PerryFred wrote:
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je, na dan Bitke na Uhudu, podigao sablju i upitao prisutne ashabe: „Ko će ovo uzeti od mene?“ Ashabi počeše pružati svoje ruke prema sablji, i svako od njih je govorio: „Ja ću je uzeti.“ A Allahov Poslanik, s. a. v. s., upita: „A ko će je uzeti i dostojno je upotrijebiti?“ Ljudi se suzdržaše i, jedan po jedan, spustiše ruke.
U tom se začu glas jednoga među njima koji odvažno, odlučnim glasom, reče: „Ja ću je uzeti i dostojno ću je upotrijebiti.“ I zaista, on je tom sabljom nevjernicima glave odsijecao:
Ashab koji je na dan Bitke na Uhudu od Poslanika, s. a. v. s., uzeo sablju bio je Ebu Dudžana, čije je pravo ime Semmak ibn Harša, r. a.
Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina
Halid ibn Velid je obezglavio 70.000 persijskih ratnih zarobljenika nakon bitke kod Uleisa.
Čuj 70.000 ratnih zarobljenika ? Arapska mitologija koja po običaju pati od preuveličavanja događaja i brojeva. Isto kao i što je mit da je nadimak
'Saif-Ullah' (Allahova sablja) dobio od Poslanika s.a.v.a.. U stvari, taj mu je nadimak dala supruga dok je dotični ležao na samrtnoj postelji, kako bi ga ohrabrila, jer je žalio što nije poginuo kao šehid...
Je li to onaj Halid što je obezglavio Malika ibn Nuvejra i zatim ispekao meso na njegovoj glavi, a onda "skočio" po njegovoj ženi Lejli ne čekajući iddet ? Nakon ovog događaja, Ebu Katade, koji se nalazio u Halidovoj pratnji iz Medine, je bio toliko šokiran Malikovim ubistvom da se odmah vratio u Medinu, te je rekao Ebu Bekru da je odbio služiti pod komandom onoga koji je dao ubiti muslimana. Neki oficiri Halidove vojske su posumnjali da je "ženidba" bila glavni razlog što je Halid odlučio da se Malik ubije. Nakon pritiska koji su izvršili Omer ibn Hattab, Halidov rođak, i glavni savjetnici Ebu Bekra, Halid je opozvan u Medinu da bi objasnio svoj postupak. Iako je Halid proglasio Malika odmetnikom, Omer mu je rekao:.
"Ti si neprijatelj Allaha! Ubio si muslimana i onda prigrabio njegovu ženu. Tako mi Allaha, trebalo bi te kamenovati do smrti".