Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#3076 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
ko moze sa sigurnoscu reci da im nije poslat poslanik??? niko
al si ti selektivan, pa niko ne moze ni sa sigurnoscu reci da su se desava ta muhamedova cuda....

a ne znam kakva su se cuda desavala u bosni u ratu...... osim cuda da smo prezivjeli, al i to nije zahvaljujuci tvom bogu no nasim roditeljima, a ima ovdje i forumasa kojima se mozemo zahvaliti.....

ima jos cuda, kao npr. kada je stari dovukao balvan na ramenima sa linije da se mozemo ugrijati, ili kada su poginula ona djeca u c-fazi, ili kada je roknula "krmaca" u stambenu zgradu (takodjer c-faza).... cudo jel tako..... o srebrenici i ostalim gradovima ne smijem ni pisati, hoce mi nesto biti kada se svega toga sjetim..... smrle ja sam odrastao u ratu i poslijeratnom periodu, igrao sam se pod granatama, trcao sam iz skole kuci, pa cekam da prestanu padati granate da pretrcim izmedju dva nebodera...... koga ti zajebavas i kako te nije stid spominjati bozju milost u bosni? znas li ti da su ovdje ljude rostiljali? dodji bolan vamo malo da osjetis milost tvog boga, pa makar i ovu poslijeratnu.....

al jok, milost krscanskog zapada je bolja od milosti koja se dijeli medju bracom na istoku..... bas si dvolican i to nevjerovatno.....
a ne znam kakva su se cuda desavala u bosni u ratu...... osim cuda da smo prezivjeli, al i to nije zahvaljujuci tvom bogu no nasim roditeljima, a ima ovdje i forumasa kojima se mozemo zahvaliti.....
ako ti jedan od najpoznatih ratnih komadanata validan dokaz, onda sam ti ja nebitna sitna ribica sta god pricao po tom pitanju.

http://www.youtube.com/watch?v=k0vkTq57sBI&t=2113s
Smrcak15

#3077 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Drugim rijecima - ne postoje druge religije osim islama, jel' tako Smrle? :D
Trecim rijecima - i ti si poslanik :D
da postoje, neke su stvorene od ljudi neke od sejtana, neke su modifikovane od starinskog islama pa se rodilo judaizam, pa poslije nekog vremena se krscnastvo razgranalo iz tog istog izvornog islama koji je poslat sa svim bozijim poslanicima.

nisam poslanik okani se glupih prica.
Smrle kako jednostavno nemeres shvatiti da je Kur'an update Biblije, a Biblija kao ostale vjere baziraju na temelju egipatske mitologije tj. totemizmu
eto "nemerem" stacu , mozak zastopao

Druze, nisi u pozicji da mi pricas o Bibliji, gdje studiram bibliju godinama, mao debata neznam ni sam koliko, tacnije od 2002/2003 nekad tamo
u zadnje vrijeme sam krenuo cackati i po orginalnim manuskriptima (kumranski spisi itd)

znam dobro sta ko tvrdi, a ja znam dobro sta vjerujem i sta zagovaram.

Kuran jeste update biblije, samo sto objava dolazila ljudi zapisivali kroz price jednih drugih, pa tajko nastala biblija, gdje ima gresaka , kontradikcija, izmisljotina ljudskih itd i sve to upakovano u jednu knjigu, sto zove biblija., dok za vrijeme Kurana objava direktno zapisivana bez prenosenja kroz price ljudi, nego zapisivana po strogom kontrolom poslanika Muhammeda.
Dozer

#3078 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Drugim rijecima - ne postoje druge religije osim islama, jel' tako Smrle? :D
da postoje, neke su stvorene od ljudi neke od sejtana, neke su modifikovane od starinskog islama pa se rodilo judaizam, pa poslije nekog vremena se krscnastvo razgranalo iz tog istog izvornog islama koji je poslat sa svim bozijim poslanicima.

Oooooo, zemljo.... :roll:
Dakle, islam je postojao prije islama, odnosno prije Kur'ana, Biblije i Tore...? :roll:
Jos nam reci da su i stari Grci i Egipcani bili, zapravo, muslimani, i da kljucamo temu :lol:
Fantasticna nebuloza... Po tome, ispada da su danas svi, zapravo, muslimani, ali to, valjda, ne znaju...? :lol: :lol: :lol:

Jesi Smrle, poslanik si... Tacnije, obavljas funkciju poslanika. Sam si to napisao, bog te ne ubio... Izgleda da samo ne kontas sta si napisao... Reminder:
Smrcak15 wrote:uostalom poslanik ili funkciju poslanika moze da obavi i obican covjek ako je na uputi da ih pozove u Boziju vjeru.
Last edited by Dozer on 31/03/2017 12:20, edited 1 time in total.
zforumas

#3079 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrle ako ja tebi nesto kazem a ti zapises to je direktno. A ako ja tebi nesto kazem, pa ti kazes nekom trecem a taj neko zapise to vec nije direktno!

I nisi mi rekao nista za filmove...zasto nije zanimljivo niti ima smisla gledati non stop jedan te isti film?
beni-bu-man

#3080 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:to "nemerem" stacu , mozak zastopao

Druze, nisi u pozicji da mi pricas o Bibliji, gdje studiram bibliju godinama, mao debata neznam ni sam koliko, tacnije od 2002/2003 nekad tamo
u zadnje vrijeme sam krenuo cackati i po orginalnim manuskriptima (kumranski spisi itd)

Kuran jeste update biblije, samo sto objava dolazila ljudi zapisivali kroz price jednih drugih, pa tajko nastala biblija, gdje ima gresaka , kontradikcija, izmisljotina ljudskih itd i sve to upakovano u jednu knjigu, sto zove biblija., dok za vrijeme Kurana objava direktno zapisivana bez prenosenja kroz price ljudi, nego zapisivana po strogom kontrolom poslanika Muhammeda.
Otkud ti znas da nisam u poziciji da pricam s tobom o Bibliji :?

Rodjen sam kao katolik s jevrejskim imenom BERNARD :D
Dozer

#3081 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrle, Smrle... dragi Smrle...
Biblija je nastala sabiranjem prica, ili, drugim rijecima - ona je zbirka djela...

A Kur'an je - sta tacno?
from Arabic qur'ān ‘recitation’, from qara'a ‘read, recite’.
Kako je uopste nastala rijec "Kur'an", tj. iz cega je sastavljena, ili ti izvucena:
1) it is driven from al-Qar` meaning `to collect`.
2) It is driven from `Qara` (to recite).
Ili, spojeno - kolekcija recitacija, odnosno kolekcija sura.
http://www.askthesheikh.com/what-is-the ... ord-quran/

S obzirom da se Kur'an pojavio skoro 100 godina nakon Muhine smrti, nije pretesko logicki posloziti stvari...
Dope_Man

#3082 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: Smrle druze sto islam nije bio uvijek, sto maje , inke bla bla nisu bili muslimani :?
islam je bio uvijek, u ovoj ili onoj formi sa zakonima prikladnim vremenu i prostoru, netreba tu da bude muhammed da bi bio islam, islam je bio i prije Muhammeda.

a sto se tice Maja i Inka naroda, da bi pricao o njima moramo znati stvari, ko moze sa sigurnoscu reci da im nije poslat poslanik??? niko

uostalom poslanik ili funkciju poslanika moze da obavi i obican covjek ako je na uputi da ih pozove u Boziju vjeru.
kakav je to onda bog koji nije u stanju poslati poslanika da siri svoju objavu
Onaj isti koji je onog jednog onomad ucinio nevidljivim.. pa nije imao mane da baci invisibility spell na ovog sto ga je posla Majama, i toga ubise.. hebiga, prioriteti :D
zforumas

#3083 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Nesto kontam, i teleportacija je najavljena u knjizi.
Dope_Man

#3084 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

zforumas wrote:Nesto kontam, i teleportacija je najavljena u knjizi.
Ma sve je i najavljeno, i objasnjeno. Samo tumaci knjige cekaju da prvo naucnici urade nesto, pa ce onda oni izaci sa tumacenjem :zoka:
irac300

#3085 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Ovo ti je isto kao da narkomanu govoriš, droga je loša bolan, bolan, šta će ti to? Smrle će nekada doći sebi (nadam se, zbog njegovog zdravlja), do tada možemo mi k.... svirat objašnjavajući mu, al' isto tako i on, sa ovim svojim budalaštinama u koje vjeruje samo on. Čak se i vjernici ograđuju od njega. Jebem ga, da ne znam koliko sam zaluđen, bar bih se nekada priupitao, čekaj, kako to da me niko ne ferma 2%, a ja se sturih da im pokažem ove ''dokaze''?!
beni-bu-man

#3086 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

hocel ubrzo da ne idem sljedece sedmice auto registrovat :D
zforumas

#3087 Re: Ateizam

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
hocel ubrzo da ne idem sljedece sedmice auto registrovat :D
Pa trebalo je 1400 godina da se pulsar otkrije...tako da...registruj ti za svaki slucaj. Svakako prve teleportere ce dobiti oni najiskreniji vjernici, ti si tu donji
aurora313

#3088 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

irac300 wrote:Ovo ti je isto kao da narkomanu govoriš, droga je loša bolan, bolan, šta će ti to? Smrle će nekada doći sebi (nadam se, zbog njegovog zdravlja), do tada možemo mi k.... svirat objašnjavajući mu, al' isto tako i on, sa ovim svojim budalaštinama u koje vjeruje samo on. Čak se i vjernici ograđuju od njega. Jebem ga, da ne znam koliko sam zaluđen, bar bih se nekada priupitao, čekaj, kako to da me niko ne ferma 2%, a ja se sturih da im pokažem ove ''dokaze''?!
Mislim da se Smrle ovim uvlači Milostivom, pa kao Palčić ostavlja vizuelne tragove... nek' On vidi.
A kopajući po materijalima o prirodi i evoluciji da nas dotuče, treba da je toliko naučio da za njega ipak ima nade. :)
Smrcak15

#3089 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

Oooooo, zemljo.... :roll:
Dakle, islam je postojao prije islama, odnosno prije Kur'ana, Biblije i Tore...? :roll:
Jos nam reci da su i stari Grci i Egipcani bili, zapravo, muslimani, i da kljucamo temu :lol:
Fantasticna nebuloza... Po tome, ispada da su danas svi, zapravo, muslimani, ali to, valjda, ne znaju...? :lol: :lol: :lol:

Jesi Smrle, poslanik si... Tacnije, obavljas funkciju poslanika. Sam si to napisao, bog te ne ubio... Izgleda da samo ne kontas sta si napisao... Reminder:
Smrcak15 wrote:uostalom poslanik ili funkciju poslanika moze da obavi i obican covjek ako je na uputi da ih pozove u Boziju vjeru.
da, to ce ti potvrditi i zidovki rabin jer tako pise u njihovim svetim knjigama, to ce ti potvrditi isto tako i Kur'an.
Jesi Smrle, poslanik si... Tacnije, obavljas funkciju poslanika. Sam si to napisao, bog te ne ubio... Izgleda da samo ne kontas sta si napisao...
nisam poslanik, ali obavljam zadatak poslanika, kao sto svaki vjernik to treba da radi, pozivanje u boziju vjeru, jer vjera bozija nije nicija chachevina, nesto sto je samo za odabrane a ostale ko Shisha.

kad si poslanik dobijas objavi direktno od Boga, i jos si potpomognut cudima.
Smrcak15

#3090 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:to "nemerem" stacu , mozak zastopao

Otkud ti znas da nisam u poziciji da pricam s tobom o Bibliji :?

Rodjen sam kao katolik s jevrejskim imenom BERNARD :D
ako poznajes bibliju jesi, ako je nepoznajes nisi.
Smrcak15

#3091 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle, Smrle... dragi Smrle...
Biblija je nastala sabiranjem prica, ili, drugim rijecima - ona je zbirka djela...

A Kur'an je - sta tacno?
from Arabic qur'ān ‘recitation’, from qara'a ‘read, recite’.
Kako je uopste nastala rijec "Kur'an", tj. iz cega je sastavljena, ili ti izvucena:
1) it is driven from al-Qar` meaning `to collect`.
2) It is driven from `Qara` (to recite).
Ili, spojeno - kolekcija recitacija, odnosno kolekcija sura.
http://www.askthesheikh.com/what-is-the ... ord-quran/

S obzirom da se Kur'an pojavio skoro 100 godina nakon Muhine smrti, nije pretesko logicki posloziti stvari...
Kur'an je recitacija Bozijeg govora, ne ljudskog, ne muhamemdovog , ne andjelovog, nego bozijeg govora.
S obzirom da se Kur'an pojavio skoro 100 godina nakon Muhine smrti, nije pretesko logicki posloziti stvari
ograjisao si druzee, daj da ti salijemo stravu, nesto ti moramo cinit, jer Ovako nemoze, ovakve nebuloze mene pogadjaju kao grom iz vedra neba, stresem se sav :-)

imamo jasni dokaze, hadise, gdje se objava spustala komad po komad, jos jos poslanik nadgledao sta zapisuju, i onda dodje Shosha DOzer i kaze , ma pusti to, 100 poslije muhammeda se pojavio Kur'an :D
Dozer

#3092 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Kur'an je recitacija Bozijeg govora, ne ljudskog, ne muhamemdovog , ne andjelovog, nego bozijeg govora.
A, posto "znamo" da je Muha bio nepismen - kako je razumio boga?!
Na kojem jeziku prica bog? Ili ih zna sve, sto bi bilo logicno s obzirom da je - bog...?
ograjisao si druzee, daj da ti salijemo stravu, nesto ti moramo cinit, jer Ovako nemoze, ovakve nebuloze mene pogadjaju kao grom iz vedra neba, stresem se sav :-)
nisam siguran o cemu pricas... Kur'an nije objavljen skoro 100 g. nakon Muhine smrti?!
imamo jasni dokaze, hadise, gdje se objava spustala komad po komad, jos jos poslanik nadgledao sta zapisuju, i onda dodje Shosha DOzer i kaze , ma pusti to, 100 poslije muhammeda se pojavio Kur'an :D
Ne bih znao sta je "shosha", ali i nebitno je...

Hajde, daj nam kad je Muha umro, a kad je objavljen prvi Kur'an.
Onda se vrati na ono gore sto ti postavih sta "Kur'an" znaci, i eto... daj nam neki zakljucak. Ovaj put bez navodjenja. :D
Dope_Man

#3093 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ne postoji kopija originalnog Kur'ana i u najboljem slucaju se neki istrazivaci priblizavaju do par decenija nakon smrti Muhameda. Uz to je opcenito vrlo malo stvari iz prvog stoljeca nakon pojave islama dostupno, sto cini kasnije price o tom periodu prilicno klimavim. Naravno, sad ces ti reci da original, serijski broj 000001 haman Muhamedov Kur'an licno, postoji negdje, samo nam neces reci gdje je :-)
beni-bu-man

#3094 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:ako poznajes bibliju jesi, ako je nepoznajes nisi.
da poznajem je i to vrlo dobro,zato ti i kazem da je kuran update Biblije koja je tesko sranje :mrgreen:
Smrcak15

#3095 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:----
A, posto "znamo" da je Muha bio nepismen - kako je razumio boga?!
Na kojem jeziku prica bog? Ili ih zna sve, sto bi bilo logicno s obzirom da je - bog...?
iz svoje mudrosti i logicnosti objavio mu se na kmerskom jeziku a on arap, :-) a Boze sacuvaj pitanja, objavit ce se na jeziku kojem poslanik prica.

nisam siguran o cemu pricas... Kur'an nije objavljen skoro 100 g. nakon Muhine smrti?!
da o tome pricam,, kako mozes ovakvu glupost izvaliti :-)
Hajde, daj nam kad je Muha umro, a kad je objavljen prvi Kur'an.
Onda se vrati na ono gore sto ti postavih sta "Kur'an" znaci, i eto... daj nam neki zakljucak. Ovaj put bez navodjenja
Kuran je prvi put objavljen 23 godine prije Muhammedove smrti.
Onda se vrati na ono gore sto ti postavih sta "Kur'an" znaci,
dolazi od rijeci karaa, sto znaci recitirati.
Smrcak15

#3096 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ne postoji kopija originalnog Kur'ana i u najboljem slucaju se neki istrazivaci priblizavaju do par decenija nakon smrti Muhameda. Uz to je opcenito vrlo malo stvari iz prvog stoljeca nakon pojave islama dostupno, sto cini kasnije price o tom periodu prilicno klimavim. Naravno, sad ces ti reci da original, serijski broj 000001 haman Muhamedov Kur'an licno, postoji negdje, samo nam neces reci gdje je :-)
Kuran nije samo jedan bio, bilo je vise kopija Kur'ana iz perioda Muhammeda, tacnije Osmanskog perioda

a imas i dijelove neki sura iz tog perioda u muzeju u Birminghamu
Smrcak15

#3097 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:ako poznajes bibliju jesi, ako je nepoznajes nisi.
da poznajem je i to vrlo dobro,zato ti i kazem da je kuran update Biblije koja je tesko sranje :mrgreen:
da slazem se da ima teskog sranja u Bibliji, i gore od sranja. ali to sranje su prouzrokovali ljudi pisajuci izmisljotine, lazi , price ljudi itd itd Ima tu ponesto i istine ali i po dosta gluposti.
Dozer

#3098 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Kuran je prvi put objavljen 23 godine prije Muhammedove smrti.
Cini mi se da ti bas nisi nacisto sta vjerujes...
Muslims believe the Quran was verbally revealed by God to Muhammad through the angel Gabriel (Jibril), gradually over a period of approximately 23 years, beginning on 22 December 609 CE, when Muhammad was 40, and concluding in 632, the year of his death.
Dakle, Muha ga je slusao do svoje smrti 632, ali je ipak, na neki volsebni nacin, objavio prvi Kur'an 23 godine ranije, tj. prije nego ga je cijelog i "cuo" :lol:

Bjez' ba, Smrle... Ja kont'o ti ozbiljan vjernik :D
I sta jos? :D
Smrcak15

#3099 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Muslims believe the Quran was verbally revealed by God to Muhammad through the angel Gabriel (Jibril), gradually over a period of approximately 23 years, beginning on 22 December 609 CE, when Muhammad was 40, and concluding in 632, the year of his death.
Dakle, Muha ga je slusao do svoje smrti 632, ali je ipak, na neki volsebni nacin, objavio prvi Kur'an 23 godine ranije, tj. prije nego ga je cijelog i "cuo" :lol:

Kuran je spustan ajet po ajet sura po sura u periodu od 23 godine, nikad Kuran nije objavljen odjednom.

prije 23 godine nego ce Muhammed umrijeti pocela je objava da dolazi, zavisno od situacija u kojem su se muslimani i poslanik nalazili.

a stvarno neznam odakle ti to 100 Godina nakon muhamemdove smrti, pa dobro te srce nije presjeklo zbog ogromne gluposti koju si zirekao, cuj 100, haj da si rekao 10, 20 ali 100 :lol:
beni-bu-man

#3100 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:

mene ovo sad zbuni pravo :-) :-) :-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Birmingha ... manuscript
Post Reply