nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- semirsar
#3076 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
A sta kazu novinari.
-
jefferson
#3077 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naravno, moze se navesti xxx primjera gdje policija nekaznjeno prodje, ali ipak porediti Bh policiju i standarde sa americkom? ne zezaj....insomnia78 wrote:Ono kad neko navede americku policiju i sud kao primjer
Srecom gospodja nije bila "afroamerikanka", a?
U SAD sam vidio bijelog policajca kako mjenja gumu crncu na zaustavnoj traci a u Bih sam vidio kako zaobilaze odron jer valjda nije u njihovoj nadleznosti.
Ali ako primjeri nisu pozeljni, s cime onda uporediti? Ociti je da je anma potrebno itekako puno primjera.
- insomnia78
#3078 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naravno da je koristio, pogledaj snimak ponovosupercali wrote:samo sto ovaj nije koristio blinkere dok je voziotempuser wrote:Nastranu sam postupak majmuna iz Passata ali ovo se moglo ocekivati. Majmun je policajac Direkcije, vozilo je Direkcije tj policijsko, policijsko vozilo po zakonu ima pravo da koristi blinkere i rotacije pri cemu ima pravo prvenstva. Ovo je samo potvrda da jedno civilno vozilo sa blinkerima ne znaci automatski da ih nelegalano koristi, odnosno da ne mozes znati da li je "blinkeras" bez pokrica ili civilno vozilo poicije. Zakonski, nema nikakve razlike izmedju ovog Passata i recimo civilnog Land Cruisrera Specijalne jedinice FUP-a, crnog Pathfindera Jedinice za podrsku MUP-a KS ili presretaca. Zakon nigdje ne navodi da vozilo policije mora biti uniformisano da bi moglo biti opremljeno posebni svjetlosnim i tonskim uredjajima pri cemu ima pravo prvenstva. Ljudi napamet pricaju i zakljucuju pa tako i decko u Peugeotu koji je to snimio, a jos je dobro i prosao.Ne bi mu palo napament da se lijepi i kofrci uniforminsanoj policiji.
i znaci ja ne smijem nikoga pratiti jer moze biti vozilo od nekih direkcija milicije ili sl
- supercali
#3079 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
koristio je tek kad je htio zakociti trenutak prijeinsomnia78 wrote:Naravno da je koristio, pogledaj snimak ponovosupercali wrote:samo sto ovaj nije koristio blinkere dok je voziotempuser wrote:Nastranu sam postupak majmuna iz Passata ali ovo se moglo ocekivati. Majmun je policajac Direkcije, vozilo je Direkcije tj policijsko, policijsko vozilo po zakonu ima pravo da koristi blinkere i rotacije pri cemu ima pravo prvenstva. Ovo je samo potvrda da jedno civilno vozilo sa blinkerima ne znaci automatski da ih nelegalano koristi, odnosno da ne mozes znati da li je "blinkeras" bez pokrica ili civilno vozilo poicije. Zakonski, nema nikakve razlike izmedju ovog Passata i recimo civilnog Land Cruisrera Specijalne jedinice FUP-a, crnog Pathfindera Jedinice za podrsku MUP-a KS ili presretaca. Zakon nigdje ne navodi da vozilo policije mora biti uniformisano da bi moglo biti opremljeno posebni svjetlosnim i tonskim uredjajima pri cemu ima pravo prvenstva. Ljudi napamet pricaju i zakljucuju pa tako i decko u Peugeotu koji je to snimio, a jos je dobro i prosao.Ne bi mu palo napament da se lijepi i kofrci uniforminsanoj policiji.
i znaci ja ne smijem nikoga pratiti jer moze biti vozilo od nekih direkcija milicije ili sl
-
jefferson
#3080 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja sam na snimku vidio da ih je samo jednom nakratko upalio, valjda da upozori vozaca iz Peugeota da je on "bitan."insomnia78 wrote:Naravno da je koristio, pogledaj snimak ponovosupercali wrote:samo sto ovaj nije koristio blinkere dok je voziotempuser wrote:Nastranu sam postupak majmuna iz Passata ali ovo se moglo ocekivati. Majmun je policajac Direkcije, vozilo je Direkcije tj policijsko, policijsko vozilo po zakonu ima pravo da koristi blinkere i rotacije pri cemu ima pravo prvenstva. Ovo je samo potvrda da jedno civilno vozilo sa blinkerima ne znaci automatski da ih nelegalano koristi, odnosno da ne mozes znati da li je "blinkeras" bez pokrica ili civilno vozilo poicije. Zakonski, nema nikakve razlike izmedju ovog Passata i recimo civilnog Land Cruisrera Specijalne jedinice FUP-a, crnog Pathfindera Jedinice za podrsku MUP-a KS ili presretaca. Zakon nigdje ne navodi da vozilo policije mora biti uniformisano da bi moglo biti opremljeno posebni svjetlosnim i tonskim uredjajima pri cemu ima pravo prvenstva. Ljudi napamet pricaju i zakljucuju pa tako i decko u Peugeotu koji je to snimio, a jos je dobro i prosao.Ne bi mu palo napament da se lijepi i kofrci uniforminsanoj policiji.
- supercali
#3081 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
upravo tojefferson wrote: Ja sam na snimku vidio da ih je samo jednom nakratko upalio, valjda da upozori vozaca iz Peugeota da je on "bitan."
znaci tek kad je poceo kociti i kad je mogao komotno ovaj voziti iza jer nije ispred njih bilo auta
- insomnia78
#3082 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pogledaj mu zadnja svjetla, citavo vrijeme
Zatim mu pali i ostatak na 0:40 i onda skoro deset sekundi kasnije pocinje kociti
Zatim mu pali i ostatak na 0:40 i onda skoro deset sekundi kasnije pocinje kociti
- supercali
#3083 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
zadnja svjetla blinkaju zbog snimka i zato sto su le diodeinsomnia78 wrote:Pogledaj mu zadnja svjetla, citavo vrijeme
kod svakog mogu zadnja blinkati zavisno sa koliko fps snima kamera
- semirsar
#3084 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ma fazon je u mentalitetu, ...sam ti blinko, jesam nes stat e aj jos je'nom, pa cu te lemam, ha ja. Nasa posla bainsomnia78 wrote:Pogledaj mu zadnja svjetla, citavo vrijeme
-
jefferson
#3085 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
LED svjetla. I moja blinkaju naprijed i nazad u zavisnosti od fps kamere kojom snimas.insomnia78 wrote:Pogledaj mu zadnja svjetla, citavo vrijeme
- insomnia78
#3086 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vjerovatno ali mu je upalio svjetla deset sekundi prije
Osim toga 100% je vidio o cemu se radi u retrovizoru prije nego ga je ovaj pretek'o
Ovaj nosonja, znam odlicno takav tip ljudi, se bezveze pravi pametan
Trebalo bi njeg' malo propitati za ovo preticanje, tokom kojeg apsolutno nista nije vidio i ovo vracanje preko pune
On iza pasata pretice tri auta a ne vidi bukvalno nista od njega
Osim toga 100% je vidio o cemu se radi u retrovizoru prije nego ga je ovaj pretek'o
Ovaj nosonja, znam odlicno takav tip ljudi, se bezveze pravi pametan
Trebalo bi njeg' malo propitati za ovo preticanje, tokom kojeg apsolutno nista nije vidio i ovo vracanje preko pune
On iza pasata pretice tri auta a ne vidi bukvalno nista od njega
- supercali
#3087 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
I snimac ima prekrsaja al to nije izgovor za kretensko ponasanje vozaca pasata
-
tempuser
#3088 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Konkretno ovaj novinar je tendenciozni i subjektivni kloc koji pojma nema. Ovo nije vozilo pod pratnjom da se na njega primjenjuju clanovi ZOBS-a koje navodi, ovo je vozilo policije. Na ovo vozilo se primjenjuje Clan 126. koji kaze:semirsar wrote:
A sta kazu novinari.
Clan/Clanak 126.
(1) Na vozila sluzbe hitne pomoci, vatrogasna vozila i vozila policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Granicne policije, kad posebnim uredjajima daju svjetlosne znakove i zvucne signale, ne primjenjuju se odredbe o ogranicenju brzine (cl. 44. i 46), o zabrani preticanja/pretjecanja i obilazenja kolone vozila(clan/clanak 61. stav/stavak (1) tacka 1) i o zabrani presijecanja kolone pjesaka (clan/clanak 80). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (clan/clanak 49), osim u odnosu na vozila pod pratnjom (clan/clanak 125) i vozila koja se krecu raskrsnicom/raskrizjem na kojoj je saobracaj/promet regulisan/reguliran svjetlosnim saobracajnim/prometnim znakovima ili znakovima ovlastenog lica/osobe, pod uslovom/uvjetom da ne ugrozavaju bezbjednost/sigurnost drugih ucesnika/sudionika u saobra}aju/prometu.
(2) Da bi omogucili prolaz vozilima iz stava/stavka (1) ovog clana/clanka, pjesaci su se duzni skloniti s kolovoza/kolnika, a ostala vozila propustiti ih i, prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila prodju
Kao sto se moze procitati ZOBS nigdje ne definise da vozilo policije mora biti uniformisano, Vozac Peugeota je neki pametnjakovic koji je, usmjesto da palamudi po TV-u, jos dobro prosao jer u ono snimka sto se vidi napravio 4 prekraja:
1. nije propusatio vozilo policije dok je imalo ukljucene posebne sv. i zv. uredjaje
2. preticanje kolone vozila
3. preticanje preko pune
4. koristenje mobitela.
Klasicna zrtva priucenih novinara poput ovoga i slicnih strucnjaka.
Nazalost, ovo je banana drzava u kojoj svako montira blinkere kako hoce, ali bez obzira na to, ovaj slucaj bi bio analogan slucaju da se pojave lazni policajci u uniformama. Kad bi ga vodio sa Stop tablicom ne mozes znati da li je lazni ili pravni, a duzan si mu stati.
Last edited by tempuser on 19/01/2016 23:32, edited 3 times in total.
-
wolfie
#3089 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ima li iko informaciju koje raskrsnice u Sarajevu imaju video nadzor?
-
tempuser
#3090 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Dok mu nije izasao iz auta majmun u Passatu nije prekrsio nijedan zakon, pa cak ni kad mu je zaprijetio. Citaj clan ZOBS-a koji sam kvotao i boldirane dijelove. Da nije rudimentalni kloc mogao je pametnjavkovicu u Peugeotu napakovati na kulturan nacin takvu igranku da mu nikad vise ne padne napamet nista slicno.supercali wrote:I snimac ima prekrsaja al to nije izgovor za kretensko ponasanje vozaca pasata
-
tempuser
#3091 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Mislim da ima svaka ali se koristi za nadzor protoka saobracaja i sl, a ne za policjske svrhe.wolfie wrote:Ima li iko informaciju koje raskrsnice u Sarajevu imaju video nadzor?
- supercali
#3092 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
pa ne govorim o njegovoj voznji mada i tu ima aferima al ne kao neki drugitempuser wrote:Dok mu nije izasao iz auta majmun u Passatu nije prekrsio nijedan zakon, pa cak ni kad mu je zaprijetio. Citaj clan ZOBS-a koji sam kvotao i boldirane dijelove. Da nije rudimentalni kloc mogao je pametnjavkovicu u Peugeotu napakovati na kulturan nacin takvu igranku da mu nikad vise ne padne napamet nista slicno.supercali wrote:I snimac ima prekrsaja al to nije izgovor za kretensko ponasanje vozaca pasata
al ovo ajde jos jednom prodji namlatit cu te ne koriste ni hahari sa alipasina
samo za to bi trebao dobiti disciplinsku da mu vise nikad ne padne napamet
al jbg posto je bosna ne bi me cudilo da je nagradjen i da mu sada kolege tapsu po ramenu i kazu neka si ga tito si ocam
- supercali
#3093 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
uostalom jesu li policijska vozila i ona u predsjednistvu sa legalnim blinkerima i sl
je li ovaj policijsko vozilo ili vozilo nekog ministarstva fazona i sl i je li oni spadaju pod policijska ili sluzbena tih institucija?
kako je to rijeseno
je li ovaj policijsko vozilo ili vozilo nekog ministarstva fazona i sl i je li oni spadaju pod policijska ili sluzbena tih institucija?
kako je to rijeseno
-
tempuser
#3094 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Mozemo samo predpostavtii da li je koristio prednje blinkere, ali prema mentalitetu kloca za volanom 99% da jeste.supercali wrote: samo sto ovaj nije koristio blinkere dok je vozio
Ti mozes pratiti koga hoces dok ne krsis saobr, propise, ali ako za policijskim autom pretices kolonu i to preko pune onda je to sasvm druga stvar, ne samo po pitanju krsenja ZOBS-a nego i nekih drugih zakona.
- supercali
#3095 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
cekaj ba on pretice preko pune ja ga pratim itd itdtempuser wrote:Mozemo samo predpostavtii da li je koristio prednje blinkere, ali prema mentalitetu kloca za volanom 99% da jeste.supercali wrote: samo sto ovaj nije koristio blinkere dok je vozio
Ti mozes pratiti koga hoces dok ne krsis saobr, propise, ali ako za policijskim autom pretices kolonu i to preko pune onda je to sasvm druga stvar, ne samo po pitanju krsenja ZOBS-a nego i nekih drugih zakona.
da nije policijsko ne bi nista bilo
ako je policijsko zaustavi kazni i cao
u ovom slucaju mogao je zapisati tablice i da dobije kaznu ovaj vozac a ne ovakvo kretensko ponasanje
ako jos jednom pridjes namlatit cu te i sl
mogao je jos reci hos da prodjem krozate
-
tempuser
#3096 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vozilo ministarsva i sl nije policijsko vozilo, ali ovo jeste policijsko vozilo.supercali wrote:uostalom jesu li policijska vozila i ona u predsjednistvu sa legalnim blinkerima i sl
kako je to rijeseno
Veliki dio vozila oko predsjednistva ima legalne blinkere. Fol je u tome sto se po zakonu i u zavisnosti od funkcije neke sticene licnosti voze u vozilima Direkcije zas koordinaciju tj. u policijskim autima, odnosno imaju pravo prvenstva ne kao vozilo pod pratnjom nego kao vozilo policije i tu nastaje sva konfuzija. Gro drzavnih sluzbenika se vozi u ovakvim Passatima ,a to su policjski Pasati Direkcije:

Imas vozila pratnje, recimo ovaj Golf, ovo je civilno policijsko vozilo FUP-a. Ovaj Golf prati auto po pratnjom, npr. crnog Audia A6 (pod)predsjednika Federacije BiH. E taj Audi je kategorija koju svi pominuju, odnosno vozilo pod pratnjom kojih bi trebalo biti malo.

-
tempuser
#3097 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naravno da bi bilo, za pocetak, preticanje kolone i preko pune su prekrsaji tako da to nemas pravo raditi bilo policijsko auto ispred tebe ili ne.supercali wrote: cekaj ba on pretice preko pune ja ga pratim itd itd
u ovom slucaju mogao je zapisati tablice i da dobije kaznu ovaj vozac a ne ovakvo kretensko ponasanje
Mogao mu je pistati sl. zabiljesku pa da ovaj dobije kaznu od nadlezne PS i to se tice dijela koji pokriva ZOBS. ali ovo se moglo okarakterisati kao ometanje sl. lica i vrsenju duznosti i slicno, e to je vec malo ozbiljniji prekrsaj. Sl. lice ima pravo izdati upozorenje, ovaj je to uradio kao neandertalac, neko sa malo vise slifa mu je mogao smjestiti takvu igranku da ne zna gdje je supalj!
- supercali
#3098 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ovaj pasat na tv1 slici ima rotacije blinkere na krovu onaj kod papka nema
pretpostavljam da svaki policijski auto ima fiksirane ove gore rotacije
znaci i tu je malo mutno sa onim pasatom sa snimka
pretpostavljam da svaki policijski auto ima fiksirane ove gore rotacije
znaci i tu je malo mutno sa onim pasatom sa snimka
- supercali
#3099 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
da nije policijsko mislio sam na to da ne bi nista se desilo jer je drugo auto mozda ja ti peti desetitempuser wrote:Naravno da bi bilo, za pocetak, preticanje kolone i preko pune su prekrsaji tako da to nemas pravo raditi bilo policijsko auto ispred tebe ili ne.supercali wrote: cekaj ba on pretice preko pune ja ga pratim itd itd
Mogao mu je pistati sl. zabiljesku pa da ovaj dobije kaznu od nadlezne PS i to se tice dijela koji pokriva ZOBS. ali ovo se moglo okarakterisati kao ometanje sl. lica i vrsenju duznosti i slicno, e to je vec malo ozbiljniji prekrsaj. Sl. lice ima pravo izdati upozorenje, ovaj je to uradio kao neandertalac, neko sa malo vise slifa mu je mogao smjestiti takvu igranku da ne zna gdje je supalj!
nisam rekao da time ne krsi zakon
pa i ako je ometao sluzbeno lice opet kromanjonac ne bi smio ovako postupati
kao sto rekoh samo zbog ovakvog nastupa bi trebao na disciplinsku i da dobije kaznu neku pa makar simbolicnu a ubuduce da vozaci idu na neki kurs primjernog ponasanja za pocetak
al opet kao sto rekoh ovo je bosna dovoljno je reci
-
tempuser
#3100 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Problem je komplikovaniji iskljucivo zbog slabosti drzave. Zakon je sve precvizno definisao, tacno pise ko moze biti opremljen blinkerima i ko ih smije koristiti, a slaba drzava to ne kontrolise. Ovaj strucnjak se, citajuci i slusajuci slicne strucnjake, vjerovatno inatio misleci da je upravu pa je dodatno izazvao papkara iz Passata.jefferson wrote: Problem je mnogo komplikovaniji od ovoga.
Neki dan u SAD je bio slucaj kada je serif htio zaustaviti neku zenu. Upalio rotaciona svjetla, ona mu dala signal ukljucujuci sva 4 zmigavca da ga je vidjela, i nastavila voziti oko 2km do osvjetljenog parkinga (benzinske pumpe) i tu se zaustavila. Sto? zato sto je bilo mracno gdje je htio zaustaviti i s obzirom da svako moze kupiti rotaciona svjetla ona je odlucila da se zaustavi gdje ima ljudi. Naravo to se serifu nije svidjelo jerbo kako to da neko njegovu komandu dovodi u pitanje, i uhapsi zenu.
Izasle pred sud i sudija upita serifa: jesi li ti normalan? Zakon kaze da je ona morala stati, ali isto tako ima nesto sto se zove razum.
Stoga gorane, ti si upravu, ali isto tako ovaj tipa je trebao biti sankcionisan i u normalnoj drzavi bio bio sancionisan odmah. Problem ej naravno sto mi nemamo sistem koji ce urediti ovu masovnu pojavu zlouptrebe polozaja pa cak i ako je paljenje svjetala bilo opravdano. ja jos nisam ovdje dozivio da me policijsko auto pokusa istjerati sa ceste ako nemam gdje da se sklonim, saceka tip iza mene da se pojavi prosirenje i tada me zaobidje. Ali sam u BIh xxxx puta dozivio da haman moram sjebat svoje auto ne bil pratnja ili policija prosla. od svega, sudska policija je najgora, ne znam jel to neki kompleks ili....
On nema sta nekome prijetiti sa batinama. Zapise registraciju posalje prijavu i cao djaci. Ali, Bih je to...