SDP

jon_jovi

#30726 Re: SDP

Post by jon_jovi »

Bošnjački nacionalizam? Koje primjere možeš navesti bošnjačkog nacionalzma, a koji se može staviti u isti ravan sa srpskim ili hrvatskim?
Znaš šta je Bošnjački nacionalizam? To ti je kada hodže i subhanaši seru, seru i zaseru i onda mali Mujo iz Buča Potoka mora da ostavi troje djece i da jami za pušku da očuva golu egzistenciju. Seratori se za to vrijeme kriju u MERHAMETU naravno.
wolf07

#30727 Re: SDP

Post by wolf07 »

Uopste mi nije jasno po kom osnovu neko ko se deklarise kao Bosanac ima pravo neku patriotsku pamet prosipati nekome ko se smatra Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom! Juce, sasvim slucajno na FB-u kod jednog svog prijatelja vidim neke nebuloze koje je izjavio onaj Fedja Stukan. Pa taj covjek vrijedja na nacin da mu stvarnio neko treba raspalit jednu-dvije vaspitne.

Stvarno ne znam zbog cega neko ko sebe smatra "lijevom opcijom" (pod uslovom da je uopste ima u BiH), neko ko je "ostali", neko ko je ateista sebe po defaultu stavlja kao pametnijeg, veceg patriotu i svi drugi su mu glupi, primitivni i sovinisti!
daddy-kool

#30728 Re: SDP

Post by daddy-kool »

JoseMujica wrote: odlično je to Slučajni Prolaznik odradio ....svaka mu dala...još samo da napravi jedan mali korak za BiH a golem za sebe i država je spašena...neka podnese ostavku i odhebe sa TV ekrana za sva vremena
:-) :D

Ko je to ikad uradio u ovoj zemlji?
Paranoid

#30729 Re: SDP

Post by Paranoid »

jon_jovi wrote:
Bošnjački nacionalizam? Koje primjere možeš navesti bošnjačkog nacionalzma, a koji se može staviti u isti ravan sa srpskim ili hrvatskim?
Znaš šta je Bošnjački nacionalizam? To ti je kada hodže i subhanaši seru, seru i zaseru i onda mali Mujo iz Buča Potoka mora da ostavi troje djece i da jami za pušku da očuva golu egzistenciju. Seratori se za to vrijeme kriju u MERHAMETU naravno.
Ma da...onda je mali Mujo iz B. Potoka s puškom, vikendom išao pljačkat i ubijat po Valjevu i Čačku te palio kuće... da bi prehranio djecu..
drug_profi

#30730 Re: SDP

Post by drug_profi »

Paranoid wrote:
drugi profil wrote:
Paranoid wrote:

Bošnjaci po nacionalizmu nisu ni u pubertetu spram Srpskog i Hrvatskog , ali ako se Bošnjaci budu ugledali na uzore koje su im u "sjećanje" urezala starija braća, onda se itekako treba bojati Bošnjaka-nacionalista..jer kad izadju iz puberteta, onad neka nam je Bog na pomoći..

Veliš 10 godina? Imam osjećaj da se negatori BiH ponovo osjećaju jakim i sposobnim, a usput mislim da su se opet našli u nekakvoj "tjeskobi" te je tvoj poziv na tenkove sasvim "opravdan"...valjda je to zbog mišljenja da ipak Bošnjaci imaju "tapiju" na BiH..Kao Bošnjak ti tvrdim da mi imamo tapiju, to je "ljubav prema BiH" koju možeš vidjeti nakon svake pobjede BH zmajeva, i sa velikim zadovoljstvom ti mogu poručiti...bujrum, upali te tenkove ..

I na kraju da ti kažem...nisi ti glasao za SDP zbog njihovog programa, laži i zabluda..ti si za njih glasao jer si u njima vidio rješenje za potkopavanje i rušenje BiH...a to se može vidjeti iz tvog izlaganja..
Sta da ti kazem? Evo ti si taj primjer.
Tenkove pominjem u kontekstu da ako zelimo BiH kakva je bila nekad, onda nam trebaju tenkovi za to. bez toga ne ide, jbg. ali ne ide.
Drugo, pricas sa nagradjivanim borcem (sa linije, a ne iz pozadine) Armije Republike BiH i upozoravam te da si presao granicu sa uvredama. Ocekujem da se korigujes.
Trece, SDP je za razliku od stranaka koje su vladale prije njih, nudio kvalitetne dijagnoze stanja i predlagao rjesenja koja su bila u interesu svih, ne samo Bosnjaka. Druga stvar je sto se utopio u IMT. To je do stanja u drustvu i pojedinaca koji na to pristaju.
Cetvrto, Bosnjaci nemaju jedini tapiju na BiH, nek ti je to jasno, i nece je nikad ni imati. I ovakav tvoj stav je dokaz da svi ostali imaju razlog da se plase.
I Peto, za BiH ne navijaju samo Bosnjaci, nego i Bosanci, koji zaista jedini imaju tapiju na BiH.
Uvrede? Bosanci veliš? Počeo si da se gubiš..nemam ja namjeru da te vrijedjam ali imam namjeru da ti pojasnim neke stvari..
Bosanci, u koje ti spadaš su forumske neorganizovane grupe nasilnika "samo na riječi" koji se kriju iza postova i koji nemaju unaprijed odredjene stavove nego prikupljaju stinošićarske izjave pojedinih neobrazovanih Bošnjaka i time pune svoje šaržere te dejstvuju misleći da svi Bošnjaci neobrazovani..
Istim tim grupama tzv "Bosanaca" se pridružuju salonci i kockoglavi kamenjari, koji za razliku od "bosanaca" kojima pripadaš, imaju svoja akta i jasno proklamovane ciljeve, imaju svoje vođe, imaju svoje zaštitnike, imaju svoje finansijere, imaju veoma razvijenu organizacionu strukturu i imaju unaprijed razrađenu strategiju za svaku priliku.
U njima ćeš naći nacionaliste, a ne lupati po Bošnjacima koji nisu na tom levelu...hvala Bogu..

To što pominješ da si bio u ABiH te ne amnestira da o Bošnjacima iznosiš neistine i stavljaš ih u istu ravan sa nacionalistima protiv kojih smo se svi borili..
Na kraju svaki Bošnjak će ti reći da je i Bosanac i Hercegovac, ali nikako samo "bosanac" koji bi da nešto kaže, napiše ili uradi, ali ne zna ŠTA...
Sto je najtuznije ti samo mislis da nesto shvatas. Priznaj brate, nemoj nas smatrati budalama. Hoćeš BiH bez ostalih, Samo Bošnjačku,jel tako?
A ja sam svoj patriotizam dokazao kad je trebalo. Pod pravom BOSANSKOM zastavom.
madner

#30731 Re: SDP

Post by madner »

wolf07 wrote:Uopste mi nije jasno po kom osnovu neko ko se deklarise kao Bosanac ima pravo neku patriotsku pamet prosipati nekome ko se smatra Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom! Juce, sasvim slucajno na FB-u kod jednog svog prijatelja vidim neke nebuloze koje je izjavio onaj Fedja Stukan. Pa taj covjek vrijedja na nacin da mu stvarnio neko treba raspalit jednu-dvije vaspitne.

Stvarno ne znam zbog cega neko ko sebe smatra "lijevom opcijom" (pod uslovom da je uopste ima u BiH), neko ko je "ostali", neko ko je ateista sebe po defaultu stavlja kao pametnijeg, veceg patriotu i svi drugi su mu glupi, primitivni i sovinisti!
Sto se ovog zadnjeg tice, to sto si paranoican ne znaci da te ne prate. :D

Sto se tice ovog prvog, upravo zato sto je patriotizam vezan za nacionalni a ne etnicki identitet. Da znas razliku ne bi pitao. :D
wolf07

#30732 Re: SDP

Post by wolf07 »

madner wrote:
wolf07 wrote:Uopste mi nije jasno po kom osnovu neko ko se deklarise kao Bosanac ima pravo neku patriotsku pamet prosipati nekome ko se smatra Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom! Juce, sasvim slucajno na FB-u kod jednog svog prijatelja vidim neke nebuloze koje je izjavio onaj Fedja Stukan. Pa taj covjek vrijedja na nacin da mu stvarnio neko treba raspalit jednu-dvije vaspitne.

Sto se tice ovog prvog, upravo zato sto je patriotizam vezan za nacionalni a ne etnicki identitet. Da znas razliku ne bi pitao. :D
Drugim rijecima kad se u Belgiji neko izjasni kao Flamanac ili Valonac on odmah manje voli Belgiju nego neko ko se izjasnjava kao Belgijanac ako se uopste iko tako izjasnjava u etnickom smislu. Sta cemo sa V.Britanijom. Samo probaj nekom Velsaninu reci da nije Velsanin vec Britanac, da ne pominjem Skote, Engleze. Jel oni svi ne vole V.Britaniju. Svicarci takodje nimalo ne kriju svoje etnicke korijene i medjusobne razlike ali su nista manji patrioti zbog toga. Mislim, koji vam je moj ljudi dragi, shvatite da etnicka pripadnost i odnos prema nekoj drzavi ne moraju biti ni u kakvoj pa ni u uzrocno-posljedicnoj vezi. Moze covjek biti Madjar koji zivi u Finskoj i ta mu Finska draza vec njegov rodjeni caca i voli je vise nego pola onih koji su etnicki Finci.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#30733 Re: SDP

Post by JoseMujica »

daddy-kool wrote:
JoseMujica wrote: odlično je to Slučajni Prolaznik odradio ....svaka mu dala...još samo da napravi jedan mali korak za BiH a golem za sebe i država je spašena...neka podnese ostavku i odhebe sa TV ekrana za sva vremena

niko na Balkanu...nakon što se liter stranke, hebač širokih narodnih masa i požudni hobjekt dupelizaca i huvlakača etablira slazi samo u slučaju smrti ili hapšenja
drug_profi

#30734 Re: SDP

Post by drug_profi »

Postoje i Albanci, pravoslavni, katolici i muslimani, pa nisu Grci, Turci, Talijani, nego su Albanci.
Mislim da se Bosanci medju sobom razlikuju taman ko i Albanci, dok se Belgijanaci, Švajcaraci, i kraljicini podanici, krase sa mnogo vidljivijim razlikama. Tako da ne bih to porodjenje iznosio.
Jednako tako ne sporim nikom pravo da se osjeca Srbinom, Bosnjakom, Hrvatom, ali imam pravo da kazem sta msilim o tome, i na sta mi lici Bosnjacko licemjerje kada pod "Bosnjak, islam, Bosanski" tvrde da se bore za cijelu BiH. Mozda bi oni cijelu, ali bez ovih ostalih, jer da je drugacije onda bi Bosnjak bio dobrodosao bilo koje vjere ili nevjere da je, ili se to ne bi ni pominjalo kao karakteristika ili veza sa nacijom, takodjer onda bi i jezik bio Bosnjacki, a ne Bosanski....
Ovako sam sebi u u sta skacete i tvrdite da ste za cijelo, dok crtate granice zapisanih teritorija.
Ima vas koliko vas ima i taman toliko. I da vas je samo dvojica, jedan bi bio clan predsjednistva, a drugi premijer necega, tako da ne znam sto vas toliko boli sto jedan dobar dio populacije nece da bude u B/S/H matrici, narocito sto se (jos) nista ne pita i sto ga niko ne predstavlja u vlasti. A taj isti dio populacije ce uvijek na izborima ili bilo kad to zatreba odabrati odbranu Bosne kao nacionalni interes, sto se ni na koji nacin ne kosi sa vasim nacionalnim interesom (ili mozda kosi sa planovima vase elite - zapitaj se zasto se dize tolika buka).
daddy-kool

#30735 Re: SDP

Post by daddy-kool »

JoseMujica wrote:
daddy-kool wrote:

niko na Balkanu...nakon što se liter stranke, hebač širokih narodnih masa i požudni hobjekt dupelizaca i huvlakača etablira slazi samo u slučaju smrti ili hapšenja
Vidiš da razumiješ kako funkcioniše kadrovska politika. :thumbup:
Skijaš

#30736 Re: SDP

Post by Skijaš »

drugi profil wrote:
Skijaš wrote:
drugi profil wrote:Gdje je prostor, ako druga strana zeli da blokira, a ne da popusta?
Nisi ni državnu zastavu dobio kompromisom, zna se šta je recept. Nametanje rješenja, odbiješ velikosrpski ultimatum i onda lobiraš. A ne da poput Tihića i Lagumdžije dereš koljena po Laktašima.
E jbg. nerealan si totalno. Zastava, novac i registracija su bili u vrijeme kad su tamo bili badguysi sa orasima u dzepovima, haskim optuznicama i sl. Ova strana je bila zrtva. Danas, htio ti to ili ne, u njihovim ocima strane su izjednacene
Nisu, evo Amerikanci neće da imaju posla sa Dodikom a kvazibosanski političari se otimaju oko toga ko će mu se jeftinije prodati. Amerikanci otvoreno podržali ulazak multietničkih stranaka u vlast a u to uvjerili i britansku i njemačku diplomatiju (jer je njemački ambasador tih dana osudio Čovićev maksimalizam) a danas to sarajevski političari predstavljaju kao biranje vođstva jednom narodu od strane drugog naroda. Da je Sarajevo ozbiljno u projektu odbrane multietničke BiH, imali bi podršku. Ali ovo što Lagumdžija i Tihić rade nema veze s tim, neće ti Amerikanci i Inzko reagovati kako bi Lagumdžijin rođak zauzeo mjesto nekom Tihićevom kumu u nekom od nadzornih odbora. A na to se svela "odbrana BiH".
Shahab

#30737 Re: SDP

Post by Shahab »

drugi profil wrote:
Skijaš wrote:
drugi profil wrote:Gdje je prostor, ako druga strana zeli da blokira, a ne da popusta?
Nisi ni državnu zastavu dobio kompromisom, zna se šta je recept. Nametanje rješenja, odbiješ velikosrpski ultimatum i onda lobiraš. A ne da poput Tihića i Lagumdžije dereš koljena po Laktašima.
E jbg. nerealan si totalno. Zastava, novac i registracija su bili u vrijeme kad su tamo bili badguysi sa orasima u dzepovima, haskim optuznicama i sl. Ova strana je bila zrtva. Danas, htio ti to ili ne, u njihovim ocima strane su izjednacene, zahvaljujuci Bosnjackom nacionalizmu i klerikalizmu koji se povampirio. Oni sada smatraju legitimnim strahove srba i hrvata, a 1000x su rekli da je sudbina BiH u nasim rukama i "da se dogovorimo".
E vidis, opet, sa druge strane nemas nikog spremnog na ustupke, i imas tapkanje u mjestu dok se boje ne rastope, dok ti sve sto ima imalo obrazovanja i pameti ne ode na zapad ili u Tursku i dok ovdje ne ostanu samo ubogi, starci, neobrazovani i nesretni ljudi... a onda...
Jos 10 godina takvog "nadmudrivanja" i nece vise nikog zanimati ni Bosna ni nikoji klinac, niti ce biti posla niti penzija. Dotacije od dijaspore ce prestati jer ce izumrijeti primaoci, deficit ce biti do neba, proizvoditi necemo nista jer nista vise i ne znamo, PDV ce pojesti sav kapital i imacemo samo bezbroj politicara koji se pred svake izbore posvadjaju do krvi, a onda naprave koaliciju.
Dakle ili tenkovi, ili idemo naprijed makar i nizbrdo. Nemaju samo Bosnjaci tapiju na Bosnu pa da se samo Bosnjacima zelje ispunjavaju.
Ovo je tema o SDP. A o izdajama, prevarama, prodaji zemlje, ipak je mjesto na nekim drugim temama.
Posto ste spremni svakog proglasiti SDP-ovcem, da se odmah ogradim. Nisam niti sam bio. Glasao jesam redovno za njih, vjerovatno vise necu i tu se zavrsava moj odnos sa pomenutom strankom.
Amerikanci nemaju sa kime odigrati demontažu RS. Dok procesima na bošnjačkoj strani upravljaju Tihić i Lagumdžija, velikosrpski projekat samo jača. Republika Srpska se brani u Sarajevu, odnosno brane je izdajnici Tihić i Lagumdžija. Pogledajmo ovo besmislenu farsu sa vještački isforsiranim "hrvatskim pitanjem". Kome odgovara prostituisanje Lagumdžije i Tihića, u kojem je jednom kooperativan Tihić, a ruši ga Lagumdžija, a onda samo zamjene uloge. Koja farsa i providna zavjera....
drug_profi

#30738 Re: SDP

Post by drug_profi »

Skijaš wrote:
Nisu, evo Amerikanci neće da imaju posla sa Dodikom a kvazibosanski političari se otimaju oko toga ko će mu se jeftinije prodati. Amerikanci otvoreno podržali ulazak multietničkih stranaka u vlast a u to uvjerili i britansku i njemačku diplomatiju (jer je njemački ambasador tih dana osudio Čovićev maksimalizam) a danas to sarajevski političari predstavljaju kao biranje vođstva jednom narodu od strane drugog naroda. Da je Sarajevo ozbiljno u projektu odbrane multietničke BiH, imali bi podršku. Ali ovo što Lagumdžija i Tihić rade nema veze s tim, neće ti Amerikanci i Inzko reagovati kako bi Lagumdžijin rođak zauzeo mjesto nekom Tihićevom kumu u nekom od nadzornih odbora. A na to se svela "odbrana BiH".
Sa boldanim se potpuno slazem, a oko ovog ostalog, tu i tamo.
madner

#30739 Re: SDP

Post by madner »

wolf07 wrote:
madner wrote:

Drugim rijecima kad se u Belgiji neko izjasni kao Flamanac ili Valonac on odmah manje voli Belgiju nego neko ko se izjasnjava kao Belgijanac ako se uopste iko tako izjasnjava u etnickom smislu. Sta cemo sa V.Britanijom. Samo probaj nekom Velsaninu reci da nije Velsanin vec Britanac, da ne pominjem Skote, Engleze. Jel oni svi ne vole V.Britaniju. Svicarci takodje nimalo ne kriju svoje etnicke korijene i medjusobne razlike ali su nista manji patrioti zbog toga. Mislim, koji vam je moj ljudi dragi, shvatite da etnicka pripadnost i odnos prema nekoj drzavi ne moraju biti ni u kakvoj pa ni u uzrocno-posljedicnoj vezi. Moze covjek biti Madjar koji zivi u Finskoj i ta mu Finska draza vec njegov rodjeni caca i voli je vise nego pola onih koji su etnicki Finci.
Kako brkas pojmove. Nije ni cudo da ti nabijaju ljudi komplekse.

Kada se izjasnis kao Belgijanac, umjesto kao Flamanac onda zaista i doista vise volis Belgiju od nekoga ko smatra da je Flamanac na prvom mjestu. Jer si se izjasnio o preferenciji.

Isto da te neko pita da li volis meso ili povrce i ti kazes meso i poslje se cudis zasto ljudi smatraju da ti je janjetinja draza od paprika.
Patriotizam je jos jednom vezan za naciju, neko ko sebe ne smatra Britancem nije Britanski patriota. :D

Pogledaj sta je etnicka grupa i etnicka pripadnost, pa se javi poslje. :D
jon_jovi

#30740 Re: SDP

Post by jon_jovi »

Izabrali ste fukaru kojoj nikada nije dosta vlasti i časti pa sad gledajte
etovidis

#30741 Re: SDP

Post by etovidis »

drugi profil wrote:
wolf07 wrote:
Ne moze Lagumdzija Silajdzicu polit vode na ruke. Onaj je kako-tako drzao Dodika na uzici, ovaj ga u guzicu ljubi!
E cuj drzao Dodika na uzici :lol: :lol:
Da nije mozda bilo obratno? :D
Meni se cini da je Silajdzic Dodiku osigurao barem jedne izbore ali to je druga tema.
Lagumdzija je okrenuo pricu samo zato sto misli da moze na taj nacin dobiti nesto glasova. Nadam se da je procitan.
wolf07

#30742 Re: SDP

Post by wolf07 »

@ Madner
Suludo je voditi bilo kakvu raspravu koliko neko nesto voli ili ne voli i zasto! Ja ne iskljucujem mogucnost da neko ko se izjasnjava kao Bosanac vise voli BiH od nekog drugog ko se izjasnjava kao Bosnjak. Ali to je samo jedna od mogucnosti.
Tvrdnja da SVAKO ko se izjasni kao Bosanac voli vise BiH od SVAKOG ko se izjasnio kao Bosnjak je smijesna. I naravno, cemu ta diskriminacija spram Srba, Hrvata i ostalih nacionalnih manjina u BiH, jel mislis da oni po defultu manje vole BiH od ovih prethodno navedenih etnickih skupina (Bosnjaci & Bosanci).

Mislim da takvo razmisljanje u sebi ima i zrnce sovinizma iako ti to vjerovatno nije namjera al' jbg, logika je neumoljiva!Zbog toga, ne insistiraj bezveze na tome koliko neko voli ili ne voli BiH. Sta je u ljudskim glavama ponekad je stvarno tesko dokucivo i nije bas tako trivijalno za razumjeti nekom drugom. :bih:
wolf07

#30743 Re: SDP

Post by wolf07 »

drugi profil wrote:Postoje i Albanci, pravoslavni, katolici i muslimani, pa nisu Grci, Turci, Talijani, nego su Albanci.
Mislim da se Bosanci medju sobom razlikuju taman ko i Albanci, dok se Belgijanaci, Švajcaraci, i kraljicini podanici, krase sa mnogo vidljivijim razlikama. Tako da ne bih to porodjenje iznosio.
Jednako tako ne sporim nikom pravo da se osjeca Srbinom, Bosnjakom, Hrvatom, ali imam pravo da kazem sta msilim o tome, i na sta mi lici Bosnjacko licemjerje kada pod "Bosnjak, islam, Bosanski" tvrde da se bore za cijelu BiH. Mozda bi oni cijelu, ali bez ovih ostalih, jer da je drugacije onda bi Bosnjak bio dobrodosao bilo koje vjere ili nevjere da je, ili se to ne bi ni pominjalo kao karakteristika ili veza sa nacijom, takodjer onda bi i jezik bio Bosnjacki, a ne Bosanski....
Ovako sam sebi u u sta skacete i tvrdite da ste za cijelo, dok crtate granice zapisanih teritorija.
Ima vas koliko vas ima i taman toliko. I da vas je samo dvojica, jedan bi bio clan predsjednistva, a drugi premijer necega, tako da ne znam sto vas toliko boli sto jedan dobar dio populacije nece da bude u B/S/H matrici, narocito sto se (jos) nista ne pita i sto ga niko ne predstavlja u vlasti. A taj isti dio populacije ce uvijek na izborima ili bilo kad to zatreba odabrati odbranu Bosne kao nacionalni interes, sto se ni na koji nacin ne kosi sa vasim nacionalnim interesom (ili mozda kosi sa planovima vase elite - zapitaj se zasto se dize tolika buka).
Interesantno je s koliko upornosti neki ljudi mogu pljuvati po Bosnjacima zato sto su ovi odlucili da se bas tako zovu. Da su kojim slucajem 1993.g. odabrali opciju "Bosanac" ja 100% garantujem da bi ta pljuvacina opet bila ista. Uostalom, za mene licno "Bosnjak" i "Bosanac" je stvar semantike a ne sustine. To postaje pitanje sustine onog trenutka kad se stvar postavi u pravnu ravan i kad kazes da je "Bosnjak" pripadnik konstitutivnog naroda a "Bosanac" je - ostali!!!!!

Ja bih sad volio sljedece objasnjenje, zbog cega ja licno ciji su korijeni tacno u covjeka zapisani u zadnjih 300 i kusur godina, i tu nema ni Turcina, ni Srbina, ni Hrvata, ni Madjara..., sad treba da od sebe pravim "ostalog" kad mogu, treba da budem i jesam - pripadnik konstitutivnog naroda???
Jos je interesantnije kako se niko od tih "anti-Bosnjaka" nije sjetio kazati koju rijec o bosanskim Srbima i Hrvatima i njihovom izboru kako ce se zvati. Cast onima koji znaju svoje porijeklo pa kazu: "Moj pradjed se doselio u Bosnu iz Like, Sumadije, Slavonije...", eto neka budu Srbi/Hrvati. Problem je sto niko nema prigovor "budite Bosanci" prema Srbima i Hrvatima koji poput mene nemaju ama bas nikakvu sponu osim mozda emotivne sa Srbijom i Hrvatskom. Kampanja da se ljudi izjasnjavaju kao Bosanci, jer su tako kao bajagi vece patriote a u stvari od sebe tako prave nekonstitutivni dio stanovnistva, vodi se iskljucivo prema Bosnjacima!
drug_profi

#30744 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ukratko. Srbi i Hrvati (njihova politika) nisu licemjeri i jasno kazu da su radije za secesiju ako moze.
Bosnjaci su ti koji tvrde da su za cjelovitu, a sve rade da je podijele.
Ako ti toga nisi svjestan, ja ti nemam sta dalje pricati.

Dalje, ja nikom ne odricem pravo da bude sta jeste i ne tvrdim da Bosnjaci , Srbi i Hrvati ne postoje, naprotiv.
Srbi i Hrvati nemaju nista protiv da ja budem Bosnac. Ne smeta im. Smetam samo Bosnjacima.
Prirodno, stvara animozitet kod mene.
Havatar

#30745 Re: SDP

Post by Havatar »

Smeta Bosnjacima posto u Sarajevu na bilbordima pozivaju da se na popisu izjasne kao gradjani a na bilbordima u Banjaluci pozivaju da budu svoji tj. da budu Srbi a koalicija NVO koja to radi i koja poziva na izjasnjavanje bilo kako osim kao Bosnjak se zove Jednakost :oops: .
Last edited by Havatar on 02/10/2013 20:03, edited 2 times in total.
drug_profi

#30746 Re: SDP

Post by drug_profi »

E ba sad cemo se mi brinuti sta misle dokone babe iz njemacke i italije. Treba im reci evo spakovacemo vam ih za ponijeti.
Jel se vlast treba brinuti o njemackim poreznim obveznicima ili o svojim?
wolf07

#30747 Re: SDP

Post by wolf07 »

drugi profil wrote:Ukratko. Srbi i Hrvati (njihova politika) nisu licemjeri i jasno kazu da su radije za secesiju ako moze.
Bosnjaci su ti koji tvrde da su za cjelovitu, a sve rade da je podijele.
Ako ti toga nisi svjestan, ja ti nemam sta dalje pricati.

Dalje, ja nikom ne odricem pravo da bude sta jeste i ne tvrdim da Bosnjaci , Srbi i Hrvati ne postoje, naprotiv.
Srbi i Hrvati nemaju nista protiv da ja budem Bosnac. Ne smeta im. Smetam samo Bosnjacima.
Prirodno, stvara animozitet kod mene.
Po kojoj logici ovo gore boldirano fercera ako znamo da covjek polozi zakletvu prije stupanja na duznost u Skupstini, Predsjednistvu, u vojsci, policiji........! Ili nisi nacisto sta znaci licemjer?
Ako je to tacno, i onda jos na sve to dodas Bosnjake koji takodje hoce da razvale BiH ispade onda da ovu drzavu na okupu drze Sejdic i Finci, zivi cirkus!

Sto se tvog drugog paragrafa tice, kampanja koja je vodjena da se ljudi izjasne kao Bosnjaci je vodjena prema nenama i dedama koji nisu upratili politicka zbivanja na pravi nacin. Jel' mozda mislis da je njima jasno sta je to "konstitutivan"? Sta je "kvota", "Zastupnicki Dom", "Vijece ministara"....?
Medjutim, desilo se sljedece, srpsko-hrvatski politicki establisment je vidio priliku da "okrnji" broj stvarnih Bosnjaka na nacin da pocnu udarati na sva zvona kako neko indoktrinira narod i tome sl. Pravila popisa su smijesna. "Jevreji" i "Zidovi" ce kad citav proces bude zavrsen i kad se budu prebrojavali "ostali" biti uvedeni pod jednu sifru, dakle - sabrani! Ista stvar sa "Ciganima" i "Romima". Jedino je "Bosnjak" i "Musliman" nesto razlicito. To je toliko licemjerno da sve nesto kontam kako bi mozda trebalo uraditi sljedece. Za desetak godina opet ce popis. Pripremiti teren na nacin da se tacno i poimenicno kaze svakom danasnjem Bosnjaku da se ne izjasni kao Bosnjak vec da se jedan manji broj izjasni kao Hrvati a drugi, veci dio kao Srbi. Time bi valjda bili zadovoljeni svi vasi apetiti..., ali i nasi! Kad se sljedeci put budu birali predstavnici u vlasti ne bi trebalo biti problema da Mehmed koji je Srbin i Himzo koji je Hrvat sjednu u Predsjednistvo :izet: . I sve tako redom! Jel' to fer?
Prema tome, ne truni bezveze kako Bosnjacima smeta da ti budes Bosanac. Budi sta god hoces ali nemoj zajebavat ni Mehmeda ni Himzu!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30748 Re: SDP

Post by Chmoljo »

nemamo ništa protiv da se zabrinuti stanovnici dunjaluka udruže i spremno nam pošalju materijalna sredstva za udomljavanje pasa lutalica.

ne mora biti zaračunat topli obrok. :izet:

u suprotnom neka se ne brinu toliko, osijediće k'o Tale, sin hećima Bećira.
drug_profi

#30749 Re: SDP

Post by drug_profi »

vidi wolfe, potpuno si fulio.
Ni ti ne mozes da prihvatis da su Bosanci fakt, nego to smatras nekim zaludjelim ovcicama, glupanima...

Niko tebe sutra nece pitati kako si se izjasnio, vec ce opet gledati kako se zoves i u taj te tor ugurati. Ne znam samo ko vas ubjedi da ce se nesto bitno promjeniti. Iz tog razloga je i ovaj cirkus sa ganci-finci. Nema rjeenja jer kako definisati ostale?
Ostali Mujo, Sejdo, Josip, Dragiša... hej rusi im se svijet, nema vise crno-bijelo... paranoja raste... moj wolfe u sta su vas ubjedili...
madner

#30750 Re: SDP

Post by madner »

wolf07 wrote:@ Madner
Suludo je voditi bilo kakvu raspravu koliko neko nesto voli ili ne voli i zasto! Ja ne iskljucujem mogucnost da neko ko se izjasnjava kao Bosanac vise voli BiH od nekog drugog ko se izjasnjava kao Bosnjak. Ali to je samo jedna od mogucnosti.
Tvrdnja da SVAKO ko se izjasni kao Bosanac voli vise BiH od SVAKOG ko se izjasnio kao Bosnjak je smijesna. I naravno, cemu ta diskriminacija spram Srba, Hrvata i ostalih nacionalnih manjina u BiH, jel mislis da oni po defultu manje vole BiH od ovih prethodno navedenih etnickih skupina (Bosnjaci & Bosanci).

Mislim da takvo razmisljanje u sebi ima i zrnce sovinizma iako ti to vjerovatno nije namjera al' jbg, logika je neumoljiva!Zbog toga, ne insistiraj bezveze na tome koliko neko voli ili ne voli BiH. Sta je u ljudskim glavama ponekad je stvarno tesko dokucivo i nije bas tako trivijalno za razumjeti nekom drugom. :bih:
Mislim da jednostavno ne baratas pojmovima.
Bosanci nisu etnicka skupina nego nacija. Nacija ima drzavu, patriotizam je ljubav prema toj domovini.
Etnicka skupina ne zeli biti dio neke nacije (inace ne bi bila etnicka skupina, to je definicija iste), pa samim tim ne moze imati i ljubav prema domovini koju ne zeli.
Dakle da znas sta je etnicka skupina, bilo bi ti sasvim jasno zasto je tvrdnja tacna i zasto je logika neumoljiva.
Medjutim ovdje ima drugi fenomen, gdje ljudi kao ti pojma nemaju sta je etnicka skupina i misle da je to identitet koji ne iskljucuje pripadnost naciji.
Kada bi odgovorio na anketu sta misli i koji su mi prioriteti takva osoba bi na kraju dobila odgovor da je nacionalni Bosanac. No posto ista osoba ne zna sta je etnicka skupina, i ne zeli biti ostali ona ce se praviti da je Bosnjak nesto sasvim drugo nego sto jeste po definiciji. I biti zbunjena zasto logika kaze da ne moze biti patriota.
Post Reply