Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
P12 pro su novi Arctic-ovi ventilatori, tek pušteni u prodaju, i razlikuju se od starih p12 po tome što idu na 3000rpm, dok su stari išli do 2000, ugl. napredniji su u odnosu na staru verziju, ja bih išao na njih, a ako ti je ARGB važan, imaš i njih u ARGB varijanti, mislim da je ista cijena.
Predobro je, odlično sam uklopio i nemam više straha da ću razbiti ili oštetiti
Čak razmišljam da i zadnju stranu zamijenim, pa da namontiram koji ventilator, ali mislim da je overkill i da neću imati neko wow poboljšanje strujanja zraka
PS: Za ventilatore
Sad vrtim tri ARGB P12 i jedan F12 (exhaust) i super rade.
Ako ćeš mene pitati, isplati se na dobrom kućištu imati i ARGB. Baš uljepša dojam.
Ovo ti govori neko ko je prije ovog kućišta totalno bio operisan od rgb fazona
Ja volim umjeren RGB. Nisam htio P12 ARGB jer bi bilo previse svjetla za moj ukus, pogotovo jer je PC na stolu pored mene. Uzeo bih sve RGB da uzimam ventilatore na kojima okvir svijetli, kao neki Lian Li i be quiet modeli, to mi je bas super fazon.
Alfanum wrote: ↑20/07/2025 11:02
Ja volim umjeren RGB. Nisam htio P12 ARGB jer bi bilo previse svjetla za moj ukus, pogotovo jer je PC na stolu pored mene. Uzeo bih sve RGB da uzimam ventilatore na kojima okvir svijetli, kao neki Lian Li i be quiet modeli, to mi je bas super fazon.
Spoiler
Show
I meni se više sviđa kad samo rub svijetli, ali jbg sa Arcticom imam otprije dobra iskustva (buka, temperature), pa nisam htio da mrljam i razmišljam hoću li ovaj ili onaj. Originalni na ovom kućištu puno ljepše izgledaju, ali zvuče kao Boeing 747
A kad je šljašt prejak, uvijek ima opcija da se smanji ili skroz ugasi
Alfanum wrote: ↑20/07/2025 11:02
Koji si gpu vertical mount koristio, i čini mi se da imamo isto kućište, h6? Kakve se temperature? Kod nas sam samo vidio cablemod da ima u didakti, ali je preko 200km, sto mi je bas previse.
dzeko1 wrote: ↑20/07/2025 12:09
Koji si gpu vertical mount koristio, i čini mi se da imamo isto kućište, h6? Kakve se temperature? Kod nas sam samo vidio cablemod da ima u didakti, ali je preko 200km, sto mi je bas previse.
Jeste H6 Flow. Cooler Master ovaj kit sto je @M416 slao koristim, preko KupiGlobal kupljen. Temperature su iste kao i kod horizontalnog mounta, nista se nije promijenilo.
Mana je sto su tube na LF 3 duze nego kod vecine drugih hladjenja (450mm), a H6 Flow je malo manje kuciste i vidi se na slici da su naslonjene na graficku jer ih zbog duzine ne mogu skloniti pored graficke. Mislim da bi moglo biti problema sa nekom vecom grafickom. Kad zamjenim ovu svoju vidjet cemo.
Ja koristim ovaj u Phanteks kucistu oko dvije godine i predobar riser takodjer.Mana je sto bracket odgovara samo za nekoliko Phanteks kucista.Bez obzira na tu manu u kompletu dodje vrhunski riser kabal koji zasebno kosta 40-50$
Ljudi treba mi preporuka za neku stolicu za racunar, do 200 KM, u Sarajevu, a moze i negdje drugo ako ima da se poruci...nisam neke posebne tezine, 85-90 kg se krecem, bitno mi je samo da je komforna, udobna...
Sta uzeti od monitora 600-650 km?
Ultrawidescreen po mogucnosti.
Razmisljao sam o Gigabyte 34\" VA 180Hz, 1ms G34WQCP
(Imao sam ultrawidescreen 29inc i sad prelazni period koristim 27 obicni 16:9 i nekako mi fali sirine)
Imam jedan problem koji me nervira i koji nisam ranije nikad imao. S novim kompom prešao sam na Win 11 međutim problem je taj što mi pritisak na određene tipke na tastaturi pokreće kojekakve shorcutove za windows i to bez obzira da li se nalazim npr u igri ili samom windowsu. Jedan primjer je tipka F1 koja mi in game ima veliku funkciju ali ako je stisnem dok sam u igri izleti mali slider za osvjetljenje slike...ili sad kad stisnem tipku win dok sam u igri, neće se pojaviti taskbar ili start, tj ništa se ne dešava. Tu tipku sada mijenja ALT. Dalje, ako želim da ukucam @ to mogu jedino na eng input layout tastaturi pritiskom shift+2 dok na bosanskoj tastatrui još nisam pronašao kombinaciju za @. Ranije CTRL+ALT+DEL otvara neke druge stvari u windowsu u vidu popu up malih prozorčića. Ima li neko ideju kako ovo da korigujem?
aditon wrote: ↑21/07/2025 10:19
Imam jedan problem koji me nervira i koji nisam ranije nikad imao. S novim kompom prešao sam na Win 11 međutim problem je taj što mi pritisak na određene tipke na tastaturi pokreće kojekakve shorcutove za windows i to bez obzira da li se nalazim npr u igri ili samom windowsu. Jedan primjer je tipka F1 koja mi in game ima veliku funkciju ali ako je stisnem dok sam u igri izleti mali slider za osvjetljenje slike...ili sad kad stisnem tipku win dok sam u igri, neće se pojaviti taskbar ili start, tj ništa se ne dešava. Tu tipku sada mijenja ALT. Dalje, ako želim da ukucam @ to mogu jedino na eng input layout tastaturi pritiskom shift+2 dok na bosanskoj tastatrui još nisam pronašao kombinaciju za @. Ranije CTRL+ALT+DEL otvara neke druge stvari u windowsu u vidu popu up malih prozorčića. Ima li neko ideju kako ovo da korigujem?
@ na bosanskoj tastaturi ti je Altgr +V , za ostatak toga sto ti se desava ne znam fakat, probaj ici u glavni settings vidi ima li sta za keyboard shortcuts pa da izmjenis
Ja sam vec dosta godina na Windows 11 i nikad ni nakon reinstaliranja nisam imao taj problem. Jesi siguran da su Windows shortucti a ne shortucti sa tastature?
Windows shortcut za F1 je help, a ne brightness (osim ako to nije brightness unutar igre). Vjerovatno to trebas rijesiti unutar softvera tastature ili postoji neka kombinacija tipki koja se pritisne.
Tastatura ti ima Fn dugme, što je isto kao ono govno na laptopima, pa ti umjesto funkcijskih (klasičnih/legacy) tipki F1-F12, prihvata kao kontrolne (brightness, volume itd.). Ako nemaš u BIOS-u da podesiš, onda probaj preko kakvog softvera.
Također moguće da na tastaturi imaš switch za to (da li hardverski, dali pomoću kombinacije dugmića)
Što se bosanske tastature tiče @ ti je altgr+v, \ ti je altgr+Q, | je altgr+W, [] altgr+F i G, {} sa B i N
Također sa Win-tipkom imaš dosta novih mogućnosti npr. Win+V ti je clipboard history (moraš prvo enable da bi radilo).
Također imaš Win+. ili Win+č = Emoji picker
CTRL+SHIFT+WIN+B restarta GPU driver (ako ti kad zapne nešto na ekranu, ovo pomaže)
Ako imaš više workspace-a, onda možeš šaltati sa CTRL+WIN+ strelice lijevo/desno.
Win+L je lock
@Averus
Tastatura je AULA F99 i ima fn tipku ali to sam imao i na prethodnoj tastaturi, međutim služila je isključivo za podešavanje npr rgb modova i nije mi pravila ove, da kažem tako, probleme. U samom manualnu tastature ima previše tih nekih kombinacija koje se rade s tipkom fn i definitivno niti hoću niti mogu sve zapamtiti, ali ono što je također neki drugi problem jeste što se meni čini da se ništa ne dešava šta god da pritisnem. Npr, stoji da ima 16 različitih modova za rgb i kada pritisnem kombinaciju iz manuala, ništa se ne dešava..ne znam šta radim pogrešno. Ove neke nove kombinacije za znakove mi se ne dopadaju, previše sam navikao na dosadašnje kombinacije
@Alfanum
mislim da su windows shortcut-i, najčešće se pojave iznad tray ikonice u donjem desnom uglu dok ovaj F1 tipka iako se nalazim u igri prepoznaje kao brightness i izleti u donjem dijelu ekrana i to u sredini. Mislim da nikakav software nije predviđen za ovu tastaturu, ali možda Fera zna više jer ima istu tastaturu.
Nije direktno vezano za temu, ali možda mi neko može pomoći. MSI matična ploča, B850 gaming plus, ogromni problemi sa windows 11. Prvo, restarta se više puta prilikom same instalacije, koja i onako traje predugo (bar pola sata za 11-ku, dok se 10-ka instalira za 3-4 minuta). Zatim, sam rad u windowsu laga, usporeno radi, a pogotovo se to vidi na browserima. Također potrebno je barem 50-ak sekundi za boot u windows. Pokušao sam promijeniti i NVME, sa jednog na drugi, sa kingstona na samsung, i opet isto. Evo mjesec dana se jebem sa 11-kom, konstantno reddit, youtube, google i sve živo i neživo sam pokušao (GPU scheduling, VRR, disabling MBO u registru, gašenje onih nekih milion service-a, startup, ali ništa nije pomoglo). Također, 10-ka savršeno radi, boota za nekih 20-ak sekundi, nigdje ne laga, ne koči, ne radi usporeno. Flashovao sam BIOS na zadnju verziju, 2-3x clean instal 11-ke, jednom i prelazak sa 10 na 11, ništa nije pomoglo. Rado bih ostao na 10-ki, ali šupci iz Microsofta završavaju podršku.
Komponente su: MSI B850 gaming plus, Ryzen 7 9700x, Kingston Fury 64gb drr5 (2x32) 6000mhz, 9070 XT, prvo Kingston Fury Renegade, zatim Samsung 990 PRO ssd, i ADATA XPG CORE REACTOR 850w napajanje. Izludio me je dosad, vratio sam na 10-ku.
Iste su generalne komponente (jedino sam probao sa novim ssd-om). Ne ide mi u glavu da apsolutno sve radi bez ijednog jedinog problema u win 10, a 11 je "laggish", kao da miš na sekundu izgubi signal, pa se vrati ( u browserima se najviše primijeti). Koristio sam m.2 nvme slot 1 uvijek, jer je on najbrži. U 10 radio cinebench, occt, aida64, furmark, 3d guru, svi testovi stabilni. I na 11 su u redu, ali taj problem sa tim "sporijim odzivom" me izluđuje otkako sam sastavio build. I generalno je čitav sistem puno brži na win10, krenuvši od boota, pa dalje. Također sam se napatio i dok sam instalirao 11, zbog stalnih restarta. Moram priznati, na stranu ovaj problem, da mi se ne sviđa MSI bios i taj ekosistem. Ne mogu se nakajati što nisam ponovo išao sa ASUS pločom, imao sam jednu 8 godina i savršeno je radila, iako je bio entry level.