Deblokada Sarajeva???

Post Reply
dječak sa šibicama

#3076 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Prije ce biti da se 8. juna shvatilo kako se jurisom na ho-ruk ne moze nista osvojiti.

Moze, privremeno.

Losa organizacija, lose komandovanje, nestrucni ljudi na komandnim mjestima, ne samo da nisu bili oficiri nego nisu bili ni vojna lica, konkretno na Sirokaci je komandant bio lokalni mesar.
Linija se jos i probila negdje, nasi su i na Vidikovac izasli, sve se to uradilo na klasicni juris uz dosta zrtava. Ali kad je trebalo utvrditi polozaje, poslati pojacanja, rezervu, uspostaviti opskrbu hranom i municijom jedinice na terenu, tu je sve nestalo u vidu magle.

Ovi sto su probili linije, nisu mogli ici dalje jer nema ko pokriti teren, cete doveli rezervu i u kontranapad. Tako je poginuo i Dino Magoda, potpuno nepotrebno, dok se cekalo pojacanje koje nikada nije doslo. I jos gomila momaka.
GandalfSivi

#3077 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by GandalfSivi »

90minut wrote:
Da naravno nema govora znam da su nas razbucali u kontranapadu i znam dobro kakav je omjer artiljerije bio.

Valjda naši nisu znali koliko je ljudi na drugoj strani?

Tako da kad gledam youtube video iznad iznenadni nas napad je probio linije i šta valjda su naši pojedinci upadali im u kuce, a u međuvremenu kontranapad se desio?
Inace kad kazes sve što se moglo angazovati angazovalo se koliko je to ljudi otprilike?
Nemam pojma svega mi, cak ne mogu ni neku pribliznu cifru skontati, to je sami pocetak rata bio, nije tada vjerovatno ni cetvrtina vojno sposobnog stanovnistva u gradu jos bila angazovana (vazda je bilo vise filozofa nego ratnika), ali se sjecam kakav je polet bio, kako su momci po haustorima (ja sam tad bio u neboderima na Socijalnom) skupljali da idu u deblokadu, mislilo se u fazonu, ma jebo Ilidzu, tamo smo isli svaki dan, probit ce se to u sekundi, da ne spominjem da je napad haman na radiju bio najavljen, u fazonu, pustajte muziku, idu nasi momci to rascistiti...

Kazem ti, nije toliko bilo ni bitno koliko ih je na drugoj strani, za mnoge je taj dan pravi rat poceo, onaj koji nas je kasnije uveo u pad Otesa, te zimu '92 i gadnu '93... Ako ces traziti jedan dan koji je promijenio atmosferu u Sarajevu (na stranu svi masakri, normalno), to je bilo na danasnji datum...
zateznistub

#3078 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

90minut wrote:Šta naši probili linije i onda pojedinci u pljačku krenuli kontali da je to to i onda kontranapad bio?
Ti si premlad za ove teme i pisanja po njoj.
zateznistub

#3079 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

dječak sa šibicama wrote:Prije ce biti da se 8. juna shvatilo kako se jurisom na ho-ruk ne moze nista osvojiti.

Moze, privremeno.

Losa organizacija, lose komandovanje, nestrucni ljudi na komandnim mjestima, ne samo da nisu bili oficiri nego nisu bili ni vojna lica, konkretno na Sirokaci je komandant bio lokalni mesar.
Linija se jos i probila negdje, nasi su i na Vidikovac izasli, sve se to uradilo na klasicni juris uz dosta zrtava. Ali kad je trebalo utvrditi polozaje, poslati pojacanja, rezervu, uspostaviti opskrbu hranom i municijom jedinice na terenu, tu je sve nestalo u vidu magle.

Ovi sto su probili linije, nisu mogli ici dalje jer nema ko pokriti teren, cete doveli rezervu i u kontranapad. Tako je poginuo i Dino Magoda, potpuno nepotrebno, dok se cekalo pojacanje koje nikada nije doslo. I jos gomila momaka.
:thumbup:
90minut

#3080 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

zateznistub wrote:
90minut wrote:Šta naši probili linije i onda pojedinci u pljačku krenuli kontali da je to to i onda kontranapad bio?
Ti si premlad za ove teme i pisanja po njoj.
Ima iznad youtube video sve crno na bijelo gdje priznaje da su isli u pljačku i drugi se dere da začepi.

Da li nešto propuštam?
Mozda nije 8.6 iako piše da jeste?
dječak sa šibicama

#3081 Re: Deblokada Sarajeva???

"Habib i njegove trake", ne pljacke kako insinuiraju "vukovi sa Drine".

Trake za identifikaciju, u svaku akciju se islo sa odredjenom bojom traka koje se obicno stave na rame, da ne bi ubio svoje ljude. Dijele se prije akcije, da neprijatelj slucajno ne sazna koja boja je u pitanju.

Vjerovatno Habib malo jaci komandant bio pa zajebo stvar.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3082 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bitanga_sa_otesa »

dječak sa šibicama wrote:
moj radni kolega ih dovezao tamicem, safet ruhotina :thumbup:
Fudo387

#3083 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Sto veli Djuro u onom filmu,
Jeb’ me ako ovaj zna dje nas vodi.
mali jomu

#3084 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mali jomu »

uh, sjebo sam se

svaki put pricamo koliko je tada raje bezveze poginulo...... tad i ja umalo nisam pogino, i sad me to nosa, dobar je to zajeb bio..... nalozili se a ovi nas sacekali..... razbucali nas sve, i mene odnijeli, geler me naso.... umalo

jebem mu kad sam se poslije skonto....... sjebo se skroz, koji je to bio zajeb
tempuser

#3085 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Meni nije jasno kako se neki ne umore od usminkavanja istine, vadjenja fleka neukih komandanta i onih koji su ih tu postavili, a tvrditi da je Sarajevo deblokirano je vrhunac???
MLA_333

#3086 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by MLA_333 »

za vrijeme pokusaja deblokade Sarajeva 06/1995, cetnici bacili modifikovane avio bombu na zgradu RTV-a..

telefonski razgovor izmedju momcila i milorada..

https://www.youtube.com/watch?v=WyylpQr6hwo

https://www.youtube.com/watch?v=D2CMLGqDEYs
julisiz es grant

#3087 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dzafero ... /190801043

Može li mi neko objasniti šta se ovdje slavi? Zar nismo tada izgubili praktično kompletan Igman, Trnovo i šta sve ne, a četnici uspjeli da uvežu svoje snage u Hercegovini sa ostatkom okupirane teritorije?
Mislim da se njihova ofanziva završila primirjem, a ne nekom našom pobjedom, ili se varam?
PM72

#3088 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Što se ibretiš?
Srbi slave kosovsku bitku koju su izgubili.Ovi "naši" od totalnog poraza i raspada Armije BiH na Igmanu 1993 napraviše pobjedu.U Rakovici pokraj Sarajeva svake godine se slavi "pokušaj deblokade". :-) čuj slaviti pokušaj...rastjerali ih četnici ko malu djecu
mp3sa

#3089 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mp3sa »

Završilo se dolaskom 17.Krajiške i 7. Muslimanske na Igman da konsoluduju naše u povlačenju... Kakvo primirje, ko da su oni poštovali bilo šta gdje su mogli da urade nešto...
mp3sa

#3090 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mp3sa »

I treba da se slavi svaki dan borbe, jer opstati protiv one gamadi sa tolikom nadmoći u svemu je pobjeda... To ovi što umanjuju to, to su nam najbolji vojni stručnjaci koji samo kosmičkom nepravdom nisu bili na čelu odbrane...
PM72

#3091 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Niko ne spori da se slavi "borba" ali bježaniju i raspad u julu 1993 ne treba slaviti kao "pobjedu" nego pominjati kao bruku i sramotu.
dječak sa šibicama

#3092 Re: Deblokada Sarajeva???

Pricao mi jedan momak sa Lokvi, radili smo skupa nekad davno, kaze takva bjezanija bila od Trnova i Bjelasnice, posebno focaci, nisu se do Konjica zaustavili.

Jel samo valja bombe ili ima neke istine, ne bih znao.

Sjecam se samo kako je neka Silver fox jedinica zijanila vrh Bjelasnice u pola sata valjda, spustili im se cete helikopterima. Tako se pricalo.
PM72

#3093 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Koliko se sjećam,jedini kvalitetan otpor pružili su im upravo fočaci,uništili su im tenk na Proskoku a ostali su bježali.Dok nije došla pomoć iz srednje Bosne i Sarajeva.
dječak sa šibicama

#3094 Re: Deblokada Sarajeva???

Zato kazem mozda je valjanje bombi, tipicna ona prica "mi se borili a anamo oni bjezali".

Istina, ovi sa Lokvi se i jesu borili.
90minut

#3095 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Da ovo za Igman se stvarno zna da je bila masovna bježanija bukvalno iz usta borca koji je bio na njemu sam cuo.

Eh sad ti PM mi reci da li je baš bila bruka i sramota i da li su imali dovoljno oružja da odbrane ili je jednostavno to što si prvo naveo bruka i sramota i bježanje klasicno?
bilic

#3096 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bilic »

90minut wrote:Da ovo za Igman se stvarno zna da je bila masovna bježanija bukvalno iz usta borca koji je bio na njemu sam cuo.

Eh sad ti PM mi reci da li je baš bila bruka i sramota i da li su imali dovoljno oružja da odbrane ili je jednostavno to što si prvo naveo bruka i sramota i bježanje klasicno?
Armija BiH nismo bili uvezani .
A napad vodio Ratko Mladić . Znaći nije bezzze akcija .
Skraćena varianta odgovora za Igman .
.

Od Trnova prema Dejičićima jedan tenko prohodan put i to smo pustili da izadžu. Jbg
dječak sa šibicama

#3097 Re: Deblokada Sarajeva???

Ja licno ne mislim da je bjezanija bruka i sramota, svako spasava svoju glavu, svaka vojska se u nekom trenutku od nekuda povlaci. Ne vjerujem da postoji vojska koja se nikada nije povlacila i izgubila bitku.

Oko toga ko je zaustavio srpsku ofanzivu, vjerovatno je istina na sredini, pomogli su ovi iz treceg korpusa ali i medjunarodna zajednica. Nisu oni jednom neku ofanzivu zaustavili, zbog mozebitne humanitarne katastrofe i slicno. Gorazde, Bihac, kraj rata u zapadnoj Bosni, jedino eto Srebrenicu nisu spasili i znamo sta se dogodilo.
90minut

#3098 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

bilic wrote:
90minut wrote:Da ovo za Igman se stvarno zna da je bila masovna bježanija bukvalno iz usta borca koji je bio na njemu sam cuo.

.

Od Trnova prema Dejičićima jedan tenko prohodan put i to smo pustili da izadžu. Jbg
Molim te malo objasni bolje zadnji dio posta.
bilic

#3099 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bilic »

90minut wrote:
bilic wrote:

.

Molim te malo objasni bolje zadnji dio posta.
Znaći . Ne postoji drugi tenko prohodan put prema Bjelašnici .
I još nešto . Napadali su tad i od Hadžića sa druge strane Bjelašnice pa i sa treće .
Tako nekako sa svih strana .
Da se razvućemo na sve strane . Meni tada brat ranjen na Golom Brdu iznad Vrela Bosne .
Jbg
90minut

#3100 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Jebiga poraz je poraz bilo ih je milijarda na obje strane, al' kad obilježavaju na ovaj nacin i to neku pobjedu tad se najezi covjek i iznervira se..
Post Reply