Obično ovakve rasprave budu začinjene fotografijama kako talibani i isliovci loše se odnose prema ovoj grupi ili onoj i kada im se ukaže suprotnim da je stereotip onda kanonada kako opet ovi drugi nemaju nikakve veze sa Staljinom i sl. Slažem se ja pod uvjetom da budem pošteđen PhotoShop uradaka koji sugerišu nešto što ima neugodan miris stereotipa.Gojeni H wrote:A samo nekoliko stranica ranije smo upozoreni od vrlih citalaca internetskih mudrosti (ateista i barem jednog koji to nije), kao i cijenjene @Bloo, da rasprava ne treba da dovede do zida zvanog Hitler, ili da li uzrocno ili posljedicno, do komunizma i nacizma.zforumas wrote:Ali zene majke kraljice i dan danas voze, unatoc raspadu.
Dakle, da li se upustamo u znak jednakosti izmedju ateizma i komunizma, odnosno konkretno SSSR, i tzv. vrijednosti ovog drustvenog uredjenja i ideologije odnosno drzave, .... ili ne?
Ateizam vs. Religija
- vatrogasac
#3076 Re: Ateizam vs. Religija
Last edited by vatrogasac on 29/06/2018 17:14, edited 1 time in total.
- harač
#3077 Re: Ateizam vs. Religija
evo hin, padobranci s klipovima 
p.s. da ne ostane nedoreceno glede ovih idiota, ideja da mi ne znamo (skrivene i dobre) razloge bozanstvene sto se neko rodio kao debil ili kao osoba sa nekom degenerativnom bolescurom od koje ce se prvo dobro napatit, pa umrijet, al ipak zavrsit - sto bi smrle reko - sa ostembiljenom kartom za vise katove rajskog penthousea, potkopava samo teisticko vjerovanje. jer ako ima nakih skrivenih razloga, koje ni ko ne zna i ne moze znat, u jednom pravcu (koji smrdi na dobro), ne mogu se iskljuciti ni u kojem drugom pravcu. tako da na kraju nista nije sigurno od nakih skrivenih razloga, pa je covjek u vecim *ovnima od descartesa u ulmu
p.s. da ne ostane nedoreceno glede ovih idiota, ideja da mi ne znamo (skrivene i dobre) razloge bozanstvene sto se neko rodio kao debil ili kao osoba sa nekom degenerativnom bolescurom od koje ce se prvo dobro napatit, pa umrijet, al ipak zavrsit - sto bi smrle reko - sa ostembiljenom kartom za vise katove rajskog penthousea, potkopava samo teisticko vjerovanje. jer ako ima nakih skrivenih razloga, koje ni ko ne zna i ne moze znat, u jednom pravcu (koji smrdi na dobro), ne mogu se iskljuciti ni u kojem drugom pravcu. tako da na kraju nista nije sigurno od nakih skrivenih razloga, pa je covjek u vecim *ovnima od descartesa u ulmu
Last edited by harač on 29/06/2018 16:01, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#3078 Re: Ateizam vs. Religija
A samo nekoliko stranica ranije smo upozoreni od vrlih citalaca internetskih mudrosti (ateista i barem jednog koji to nije), kao i cijenjene @Bloo, da rasprava ne treba da dovede do zida zvanog Hitler, ili da li uzrocno ili posljedicno, do komunizma i nacizma.zforumas wrote:Ali zene majke kraljice i dan danas voze, unatoc raspadu.
Dakle, da li se upustamo u znak jednakosti izmedju ateizma i komunizma, odnosno konkretno SSSR, i tzv. vrijednosti ovog drustvenog uredjenja i ideologije odnosno drzave, .... ili ne?
- Gojeni H
#3079 Re: Ateizam vs. Religija
Hvala Allahu. Molim Allaha da ti podari jos bolji urod i da ti u tome da veliki bereket, amin.Idemedosumom wrote:Dobar hvala Bogu, ne smeta ovo vrijeme borovnici kao malini.Gojeni H wrote: Aferim! Kakav je urod, ili kakav bi mogao biti urod ove godine, s obzirom na hladnocu u junu mjesecu?
- Gojeni H
#3080 Re: Ateizam vs. Religija
arzuhal wrote:Dostojevski je govorio kako bi, prije nego bi dobio napad epilepsije, doživio i proživio takvo stanje neke ljepote, neke blaženosti, nečeg nadnaravno lijepog kako je on to osjećao i doživljavao a što nije imao i znao s čime da ga poznatim usporedi, i tvrdio je da taj osjećaj ne bi mijenjao nizašta na svijetu.
Stari Grci su "poremećene" ljude zvali idiotes jer su smatrali da su ti ljudi bili, za razliku od običnih "neporemećenih" ljudi, "primaknuti božanskim sadržajima".
Ne vjerujem ni u jedno "uskraćivanje", u bilo kojem obliku, a da to neće biti ili već nije, možda na načine koji nama nisu poznati i dohvatljivi, nadoknađeno od strane Onoga Koji Je Uskratio, a On zna zašto.
S islamske tačke, podignuta su pera sa takvih ljudi i oni neće nizašta odgovarati, ali će oni oko njih odgovarati za svoj odnos prema takvima, pa i za smatranje sebe boljim.
Prema onome kako vidim i čitam Božije znakove, te kako sam vjerujem, Allah nam je dao i pružio šansu da se svi mi jedni prema drugima, i svim stvorenjima kojima smo okruženi, odnosimo s čašću, s uvažavanjem tuđeg dostojanstva, s viteškim bivanjem na usluzi. Naprimjer, jetim ili siroče je - iz perspektive dunjalučkog čovjeka određenog, između ostalog, i prikupljanjem imetka kako bi se dokazivao - jedno od najkrhkijih, najranjivijih stvorenja, pa ipak Allah pita ljude "zašto ne ukazuju počasti" takvom Njegovom biću? Imaju šansu da se pokažu. I tako unedogled.
Ljudi stvarno sebi uzimaju dosta toga za pravo, mislim da upravo time sebi određuju ono što ih čeka jer "Mi njima ne činimo nasilje, oni ga sami prema sebi čine!".
- zforumas
#3081 Re: Ateizam vs. Religija
E vidis tu si ti trigerovan. Ja sam samo spomenuo da zene svih clanica bivseg Sovjetskog saveza i dan danas voze, ne povezujuci to sa politikom ili ateizmom a kamo li izjednacavajuci ateizam i komunizam, kako ti rece.Gojeni H wrote:A samo nekoliko stranica ranije smo upozoreni od vrlih citalaca internetskih mudrosti (ateista i barem jednog koji to nije), kao i cijenjene @Bloo, da rasprava ne treba da dovede do zida zvanog Hitler, ili da li uzrocno ili posljedicno, do komunizma i nacizma.zforumas wrote:Ali zene majke kraljice i dan danas voze, unatoc raspadu.
Mogli su na ovoj slici, umjesto Tereshkove, staviti Mariu Teresu de Filippis, to ne bi promjenilo cinjenicu da su Saudijke do ove godine bile diskriminirane u tom pogledu (voznje) kao i cinjenicu da iza te diskriminacije stoji Islam.
- vatrogasac
#3082 Re: Ateizam vs. Religija
Rekoh ti ja @Gojeni malo prije gore?zforumas wrote:... kao i cinjenicu da iza te diskriminacije stoji Islam.
- Idemedosumom
#3083 Re: Ateizam vs. Religija
Hvala na lijepim željama, aminGojeni H wrote:
Hvala Allahu. Molim Allaha da ti podari jos bolji urod i da ti u tome da veliki bereket, amin.
- Ramzess Veliki
#3084 Re: Ateizam vs. Religija
Gojeni H wrote:Ma sve receno, nema dalje.
Ramche, opet te ponijelo kao na temi o snajperistima.![]()
U medjuvremenu se Sovjetski Savez raspao.
- zforumas
#3085 Re: Ateizam vs. Religija
Zasto im je bilo zabranjeno? Podijeli s nama koji ne znamo.vatrogasac wrote:Rekoh ti ja @Gojeni malo prije gore?zforumas wrote:... kao i cinjenicu da iza te diskriminacije stoji Islam.
Btw. sta ce ti one pijane Ruskinje, imas jedan domaci klip, samo ukucaj "a da me vidi babo"
- Ramzess Veliki
#3086 Re: Ateizam vs. Religija
Koliko ja poremecenih poznajem rekao bih da su razumom obdareni taj izuzetak.4L0n3 wrote:Izuzetak nece narusiti pravilo, nije puno takvih ljudi koje ti spominjes u odnosu na normalne ljude.Ramzess Veliki wrote: Zasto u tom slucaju nismo svi obdareni razumom? Neki su ljudi rodjeni poremeceni, koja je njihova kazna?
Ponekad pomislim da bih trebao promijeniti drustvo ali zatim shvatim da bi mi pravo bilo dosadno bez njih ...
- Ramzess Veliki
#3087 Re: Ateizam vs. Religija
Saudija ispala na svjetskom prvenstvu ... ide li to u prilog ateizma ili se nekako moze protumaciti nekim hadisom? 
- vatrogasac
#3088 Re: Ateizam vs. Religija
Pa ti si stavio kako Ruskinje iz vremena gosateizma treba da su uzor muslimankama...ili sam ja pogrešno shvatio?zforumas wrote:Zasto im je bilo zabranjeno? Podijeli s nama koji ne znamo.vatrogasac wrote:Rekoh ti ja @Gojeni malo prije gore?zforumas wrote:... kao i cinjenicu da iza te diskriminacije stoji Islam.
Btw. sta ce ti one pijane Ruskinje, imas jedan domaci klip, samo ukucaj "a da me vidi babo"
Ako je nešto zabranjeno islamom kako to je dozvoljeno u islamskom Iranu ili islamskom Pakistanu ili muslimanskoj Indoneziji? Ako je po saudijskom šerijatu nešto haram kako je juče moglo biti zabranjeno, a danas već dozvoljeno?
- HardcoreMX
#3089 Re: Ateizam vs. Religija
ono kad mislis, a ne mislis da se misli na tebe...obicno je u negativnoj konotaciji, ali ovaj put si stvarno trebao misliti samo na sebe...belfy wrote: a ja sam mislio da onaj gore ima sve odgovore...
- zforumas
#3090 Re: Ateizam vs. Religija
Pogresno si shvatio. Kao prvo, nisam ja stavio nista, kao drugo, ne radi se o uzorima nego o cinjenicama.vatrogasac wrote:
Pa ti si stavio kako Ruskinje iz vremena gosateizma treba da su uzor muslimankama...ili sam ja pogrešno shvatio?
Ako je nešto zabranjeno islamom kako to je dozvoljeno u islamskom Iranu ili islamskom Pakistanu ili muslimanskoj Indoneziji? Ako je po saudijskom šerijatu nešto haram kako je juče moglo biti zabranjeno, a danas već dozvoljeno?
Dobro onda, cime je zabranjeno? Serijatom? Sta je serijat? Znaci u ovoj situaciji muslimani iz Irana su OK, hajd dobro, sreca da se ima odakle izabrati.
Srecom, ove nase hanume mogu voziti bar uz pratnju.
- Gojeni H
#3091 Re: Ateizam vs. Religija
Nisam najbolje razumio rijec "trigerovan", pretpostvljam - isprovociran?zforumas wrote:
E vidis tu si ti trigerovan. Ja sam samo spomenuo da zene svih clanica bivseg Sovjetskog saveza i dan danas voze, ne povezujuci to sa politikom ili ateizmom a kamo li izjednacavajuci ateizam i komunizam, kako ti rece.
Mogli su na ovoj slici, umjesto Tereshkove, staviti Mariu Teresu de Filippis, to ne bi promjenilo cinjenicu da su Saudijke do ove godine bile diskriminirane u tom pogledu (voznje) kao i cinjenicu da iza te diskriminacije stoji Islam.
Ukoliko islam stoji iza ove vrste diskriminacije u KSA, da li to znaci da islam takodje stoji iza nedostatka ove vrste diskriminacije u Maleziji, UAE, i svim ostalim zemljama sa islamskom vecinom?
- Gojeni H
#3092 Re: Ateizam vs. Religija
Nisam te razumio, okano.Ramzess Veliki wrote:Gojeni H wrote:Ma sve receno, nema dalje.
Ramche, opet te ponijelo kao na temi o snajperistima.![]()
U medjuvremenu se Sovjetski Savez raspao.U j..ti ... a Staljin, dobro je valjda ???
- vatrogasac
#3093 Re: Ateizam vs. Religija
Slobodno ti vozi za tim činjenicama i viči ...bi...bi. Čuvaj se sudara.zforumas wrote:.... ne radi se o uzorima nego o cinjenicama.
-
Hakiz
#3094 Re: Ateizam vs. Religija
Da li to znači da islam nema nikakvog uticaja i nikakvu važnost za društvene odnose?Gojeni H wrote:Nisam najbolje razumio rijec "trigerovan", pretpostvljam - isprovociran?zforumas wrote:
E vidis tu si ti trigerovan. Ja sam samo spomenuo da zene svih clanica bivseg Sovjetskog saveza i dan danas voze, ne povezujuci to sa politikom ili ateizmom a kamo li izjednacavajuci ateizam i komunizam, kako ti rece.
Ukoliko islam stoji iza ove vrste diskriminacije u KSA, da li to znaci da islam takodje stoji iza nedostatka ove vrste diskriminacije u Maleziji, UAE, i svim ostalim zemljama sa islamskom vecinom?
Ako žene u Maleziji voze, a u KSA donedavno nisu mogle, ako djevojčice u Indoneziji nisu podvrgnute monstruoznom tretmanu obrezivanja, a djevojčice u afričkm islamskim državama jesu, to onda znači da islam nema nikakvu važnost po pitanju društvenih odnosa i da pravila islama koja govore o društvenim odnosima, odnosima među spolovima, generacijama itd treba naprosto ignorisati?
Ako ima važnost, kako je moguće da su društveni odnosi različiti u različitim islamskim državama, koji odnosi su ispravni po islamu, i koje su posljedice po one države u kojima su društveni odnosi suprotni od ispravnih?
Ko su manje muslimani oni u KSA ili oni u Maleziji? Ili je to pitanje nepotrebno jer islam nije bitan po pitanju društvenih odnosa zato što dozvoljava da ti odnosi budu drugačiji u različitim državama?
Last edited by Hakiz on 29/06/2018 18:24, edited 1 time in total.
- zforumas
#3095 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam, to ja tebe (vas) pitam. Kako se objasnjavala ta zabrana u KSA? O cemu prica onaj neki ucenjak kada spominje "sestru" koja treba sama do Zenice? Je li po srijedi politika ili su ipak serijatski propisi koji su, gle cuda, dio Islama?Gojeni H wrote:Nisam najbolje razumio rijec "trigerovan", pretpostvljam - isprovociran?zforumas wrote:
A trigerovan razumijes, siguran sam u to, samo se pravis Englez. Inace koristis svaku mogucu priliku da spomenes Staljina i dovedes ga u relaciju sa ateizmom.
- zforumas
#3096 Re: Ateizam vs. Religija
Hvala ti sto brinesvatrogasac wrote:Slobodno ti vozi za tim činjenicama i viči ...bi...bi. Čuvaj se sudara.zforumas wrote:.... ne radi se o uzorima nego o cinjenicama.![]()
- Gojeni H
#3097 Re: Ateizam vs. Religija
Ne, nisi nista pitao vec zakljucio, vidi boldirano iz svog prethodnog upisa. Zato sam i postavio ranije pitanje.zforumas wrote:Ne znam, to ja tebe (vas) pitam. Kako se objasnjavala ta zabrana u KSA? O cemu prica onaj neki ucenjak kada spominje "sestru" koja treba sama do Zenice? Je li po srijedi politika ili su ipak serijatski propisi koji su, gle cuda, dio Islama?Gojeni H wrote:Nisam najbolje razumio rijec "trigerovan", pretpostvljam - isprovociran?zforumas wrote:
A trigerovan razumijes, siguran sam u to, samo se pravis Englez. Inace koristis svaku mogucu priliku da spomenes Staljina i dovedes ga u relaciju sa ateizmom.
To o cemu prica "ucenjak" trebas pitati njega ili nekog bliskog njegovoj ideologiji.
Vezu izmedju ateizma u ovon konkretnom slucaju SSSR-a si postavio ti. Staljina nisam spomenuo ali ga jesam spreman spomenuti ukoliko se budes drzao prethodne insinuacije (iako cu uzeti u obzir da je samo u pitanju moja percepcija) o Juriju Gagarinu i SSSR-u kao tekovinama ateizma.
Molim te da se izjasnis da bismo mogli malo okrenuti ovaj tocak i zapoceti neku raspravu, nadati je se interesantnu ostalima.
-
ernestalic
#3098 Re: Ateizam vs. Religija
Razumijem potrebu ljudi da vjeruju u Boga zato što im to olakšava patnje i umiranje. Ali, kada počnu dokazivati i uvjeravati ateiste da Bog postoji, ne mogu izdržati da ne reagiram. Pa koga bolan možete uvjeriti da postoji neki Bog koji je sam sebe stvorio, milijardama godina šutio, a onda odlučio stvoriti svijet kakvog poznajemo. Valjda mu bilo dosadno. Pa onda poslao Isusa da objavi novu vjeru. Pa poslao nekakvog dzibrila da trgovcu Muhamedu izdiktira novu vjeru jer nije bio zadovoljan rezultatima starih vjera. Svi ti prevaranti koji su sebe proglasili poslanicima i prorocima, danas bi bili uhapšeni. Prije dvije hiljade godina bilo je lako prodavati muda pod bubrege.
Ono što znamo, dala nam je nauka. A nauka nikad, ama baš nikad, nije potvrdila postojanje Boga, andjela, djavola, duhova, vještica i tome slično.
Ono što znamo, dala nam je nauka. A nauka nikad, ama baš nikad, nije potvrdila postojanje Boga, andjela, djavola, duhova, vještica i tome slično.
- vatrogasac
#3099 Re: Ateizam vs. Religija
Ti vjeruješ da vjernici ovo vjeruju.ernestalic wrote: Pa koga bolan možete uvjeriti da postoji neki Bog koji je sam sebe stvorio....
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#3100 Re: Ateizam vs. Religija
Odlicno si to Arzuhale napisao, ti si inace vrlo dobar teoreticar. Eh, sad uzmi to sto si napisao i ponasaj se po tome, a ne da jedno govoris a drugo radis.Gojeni H wrote:arzuhal wrote:Dostojevski je govorio kako bi, prije nego bi dobio napad epilepsije, doživio i proživio takvo stanje neke ljepote, neke blaženosti, nečeg nadnaravno lijepog kako je on to osjećao i doživljavao a što nije imao i znao s čime da ga poznatim usporedi, i tvrdio je da taj osjećaj ne bi mijenjao nizašta na svijetu.
Stari Grci su "poremećene" ljude zvali idiotes jer su smatrali da su ti ljudi bili, za razliku od običnih "neporemećenih" ljudi, "primaknuti božanskim sadržajima".
Ne vjerujem ni u jedno "uskraćivanje", u bilo kojem obliku, a da to neće biti ili već nije, možda na načine koji nama nisu poznati i dohvatljivi, nadoknađeno od strane Onoga Koji Je Uskratio, a On zna zašto.
S islamske tačke, podignuta su pera sa takvih ljudi i oni neće nizašta odgovarati, ali će oni oko njih odgovarati za svoj odnos prema takvima, pa i za smatranje sebe boljim.
Prema onome kako vidim i čitam Božije znakove, te kako sam vjerujem, Allah nam je dao i pružio šansu da se svi mi jedni prema drugima, i svim stvorenjima kojima smo okruženi, odnosimo s čašću, s uvažavanjem tuđeg dostojanstva, s viteškim bivanjem na usluzi. Naprimjer, jetim ili siroče je - iz perspektive dunjalučkog čovjeka određenog, između ostalog, i prikupljanjem imetka kako bi se dokazivao - jedno od najkrhkijih, najranjivijih stvorenja, pa ipak Allah pita ljude "zašto ne ukazuju počasti" takvom Njegovom biću? Imaju šansu da se pokažu. I tako unedogled.
Ljudi stvarno sebi uzimaju dosta toga za pravo, mislim da upravo time sebi određuju ono što ih čeka jer "Mi njima ne činimo nasilje, oni ga sami prema sebi čine!".Veliki je to izazov i iskusenje za sve nas "normalne", "uspjesne", koji smo imali roditelje .... ogroman teret cije tezine su i najbolji malo svjesni.
Budi dosljedan inace si munafik.
Svi su muslimani u sirku pa su tako i u munafikluku, sakrivenom ili nesvjesnom. Medjutim, onaj koji je ocigledan i samim tim nije sakriven, je kad ti rijeci ne prate djela.
Tako da bolje nemoj pisati ovakve visoko moralne postove ili se ponasaj visoko moralno, pogotovo jer ste sebi uzeli uloge arbitra na ovom mjestu.