SDA-All about

shbc

#30526 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:pa tako se čini, probija neki naboj. u suštini ti si na sedam različitih načina napisao - šta oni imaju da pitaju kolike su plate. a javni organ.
Ja na sedam razlicitih nacina pokusavam da objasnim da se bavite nebitnim stvarima. Stvarima koje ne mijenjaju apsolutno nista. Nesto sto gledam skoro 3 decenije u ovoj drzavi. Postane pomalo frustrirajuce, ali daleko od toga da sam nervozan.
JThomas

#30527 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

iznesenim rezonom ništa ne bi trebalo biti izloženo javnosti, jer niko od nas pojedinačno ne može ništa promijeniti. ne može ni premijer bez komisija, odbora, tijela i na kraju parlamenta. pa šta ima veze, neka potroše milijardu.
mario001

#30528 Re: SDA-All about

Post by mario001 »

Alfons Kauders wrote:
Prpa.ba wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/agencij ... /170620081

Samo intenzivno uriniranje po sirotinji, u pisanju je snaga. :thumbup:
S tim da imaju pravo - oni nisu drzavna institucija i ne finansiraju se iz budzeta. Tako da i ne moraju objaviti plate, kao sto ne moraju npr. ni banke ili osiguravajuca drustva. Agenciju finansiraju banke, a ne poreski obveznici, pa im mogu podudlat.

Narod jednostavno ne konta kako izgleda kapitalizam, pa haman i dalje ne konta razliku izmedju privatnog i "drustvenog" :D
Narod je kurac, kao i dobar dio foruma
Gdje ces ih ostaviti uskracene za pitanje gdje ko radi i kolika mu je plata...
I trenutni direktor je neki lik iz SBB-a, godinama prije njega HDZ bio
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30529 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

A ezdea tu nikog nije zaposlila. Evo boba fali da povjerujem.
shbc

#30530 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:iznesenim rezonom ništa ne bi trebalo biti izloženo javnosti, jer niko od nas pojedinačno ne može ništa promijeniti. ne može ni premijer bez komisija, odbora, tijela i na kraju parlamenta. pa šta ima veze, neka potroše milijardu.
Ti bas ne kontas sta ti ja govorim? Zavr'o u potrosnju k'o mazga...

1. Ti ovdje ne mozes nista promijeniti jer nisi ti taj koji to finansira.
2. Sve i da promijenis jedino ko profitira su banke. Drzava i njeni gradjani od toga nemaju nista.

I da. Stvari od kojih gradjani nemaju nikakvu korist i ne trebaju biti izlozeni istima. Nema svrhe. Te stvari se mogu koristiti samo za skretanje paznje sa stvarnih problema. Sto tvoj primjer najbolje pokazuje.
JThomas

#30531 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

ipak si malo nervozan.
mario001

#30532 Re: SDA-All about

Post by mario001 »

_BataZiv_0809 wrote:A ezdea tu nikog nije zaposlila. Evo boba fali da povjerujem.
Ljudi upravljaju sa aktivom od cc 24 milijarde maraka, a sirotinja misli da to neko treba da radi za 400 maraka
Prpa.ba

#30533 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Prvo, agencija je utemeljena zakonom i zauzima monopolisticku i regulatornu poziciju tako da je deplasirano poistovjecivati je sa privatnim sektorom. Agencije su inace moderan, lafo-nebudzetski sistem za uhljebljivanje kadrova visokog vazelinskog ranga koji je mnogo lukrativniji od cisto budzetskih pozicija iskljucivo jer u potpunosti iskoristava monopolisticko-regulatorne pozicije i trenutno se zgodno nalazi van vecine pravilnika o drzavnim sluzbama. Vidjeti pod FIA. :mrgreen: :mrgreen:

Drugo, sve banke su prisiljene silom zakona placati joj clanarine i dozvole za rad i samim tim je opet finansirana od gradjana i poreskih obveznika, samo indirektno. Jok eto, banke iz topline svog srca i iz vlastitih sredstava placaju naknade za dozvole, kontrole i sl. :lol:

Trece, ukoliko agencija ne ostvari odgovarajuce "projektovane" prihode za svoju "neprofitnu" djelatnost u okviru budzetske godine, zakonski je Federacija obavezna nadopuniti razliku dok se vlastiti profiti ne prenose nazad u federalni budzet.

Ma hajte molim vas. :mrgreen:
shbc

#30534 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:ipak si malo nervozan.
Jeste jarane. Sta je slijedece? Nervozan sam jer radim u ovoj agenciji? Jer sam SDA kadar? Bakirov tetkic?

Ja sam samo budala sto ti bilo sta pokusavam objasniti. Poslije prvog "sto si nervozan" sam trebao znati sa kakvim profilom pricam. Cim ne ides niz dlaku popularnog misljenja "jedan si od njih".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30535 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

mario001 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:A ezdea tu nikog nije zaposlila. Evo boba fali da povjerujem.
Ljudi upravljaju sa aktivom od cc 24 milijarde maraka, a sirotinja misli da to neko treba da radi za 400 maraka
A medju te ljude ne moze ni uz pomoc filmskih trikova zalutati neko ko nije dio vladajuce oligarhije.
JThomas

#30536 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

nervozan si, jer očito smatraš da je problem da zapošljavanje i plaćanje zaposlenih u javnoj instituciji bude izloženo javnosti. a to je osnova demokratskih standarda, da ne kažem da je i zakon ove države.

i da, zakonom o agenciji za bankarstvo je propisano da se iz budžeta namiruje manjak ako ne bude dovoljno od bankarskih naknada. to danas nije slučaj, zaista. ali može vrlo lako postati ako prihvatimo stav - šta koga briga koga i koliko oni zapošljavaju i kako plaćaju.
Better Man

#30537 Re: SDA-All about

Post by Better Man »

shbc wrote:
JThomas wrote:svaka javna funkcija, javnog organa mora biti odgovorna i otvorena javnosti. to što banke plaćaju direktno njima, a ne putem budžeta ili kvazibudžetskih fondova ne mijenja suštinu. i neke druge javne institucije se finansiraju namjenskim nametima uzetih od krajnjih korisnika, pa ih to ne čini privatnim. jer obavljaju javne funkcije.
Mijenja itekako. Sta ces i ako saznas?

Imas li ti kao gradjanin pravo uticati na njihova primanja? Nemas.
Sve da u nekom ludom scenariju dobijes to pravo, sta onda? Hoces im smanjiti plate? Sta ces dobiti time? Osim sto ces smanjiti potrosacku korpu jednog dijela populacije i uskratiti budzet za dio njihovih doprinosa.

Sta zapravo ti i ja imamo od toga sto znamo njihove plate?
Plate im treba odrediti shodno njihovom radnom učinku, a znamo da je on mizeran. To znači da bi im plate trebalo dobro skresati i uvesti red da ne mogu kad hoće dolaziti na posao i ići kući, več da rade 8 sati dnevno i više ako imaju posla bez uračunate pauze u to vrijeme.
shbc

#30538 Re: SDA-All about

Post by shbc »

Prpa.ba wrote:Prvo, agencija je utemeljena zakonom i zauzima monopolisticku i regulatornu poziciju tako da je deplasirano poistovjecivati je sa privatnim sektorom. Agencije su inace moderan, lafo-nebudzetski sistem za uhljebljivanje kadrova visokog vazelinskog ranga koji je mnogo lukrativniji od cisto budzetskih pozicija iskljucivo jer u potpunosti iskoristava monopolisticko-regulatorne pozicije i trenutno se zgodno nalazi van vecine pravilnika o drzavnim sluzbama. Vidjeti pod FIA. :mrgreen: :mrgreen:

Drugo, sve banke su prisiljene silom zakona placati joj clanarine i dozvole za rad i samim tim je opet finansirana od gradjana i poreskih obveznika, samo indirektno. Jok eto, banke iz topline svog srca i iz vlastitih sredstava placaju naknade za dozvole, kontrole i sl. :lol:

Trece, ukoliko agencija ne ostvari odgovarajuce "projektovane" prihode za svoju "neprofitnu" djelatnost u okviru budzetske godine, zakonski je Federacija obavezna nadopuniti razliku dok se vlastiti profiti ne prenose nazad u federalni budzet.

Ma hajte molim vas. :mrgreen:
Izvini jarane, ali ovom (boldiranom) logikom ti i teta iz trafike mora reci svoju platu jer je ti indirektno finansiras zato sto kupujes zvake kod nje.

Za prvi dio se slazem donekle. Nije bas da su sve lukrativnije od budzetskih sektora. Ove sto ih ja poznajem (ne iz ove agencije) imaju, znam da mi neces vjerovati al' eto, ispodprosjecne plate. Doduse nisu stranacki kadrovi pa nisu ni na pozicijama, ali kod nas je uvazeno misljenje da tamo i cistacice imaju po milju i po, kamoli referenti i strucni saradnici.

Za trece prvi put cujem. Niti znam i za jedan takav slucaj da je podmirivano iz budzeta.
orinoco

#30539 Re: SDA-All about

Post by orinoco »

JThomas wrote:i da, zakonom o agenciji za bankarstvo je propisano da se iz budžeta namiruje manjak ako ne bude dovoljno od bankarskih naknada. to danas nije slučaj, zaista. ali može vrlo lako postati ako prihvatimo stav - šta koga briga koga i koliko oni zapošljavaju i kako plaćaju.
Ovo treba promijeniti, treba obavezati banke da naknade uplaćuju na zajednički račun budžeta Federacije,a da se radnici Agencije plaćaju kao i ostali zaposleni u javnom sektoru. I njihov prijem javnim konkursom.
mario001

#30540 Re: SDA-All about

Post by mario001 »

_BataZiv_0809 wrote:
mario001 wrote:
A medju te ljude ne moze ni uz pomoc filmskih trikova zalutati neko ko nije dio vladajuce oligarhije.
Stvarno ne znam, da budem iskren i ne zanima me previse.
Privukla me cinjenica da je neko iz te agencije odjebao glupe novinare i sve one koje od svega sto ta agencija zapravo radi zanima samo kolike su im plate i ko tamo radi.
Zamisli debilnog novinara kome padne na pamet da to istrazuje i pita..
shbc

#30541 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:nervozan si, jer očito smatraš da je problem da zapošljavanje i plaćanje zaposlenih u javnoj instituciji bude izloženo javnosti. a to je osnova demokratskih standarda, da ne kažem da je i zakon ove države.

i da, zakonom o agenciji za bankarstvo je propisano da se iz budžeta namiruje manjak ako ne bude dovoljno od bankarskih naknada. to danas nije slučaj, zaista. ali može vrlo lako postati ako prihvatimo stav - šta koga briga koga i koliko oni zapošljavaju i kako plaćaju.
Ne. Nego razlikujem one koji se finansiraju iz javnog budzeta koji je u mom interesu i one koji se finansiraju iz vlastitih prihoda sa kojim ja, moji doprinosi, PDV koji placam i budzet moje drzave nemaju nista.

p.s. Tim drugim dijelom vec nazires na pravu problematiku koju sam naveo u prvom javljanju na ovu temu. Ali to i dalje nisu plate zaposlenih vec (ne)strucnosti i (ne)sposobnosti kadrova koji vode i zaposleni su u agencijama. Vecinom.
Last edited by shbc on 20/06/2017 22:30, edited 1 time in total.
Fudo387

#30542 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

Lajanje na zvijezde...
Malo podsjeca na situaciju kad su "revolucionari" iz occupay wall street imali demonstracije ispred te zgradurine, a likovi ih s prozora hladno zalijevali sampanjcima, tj. urinirali po njima.
Gdje si bio, nigdje, sta si radio, nista, na kraju dobio pendrek preko ledja kad si im bas skroz dosadio.
Tako i ova prica o platama u agencijama za bankarstvo, smijesno.
Vozi taxi, broji konzerve na stalazama u prodavnici, i sl, i onda ocekuje da njemu neki banditi koji ne znaju sta ce od para polazu racune. Hajde bjezi :lol:
JThomas

#30543 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

ali sutra mogu imati ako banke ofale, ili ako se nastavi trend zapošljavanja šakom i kapom. tako da ti je rezon pogrešan i djeluje pristrasno. najmanji je problem što je suprotan zakonu ove države :lol:
shbc

#30544 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:ali sutra mogu imati ako banke ofale, ili ako se nastavi trend zapošljavanja šakom i kapom. tako da ti je rezon pogrešan i djeluje pristrasno. najmanji je problem što je suprotan zakonu ove države :lol:
Pa ako budemo isli tvojim rezonom i bavili se stvarima koje nisu stvarni problem i teret ekonomiji svasta je moguce.

A moj rezon je daleko od siprotnosti sa zakonom. To sto ti trazis mozes dobiti od onoga ko se vodi kao drzavni sluzbenik. Ne od onoga ko podlijeze istom zakonu o radu kao ti i ja. Najblizi odlican primjer ti je BH Telecom. Pokusaj i od njih traziti visinu plate. I oni su drzavna firma.
JThomas

#30545 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

neće tako biti. zakon je rekao šta je javni organ i kojim obavezama podliježe, uzmeš pa pročitaš. ta je obaveza opšteg karaktera, kao i moj stav o obavezi da javni organ svoje poslovanje učini javnim.

a posebnim se baviš ti jer smatraš da bi ova agencija trebala biti izuzetak od opšteg.
pinkman

#30546 Re: SDA-All about

Post by pinkman »

Zasto podlijezu Zakonu o javnim nabavkama BiH kad se ne finansiraju od poreznih obveznika? :)
shbc

#30547 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:neće tako biti. zakon je rekao šta je javni organ i kojim obavezama podliježe, uzmeš pa pročitaš. ta je obaveza opšteg karaktera, kao i moj stav o obavezi da javni organ svoje poslovanje učini javnim.

a posebnim se baviš ti jer smatraš da bi ova agencija trebala biti izuzetak od opšteg.
Evo ja te molim da nadjes i postavis taj zakon na koji se pozivas pa da vidimo sta tu pise.
Matzan

#30548 Re: SDA-All about

Post by Matzan »

Toliko lijepo i afirmativno pišete o SDA da sam siguran da kojim slučajem Bakir Izetbegović uđe na forum i pročita sve ovo napisano, bez ramišljanja bi 2018. glasao za SDP.
JThomas

#30549 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

ja sam rekao koji je. a javan je, nisu ocijenili da se građana ne tiče :mrgreen:
shbc

#30550 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:ja sam rekao koji je. a javan je, nisu ocijenili da se građana ne tiče :mrgreen:
Super. Haj sad procitaj sta je to tacno sto ti po zakonu mozes dobiti u vezi poslovanja javnog preduzeca. Pa se opet javi da ti kazem koji podaci stoje u tim izvjestajima (hint: nisu pojedinacne plate uposlenika).
Post Reply