aditon wrote:Smrcak15 wrote:nepotvrdjujem nego ti naopako sve razumijes, i odnosis zakljucke na osnovu pogresnih razmisljanja
dovoljno je bilo prije slijedjenje isusa , ili Mojsija, ili drugih boziji poslanika da se udje u dzennet, nije potreban nikakav Kur'an.
This is getting interesting
Čitam ovu rečenicu 10 puta i pokušavam da shvatim smisao. Znači dok Kur'an nije objavljen, dovoljno je bilo slijediti Bibliju i Toru. Sad kad je Kur'an objavljen, to više nije dovoljno te će svi koji su nastavili slijediti ove dvije "svete knjige" ipak u Džehenem. Zanimljiva teza. A de mi reci onda jesu u Džehenem otišli npr svi Vikinzi, Maje, Egipčani itd., ljudi koji su živjeli prije 15, 20, 100 hiljada godina? Radi se o milionima, stotinama miliona ljudi, svi u džehenmu

Ovo stalno izbjegavaš da ogovoriš jer nemaš odogovora na ovo moje pitanje.
Za Allaha, žene su sluge drugog reda, u mnogim stvarima imaju podjenaka i ne veća prava od životinja. Žašto ne bi žena kao nagradu od Allaha mogla imati 72 muškarca? Naravno, zato što je žena zadnja rupa na sviralu. U molitvama, u svemu, žene su odvajane u posebene torove, zasebne torove, Kad je đenaza, žene se mole u posebnoj prostoriji u nemogućnosti da tuguju zajedno s muškarcima gubitak voljene osobe, u molitvama obično ulaze na poseban ulaz, na poseban sprat, žene su nagrada muškarcima, moraju pokriti sve što im je taj isti Allah podaraio. Onda ih je trebao napraviti bez lica i naličja, kad je tako i kad je svemoguć. Mada sam ti ovdje sada dao prostora da se pokažeš s svojim "argumentima" a tačno znam i šta češ napisati, ali odmah da ti kažem, mlačenje prazne slame

citaj malo bolje sta pisem a ne kako ti to na svoju ruku shvatas.
Znači dok Kur'an nije objavljen, dovoljno je bilo slijediti Bibliju i Toru. Sad kad je Kur'an objavljen, to više nije dovoljno te će svi koji su nastavili slijediti ove dvije "svete knjige" ipak u Džehenem. Zanimljiva teza.
ja sam napisao slijedjenje isusa a ne biblije. znaci njegova ucenja a ne ucenja pavla koji je napisao vecinu novog zavjeta.
A de mi reci onda jesu u Džehenem otišli npr svi Vikinzi, Maje, Egipčani itd., ljudi koji su živjeli prije 15, 20, 100 hiljada godina? Radi se o milionima, stotinama miliona ljudi, svi u džehenmu

Ovo stalno izbjegavaš da ogovoriš jer nemaš odogovora na ovo moje pitanje.
niko ne ide u dzehennem dok mu se ne posalje poslanik ili covjek koji ce ih uputiti na pravi put
Allah kaze:
“… I Mi nikada ne kaznjavamo dok Poslanika ne posaljemo (da upozori)” (Isra, 15)
Osoba koja nikada nije cula za Islam ili za Poslanika, s.a.v.s., i ko nikada nije cuo poruku u svojoj pravoj i tacnoj formi, nece biti kaznjen od strane Allaha, dz.s., ako umre u stanju kufra (nevjerstva). Da je pitano sta ce se desiti sa njime, odgovor bi bio d ace ga Allah, dz.s., testirati na Dan Prozivljenja: ako se pokori, uci ce u Dzennet, a ako se ne pokori uci ce u Dzehennem. Dokaz (delil) za ovo je hadis el-Aswad ibn Saree’, koji navodi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
“Cetvorica ce uloziti protest Allahu na Danu Prozivljenja: gluhi covjek koji nikada nista nije cuo, ludi covjek, izuzetno stari covjek, i covjek koji je umro tokom fatrah (vremenu izmedju Isaa, a.s., i Muhammeda, s.a.v.s.). Gluhi ce reci: ‘O Gospodaru, Islam je dosao ali ja nikada nisam nista cuo.’ Ludi ce reci: ‘O Gospodaru, Islam je dosao ali su djeca trcala zamnom i gadjali me kamenjima.’ Veoma stari covjek ce reci: ‘O Gospodaru, Islam je dosao ali ja nisam nista razumeo.’ Covjek koji je umro tokom perioda fatrah ce reci: O Gospodaru, Poslaniknije dosao do mene.’” On (Allah,dz.s.) ce prihvatiti njihova obecanja na pokornost, onda ce him rijec biti poslata da udju u Vatru. Tako mi Onoga u cijoj je ruci Muhammedova dusa, ako udju u nju, bice hladna i sigurna za njih.”
A prema drugoj predaji, on je rekao: “Ko god udje u nju, bice hladna i sigurna za njega, a ko god ne udje u nju, bice odvucen njoj.” (Hadis biljezi Imam Ahmed i Ibn Hiban, i Albani ga ocjenjuje kao sahih, Saheeh al-Jaami’, 881)
Za Allaha, žene su sluge drugog reda, u mnogim stvarima imaju podjenaka i ne veća prava od životinja. Žašto ne bi žena kao nagradu od Allaha mogla imati 72 muškarca? Naravno, zato što je žena zadnja rupa na sviralu. U molitvama, u svemu, žene su odvajane u posebene torove, zasebne torove, Kad je đenaza, žene se mole u posebnoj prostoriji u nemogućnosti da tuguju zajedno s muškarcima gubitak voljene osobe, u molitvama obično ulaze na poseban ulaz, na poseban sprat, žene su nagrada muškarcima, moraju pokriti sve što im je taj isti Allah podaraio. Onda ih je trebao napraviti bez lica i naličja, kad je tako i kad je svemoguć. Mada sam ti ovdje sada dao prostora da se pokažeš s svojim "argumentima" a tačno znam i šta češ napisati, ali odmah da ti kažem, mlačenje prazne slame
pa ako to zeli i dobit ce, samo pitas li se hoce li to zeliti
Allah kaze za dzennet:
"...u njemu ce biti sve sto duse zazele i cime se oci nasladjuju, i u njemu cete vjecno boraviti" (Az-Zuhruf 71)