SDA-All about
- JThomas
#30551 Re: SDA-All about
sve što nije izuzeto.
- JThomas
#30552 Re: SDA-All about
u konkretnom slučaju, ljudi krenuli da naprave listu 50 najplaćenijih službenika. većina kaže, ne damo, pojedinačne plate su privatne. to se može tako i gledati, ali eto, recimo, institucija ombudsmana se nije složila i misli da tu preteže javni interes.
ovi iz agencije su drukčije obrazložili i misle da su u drugom košu. a po zakonu o slobodi pristupa informacijama nisu, i oni su javni organ.
ja u demokratskom društvu stvarno ne vidim šta je nelegitimno s jednom takvom listom. kontrola utroška javnih sredstava i javnog zapošljavanja je naprosto demokratski standard, ali ovdje se svega uzima k'o sa švedskog stola. napravila je slobodna bosna nešto tako prije sto godina u pisanom izdanju, prvi bio šerif isović, sadašnji direktor porezne. ali eto, ako insistiraju da je privatno - hajmo napraviti listu institucija po prosječnim neto platama. možda bi još zanimljivije bilo.
ovi iz agencije su drukčije obrazložili i misle da su u drugom košu. a po zakonu o slobodi pristupa informacijama nisu, i oni su javni organ.
ja u demokratskom društvu stvarno ne vidim šta je nelegitimno s jednom takvom listom. kontrola utroška javnih sredstava i javnog zapošljavanja je naprosto demokratski standard, ali ovdje se svega uzima k'o sa švedskog stola. napravila je slobodna bosna nešto tako prije sto godina u pisanom izdanju, prvi bio šerif isović, sadašnji direktor porezne. ali eto, ako insistiraju da je privatno - hajmo napraviti listu institucija po prosječnim neto platama. možda bi još zanimljivije bilo.
-
The BEN10
#30553 Re: SDA-All about
aferimJThomas wrote:svaka javna funkcija, javnog organa mora biti odgovorna i otvorena javnosti. to što banke plaćaju direktno njima, a ne putem budžeta ili kvazibudžetskih fondova ne mijenja suštinu. i neke druge javne institucije se finansiraju namjenskim nametima uzetih od krajnjih korisnika, pa ih to ne čini privatnim. jer obavljaju javne funkcije.
-
KIseljak12
#30554 Re: SDA-All about
Ne podjseca, jer je 'occupy' pokret bio prvenstveno usmjeren na spregu privatnog bankarskog sektora i kongresa.Fudo387 wrote:Lajanje na zvijezde...
Malo podsjeca na situaciju kad su "revolucionari" iz occupay wall street imali demonstracije ispred te zgradurine, a likovi ih s prozora hladno zalijevali sampanjcima, tj. urinirali po njima.
Gdje si bio, nigdje, sta si radio, nista, na kraju dobio pendrek preko ledja kad si im bas skroz dosadio.
Tako i ova prica o platama u agencijama za bankarstvo, smijesno.
Vozi taxi, broji konzerve na stalazama u prodavnici, i sl, i onda ocekuje da njemu neki banditi koji ne znaju sta ce od para polazu racune. Hajde bjezi
Ovo o cemu JThomas i hsbc govore je pitanje transparentnosti, a to je da javni djelatnici ('public servant' za amerikance) moraju raditi transparentno.
O tome da li u SAD postoji pristup podacima o primanjima sluzbenika federalnih agencija:
https://www.fedsdatacenter.com/federal- ... /index.php
Mozes traziti po imenu, prezimenu, lokaciji, godini, agenciji i zanimanju.
Najbolje je bit tamo gdje ludi taksisti imaju uvid u primanja federalnih javnih djelatnika, a kad ljudi u domovini isto to zatraze posrat se po njima.
- ultima_palabra
#30555 Re: SDA-All about
Agencija za bankarstvo privatni sektor
Bezobraznim upitima medija se tjeraju stručni kadrovi iz agencije, jer tamo inače rade eksperti koji mogu naći bolji posao dok trepneš
Bezobraznim upitima medija se tjeraju stručni kadrovi iz agencije, jer tamo inače rade eksperti koji mogu naći bolji posao dok trepneš
- Roccohljup
#30556 Re: SDA-All about
Kad je adgencija za bakarstvo u pitanju, ona se finansira od (enormnih) redovnih (kvartalnih) naknada koje joj plaćaju sve institucije koje ona (doduše očajno) regulira, te od raznoraznih naknada za izdavanje mišljenja i saglasnosti (a toga hejbet ima). Redovna naknada je mislim neki % aktive i radi se o ogromnim sredstvima koja su više nego dovoljna da se pokriju ionako previsoki operativni troškovi agencije. Cak su jedno vrijeme taj višak kad poplaćaju sve troškove i plate dijelili kvartalno ko bonuse (ne do bog sjetiti se da se to uplati u budžet) tako da bi pored liste uposlenih zanimljivo bilo vidjeti i stanje na racunima agencije. O tome koliko kvalitetno rade najbolje govori cinjenica da ne znam da je i jedan njihov izvještaj bio usvojen u parlamentu, a nedavno su trazili i izmjenu zakona o agenciji gdje su trazili da imaju i imunitet za svoje greške, propuste i nesavjesan rad.JThomas wrote:u konkretnom slučaju, ljudi krenuli da naprave listu 50 najplaćenijih službenika. većina kaže, ne damo, pojedinačne plate su privatne. to se može tako i gledati, ali eto, recimo, institucija ombudsmana se nije složila i misli da tu preteže javni interes.
-
Fudo387
#30557 Re: SDA-All about
Kad ukucas u polje za agenciju, Federal Reserve System, u 2016 svi zaradili 0 (zero) dolara.KIseljak12 wrote:Ne podjseca, jer je 'occupy' pokret bio prvenstveno usmjeren na spregu privatnog bankarskog sektora i kongresa.Fudo387 wrote:Lajanje na zvijezde...
Malo podsjeca na situaciju kad su "revolucionari" iz occupay wall street imali demonstracije ispred te zgradurine, a likovi ih s prozora hladno zalijevali sampanjcima, tj. urinirali po njima.
Gdje si bio, nigdje, sta si radio, nista, na kraju dobio pendrek preko ledja kad si im bas skroz dosadio.
Vozi taxi, broji konzerve na stalazama u prodavnici, i sl, i onda ocekuje da njemu neki banditi koji ne znaju sta ce od para polazu racune. Hajde bjezi
Ovo o cemu JThomas i hsbc govore je pitanje transparentnosti, a to je da javni djelatnici ('public servant' za amerikance) moraju raditi transparentno.
O tome da li u SAD postoji pristup podacima o primanjima sluzbenika federalnih agencija:
Najbolje je bit tamo gdje ludi taksisti imaju uvid u primanja federalnih javnih djelatnika, a kad ljudi u domovini isto to zatraze posrat se po njima.
-
Obi Wan Bosnian
#30558 Re: SDA-All about
Fudo387 wrote:Kad ukucas u polje za agenciju, Federal Reserve System, u 2016 svi zaradili 0 (zero) dolara.KIseljak12 wrote:Ne podjseca, jer je 'occupy' pokret bio prvenstveno usmjeren na spregu privatnog bankarskog sektora i kongresa.Fudo387 wrote:Lajanje na zvijezde...
-
KIseljak12
#30559 Re: SDA-All about
Sajt je relativno nov, pa je za ocekivati da su neki podaci neuneseni ili nepotpuni. Ako uputis pismeni zahtjev za informacijama dobices i odgovor na njega. To kod nas nije slucaj.Fudo387 wrote:Kad ukucas u polje za agenciju, Federal Reserve System, u 2016 svi zaradili 0 (zero) dolara.KIseljak12 wrote:Ne podjseca, jer je 'occupy' pokret bio prvenstveno usmjeren na spregu privatnog bankarskog sektora i kongresa.Fudo387 wrote:Lajanje na zvijezde...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#30560 Re: SDA-All about
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”mario001 wrote:
Narod je kurac, kao i dobar dio foruma
» mario001
mjesec
-
Fudo387
#30561 Re: SDA-All about
Ostale federalne agencije imaju podatke o zaradama uposlenika, a ovaj kao slucajno nema, nisu ga jos popunili.KIseljak12 wrote:Sajt je relativno nov, pa je za ocekivati da su neki podaci neuneseni ili nepotpuni. Ako uputis pismeni zahtjev za informacijama dobices i odgovor na njega. To kod nas nije slucaj.
Stvarno?
Ne sumnjam da bi mi na pismeni zahtjev dosao odgvor u stilu, who IZ you?
K'o da gledam, vec bi mi se sljedece hefte pomolio IRS agent da mi pregleda porez u zadnjih desetak godina...k'o fol, slucajno me probrali.
Mani.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#30562 Re: SDA-All about
Zvizdić-Hahn: Mi praktično, defakto, pripadamo EU, radit ćemo da to bude i de jure

- Chisum
#30563 Re: SDA-All about
Ili, u duhu postizborne dinamike u ispunjavanju datih obecanja SDA minder funjara - mi ustvari jesmo u EU, samo se to ne vidi.
-
smjesko071
- Ludzak
#30565 Re: SDA-All about
Gledaj ih u prvom safu. Gledaj i muftije. Odavno ja govorim da je IZBiH SDA-ovska organizacija. Kradu u ime vjere, manipulišu u ime vjere...zapravo za to religije i služe. A narod ko narod, uvijek ovce. Umjesto trave pašu praznu priču.
Čujte mu izjave hahahaha...
Mi imamo državu. Imamo mir. Mi imamo vodu, imamo rijeke. hahaha ... Yebo te i voda, i rijeka, i bo. kada više vode uvozimo, nego što je izvozimo. A da govorim o čistoći naših rijeka ne bih. Imamo državu... e pišam se ja u nju ako je ovo država.
Mi imamo državu. Imamo mir. Mi imamo vodu, imamo rijeke. hahaha ... Yebo te i voda, i rijeka, i bo. kada više vode uvozimo, nego što je izvozimo. A da govorim o čistoći naših rijeka ne bih. Imamo državu... e pišam se ja u nju ako je ovo država.
- badalpur
#30566 Re: SDA-All about
Državu nemamo, to je definitivno. Imamo zemlju, ali ne državu. Institucije sistema svrha su same sebi, životi građana ih ne zanimaju. I nema tu razlike između Bošnjaka, Srba i Hrvata..Nijedni ne žele ovu državu.Ludzak wrote:Gledaj ih u prvom safu. Gledaj i muftije. Odavno ja govorim da je IZBiH SDA-ovska organizacija. Kradu u ime vjere, manipulišu u ime vjere...zapravo za to religije i služe. A narod ko narod, uvijek ovce. Umjesto trave pašu praznu priču.
- jao_situacije
#30567 Re: SDA-All about
dobiješ i kod nas odgovor, ali ne na pitanje koje si postavioKIseljak12 wrote: Sajt je relativno nov, pa je za ocekivati da su neki podaci neuneseni ili nepotpuni. Ako uputis pismeni zahtjev za informacijama dobices i odgovor na njega. To kod nas nije slucaj.
već su nam odgovorili, šta vas boli kurac kolike su plate, doduše ne doslovno tako, ali to je to otprilike...
-
megaman4
#30568 Re: SDA-All about
Ostajemo polako i bez zemlje.badalpur wrote:Državu nemamo, to je definitivno. Imamo zemlju, ali ne državu. Institucije sistema svrha su same sebi, životi građana ih ne zanimaju. I nema tu razlike između Bošnjaka, Srba i Hrvata..Nijedni ne žele ovu državu.Ludzak wrote:Gledaj ih u prvom safu. Gledaj i muftije. Odavno ja govorim da je IZBiH SDA-ovska organizacija. Kradu u ime vjere, manipulišu u ime vjere...zapravo za to religije i služe. A narod ko narod, uvijek ovce. Umjesto trave pašu praznu priču.
Samo vidi odlaske ljudi i sve ti postaje jasno.
- Maharadza
#30569 Re: SDA-All about
Ludzak wrote:Gledaj ih u prvom safu. Gledaj i muftije. Odavno ja govorim da je IZBiH SDA-ovska organizacija. Kradu u ime vjere, manipulišu u ime vjere...zapravo za to religije i služe. A narod ko narod, uvijek ovce. Umjesto trave pašu praznu priču.

Da to i slikovito prikažemo i dokažemo!
- Matzan
#30570 Re: SDA-All about
SDA zna sa narodom i kako se približiti običnom čovjeku
https://www.klix.ba/vijesti/bih/najveci ... /170622130
- Bosanski_kralj
#30571 Re: SDA-All about
OooooooooooooooooMatzan wrote:SDA zna sa narodom i kako se približiti običnom čovjeku![]()
-
poostar
#30572 Re: SDA-All about
Hebo majku, mladi bjeze iz zemlje, bolnice propadaju, situacija u drzavi nikad gora. SDA vrh dodje medju 7000 mosnji i niko ni da ih mrko pogleda. Jebena kasabaMatzan wrote:SDA zna sa narodom i kako se približiti običnom čovjeku![]()
-
Mohamad Sissoko
#30573 Re: SDA-All about
poostar wrote:dodje medju 7000 mosnji
Al moze ovdje sve.
- mayab
#30574 Re: SDA-All about
Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.poostar wrote:Hebo majku, mladi bjeze iz zemlje, bolnice propadaju, situacija u drzavi nikad gora. SDA vrh dodje medju 7000 mosnji i niko ni da ih mrko pogleda. Jebena kasabaMatzan wrote:SDA zna sa narodom i kako se približiti običnom čovjeku![]()
George Orwell
Jezik politike je dizajniran tako da laži zvuče istinito, a ubijanje postane poštovano, te da daje privid čvrstine samom vjetru.
George Orwell
-
megaman4
#30575 Re: SDA-All about
U Tuzli i Krajini zeleni ne smiju ni otici, dok u Hercegovini idu preko neke stvari.poostar wrote:Hebo majku, mladi bjeze iz zemlje, bolnice propadaju, situacija u drzavi nikad gora. SDA vrh dodje medju 7000 mosnji i niko ni da ih mrko pogleda. Jebena kasabaMatzan wrote:SDA zna sa narodom i kako se približiti običnom čovjeku![]()
Ovi u Podrinju su postali njihovi pijuni, sto je za njih sramota, nazalost.
Ridjobradi je namjenski dosao, zato sto njih vidi kao potencijalno glasacko tijelo, koje bi trebalo njega i stranku mu spasiti propasti, posto ga je Tuzla i Krajina odjebala zauvijek.
Hercegovina je svakako crvena. Zenica sa Fudom fura svoju pricu.