So What! wrote:
Kao što rekoh, naše društvo se pretvorilo iz klasično radničkog u kapitalističko. Svaki čovjek je postao doslovno "sam svoj gazda", a to znači da će od usta odvajati, ali sebi može priuštiti neko fino auto, dok u on vrijeme to nije mogao jer nije imao nekog izbora što se tiče automobila, nije mogao ni zaraditi današnjeg recimo Golfa 6icu, a nije bila ni neka moda.
Automobili su se rijetko koristili za međugradski prijevoz, pa su ljudi više koristili vozove, ali kao što rekoh to je tada bila moda i ljudi nisu ni znali za bolje. Ja recimo ako idem do Sarajeva uvijek ću ganjati nekog ko ide sa automobilom. Zadnja opcija su mi recimo autobus i voz. Dok autobusku stanicu ima svaki grad, željezničku već ima tek nekoliko gradova, znači većina gradova u BiH i nema željeznicu.
Život se u BiH ubrzao, recimo vožnja Sarajevo - Doboj se skratila na otprilike 2 sata, a može biti i manje ovisno od vozača, dok je recimo nekada iznosila preko 3 sata, čak i više vremena.
Dobili smo brze pošte, internet, IPTV, kablovske, nadzorne kamere, digitalne liftove, brze automobile, autoceste i brze ceste, online kupovinu diljem svijeta, slušamo koju hoćemo pjesmu sa par klikova na YouTube, gledamo filmove isto tako.
Nabavili smo čak i brze vozove (Talgo), ali oni ne mogu da idu brzo zbog loših i dotrajalih šina. Sada je trenutno remontovana pruga od Sarajeva do Konjica i na tim potezima će voz moći ići do 100 na sat.
Znači jednostavno sve se ubrzalo za razliku od prije, a ljudi prizivaju to vrijeme i kada bi se ovog trenutka nekim čudom vratili recimo u 1986. godinu, uvjeren sam da bi im dosadilo vrlo brzo jer je to bajkovito izgledalo kroz priče i sjećanja.
prvo nidje veze ti je poredjenje tehnologija 21. vijeka sa naslovom teme ... tada niko nije imao nista od nabrojanog
drugo, veze nemas o cemu pricas
cuj golf sestica

tad (ne znam tacno, recimo od 78. ) su se u vogosci proizvodili golfovi 1 pa 2, to im je period proizvodnje, dvica je pred rat bila ono sto je sedmica sada .. i masa ljudi ih je imala. '
u stvari nisu ih imali svi koji su htjeli i mogli jer je potraznja bila tolika da se nisu mogli naproizvoditi u dovoljnom broju
medjugradski prevoz - kolona uz ivan (do mora) svaki vikend

i citavo ljeto
vozom isli kokuzi i omladina, inace mislim da je voz za ploce kretao iz novog sada

ludilo, haos, zahebancija, ... neprocjenjivo
daje za ovog strucnjaka i besmislicu da je cestovni saobracaj vazniji od zeljeznickog - jeste za prevoz putnika u ruralnim dijelovima i sitne vrijedne robe. i to mozda.
u onoj zemlji koja je osim auta proizvodila i kamione, tenkove, avione, traktore i ostale masine ... zeljeznica je najvazniji oblik transposta (a i u svakoj zemlji koja ima industriju)
vaznost pruge sarajevo - ploce se ne moze iskazati, sve sto je bosna izvozila i uvozila je islo preko polca.
u ovoj zemlji se nema sta prevoziti, samo balvani i cumur ...