnevno skoro mjesec dana. Nazalost daleko smo mi od bilo kakvog kolektivnog imuniteta. U ovim okolnostima ni vakcina nece pomoci jer je prosto nemoguce ostati nezarazen u Sarajevu i kad primis vakcinu do stvaranja antitijela.
Ja nisam za lockdown ali htjeli to priznati ili ne vec je nastupio, Sarajevo je poslije 16 h grad duhova a do 16h se krecu ljudi koji moraju.
Nije problem kretanja ljudi vani, jer nećeš se zaraziti šetajući. Problem su okupljanja više ljudi bez ikakve distance i poštivanja mjera. Glede lockdowna. Jedini način da isti dadne rezultate je da prvo zatvoriš granice i da staviš svima rampu ulaska bez negativnog testa ili dokaza da je vakcinisan ili da mu se odredi samoizolacija. Isto tako zatvoriti KS da niko ne može ući, ni izaći. Ako će lockdown biti na način kako je bio prošli vikend, onda od istog nema nikakve svrhe i koristi.
Dozer

#3082 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Nego...nesto tabirim, i kontam... Koliko je politicra, globalno, oboljelo, koliko ih je doslo do respiratora, a koliko umrlo...?

Pricam o civijama, tj. onima po parlamentima, vladama, predsjednicima...
Osim_13

#3083 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Osim_13 »

Salko Bukvarević je preminuo kod nas.
komercionala

#3084 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

Politicari su odgovorni na vrijeme terapiju uzmu i dobri
Industrialyzer

#3085 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Opet na vrbanji kolona za testiranje.
mahalik

#3086 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mahalik »

kada će konačno zatvoriti kanton i zabraniti kretanje jer ovo ode u vraga
Industrialyzer

#3087 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Dozer wrote: 17/03/2021 12:37 Nego...nesto tabirim, i kontam... Koliko je politicra, globalno, oboljelo, koliko ih je doslo do respiratora, a koliko umrlo...?

https://ballotpedia.org/Government_offi ... _officials

A kod nas, Bukvarevic umro, teze simptome su imali Novalic, Konakovic, Celik, Dodik i ne sjecam se vise nikoga. Ali znam da su u jednom periodu masovno oboljevali politicari
Mate_Miso_Kovac

#3088 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mate_Miso_Kovac »

mahalik wrote: 17/03/2021 12:54 kada će konačno zatvoriti kanton i zabraniti kretanje jer ovo ode u vraga
Nikad. JER EKONOMIJA!!1 8)
Dozer

#3089 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote: 17/03/2021 12:54
Dozer wrote: 17/03/2021 12:37 Nego...nesto tabirim, i kontam... Koliko je politicra, globalno, oboljelo, koliko ih je doslo do respiratora, a koliko umrlo...?

A kod nas, Bukvarevic umro, teze simptome su imali Novalic, Konakovic, Celik, Dodik i ne sjecam se vise nikoga. Ali znam da su u jednom periodu masovno oboljevali politicari
Danke.

A za Fadilja se sjecam. Pricala mi neka raja s UKC-a koliko je panicio i cvilio. Strah od smrti, valjda... Valja ostaviti silne poklepane milione. Nista ono "ode kod Allaha, na bolje mjesto" :D
mahalik

#3090 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mahalik »

Mate_Miso_Kovac wrote: 17/03/2021 12:56
mahalik wrote: 17/03/2021 12:54 kada će konačno zatvoriti kanton i zabraniti kretanje jer ovo ode u vraga
Nikad. JER EKONOMIJA!!1 8)
koja kako je krenulo malo kome da će i trebati
Luciano88

#3091 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Luciano88 »

Gdje kod nas uzeti Ivermectin , Quercetin i Bromhexine i koji su uopšte nazivi ovih suplemenata na "našem" ?
Better Man

#3092 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

JCecotto wrote: 16/03/2021 22:16
swanfilter wrote: 16/03/2021 21:13 Covjek kod malo jace prehlade dici glave ne moze tri dana, a ovi po bog zna koliko cekaju u redu sa simptomima upale pluca i gripe. Ma, hajte molim vas ...

Pa, makar u tabutu zavrsio, kod kuce, u svom i na svom bih tako skoncao ...

Ja mislio dosli se testirati ili vakcinisati, a oni kao pacijenti korone.

Meni se cini da pozicija i opozicija ljuti boj biju ...
Pa vidi klosaru, ne znam sta drugo da ti kazem, nego da ti od srca zelim da je fasujes i stojis u ovom redu ocajan.
Ti, a i tvoji najdrazi, znam da nisu krivi, ali radi tebe bih volio da osjetis pravu bol ( jer meni se to desava)
Pogrešno ste razumili čovjeka. On želi da kaže da je nebuloza da ljudi sa takvim simptomima stoje u redu, već da su odmah trebali biti zbrinuti u ambulanti. Za ove koji su zaraženi, a svjesno idu na posao ili vani i ugrožavaju druge, kao i ove kome neko u porodici dobije simptome, a oni idu vani i na posao, treba uvesti debele novčane kazne i to da se odmah naplati. Ako nemaju novca, odmah pljenidba imovine ili u zatvor.
Ali_G

#3093 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Luciano88 wrote: 17/03/2021 13:07 Gdje kod nas uzeti Ivermectin , Quercetin i Bromhexine i koji su uopšte nazivi ovih suplemenata na "našem" ?
Imas Solgaroc quercetin u Sarajevo apotekama (65km, 50tableta)
Na piku prodaju rastvore ivermectina koji je primarno za zivotinje. Ima jedan koji prodaje 4 tablete za 500km. Tabletarna doza je 0.2mg/kg. Znaci ako imas 60-70kg, imas jednu dozu i to kako tvrde profilakse koju treba ponavljati svakih 15dana. Oboljelim se preporucuje ova doza najmanje 2 dana, maksimalno 5.
Industrialyzer

#3094 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Dozer wrote: 17/03/2021 13:01
Industrialyzer wrote: 17/03/2021 12:54

Danke.

A za Fadilja se sjecam. Pricala mi neka raja s UKC-a koliko je panicio i cvilio. Strah od smrti, valjda... Valja ostaviti silne poklepane milione. Nista ono "ode kod Allaha, na bolje mjesto" :D
Jeste fakat, za Novalica je to istina, iako nije doslo do medija, usro se kad god mu temperatuta skoci. Nema druze za njega boljeg od ovoga, ni Monaco ga ne bi ovako pripazio.
Luciano88

#3095 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Luciano88 »

Ali_G wrote: 17/03/2021 13:20
Luciano88 wrote: 17/03/2021 13:07 Gdje kod nas uzeti Ivermectin , Quercetin i Bromhexine i koji su uopšte nazivi ovih suplemenata na "našem" ?
Na piku prodaju rastvore ivermectina koji je primarno za zivotinje. Ima jedan koji prodaje 4 tablete za 500km. Tabletarna doza je 0.2mg/kg. Znaci ako imas 60-70kg, imas jednu dozu i to kako tvrde profilakse koju treba ponavljati svakih 15dana. Oboljelim se preporucuje ova doza najmanje 2 dana, maksimalno 5.
Bolje se ne igrati sa ivermectin-om onda :D Ovo ostalo (Quercetin i Bromhexine) su klasicni suplementi
emigrazione

#3096 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by emigrazione »

Covjek kod malo jace prehlade dici glave ne moze tri dana, a ovi po bog zna koliko cekaju u redu sa simptomima upale pluca i gripe. Ma, hajte molim vas ...
Upravo se i radi o tome sto je to hinjska upala pluca, meni kada je doktorica saopsila da imam tesku upalu pluca i da moram hitno na hospitalizaciju ja se sjebo, konto da me zajebava...ljudi dugo kasljucaju kuci temperaturu obaraju bijelim lukom, limunom i sl. i kontaju prehlada, pa najebu....skoro sva ova smrtnost je kod onih sto ih hitna odvuce u bolnicu i kod starih ljudi naravno.
NelsonM

#3097 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

Luciano88 wrote: 17/03/2021 13:31
Bolje se ne igrati sa ivermectin-om onda :D Ovo ostalo (Quercetin i Bromhexine) su klasicni suplementi
Pise ovdje na koje treba paziti: https://swprs.org/on-the-treatment-of-covid-19/
Mi nismo roditeljima dali ivermektin, ali ostalo da. Kod nas je imalo nekoliko ljudi u firmi i ovo su pratili (ja sam trenutno u Njemackoj). Mada ovo nije ni njima javno rasirena informacija, uglavnom doktori moraju pola stvari neoficijelno govoriti, jer je sviju strah izgubiti licencu ako ne idu po nekom "drzavnom planu". umjesto da je sve open source, tu ima toliko politike, da se nadam da ce svi ovi koji su se obogatili na ovome crknuti u najvecim mukama.
Ali_G

#3098 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Luciano88 wrote: 17/03/2021 13:31
U Srbiji u apotekama prave magistralno ivermectin. Ameri tvrde da je dejstvo i humanog i zivotinjskog oblika isto, jedino je pretpostavka da je zivotinjski “prljaviji” mada podataka o stetnosti nema, logicno jel:)
P
daddy-kool

#3099 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ja sam jedno vrijeme pratio studije oko ivermectina za liječenje covida i ne sjećam se da je igdje pokazan benefit. Vidim na ovoj listi se spominje i hlorokin, a on je u međuvremenu izbačen iz protokola jer je povećavao smrtnost.
NelsonM

#3100 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

daddy-kool wrote: 17/03/2021 13:54 Ja sam jedno vrijeme pratio studije oko ivermectina za liječenje covida i ne sjećam se da je igdje pokazan benefit. Vidim na ovoj listi se spominje i hlorokin, a on je u međuvremenu izbačen iz protokola jer je povećavao smrtnost.
Izbacen je iz upotrebe na osnovu jedne studije koja je nakon toga povucena. Pa gostovala je ona nasa doktorica s kcusa i govorila kako su oni imali dobra iskustva prva tri mjeseca i da ne razumije zasto je povucen. U SADu s pred kongresom doktori koji rade s pacijentima (po meni jedini koji bi se trebali nesto pitati) govorili da je to ok lijek ali su npr. u Italiji davali prevelike doze. Na podhrastovima je zavrseno ispitivanje Enkortena opet s dobrim rezultatima. Ali ocito da jednostavno nema dovljno interesa da se ispitaju lijekovi koji vec postoje, Pred kongresom (kod njih je to velika stvar, oni odgovaraju pod zakletvom) su takodjer rekli da je najveci razlog smrtnosti to sto se nista ne radi na prvoj fazi (znaci prije nego sto se razvije tezi oblik). Ja u potpunosti vjerujem u nauku, time se bavim, ali cinjenica je da ima jako puno politke i novca u svemu ovome. Kako je moguce da europa nece da testira kinesku i rusku vakcinu, osim iz politickih razloga. Pa da su je napravili hitler i pol pot testirala bih je ako ima ikakve sanse da moze pomoci.
Locked