Skijaš wrote:
Ta je trampa sitna. Problematično je jačanje utjecaja političara na nižim nivoima vlasti. Jer to je kod nas, što zbog prisutnosti velikosrpske ideje, što zbog visoke stope korupcije među političarima, jako štetno.
Možemo formirati Vrhovni sud i onda VSTV učiniti jednom od službi tog suda. Ili, dok se ne smanji prisutnost korupcije i antidržavnih ideja među političarima, zadržati stanje kakvo jeste, jer je puno bolje da VSTV djeluje samostalno nego pod dirigentskom palicom ovakvih političara. Naravno, moguća su i druga rješenja kojim bi se stvorilo određen mehanizam utvrđivanja odgovornosti, tj. mjerilo uspjeha ili neuspjeha, ali bez političkog utjecaja. Nije mi jasno zašto se ovdje refleksno krenulo ka jačanju političkog utjecaja na tužilaštva.
U gotovo svim evropskim drzvama parlamenti biraju tuzitelje. Tako treba biti i u BiH.
Ja bih vise volio da VSTV odgovara parlamentu nego advokatima i sudijama, koji mogu sami sebe izabrati u VSTV
Procitaj nacin na koji se formira VSTV bice ti sve jasno.
Meni nije tesko milion puta ponoviti sve institucije BiH racune za svoj rad i ne rad trebaju polagati parlamentu BiH.
Sve institucije na drugim nivoima vlasti racune za svoj rad i ne rad trebaju polagati parlamentima na tim nivoima.
Politicki utjecaj na VSTV danas nije ni manji ni veci nego sto bi bio kada bi se tuzitelji birali u parlamentima, ali bi se VSTV stavio u okvire institucija BiH, tacnije parlamenata. Tako je u drugim drzavama evrope, tako treba biti i kod nas.